Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Snažím se ze svého dítěte vychovat slušného člověka a jak vychovávají své děti jiní lidé, mi je prakticky jedno. Svou dceru „zahrnuji“ láskou ale i tím materiálním. Pro někoho to může znamenat, že je rozmazlená.
Ale pokud něco chce, musí slušně poprosit a poté taky poděkovat. Slušně zdraví a ve společnosti se chová tak, že se za ni nemusím stydět a nikdy nebyl problém ji vzít například do restaurace. Učím ji, že ke starším lidem musí mít respekt a když překročí hranice v chování například k babičce (která jí vše dovolí), tak ji napomenu ať se to babičce líbí nebo ne.
U sousedky, která má kluka vidím, že i když se ona opravdu snaží, určuje mu hranice a vychovává ho, tak je to prostě nezmar, který nepřestane poletovat a poskakovat a vykřikovat ani po dobrém ani po zlém! Takže je lepší nikoho nesoudit. ![]()
@terinka4444 To mas pravdu, kolikrat si rikam, kde se vzala ta spousta „nevychovanych“ (tj. neobtezujicich se odpovedet na pozdrav diteti, pripadne mne) dospelaku.
Kdyz je to prece ta skvele vychovana nase generace
![]()
Osobne dite mam. Nemuzu s nim ale do zadne kavarny pro deti, protoze mi je ho lito.
Byli jsme asi 3× v kavarne kde je zakaz vynaseni hracek z detskeho koutku a jediny muj syn brecel, protoze ja jako jedina ze vsech matek umela cist. Vsechny decka litaly po cele kavarne s hrackama mezi lidma a syn nechapal, proc on nemuze. Takze jsem tam zarvala, protoze tvoje mama umi cist a sli jsme s brekem domu. Vsem tem matkam bych nejradeji dala pres hub. ![]()
Nevychovane matky a jejich nevychovane deti.
Nerikam, ze jsem dokonala, ale musime si vsechny uvedomit, ze ne vsechny rodice chcou deti rozmazlovat a od malicka je nechat porusovat pravidla. Je mi strasne lito, ze male deti nerozumi tomu, co se deje. Syn videl jen to, ze ja jsem zla a zakazala jsem mu neco, co vsechny ty ostatni deti delat mohli. Takze je chyba ve me? Protoze jsem se naucila cist a snazim se dodrzovat pravidla?
@Janulala bráchy dcera našeho syna občas hryzne, on jí uhodí tyčkou…vždy si to vyřizujeme s dětma. nikdy neútočim na bráchu „koukej, co ta holka dělá, jak je to možný“…
Problém je krom „přílišné nevýchovy“ i v tom, že rodiče na děti mnohdy nemají čas věnovat se dětem, často vidím malinké děti s mobilem, tabletem, před televizí.
Mám syna, 18 letého, jako malý byl živé dítě, co bylo všude a nikde. Nicméně měl jasně nastavená pravidla co ano a co ne, sem tam dostal i na zadek, přes ruku. Hodně času jsme trávili venku, procházky, výlety, na dvorku jsme měli hřiště, kde jsme se setkávali se sousedkama a jejich dětma, neplechy dětí vůči sobě navzájem se řešily ihned, učily se půjčování hraček, poprosit i poděkovat za půjčení, protože každé dítě mělo něco jiného než další děti. A ano, když můj syn zlobil, dostal vynadáno, na zadek nebo zaracha. I soused, otec dětí ze dvora, byl autorita a platila jasně nastavená pravidla pro všechny bez rozdílu.
Dnes je dospělý, studuje, je to sice typický puberťák, ale není zlý, vulgární, násilnický (i když jako dítě dostával za lumpárny na zadek), pomáhá doma a máme pěkný vzájemný vztah.
Jak nějaký psycholog řekl, děti bez hranic jsou ztracené, protože pevně nastavené mantinely jim dávají jistotu a řád. Nejsou-li nastaveny, můžou vše a vlastně se v tom plácají.
