Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@evi3 píše:
@_.Emilyyy no právě, chování dítěte je z části dané temperamentem a rodiče klidných dětí si celkem nedovedou představit, že to, jaké je jejich dítě není jenom čistě jejich zásluha.U dítěte mladšího 15 ho nemůžu nechat aby si vybralo, jestli zůstane na týden samo doma bez jakéhokoliv dohledu dospělé osoby.
Příklad z minulého týdne: jedeme na týden do Krkonoš a dcera si mohla vzít sebou nějakou kámošku.
To je to jak jsem psala, že někdy mám pocit, že jí někdy jde jenom o to dohadování, jako že cesta je cíl
Ta která měla jít, nakonec nemůže a všechny ostatní holky jsou pryč. Tak ji napadlo, že by s námi mohl jít Vojta, spolužák ze třídy, teď si celkem rozumí, ale není to, že bych ho znala od dětství, nikdy u nás nebyl, maminku znám jenom od vidění.
To jsem řekla ne, vznikla další diskuse o tom, co není zakázané ale není společensky přijatelné. Obviňování, že jí vůbec nevěřím atd. Vzdala to nakonec až po mém dotazu, proč teda nejsou na pokojích s kluky na škole v přírodě.
Ale na druhý den přišla s tím, že když teda nemůže Vojta, tak by mohl jít Lukáš (o kterém vím, že se ji před časem líbil).
To už jsem nediskutovala, nevysvětlovala, jenom jsem řekla, že taky můžeme zůstat doma… a je klid a do Krkonoš jedeme… a bez kluků.
Devce moje
, s kluky to bude jeste horsi a horsi
.
Pevne nervy
![]()
@_.Emilyyy píše:
Devce moje, s kluky to bude jeste horsi a horsi
.
Pevne nervy![]()
vííím ![]()
@evi3 @_.Emilyyy Vy me jeste predcasne vydesite
. No, nezbyva nez dale doufat, ze snad vychovavam jakz takz dobre.
U nas aktualne druhe pohlavi nejvic resi 5r, tak tam jsem zatim v klidu
.
@inkakřivák píše:
@Svistice Jo, nebo třeba údiv nad tím, že někteří rodiče se vůbec nezajímají, když dítě nepřijde na noc domů a jsou rádi, že u nás to není. Že by měli dojem, že jsou nám lhostejní. Víš, jaký jsem dostala nejlepší dárek ke stříbrné svatbě? Že nám obě děti poděkovaly. Za to, že jsme spolu, za to, co pro ně děláme a dělali jsme, za to, že jsme rodina. Řvala jsem jak želva.
Tobe to budu pripadat divny, ale moje dcera je taky rada za to, jaky jsme i s proznanim, ze se ona nechovala nejlepe. Ted mi moje milovana holcicka odjede studovat pryc, bude to pro me tezke ![]()
@Hobitka píše:
@evi3 @_.Emilyyy Vy me jeste predcasne vydesite. No, nezbyva nez dale doufat, ze snad vychovavam jakz takz dobre.U nas aktualne druhe pohlavi nejvic resi 5r, tak tam jsem zatim v klidu
.
Dcera doteď kluky moc neřeší. Bude jí 17. Ale už alespoň zrušila tvrzení, že většina je úplně bl*á a jediné k čemu jsou dobří je sport.
@Hobitka píše:
@evi3 @_.Emilyyy Vy me jeste predcasne vydesite. No, nezbyva nez dale doufat, ze snad vychovavam jakz takz dobre.U nas aktualne druhe pohlavi nejvic resi 5r, tak tam jsem zatim v klidu
.
neee, to nebyl cíl ![]()
Na druhou stranu je dcera chytrá, ve škole bez problémů a včera jsme společně byly na Shakespearovi ve Valdštejnské zahradě
.
@_.Emilyyy proč divné? Že si myslím, že by dospívající mělo mít víc povinnosti neznamená, že nemůžete mít dobré vztahy.
Emoce ve stylu mami ty jsi kráva, tati ty jsi dbil? Tak ty bych jí pomohla zpracovat velmi rychle.
Takt tohle už je vyhraněná emoce, ke které to vyeskalovalo a pravděpodobně zbytečně. Šlo spíš o tu základní frutstraci „chtěla bych šťávu, ale žádná tu není“. Mně se teda víc než „tak holt nepij“ osvědčilo dát dětem najevo, že vnímám, co cítěj a jaké teda navrhujou řešení.
@Jeremi píše:
Takt tohle už je vyhraněná emoce, ke které to vyeskalovalo a pravděpodobně zbytečně. Šlo spíš o tu základní frutstraci „chtěla bych šťávu, ale žádná tu není“. Mně se teda víc než „tak holt nepij“ osvědčilo dát dětem najevo, že vnímám, co cítěj a jaké teda navrhujou řešení.
Jenže to je ten rozdíl mezi rodiči „tak holt nepij“ a spraví to pár facek vs. rodiči kteří děti nebiji a nekrici na ně. Ti jsou zvyklí hledat a dětmi kompromisy a ne je stavět před hotovou věc, to tak holt nepij u nich přijde až o dost později a ne jako první reakce.
@Pdoctor píše:
To nema cenu nekomu vysvetlovat. Myslela jsem si, ze dnes uz jsme s vychovou trochu nekde jinde. Bohuzel, jak vyplyva z diskuze, vetsina lidi by tady resila situaci jenom vypraskem. Pritom je vubec nezajima, co za vsim je… A jedinou vychovnou chybu vidi v tom, ze rodice ustoupili.Zda se, ze bude jeste dlouho trvat, nez se v CR zmeni vychova ze stylu, ze dite musi drzet pusu a krok a jeho pocity se neresi.
Bohužel, 90% lidí u nás v ČR považuje fyzické tresty jako výchovnou metodu, bez které se výchova neobejde. A není tak řídké, že je tato metoda využívána jako první volba.
@Kipa22 píše:
Bohužel, 90% lidí u nás v ČR považuje fyzické tresty jako výchovnou metodu, bez které se výchova neobejde. A není tak řídké, že je tato metoda využívána jako první volba.
zdroj tohoto tvrzení?
@Kipa22 píše:
Blbina. To je tvrzeni zalozene na cem?
@Kipa22 píše:
před 100 lety v našem rakousko-uherském, případně provorepublikovém prostředí zřejmě ano
dnes už to dávno, ale opravdu dávno, není pravda…
PS : což nic nemění na tom, že jsou /stále/ rodiny, a jsou jich tisíce, kde jsou děti bity jak žita, ale v celkovém průměru jsme za těch sto let fakt - naštěstí - dál ![]()