Netypická jména

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4625
2.9.22 21:10

Sáva, Nikola, Nikita jsou původně mužská jména. Nikola je mužský tvar, ženský je Nikol/Nicolle/Nicole. V češtině je samozřejmě Nikola jako ženské jméno funkční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
2.9.22 21:17
@warita píše:
Amen!

Vubec vseobecne nechapu ten cesky pristup „a proc ne ceske jmeno“? Co ceskeho je na jmene Tomas, Michal, Jakub a pod? To nejsou ceska jmena, pokud se o nich da cokoliv rict, tak ze jsou bezna.

A ma otazka zni: proc chteji vsichni za kazdou cenu byt tuctovy? Jmeno ma jednu velmi dulezitou funkci a sice odlisovat nositele toho jmena od ostatnich. Pokud se kazdy druhy jmenuje Honza, tak se to komplet miji ucinkem.

Amen!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.9.22 21:57
@Jazmine píše:
Co je divnýho na dívčích variantách Nikoly? :Nikola, Nicol, Nicole atd. všude ve světě běžné jméno a nic ultra nového

Ano, dívčí varianty, já mluvím o chlapecké Nikola

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.9.22 21:59

Mě překvapil akorát Rocky, nic jiného.
A jsem teda asi balík, ale Sáva a Nikola mi na holkám přijdou zvláštní.
Ještě doplním jeste jednou, dívčí variantu Nikoly znám a není na ni nic divného. Naopak se mi velmi líbí, proto bych nezvolila chlapecké variantu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27858
2.9.22 22:02
@g.sandova píše:
No původní je pro kluka, stejně jako Nikola. Bohužel to lidi dávají jak se jim zlíbí mne to orijde fakt divný

V zahraničí nie je určené ktoré meno je mužské a ktoré ženské. Len u nás je to zakázané, v zahraničí môžeš syna volať i Barbie :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.9.22 22:03

Jo a ještě jsem únava Jáchymu. Paní byla v seniorské věku a bylo to neobvyklé i v její generaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27858
2.9.22 22:09

Ja som síce zahraničie, ale napríklad deti kolegovcov Fabián, Maxim a Alex, Ella a Nella, Nicolas, Charlotta, Amy.. v škôlke Sára, Amália..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8629
2.9.22 22:14

Mne se vždycky hrozně líbilo Nikola na kluka. Neměla jsem odvahu to dát, u nás to fakt není běžný, navíc manžel nesouhlasil, ale je to skvělý jméno. U holky s emi nelíbí, ale u kluka moc. Jednoho jsem znala v dětství, říkalo se mu Nikoli, nádhera. I Niki, Niku, Nikolo, Nikolko… ale Nikoli byl moje láska :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
2.9.22 22:25
@g.sandova píše:
Jo a ještě jsem únava Jáchymu. Paní byla v seniorské věku a bylo to neobvyklé i v její generaci

Lysá nad Labem, ročník 1933. :)

Byla jediná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.9.22 22:29
@SAJ píše:
Lysá nad Labem, ročník 1933. :)Byla jediná.

Tyto, kdes to našla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1059
2.9.22 23:22

Me treba prekvapilo jmeno Ondřejka… v zenske verzi jsem to neznala.
Z kluku znam Koniáše, Kašpara…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45685
2.9.22 23:26

Jeste jsem si vzpomnela na kluka Baltazara, to mi taky prijde kuriozni, i kdyz v kalendari to je… ale porad lepsi nez Kašpar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3036
2.9.22 23:41
@warita píše:
Amen!

Vubec vseobecne nechapu ten cesky pristup „a proc ne ceske jmeno“? Co ceskeho je na jmene Tomas, Michal, Jakub a pod? To nejsou ceska jmena, pokud se o nich da cokoliv rict, tak ze jsou bezna.

A ma otazka zni: proc chteji vsichni za kazdou cenu byt tuctovy? Jmeno ma jednu velmi dulezitou funkci a sice odlisovat nositele toho jmena od ostatnich. Pokud se kazdy druhy jmenuje Honza, tak se to komplet miji ucinkem.

Moje řeč! Taky nechápu, venku se jména běžně hláskují, protože ta pestrost je tam obrovská. Njn komunismus udělal své a stále si určité zvyky přenášíme. Bohudík i přes občasné remcaly už se to pomalu mění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3036
2.9.22 23:42
@veria píše:
Jeste jsem si vzpomnela na kluka Baltazara, to mi taky prijde kuriozni, i kdyz v kalendari to je… ale porad lepsi nez Kašpar.

Kašpar je super. Zase vychází to ze jména, ne obráceně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
2.9.22 23:46
@g.sandova píše:
Mě překvapil akorát Rocky, nic jiného.
A jsem teda asi balík, ale Sáva a Nikola mi na holkám přijdou zvláštní.
Ještě doplním jeste jednou, dívčí variantu Nikoly znám a není na ni nic divného. Naopak se mi velmi líbí, proto bych nezvolila chlapecké variantu

V Itálii jméno Andrea většinou mají muži. U jen dívky. U nás Andrea u chlapců neprošlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí