Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jdukolem A to ještě věděl, že tu kamarádka není. Bylo mu to řečeno. Chtěl jen jít k nám si hrát. Máme to tu hezké pro děti, to zase chápu - písek, domeček se skluzavkou, houpačky, trampolína… ale nejsme herna. Je to pro naše děti.
@hani28 Je mu 6, hodiny ještě nezvládne. Já říkám, že nemusí zvonit, že jí za ním pošlu, když bude chtít. Ale je to marný, je to marný, je to marný.
@geileenka píše:
@hani28 Ale já nedělám vědu z návštěvy, to jste asi špatně pochopily. Nevadí mi, že přijde, klidně ať si s ním dcera hraje. Vadí mi, že je nevychovaný, dělá věci bez dovolení, věci, které mé děti třeba ani nesmějí. Třeba hned první den koukal přes plot a vypadal smutně, že si nemá s kým hrát a jestli může k nám. Tak jsem ho pustila, že vzadu jsou holky, ať se spolu seznámí. A on první dokola kolem bazénu - máme ho v rohu a opravdu tam jít nemusel, aby došel na zahradu. Navíc nám po zimě klesla půda a dlažba je z části ze vzduchu a nesmí se tam šlapat, aby nepraskla. To moje holky vědí, navíc část s bazénem je prostě velký zákaz. Tak to jsem ho tedy sprdla. Potom prolítal zahradu, holky ho nezajímaly, nepozdravil je, nešel se skamarádit. Hned letěl na domeček, houpačky, písek… prostě jako veřejné hřiště. Tak jsem ho vypakovala, že jestli se nejde seznámit, tak veřejné hřiště tu nejsme.
Děti mi nevadí. Chodí sem děti od ostatních sousedů. Ale znám jejich rodiče, děti se chovají slušně, rodiče na ně dohlíží, klidně si je napomenou sami, zavolají domů… tak nějak normálně.
Ne, že ve dvě dítě vypustím a večer hledám, kde ho mám. Je fakt malý. Dceru občas pustím před barák na louku, ale sleduji každou chvíli, kde je. Člověk nikdy neví, co je napadne. Jeho rodiče nemají tušení, kde je a co dělá.
Tak to je pak problem s jeho rodici, chce to striktne dohodnout s nima, aspon to v kolik hodin nejdrive muze prijit a kdy nejpozdeji odejit…
Holky ale ten kluk za to nemůže, za tohle můžou rodiče. Pokud rodiče nezdraví tak kdepak se to asi měl naučit? Pokud mu doma neřeknou k sousedům smíš jen když se zeptáš tak asi těžko bude vědět že tě prostě ruší ![]()
Když to vezmu tak ze 20 zákazníků na krámě slušně pozdraví max. 5 lidí ostatní ani na opakované pozdravy nereagují takže ono je to výchovou né dítětem. Být tvrdá můžeš, ale nejdřív si promluv s rodiči
Rodiče si jej nehledí tak neví jak se chovat. Asi bych se mu pokusila nastavit pravidla. Říct že dříve než ve 4zvonit nemá, že dcera stejně není doma a že hrát si mohou jen do večeře pokud ho na ni nechceš zvát. Ach jo fakt nechápu rodiče co si pořídí děti a pak jsou jim u zadku…
@geileenka Prostě mu musíš nastavit mantinely, nic jiného ti nezbývá. Bude ctít tvé zákony, když mu je matka nenastavila. Musíš být tvrdá i milá.
Máš jedinečnou šanci ho možná trochu vychovat, stylem chceš si hrát s mou dcerou, tak nebudeš dělat to a to… ![]()
Koriguj ho, přísně, třeba ti jednou bude vděčný ![]()
Ja bych zasla za jeho rodiči osobne, zadny telefon.. Aspon bych podle toho poznala, jak se chovaji. Protože nechat 6lete dítě pobihat kdovi kde bez dozoru, to už je pro me zarážející. Myslim, ze jeho matka se venuje miminu a na nej regulérně kašle az tak, ze hledá pozornost jinde a u jinych. Ten kluk za to ani tak nemůže, jako ty rodice. Jinak ja mam něco podobnyho, chodi si sem hrat 4! holky, nejmladší je asi rok a půl.. Te nejstarsi 8 a nosí ji na rukach k nam, ani nepozdravi, proc taky, že.. Ted ta nejmladsi nekde u nas spadla nebo co, domu to maj pres silnici a proste zadny dozor, tak jsem ji lepila naplast atd.. Jinak nemam je rada, psa na voditku tahaji az do vzduchu, ze chudaka je mi ho lito, proste nevychovane decka, ale vysvetlete dceri, ze ai snima nema hrát..
Určitě dojít za rodiči a řešit to s nima. Domluvit se že k Vám kluka mohou poslat až po 4 hodině a v době Vaší večeře (pokud máte pravidelně) si ho vyzdednout či zavolat domů nebo že se pro něj vždy může stavit dcerka až bude doma… Mě osobně nevadí sousedovi děcka nakrmit (pokud dávám děckům sváču, tak jí dostanou všechny), ale vaděj mi spratci bez vychování, takže bych mu asi řekla že u nás se zdraví, prosí, děkuje…a pokud to dělat nechce tak k nám chodit nebude. 6 leté dítě toto již bez problému pochopí
.
My jsme se pristehovali na vesnici a taky uz zacinam mit z toho sousedskeho druzeni se osypky. Je zde uplne bezne, ze sem prijedou o vikendu odpocivat lidi na chatu, ale sousedka zrovna musi doma uklidit nebo pect buchtu, tak jim frkne na zahradu svoje dvoulete decko a tak nejak spoleha na to, ze oni neodmitnou.
