Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já tak jednou slyšela, že nejsou horší děti, ale spíš rodiče… ![]()
@kvaček píše:
Já tak jednou slyšela, že nejsou horší děti, ale spíš rodiče…
a to je taky pravda
A taky mám dojem, že za doby totáče se zase tak neřešily moderní vymoženosti, oblečení, vzhled. Pamatuji si, že mi jednou spluzačka řekla, že mám sluchátka jako z popelnice. Byl asi rok 2001 a letěly takový ty peckový sluchátky a já měla ty velký, prostě starý. A poslouchala jsem tam nějaký rock od bráchy a ne Luneticy nebo co to bylo moderní. Prostě už tehdy to začínalo. Jasně, že vždycky byl in nějaký model sukně, tašky atd, ale co vím od našich, tak ve škole se neřešilo oblečení a majetek jako dneska. Dnes chtějí mít malé děti už iphone, protože to mají ostatní ve třídě. A kdo ho nemá, tak je divnej
Hlavně v Praze. Pak chce dítě zapadnout a nejde to. Ten materialismus je děsnej.
@terinka4444 píše:
mám čerstvě čtyřleté, na vánoce, nemám větší, a fakt si tedy pamatuju, že poprosí a poděkuje a pozdraví. A druhé je devět a v pěti letech nehulákala pití, ale dala bys mi prosím šťávu.
jo tak máš štěstí na poslušnéí dítě, které dělá přesně to, co po něm rodiče chtějí, které nemá problém s řečí atd. Takovou pěknou ovlivnitelnou ovečku, která se nidky nepokusí prosadit.
Ale celkově se musím celkově dětí zastat.. Protože uplně už mě štve ty větu o tebletech a mobilých.. Já znám hromadu dětí, co je namají- předškoláci- první třída a nebo mají a prostě nejsou závisláci, co jiného nechtějí..
Taky, když řeknu, že kluk se díval na pohádku na tebletu, tak už poslouhcám kecy o dnešní době, ale že dřív děti seděly několik hodin u těch her co byli na televizi- možná někdo ví co myslím a nebo měli v ruce ruzné- Vlky, chobotnicice..
Znám i zdravící, děkují děti, a děti které někdy scénu udělají, ale většinou času poslechnou, ale nejsou roboti- jakoby se dospělí nikdy nevztekli ![]()
To co se popisuje znám taky od vidění, ale fakt bych neřekla, že jsou všechny děti takové.. ![]()
Příspěvek upraven 04.01.16 v 11:29
@Izzz jenze k tak rychlemu vyvoji, jako behem nekolika minulych desitek let, nikdy v historii nedoslo, tim je tahle doba jina. Vyvoj sel dopredu az moc
@kvaček píše:
@terinka4444 tak u nás na škole tak 10 min -15 min jmenoval žáky, z celé školy.. jména…
Dvojky, trojky, a ředitelské dutky… Navíc jako děti jsme viděli co si jiné dovočejší dovolí, takže, já se spíš modlím, aby kluk nebyl to co jsem kolikrát viděla..
Zmačení učitele v šatně, zahrabání koleček do hnoje, přepsaní známek v notýsku atd.
A to byly děti 6-7,8 třída
Tak to teda taky koukám. Co jste to byli za školu?