Docela bude asi „veselé“, až tyto děti, zvyklé na cokoliv si zamanou, se budou muset najednou starat samy o sebe, bez umetání cestiček rodiči jen proto, aby se mohly maximálně osobnostně rozvinout ![]()
@Izzz píše:
Mě udivuje, jak dokázali dřív ty děti udržet v klidu. Koukala jsem na dokument o princi Charlesovi a žasla, jak byl klidnej, seděl, koukal, nehejbal se. Stejně tak jsem přemýšlela o dobách, kdy byly děti součástí života, né jeho středobodem. Když šli všichni makat na pole, ke zvířatům, tak se ti malí tvorové asi nějak začlenili - dřepli na zem a hráli si s polínkem?
Nevim
vyrostla jsem v hospodářství, zabavili jsme se prostě tak, že jsme dělali kraviny na tom poli, celý den jsme byli na vzduchu, lítali po loukách, polích, mezi zvířatama a pak už na nějaký zlobení nebyla energie.
vidím to na synovi, ve městě je otrávenej a přijede k našim na vesnici a neví co dřív a já o něm prakticky nevím. v zimě hází sníh, v létě seče s dědou trávu, jezdí na traktoru, hrabe seno…
Anop nevychovaný spratci mi lezou na nerva ale o moc víc mě štvou nevychovaný dospělí. Oni se to ty děti často totiž nemají od koho naučit když člověk vidí jejich rodiče takže bych rozhodně neřekla že je to trend dnešní doby ale je to vždy o výchově. Ano není slušné nepoděkovat, nepoprosit či nepozdravit ale stejně neslušné je pomlouvat švagrovou za jejími zády na internetu pod anonymem takži si zakladatelko nejprve zameť před vl. prahem ež začneš někoho soudit ![]()
@majdula1 píše:
Ale prosimvas.Z vetsiny tech deti nakonec vyrostou uplne normalni dospelaci, plus minus, vyjimky jsou vzdycky.Grazlici a „priserne deti - pistici, nevdecne, nevychovane, rozmazlene etc etc…“ byly mezi detmi odjakziva, vzdycky se cizi dospeli pohorsovali, ze to decko roste pro sibenici, pro kriminal… to neni zadny fenomen moderni doby - a byly jak z rad benevolentnich rodicu, tak z rodin, kde se rezalo vareckou
Jako dospeli budou, pokud nejde o nejakou patologii, celkem prumerni a normalni.
Je to uplne jedno, dite vyroste tak jako tak, prijde mi spis, ze nas ukol jako rodicu neni cepovat a buzerovat jako bachar, ale „prezit“ a jit prikladem
Klid
no spíš ne, vyrostou z nich takoví, co jich vidíme všude kolem sebe… nejde jen o děti, ale je spousta již dospělých, co neumí pozdravit, neumí odpovědět na pozdrav, neumí se chovat slušně, ale chovají se jak burani, neznají základní pravidla slušného chování… prostě chovají se tak, jak to viděli doma… a je jich víc než aby to byly jen výjimky… kdo pracuje s lidmi (a ne jen s jednou konkrétní skupinou lidí), ten to zná…
@terinka4444 píše:
Hele, ale je to těžký, tuhle jsme vlezli do čekárny k doktorovi na ortopedii, na rehabilitaci, doprovázeli jsme babičku. Vlezeme tam, plná čekárna lidí na procedury. Naše tříletá se rozhlédne a nahlas řekla dobrý den. Slyšet jí slyšli všichni ti, co nebyli hluší. Všichni zvedli oči a nikdo neodpověděl, tak se na mě malá otočila a tím svým hlasitým hláskem se ptala, jestli vichni ti lidé neví, že je slušné pozdravit. Tak jsem jí stejně nahlas řekla, že asi neví, ale nám to nevadí, my jsme slušní a když někam vejdem, tak pozdravíme. Nejsou vychovaní ani dospělí.
Máš pravdu. Krásně to jde vidět každý den ve školce. Matka nebo otec vpadnou ráno do šatny a ani nezabučí. Jak se má pak naučit zdravit jejich dítě?! ![]()
@Izzz píše:
Mě udivuje, jak dokázali dřív ty děti udržet v klidu. Koukala jsem na dokument o princi Charlesovi a žasla, jak byl klidnej, seděl, koukal, nehejbal se. Stejně tak jsem přemýšlela o dobách, kdy byly děti součástí života, né jeho středobodem. Když šli všichni makat na pole, ke zvířatům, tak se ti malí tvorové asi nějak začlenili - dřepli na zem a hráli si s polínkem?
