Nevychované děti dnešní doby

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6381
19.7.24 15:59

Mě to nepřijde nijak strašné. Jsou to děti a mají jiné priority. Mám je v podobném věku. (4,5 a 8) a oba fungují ve škole/školce vzorně a doma nějaké mytí rukou neřeší. Co je pro mě důležité je čištění zubů, ale na to mám systém. (Nečistí si je sami, ale buď já nebo chůva). Úklid, no oba vědí, jak jsem háklivá na různé fleky, tak mi to hned řeknou. Domácnost máme minimalistickou s minimem hraček a věcí. Mám ráda prázdné plochy, preferuji světlý nábytek. Díky tomu domácnost vypadá uklizeně a vzdušně.
Spíš bych zkusila zefektivnit domácnost a nemít moc věcí. Opravdu je většina domácností zbytečně přeplněná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
506
19.7.24 16:24
@Anonymní píše: Více

Myslím, že tvé děti z toho prostě vyrostou, pokud budeš důsledná. Tohle je asi u dětí normální. Sama mám dva kluky (9) a dělají totéž, i přes mou neustálou „výchovu“. A jo, je to únavné. Co mě ale zaráží jsou ty stravovací návyky. Už přispěvatelka přede mnou se podivila a divím se i já. Také bych dětem nedovolila brát si věci z ledničky a také jíme všechna jídla spolu. Kluci mě pomáhají pro přípravě jídel, ale neexistuje, aby mezi jídly pojídali nějaké rohlíky se šunkou. Vždyť potom snad ani nesní to hlavní jídlo, ne? Jako jo, možná mají kluci před večeří trochu hlad, ale to si myslím je ok. Hladem v ČR nikdo nezajde. Byla bych fakt naštvaná, kdybych zjistila, že mi snědli klíčovou surovinu, kterou třeba potřebuju na další oběd nebo večeři. A navíc to musí strašně lézt do peněz… Tento trochu chaos v jídlech mě vede k myšlence, jestli nemáte podobný chaos i v jiných věcech. To pak může být i příčinou toho, že dětem dlouho trvá učit se pravidla/řád. Ale to je jen moje spekulace, samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
19.7.24 16:40
@SaxaL píše: Více

Od toho mad chlapa, aby jsi na něj dala číslo školce, případně aby řešil všechny tyhle věci. Nejlepší rozhodnutí v životě 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
19.7.24 16:44
@Kousavysvetr píše: Více

Mě by zajímalo, co u vás dělá tvůj chlap. Dle popisu nic :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.24 16:44

@Dollorres ano, to jsem si ted uvědomila. Máme hrozně moc veci, většinu nepotřebných, všude je něco, ani nevíme, co máme… shledla jsem se v minimalismu, začínám na tom pracovat, ale bude to na dlouho, zvlášť, když jsem jediná, kdo se o něco snaží a zajímá.

• Citovat
  • Upravit
506
19.7.24 16:45
@Annonymní_007 píše: Více

Nechápu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
19.7.24 16:53

ahoj konvalinko, u nas uplne uplne stejne, akorat ty darecky mame jen dva a ne tri, venku si je chvali (vzdy zasnu jestli fakt mluvi o nasich detech), doma zapominaji i splachnout zachod… fintu jsem zatim zadnou neobjevila a obcas si pripadam uz jak dozorce ve veznici… pomaha mi akorat hodit se do zenu (ne na vysledku, oni proste neudelaji co maji, ale na tom aby mi to nepilo krev a nenicilo naladu)…

rada si poctu moudra od ostatnich a tobe preji hodne dusevni rovnovahy, soucitim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.24 16:56

@Kousavysvetr ten rohlík se šunkou byla jeho svačina. Co je na tom pořád všem divného? Prostě obedvame spolu, vecerime spolu. A mezitím si každý dá svačinu, kdy chce… prostě až mám hlad, tak se najim. Žádné jezeni mezi jídly nebo celodenní placani něčeho, jak si tu asi všichni představují. Prostě jen nesvacime dohromady. Ale když nekdo přijde, že chce svacinu v době, kdy za chvili má být večeře, tak to nedovolim, dá si třeba jen jogurt, tři piškoty nebo tak něco, případně prostě počká. Anebo když má opravdu hlad (svacil brzy), tak si klidně i tu večeři dá sám dřív. Někdy večeře vaříme, tak to jime vždy spolu a i hladoví si počkají. Jindy máme večeře studené, to jime sice taky spolu, ale pokud někdo chce, dá si klidne později nebo dřív. Nevidím nic špatného na tom, že člověk ji, když má hlad. Samozrejme primerene, jak mnozstvim, tak casem. Děcka jsou nauceny, že se ptají, čili si nevezmou jen tak z lednice cokoliv, co tam najdou, ale spolu se domlouváme, říkáme, že tohle je na zítřejší oběd, že tohle můžou a tohle ne.. nám tento systém funguje, jsme tak zvyklí. Jen je fakt, že je z toho víc bince, protože pořád někdo něco jí. Ale měnit to rozhodně nehodláme, máme jiné spolecne aktivity, než jen jídlo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.24 17:04

Kolik jim je let?