Já jsem teda chodila na vesnickou školu a tam se ze všeho hned dělalo hrozný haló, protože to bylo fakt málokdy. Pamatuju si, že jedna se řešila, protože nechodila do školy a lítala po vsi s cigaretami. Pak jsem jednou měla průšvih já, když jsem šla za školu
Naši mě v tom tenkrát pěkně nechali
Dostala jsem ředitelskou důtku
Pak jeden kluk ze třídy si, jak sama píšeš, přepsal známky v žákovský. Kolem toho byl hrozný cirkus a třídní to s ním řešila před celou třídou, jakože proč a jak a co z toho měl. No ten z toho byl úplně v háji
Druhý spolužák v hodině chemie ukradl z pixly kus naftalínu a rozházel ho po třídách za skříně
Můj brácha dostal dvojku z chování, protože zapomínal úkoly a učebnice a ředitel na nás chtěl volat sociálku, když řekl spolužačce nějak sprostě a slyšela to z chodby učitelka. To teda kam se s tou naší školou hrabeme na tu vaši ![]()
Necetla jsem diskuzi, ale musim rict, ze mna ctyrleta dcera se chova tak, ze je zo pro me casto neunosne. A vychovavame ji ja, manzel, jeho matka a proste holcicka je jak urvana z retezu, drza, nic ji neni svate. Jasne, ma chvile, kdy je super, ale pak je zas na zabiti, proste respekt k nikomu. Chodila do montessori skolky, tam vse v pohode, asi tam byla vetsina deti takovych a ted je ve statni skolce a resime stiznosti…byli jsme s ni i u psycholozky a ta nic zavazneho nenasla. Mala je prostre temperamentni, hodne spolecenska a moc chytra a snad z toho vyroste. Miluju ji, ale bohuzel priznam, ze se vetsinu casu chova jako spratek a jsme z ni cela rodina na nervy
@lucenka Tak i mladšího lze naučit, aby se naučil hezky požádat. Jednodušší je samozřejmě říct „Dej nebo Pití“, ale v jistém věku bych už to netolerovala. Pokud ovšem nejde o handicapované dítě.
@Anonymní píše:
@Billi Pravda. Moje babička byla nejstarší, z chudé vesnické rodiny a bylo jich pět. Od dětství pracovala na statku, vypomáhala. Vydělané peníze dávala rodičům, kterým vykala. Otec její těžce vydělané peníze propil do halíře. Přesto si proti nim nedovolila nikdy nic říct, takový byl život. Těžká práce v horách, pomoc rodičům při každodenních povinnostech, protože matka by pět dětí a statek sama prostě neobstarala. Na hraní byl čas, ale až po práci. Na zlobení nebyl čas, protože se pracovalo nebo chodilo do školy.
Druhá babička byla z hodně bohaté a vlivné rodiny, dneska by se dalo říct „zazobanci“ a ta měla ještě přísnější výchovu. Otci musela líbat ruku, když dostala výprask, tak se musela ještě omluvit. Na rodiče nedala dopustit a na milovaného tatínka vzpomíná s láskou. Co na tom, že ji vyrazil zuby, když byla drzá (řekla „no a co“). Jistě, že je to extrém a dnes se vztahy mezi dětmi a rodiči změnily, ale zajímavý to je..
Tak hlavně, že si ty děti uměli vyrobit, i když na ně neměli ![]()
@Tunrida Já dostala poznámku a hrozila mi důtka, neb jsem neměla pomůcky na výtvarku a dvakrát jsem s holkama zatáhla tělák a místo něj šly do cukrárny
. Největší průser byl, když spolužačka z budky volala na policii, že škola hoří ![]()
@catherine100 Tak to bacho jo, aby nenarazil na toho našeho
S tím ječením mi hrozně vadí, že já se fakt snažím ho v tom neustále napomínat a furt do něj hučím a nejvíc mě v tom podráží dospělí kolem něj, kteří ho v tom ještě podporují. Právě se slovy, že je ještě malej.
@lucenka píše:
jo tak máš štěstí na poslušnéí dítě, které dělá přesně to, co po něm rodiče chtějí, které nemá problém s řečí atd. Takovou pěknou ovlivnitelnou ovečku, která se nidky nepokusí prosadit.
dítě, které umí pozdravit a poděkovat nemusí být ovlivnitelná ovce, jen je tak prostě naučené, vidí to u rodičů a chová se tak, jak je zvyklé doma… a věř mi, že naše nejmladší umí pozdravit, poprosit a poděkovat taky, dělá to sama a téměř automaticky, nebo stačí se na ni podívat a dojde jí, co neudělala a opraví se, ale prosadit se umí a bude umět…
@Anonymní píše:
@lucenka Tak i mladšího lze naučit, aby se naučil hezky požádat. Jednodušší je samozřejmě říct „Dej nebo Pití“, ale v jistém věku bych už to netolerovala. Pokud ovšem nejde o handicapované dítě.
takže třeba rozespalé dítě v noci necháš bez pití tak dlouho, dokud neřekne prosím? Já to taky netoleruju, ale to dítě to zkusí. Pak už je jenom na tom, koho dítě o pití žádá, aby dítěti řekl, že na něco zapomnělo.