Pres tyden to obcas zkousi i na me, jejich decko je taky schopne vlezt nam az do baraku nebo koukat pres terasove okno. Samozrejme tady pak vsechno demoluje a domluva zadna.
Bohuzel se jim zaciname vyhybat, ze zacatku jsem se snazila byt mila a ochotna, ale akorat me to stve. Stehovali jsme se sem, abysme meli klid
![]()
Holky vy si stěžujete že vám dveřmi do baráku čumí děti, ale nám takhle chodili čumět i dospělí když jsme dostavili
nemusí místní drbny vědět nick
@geileenka Mám doma šestiletou holčičku a občas mě překvapuje, jaké má nápady. Tuhle za mnou přišla, jestli může jít k holčičce od sousedů. Nejdřív říkám, že jo, a pak mi napadlo se zeptat, jestli jdou vůbec domluvení, protože většinou to probívhá tak, že se vidí na zahradě nebo na dvoře u plotu a najednou jsem si uvědomila, že je vlastně vůbec neslyším. Tak z ní vylezlo, že domluveni nejsou, že by na ně šla zazvonit… No nepustila jsem ji. Každopádně mi to hned vytanulo na mysl, jak to tu čtu. Ti šestileťáci, pokud nemají vedení z domova, tak je taková věc vůbec nenapadne. Tohle je spíš na promluvu s rodiči, ale chápu, že se ti do toho nechce, chtělo by to asi nějak opatrně se jít s nima trošku zase projít nebo tak něco a navázat řeč. Není správné, když u vás klučík pořád otravuje, to by vadilo každému. Oni nemají ohraničený pozemek? Taky může říct, že jde k vám a máma ho pustí ![]()
Četla jsem jen úvodní příspěvek.
Na chalupě máme podobnou holku. Prostě to co může a nemůže u nás dělat jí říkám a nastavuji pravidla. Není to 100%, ale funguje to.
Pokud má chlapec jiná pravidla, tak neví, jak to máte vy. Prostě mu je nastav.
Ono je asi pravda, že mi je i trošku blbé jít za jeho rodiči a stěžovat si tam. Abych nevypadala jako nějaká nepřátelká slípka a aby to třeba nevzaly tak, že si děti tedy nebudou hrát vůbec. To by mě zase mrzelo, protože dcera si s ním většinou hraje ráda. Prostě je to celé takové citlivé. A jak taky za někým přijít a slušně mu říct, že má nevychované dítě?
Prostě nechci, aby na mě pak zase ti rodiče koukali divně. Taky jsme tu relativně noví, takže vím, jak to ze začátku bylo těžké.
Na druhou stranu mám prostě do určité míry ráda svůj klid.
Oni mají pozemek normálně oplocený, ale kluk chodí ven, na ulici, jak se mu chce. Máma neřeší. Já mám třeba pokaždé zamčenou branku, takže i když nechám holky samotné na zahradě, tak vím, že neodejdou nebo se musí dojít dovolit.
Minule si třeba hrála moje starší s tím klukem u nich před barákem a už byla večeře, tak jsem pro ni šla a oni tam najednou nebyli. Tak jsem na ni zavolala a vylezla z okna jeho maminka a evidentně se lekla. Takže o nich neměla absolutně přehled. Nakonec šli k nim na zahradu. Od té doby jsem jí tam ještě nepustila, protože jsem se fakt lekla, že ho napadlo jít třeba do lesa, co je kousek vedle. Vím, že dcera by sama nikam nešla, ale navést by se ještě nechala.
Omezit čas v kolik může přijít asi půjde těžko, protože oni ho fakt vypustí a dle mého ani nevědí, kam jde nebo že chodí po sousedech.
Tuhle jsem ho taky vypakovala, že už jdeme domů na večeři a koupání a on za chvilku přišel, že se byl ptát a že může ještě být u nás. Prostě to nechápe.
Velmi doufám, že z toho třeba vyroste, ale jak tady čtu o těch starších dětech, tak mě jímá hrůza při představě, že se to bude ještě zhoršovat…
@geileenka Jak te chapu! Sousedu s detma mame vic, denne, kdyz prichazim s detma odpoledne domu tu uz vartuji kolem holcicky, ktere na ne cekaji. Jedna z nich je moc mila, dve ostatni jsou podobne jako ten vas soused. Nebudu popisovat vsechny prihody, je jich nepocitane, ale opravdu plati „Muj dum, muj pravidla“.Takze se s nima neparu, kdyz si hraji u nas doma (Maji ve zvyku prebihat z domu do domu, a stridat to, kdyz je hezky a mame vsichni pootvirano). A taky jsem musela pritvrdit, kdyz se stavalo, ze k nam lezly casteji, nez bylo zdravo. Proste zabouchnout dvere, rict nashledanou, ahoj, budete si hrat zitra, nebo ze moje deti ted delaji neco jineho a ven nejdou…Neznam tu „vasi“ maminku, ale u nas by to bylo jak hazet hrach na zed, takze to resim takhle sama. ![]()
@geileenka Chacha, ted si jeste docitam tvuj posledni prispevek, tak to je presny! Rodice deti „vypusti“ a jsou radi, ze maji doma klid.Za nekolik hodin vylezou ze dveri a zacnou je volat jmenem, takova komedie, ze jako kde byly celou dobu. Samozrejme ze to vedi, a mozna i vedi, ze ja na deti pravidelne koukam.
Hraji si teda na ulici, mezi temi domy tady, mame tu klid, malo aut…