Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pavlinax tak to je ale neco uplně jiného přijdeš domu a ve svém osobním životě už žádné starosti nemáš jo a shodou okolností jsem po tom slabozrakém měla taky kluka co každý den nasával a nebyla to taky výhra taky jsme se rozešli kvůli chlastu, ale srovnat ten vztah se slabozrakým a opilým prostě nejde
nevim jak dalece byl partner sam8statny…zakladatelcin partner vidi a znovu opakuji, ze clovek zrakove handicapovany je naprosto socialne bezproblemovy…omezeni se tyka spis technickych zalezitosti…uznavam, ze partnerstvi prinasi vice moznosti trecich hran mezi partnery…
precetla jsem si prispevky a jen me to utvrdilo, ze nevidomi, jsou naprosto schopni bezneho partnerskeho, matwrskeho socialniho pracovniho zivota…ono taky hodne zalezi na povaze cloveka s handicapem…
@martina.se a nemohlo to být třeba protože vnitřně chtěl aby jsi byla štastná? To že ti to nedával najevo neznamená že se tím neužíral.
@martina.se píše:
to zjišťuješ kapánek pozdě, ne? pokud plánujete svatbu a druhé dítko, tak neřeš, co a jak.. nevidomý není nějaký humusák. Známá má nevidomého manžela, jsou spolu přes 30 let).. nevidím v tom překážku..
Dočti diskuzi
.
Zakladatelka by asi ráda znala detaily, co obnáší život s nevidomým. Jestli třeba upravit byt, jaké je učení se slepeckou holí, nebo jestli třeba je nutné pořizovat slepeckého psa.
Nehledá překážky, jak postiženého partnera třeba opustit nebo z něj dělat „humusáka“.
@Malike píše:
@martina.se a nemohlo to být třeba protože vnitřně chtěl aby jsi byla štastná? To že ti to nedával najevo neznamená že se tím neužíral.
možné to je.. jako přátelé jsme doteď, on je doteď sám.. nevím, jestli to tak bylo.. pro mne to překážka nebyla ![]()
@martina.se ale pro něj třeba ano, že se neprojevil..neznamená že on se cítí vnitřně zničený a hrdý na to aby neničil ženě budoucnost…a to je právě to proč nemůžeš říkat že bude jen slepí…
Ahoj! Už jsem tu dlouho nebyla. Pritel, ted už manžel, ještě naštěstí stálevidi. Zadne zzlepšení sice nenastalo ale nějake markantní zhoršenít také ne. Resili jsme druhé dite a zašli zase na kliniku kde námrřekli že to bude chtít zase uměle. Zacli jsme to poradne resit tedy az po manzelove kontrole u lékaře. Tam mu ale řekli že mu ta nemoc přešla do jiného stadia než myslela a operace už není možná
a ze nevedi jak rychle to bude postupovat. Tak jsme si řeklizže druhé zatím nebudem resit umělim. Že možná časem. Ale co se stalo- minuly týden sem dle testu zjistila ze to nejspíš vyšlo i bez umělého ![]()
Fantazie-chtěla bych pogratulovat, ale nevím, zda to, že miminko se zadařilo vítáte, myslím, že je to super a ještě když se zadařilo klasickou cestou a že když jste zvládli jedno, zvládnete i druhé..Super! Jen teda už nevím, zda má manžel vadu dědičnou, to bych musela projít diskuzi. My už teď máme také druhé mimčo-3 měsíce a dva týdny-, staršímu je sedm let a i když nevidomá sem já a partner je ok, tak to zvládáme, dva týdny byl s náma doma co sme přišli z porodnice a dobré, tak se toho nebojte a držím pěstičky, aby bylo vše v pořádku a byli jste šťastní! Děti jsou zázrak!
@lucypaja Děkuji moc za povzbuzeni. Jsme moc rádi. Je úžasný ze malá bude mít partaka. Chtěla sem druhé hlavně kvůli ni. Manžel ma vrozenou dědičnou vadu. Dědičnost může se byt třeba jednou za deset generaci. Ale už je to domluvenéu lékaře kde je manžel ze ji takové 4, v 5 prohlédnou.
@lucypaja mohu mít osobní dotaz? V jste nevidoma úplně? A jak ctete a pisete na PC? Děkuji za odpověď
Fantazie-super..Narodila sem se předčasně v 6-7 měsíci z inkubátoru mám poškozenou /spálenou/sítnici, ale viděla sem i když hůř..navštěvovala sem speciální školy, mám nástavbu na pedagogické fakultě, pracovala sem ve zdravotnictví, cca v r. 2006 se mi zhoršili oči, hůř sem viděla na tv, čtení, ve tmě nikdo nebyl schopný říci co to je, v r. 2009 když bylo synovi půl roku mi zjistili velký glaukom/zelený zákal/ tj. tlak v oku běžně je tak do 20 a já měla 45 a ten zákal mi dodělal oči takže teď mám jen světlocit a to spíš jen na denní světlo, pc mi povídá co je vidět na monitoru a já když píšu tak mi to také čte takhle mi funguje i mobillní telefon, že mi čte sms, telefonní seznam a vše co je v něm..Klidně se ptejte, nevadí mi to. Naštěstí tento druh glaukomu neni dědičný, i když u druhého syna si pediatři nechali udělat podrobnější vyšetření než se u miminek dělá a má očka sdravá..
Přeji vám, aby byly obě děti v pořádku a manželovi se to také něja nezhoršovalo
@lucypaja Děkuji.
Bylo by super kdyby se mu to nezhorsovalo. Dle lékařů ma jistotu ze oslepne ale neví se kdy. Doufám ze to v tomto stavu vydrží co nejdéle. I když naposledy mu řekli ze dle postupu nemoci to je spis v měsících než letech. Tak uvidíme jak to dopadne. Je pravda ze s informaci o měsících už přišel asi tak dvakrát. A zatím to nepostupuje tak rychle.
Nyni nevidí v noci a za sera a periferní vidění už vlastně nemá.
Děkuji moc za info co je za pomůcky - to PC a mobil. Na podrobnosti bych se zeptala případně časem. Az budou potřeba. Nyní jen zjišťují jak se da vlastně fungovat s takovým postižením. Abych pak případně nebyla úplně v háji.
Fantazie-no nic příjemného když to tak čtu, zkuste se třeba mrknout na
a je spoustu dalších stránek, kde se hodně dovíte, nevím kde bydlíte, ale třeba jsoui dobré stránky
a kdyby se chtěl pak třeba nějak pracovně rekvalifikovat tak třeba
tak ať mu to vydrží co nejdéle klidně můžeš napsat.
Lucka
@lucypaja Děkuji za odkazy.
Trochu sem je prohlížela a da se tam toho najít hodně co mi poradi.
Ještě bych se chtěla zeptat na co všechno je nárok kromě důchodu. Zda jsou nějake příspěvkynebo tak. Jde mi o to ze ppřemýšlím nad tim ze budu muset byt s druhym doma automaticky 4roky. Coz je par korun. Neměla sem předtím práci na dobu neurčitou a smlouva už mi skončila. Nebudu si moci ani vybrat rodicak na manžela. Chtěla bych na tři roky. Ale asi to nepůjde udělat.