Mě toto začaly dělat děti teď (par let zpět) když přišly do puberty. Neříkám, že před tím byly vzor všech vzorů. Ale teď to je o level výš. Já doufám, že z toho “vyrostou” zpět do alespoň normální poradkumilovnosti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.24 17:09

Hele, to 4-létě má na to právo. Moje to v tomto věku dělaly taky, stavěly si doma bunkr či domeček, tam nanosily plyšáky a uklízet to sami taky nechtěly. Proste nechtěly rozebrat bunkr. Pořad opakuji i teď, stanovim čas, do kdy to mají mít hotové, pak už jde do tuhého.

• Citovat
  • Upravit
12719
19.7.24 17:10

Co si pamatuji Husakovo dite. Presne dane, co mam delat..v pokojicku uklizet a pak myt nadobi, jako starsi zehlit treba kapesniky. Kdyz to clovej neudelal tak vilagos nekdy jsme dostali i ma zadek, pres pusu. Nejak nas nenapadlo to neudelat..meli jsne z rodicu respekt. Tezko se to vysvetluje. Kdyz to ctu, co si deti dovoli, nas by to ani nenapadlo. A uz vubec treba ne mluvit s nimi vulgarne. U nas se tak nemluvilo a proto bych si nedovolila bavit s mamou jinak nez slusne. Ale jak pisi byla jina doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.24 17:10

Puberta nehrozi, nejstarší má 9..

Jsem ráda, že v tom nejsem úplně sama, jak tu někdo psal. Taky se uklidňuju tím, že venku si je chválí, nejsou vzor dokonalých děti, ale problemovi rozhodně ne, patří vždy k tem poslusnejsim, rebelují jen v rámci běžných dětských projevů (slova ucitelky). Tak snad mají nějaký základ a časem budou ok i doma. Nejstarší má už teď náznaky poradkumilovnosti, prostřední je nejposlusnejsi, nejmladší blbne jen s brachama, sama je úplně v pohodě. Musím se obrnit, dal být důsledná, udělat doma nějaký lepší systém a prostě vydržet. Asi teda, snad, doufám :)

• Citovat
  • Upravit
874
19.7.24 17:13
@Annonymní_007 píše: Více

Jakože chlap bude kupovat knoflíky v galanterce, průběžně je vystřihávat z vyřazeného oblečení a chystat listí z javoru?

O tom ale tazatelka není, jen jsem tím chtěla říct, že ten bordel někdy sbíráme proto, že „co kdyby se něco hodilo“, protože právě tohle. S gustem jsem to vyhodila ve chvíli, kdy všecky výtvarky z rozvrhu jednoho dne zmizely :D
Plus teda ještě bylo zlo „děsně nutný hračky od vietnamců, dary, který se musely hlídat a schraňovat, aby, až se na ně dárce za půl roku zeptá, byly k dispozici“. To jsem přestala dělat velmi brzo, rozbitý hračky, vytahaný oblečení po praní apod., jsem brzo začala vyhazovat, ale zase jsem byla od tý doby za nevděčnou no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.24 17:20

@SaxaL já jsem teď v rámci začátku velkého úklidu vyhodila právě všechny tyto věci „co by se ještě někdy mohly hodit“. Mám skříň, kam dávám věci, co nepoužíváme. A když je ani cca rok nepoužiju, tak je pak vyhodim. Doteď jsem to dělala jen se svými věcmi, případně s těmi blbinami do výtvarky. Ale teď jsem skříň naplnila hračkama. Očekávám, že děcka si toho budou všímat, dokud to bude něco nového, ha, tyhle hračky chce máma vyhodit, rychle si s nima pojďme hrát. Ale za čas je odloží stejne, jako to udělali kdysi. Já je pak vyhodim. Hračky, ne děti :mrgreen: manžel teď odvezl 3 pytle, velké pytle. Velká úleva.

• Citovat
  • Upravit
4373
19.7.24 17:21

no nerikej hop, me starsi je taky 9 a uz par mesicu pozoruji pubertalni zmeny, snad tim ze je to holka tak to je vyraznejsi…

a ano, taky nemam pocit ze by deti byly nejak zle, a uz vubec ne problemove, jen proste me nebavi za nima chodit jak dozorce a kazdy ale fakt kazdy den rikat uplne to same, napr vecer: piti, curat, zuby, pyzamo… jde spis o to jestli to nekdy skonci?
cekala jsem ze tyhle opakujici se veci zvladnou od urciteho veku samy… a ono ne…
snim susenku, tak vyhodim prazdny papirek do kose, jednoduche ze? no u nas doma ocividne ne…

nevim jak u konvalinky, ale pro me to je unavujici

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect