Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ještě mě napadlo, že by si za nima mohla normálně přijít a říct: Jak vám mám sakra konečně už vysvětlit, že si nepřeju, aby jste na tý zahradě dělali. Poraďte, po dobrm to na vás neplatí, po zlým taky ne. To děláte schválně nebo špatně slyšíte? Já už jsem se ptala i jinde, jak vám to vysvětlit, ale rady zrovna na vás neplatí, tak mi konečně řekněte jak na vás.
lleennttiillkkaa píše:
Ještě mě napadlo, že by si za nima mohla normálně přijít a říct: Jak vám mám sakra konečně už vysvětlit, že si nepřeju, aby jste na tý zahradě dělali. Poraďte, po dobrm to na vás neplatí, po zlým taky ne. To děláte schválně nebo špatně slyšíte? Já už jsem se ptala i jinde, jak vám to vysvětlit, ale rady zrovna na vás neplatí, tak mi konečně řekněte jak na vás.
Ahoj,
no napadla mě kombinace „poděkova a ignorovat“, „poděkovat a zaúkolovat něčím dalším“ a „poděkovat a rovnou to zkritizovat“. Nejlépe je střídat a po odvedené práci, kterou jste zadali, přihodit kritiku.
Ale jednodušší pro vás bude to prostě neřešit. Prostě je nezměníte a proč vyvolávat rozbroje, nebudou tady pořád a jednou by jste toho mohli litovat. A vzhledem k jejich věku ta jejich aktivita taky nebude nekonečná. Asi bych děkovala a občas nadhodila, že by se mi hodilo to a tamto a nic víc. Když už to chtějí dělat, tak ať je to aspoň podle vašich představ.
Dej tchánům přečíst tuto diskusi. ![]()
A nebo ty jim poskytuj nějakou nevyžádanou protislužbu? Dobře, vy jste makali na zahradě, já vám vytřu, uklidím, uvařím nebo něco. Babi, dědo. Je mi to hloupý, že se takto dřete. Nemůžu vám to vymluvit. Tak holt já za to pokaždé udělám něco pro vás. ![]()
Aladina píše:
Dej tchánům přečíst tuto diskusi.A nebo ty jim poskytuj nějakou nevyžádanou protislužbu? Dobře, vy jste makali na zahradě, já vám vytřu, uklidím, uvařím nebo něco. Babi, dědo. Je mi to hloupý, že se takto dřete. Nemůžu vám to vymluvit. Tak holt já za to pokaždé udělám něco pro vás.
To je právě to, že to není možné. Ta jejich pomoc mi přijde zbytečná, ale kdybych měla tolik času trávit u nich, tak nedělám nic jiného. Taky už mě napadlo, že půjdu a překopu jim zahradu, ale kdy? Jsem v práci každý den do večera, i v sobotu. Mám rodinu. Když chtějí, ráda pomůžu, ale na nějaký manévry nemám čas.
Laaja píše:
Ahoj,
no napadla mě kombinace „poděkova a ignorovat“, „poděkovat a zaúkolovat něčím dalším“ a „poděkovat a rovnou to zkritizovat“. Nejlépe je střídat a po odvedené práci, kterou jste zadali, přihodit kritiku.
Ale jednodušší pro vás bude to prostě neřešit. Prostě je nezměníte a proč vyvolávat rozbroje, nebudou tady pořád a jednou by jste toho mohli litovat. A vzhledem k jejich věku ta jejich aktivita taky nebude nekonečná. Asi bych děkovala a občas nadhodila, že by se mi hodilo to a tamto a nic víc. Když už to chtějí dělat, tak ať je to aspoň podle vašich představ.
Jo, máš pravdu, nechci to hrotit, oni nejsou špatný, jen mají mouchy, jako všichni tcháni
.Problém vzniknul už tím, že tam bydlíme a k tomu nás nikdo nenutil, byla to naše volba, ale tím že už nám není dvacet, vidíme spoustu věcí dnes jinak a hlavně, chceme si žít po svém a ne pořád něco řešit. Někdy manžel říká, že nám nezbývá, než se tomu zasmát…Něco na tom je.
