Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Nebo je to úplně jinak. K čemu je tohle hádání dobré, to nevím. Některé tu píšete z přečtení pár vět jako byste si mysleli, že je možné z toho pochopit celé fungování naší rodiny. To je bláznivé. Co mě ale zaráží je, že když se bavím naživo s rodiči spolužáků dcery tak mají s dětmi velké problémy, drzost, krádeže, útěky z domova, v televizi to člověk slyší každou chvíli, OSPODy nestíhají, máme sousedku která dělala na OSPODu spoustu let, už je to dlouho důchodkyně, ale říkala, že co řešili za problémy veliké, že to bylo náročné a pořád něco, co děti vyváděly, ale pak přijde člověk sem sdílet a tady jsou same rodiny beze skvrnky. Jako, je to super, jen zajímavé. Samozřejmě nehodlám si říct, že když to dělají děti kolem, je to jedno. Není. Na druhou stranu sprosté řvaní na rodiče je jen a pouze ventilace vzteku nevhodným způsobem a stačí dítě naučit jak to dělat lépe. Není to žádný konec světa ani porucha. Ale ve skupině rodičů s bezproblémovými dětmi s mírnou povahou to chápu. Dcera má taky temperament po nás, manžel není Čech, já sice nejsem cholerik, ale temperamentní určitě. Nikam to už nevede protože hádáním jak to asi je když je to úplně jinak se neposuneme a já chtěla rady především od maminek co mají děti se kterými puberta cloumá a řešily větší problémy. Na to že díky lepší výchově vás zúčastněných to vaše děti nedělají nevěřím. Výchova je jen část skládačky, problémy má mnoho dětí z rodin kde je vše v pořádku a naopak jsou rodiny kde to úplně v pohodě není a ty děti jsou takové že lecos rodičům odpustí a fungují. My máme taky děti s odlišnými povahami a přes jednotný přístup se chovají samozřejmě odlišně.
Ano, moje deti s ruznymi povahami se chovaji odlisne a obcas tez nezvladaji emoce. Ale nikdy rodice netituluji podobne jako tvoje dcera. A problemy, jake popisujes, nikdo v nasem okoli neresi. Jeden pubertak vyvadi horsi ptakoviny, nez nase deti, ale tohle si k rodicum tez nedovoluje( ani k ucitelum nebo jinym dospelym).
Zakladatelko, vrahové maji asi taky své důvody, proc to dělají a nejde je pred všemi omlouvat..
Ma dcera uměla byt nesnesitelně az zle zle drzá a dovolila si toho dost a co popisuješ ty, by si nedovolila ani ona.
Tva dcera potřebuje empatii, jasne, ze ma psychické problémy, ale Ja bych i rekla, ze by byl vhodný nejaky léčebny pobyt. Kde ji pochopí a pomůžou i bez řevu a mlaceni…
Tak podla mna to chcelo trocha empatie, ked ju bolela ta hlava - dat jej tabletku. Viem, ake to je, ked ta boli hlava. Keby mi niekto v tom stave odniesol tabletku z mojho dosahu do auta, aby som sa k nej nedostala.. asi by som sa citila velmi zufalo. No a co, ze nic nepila, ten prasok by jej pomohol, zmiernil jej bolest, raz by ju to nezabilo. To bolo podla mna surove, trvat na pravidlach a cez ne nevidiet to fyzicke utrpenie. Mozno by aj vymakla, keby ste jej ulavili. Ale nedali ste jej inu moznost, iba ist do utoku a nenavisti.
Pozri, mam v okoli pubertakov. Cele ich bytie je zamerane na to, podrazdit ta. A ty bud podlahnes a nechas sa rozhodit a zoberies to ich drazdenie vazne a stratis rozum a cit, alebo to ustojis a zachovas si nadhlad.
@_.Emilyyy píše:
Zakladatelko, vrahové maji asi taky své důvody, proc to dělají a nejde je pred všemi omlouvat..Ma dcera uměla byt nesnesitelně az zle zle drzá a dovolila si toho dost a co popisuješ ty, by si nedovolila ani ona.
Tva dcera potřebuje empatii, jasne, ze ma psychické problémy, ale Ja bych i rekla, ze by byl vhodný nejaky léčebny pobyt. Kde ji pochopí a pomůžou i bez řevu a mlaceni…
Já bych asi varovala před tím psychologizováním. Pokud se takhle projevuje jen doma, nikde jinde ne, tak psychicky nemocná nebude a léčbu nepotřebuje. Pochopení a výchovu ano. Řvaní a mlácení ne.
@_.Emilyyy píše:
To je uz na psychiatra.. Tohle neni normalni klasicke drze pubertacke chovani
Zabudas na to, ze zakladatelka popisuje spravanie dcery vo vztahu k rodicom. A ako vieme, vztah je o dvoch stranach. Ako pise @Robinek, nehodnotila by som nehodnotitelne.