Nevim
Co by si hráli s polínkem, syn s námi byl letos taky vybírat brambory. Prostě šel se mnou a pomáhal mi sbírat. Jako samozřejmě jsme to sebrali nejmíň
, ale sbíral a za odměnu vždycky na konci brázdy sedl s dědou do traktoru a jel se projet ![]()
A propos, moje dcera nedostane nikdy, co chce, pokud neřekne prosím. Zdraví od malička, v domě, u dr., v obchodě, už jako ani ne 1a1/2roční říkala dobrou noc, na shledanou, myslím, že v tomto ohledu je vzorná, ale když má někdy svou hlavu a chová se venku ne zrovna ukázkově, je mi jasné, že každý, kdo to občas nezažil, musí mít moje dítě v kategorii spratek měsíce. ![]()
@Anonymní píše:
@majdula1 Průměrní a normální, čili takoví, kteří v čekárně u doktora slušně vychované holčičce neodpoví na pozdrav. Jako průměr dobrý, to jo.
Prave odpovidam Terince. Ze „nevychovanost“ neni vysada soucasnych deti. Ti, kteri na pozdrav neodpovedeli, spadaji zrejme do generace povalecnych/totalitnich deti, ktere byly povetsinou vedeny prisnou rukou, tak kde safra udelali soudruzi chybu? ![]()
@121109 píše:
Osobne dite mam. Nemuzu s nim ale do zadne kavarny pro deti, protoze mi je ho lito.
Byli jsme asi 3× v kavarne kde je zakaz vynaseni hracek z detskeho koutku a jediny muj syn brecel, protoze ja jako jedina ze vsech matek umela cist. Vsechny decka litaly po cele kavarne s hrackama mezi lidma a syn nechapal, proc on nemuze. Takze jsem tam zarvala, protoze tvoje mama umi cist a sli jsme s brekem domu. Vsem tem matkam bych nejradeji dala pres hub.
Nevychovane matky a jejich nevychovane deti.
Nerikam, ze jsem dokonala, ale musime si vsechny uvedomit, ze ne vsechny rodice chcou deti rozmazlovat a od malicka je nechat porusovat pravidla. Je mi strasne lito, ze male deti nerozumi tomu, co se deje. Syn videl jen to, ze ja jsem zla a zakazala jsem mu neco, co vsechny ty ostatni deti delat mohli. Takze je chyba ve me? Protoze jsem se naucila cist a snazim se dodrzovat pravidla?
do dětských kaváren ani koutků nechodím, já na to nemám nervy. Jednak mě rozčilují ty děti a jednak nezodpovědný matky, který tam lezou s nemocnýma dětma. prostě to nedávám
Vychova rodicu je v dnesni dobe temer naprd, kdyz diteti v TV, skole atd. neustale sypou do hlavy, jake ma prava a ze ma v zivote pravo na cokoliv. K tomu dnesni technika-mobily, internet a je vymalovano.
Deti jsou dnes nadlidi a spolecnost moc dobre vi, proc to dela. Nikdo nepotrebuje, aby z nich vyrostli skromni, nekonzumni lide s nejakyma hodnotama, spolecnost potrebuje nepremyslejici ovecky.
Zrovna vcera jsem se dozvedela v TV od nejakeho odbornika ( ne tedy v CR), jak je pro deti frustrujici, ze budou muset v 11 letech delat testy na nasobilku do 12×12
pry nebudou mit radi matematiku a navic to neni o matematice, ale o pameti
a takovyhle lidi, kteri misto prace, kritizuji vse, co dosud fungovalo, je dnes plno a jeste za to berou penize!!!
@majdula1 Průměrní a normální, čili takoví, kteří v čekárně u doktora slušně vychované holčičce neodpoví na pozdrav. Jako průměr dobrý, to jo.