@_.Emilyyy to je teda už těžký kalibr, vytáhnout pro srovnání vrahy…ale jo, má pravdu, že i oni jsou přesvědčeni o správnosti svého jednání…
@Mkmkz pokud ji bolela hlava, tak se měla nejdříve dostatečně napít…dost možná by žádná tabletka nebyla zapotřebí…
Tak jak to zakladatelka popisovala dál, tak v rodině mají nejspíš oboustranně sklony pro dramata…
Takže z jejího pohledu se jedná jen o malé výkyvy… zatímco druzí jen nevěřícně koukají… možná i zírají…
Vždycky je konejšivější se porovnávat s těmi, co jsou na tom hůř, nicméně je to dost kontraproduktivní pokud očekávám zlepšení… A čím dál tím víc jsem přesvědčena o tom, že tě holčině nejvíc škodí její rodiče…
@Magical-eyes píše:
@_.Emilyyy to je teda už těžký kalibr, vytáhnout pro srovnání vrahy…ale jo, má pravdu, že i oni jsou přesvědčeni o správnosti svého jednání…
@Mkmkz pokud ji bolela hlava, tak se měla nejdříve dostatečně napít…dost možná by žádná tabletka nebyla zapotřebí…Tak jak to zakladatelka popisovala dál, tak v rodině mají nejspíš oboustranně sklony pro dramata…
Takže z jejího pohledu se jedná jen o malé výkyvy… zatímco druzí jen nevěřícně koukají… možná i zírají…
Vždycky je konejšivější se porovnávat s těmi, co jsou na tom hůř, nicméně je to dost kontraproduktivní pokud očekávám zlepšení… A čím dál tím víc jsem přesvědčena o tom, že tě holčině nejvíc škodí její rodiče…
Tak ja by som nikomu, kto ma bolesti neodmietla pomoc s tym, ze mal si sa napit, alebo si mal to a to..
@Mkmkz tak to já bych nejdříve zkusila tu vodu - nedostatek tekutin může způsobit bolest hlavy ( bolest hlavy je příznak a ne příčina) a pokud by to nepomohlo, tak bych ji nabídla analgetikum vhodné pro děti. Ale jo, každý to má jinak…
@Magical-eyes píše:
@Mkmkz tak to já bych nejdříve zkusila tu vodu - nedostatek tekutin může způsobit bolest hlavy ( bolest hlavy je příznak a ne příčina) a pokud by to nepomohlo, tak bych ji nabídla analgetikum vhodné pro děti. Ale jo, každý to má jinak…
Neriesime teba, alebo mna. Ale to, ze pani v tej zmesi emocii, co tam boli nebola schopna dat priechod sucitu k dietatu a jeho bolesti.
@Mkmkz na bolest hlavy ti každý v první řadě doporučí se pořádně napít. Protože to často bývá způsobeno dehydrataci. A zejména u dítěte bych o prášku dost přemýšlela.
@robínek píše:
Já bych asi varovala před tím psychologizováním. Pokud se takhle projevuje jen doma, nikde jinde ne, tak psychicky nemocná nebude a léčbu nepotřebuje. Pochopení a výchovu ano. Řvaní a mlácení ne.
No rozhodne potřebuje se naučit ovládat emoce i vůči rodičům
@inkakřivák píše:
@Mkmkz na bolest hlavy ti každý v první řadě doporučí se pořádně napít. Protože to často bývá způsobeno dehydrataci. A zejména u dítěte bych o prášku dost přemýšlela.
Ale ved tu nejde o to, ake prasky detom davate, alebo ako liecite ich bolesti. Ale o to, ze rodicia decko nechali same v bolesti, nepochopeni. Ze nie su vobec schopni reagovat na jeho potreby. Iba placu nad sebou.
A ako 11 rocna som uz mala detske migreny. Brala som lieky. Dospeli to radi zhadzovali - ako uz teba moze boliet hlava. A hovorili mi - napi sa, chod von.. no to ti uzasne pomoze, to fakt
@Mkmkz píše:
Zabudas na to, ze zakladatelka popisuje spravanie dcery vo vztahu k rodicom. A ako vieme, vztah je o dvoch stranach. Ako pise @Robinek, nehodnotila by som nehodnotitelne.
Ano, je o dvou stranách.
Dcerka je takova drama queen a oni ji v tom podporuji a sami vyvolávají další drama.
No s nima bych žít nechtěla…
Moje děti jsou každé jiné a na každé z nich platí odlišný přístup. Mám desetileté tvrdohlavé, pak mám šestnáctileté v těžké pubertě, co snědlo všechnu moudrost světa je nejchytřejší, všechno ví nejlépe…jak jinak. OSPOD se o nás fakt nikdy nezajímal, neznám nikoho z okolí, o koho by se zajímal ospod kvůli problémům s dětma. Jen snad při rozvodech, ale ne kvůli nezvladatelným dětem. Děti mají poměrně velikánskou volnost, nebijeme je, máme je poměrně dost rozmazlené, to vím, nemám problém to přiznat, skáčeme okolo nich hodně, jejich neřestí je lenost, tak jsme si je naučily, tak je máme. Nikdy po nás děti neřvou, nezvyšují na nás hlas, nikdy nám sprostě nenadávají, titulují mě maminko nebo mami, většinou maminko, jednou jedinkrát na mě sprostě nepromluvily. Nekradou, neflákají se, jsou premiantkami, starší chodí na brigádu, trénuje malé děti už… cos to tam ještě psala? Jo, nefetují, nekouří, neožírají se, žijí doma v pokojíčku, nezdrhají z domu. Zrovna tak jejich přátelé jsou normální děti, bez těhle tebou uvedených výchovných excesů, normální zdravé pubertální děti, co doma neřvou po rodičích a nekradou. Asi jsme holt jinej gang.
Tak jo
jste lepší sorta v těch špatných
ujišťuji té, ze většinová společnost OSPOD nepotká.