Napadlo mě, že pokud je to jejich bývalý pozemek, že můžou mít trochu pocit, že vlastně pořád dělají na svém a ještě vám tím pomáhají. Neznám je, ale nemyslím si, že by v tom byl zlý úmysl, jak to tak popisuješ. Spíš možná mají pocit, že by to mělo být obdělané a pokud vy jste šest dní v týdnu pryč, tak to nechtějí nechat ležet ladem, to lidi, co jsou zvyklí makat na zahrádce, prostě neumějí (já jo
). Takže možná nejsou ani tak nadšení, že makají „za vás“ (i když se jich nikdo neprosí, to je jasný), ale nedá jim to. ![]()
No a pak se možná těší aspoň na malou pochvalu, že oceníte, co dělají. Tak bych asi zkusila nejprve tu chválu, vypíchla jednotlivosti a uvidíš. Třeba vykládají jiným, jak u vás dřou, aby je ocenili aspoň cizí.
Nebo ti vadí, že azalky rostou jinde než jsi je chtěla ty?
Aby to nepřerostlo ve válku růží. ![]()
Taky máme docela velkou zahradu, ale příbuzenstvo ve vhodné dálce, obdělávat nelze.
Ale vím, o čem hovoříš. ![]()
Neliso, něco na tom je, oni nás tak nějak pořád berou pod křídla, ale to už prostě nelze, my sami už máme velký děti…Víš, my máme nějaký plán, třeba si řekneme, že v neděli uděláme to a to a bác ho, v úterý je hotovo a to třeba babička i řekne, že jo , že ať si to uděláme jak chceme, ale pak to prostě nevydrží…marnej boj. Děti už si taky stěžují, že si nemůžou ani nic venku dělat sami, takhle je úplně odradí a radši pak sedí u počítače. A pak babička řekne, že sedí jen doma, že ani nejdou ven…no, škoda mluvit
Anonymní píše:
Neliso, něco na tom je, oni nás tak nějak pořád berou pod křídla, ale to už prostě nelze, my sami už máme velký děti…Víš, my máme nějaký plán, třeba si řekneme, že v neděli uděláme to a to a bác ho, v úterý je hotovo a to třeba babička i řekne, že jo , že ať si to uděláme jak chceme, ale pak to prostě nevydrží…marnej boj. Děti už si taky stěžují, že si nemůžou ani nic venku dělat sami, takhle je úplně odradí a radši pak sedí u počítače. A pak babička řekne, že sedí jen doma, že ani nejdou ven…no, škoda mluvit
Tohle bych jim třeba řekla, ať vidí, že za to můžou oni
![]()
Angua píše:Anonymní píše:Tohle bych jim třeba řekla, ať vidí, že za to můžou oni
Neliso, něco na tom je, oni nás tak nějak pořád berou pod křídla, ale to už prostě nelze, my sami už máme velký děti…Víš, my máme nějaký plán, třeba si řekneme, že v neděli uděláme to a to a bác ho, v úterý je hotovo a to třeba babička i řekne, že jo , že ať si to uděláme jak chceme, ale pak to prostě nevydrží…marnej boj. Děti už si taky stěžují, že si nemůžou ani nic venku dělat sami, takhle je úplně odradí a radši pak sedí u počítače. A pak babička řekne, že sedí jen doma, že ani nejdou ven…no, škoda mluvit![]()
![]()
Ono je to trochu o inteligenci. Já to babičce řeknu a ona: no, nakonec za to můžu já a urazí se. To už tady bylo.
No jasně, že to dělají schválně
Dělá jim radost mít nad vámi navrch..prostože na pomoc se prostě nedá nic špatného říci - je to manipulace..
Mě jen napadlo - s tím jak jsi celý den až do večera v práci..Jestli oni se prostě jen necítí už odstrčení..že si jich jako nevšímáte, nepotřebujete..Děti hlídat asi nemusí, nikdo je o nic DOOPRAVDY nežádá a jim je smutno a nakonec jsou z toho zahořklý a vymysleli tuhle opičárnu se zahradou - jak se vám alespon trochu dostat pod kůži, když už staroušky nikdo nepotřebuje..
Pak můžete vyrazit do boje s nejistým koncem nebo zůstat dětmi s nepřestřiženou pupeční šňůrou. Tcháni tento krok evidentně dobrovolně neudělají. Ale zas jsou rodiče, u kterých nezabere nic jiného, než se odstěhovat daleko. ![]()
U nás pracují v rámci návštěv. A já už si říkám, hlavně že to nemusím dělat já.
Sice nám tu rostou věci, které jsme tu nechtěli, ale v rodině je klid, dělá to malé procento ze zahradních úprav a koneckonců ony ty kytky taky nevydržej všechno. ![]()
Ohledně dětí - bych dětem dala zelenou, ať si tam udělají i přes udělanou práci, co chtějí, a u tchánovců bych říkala „když oni jsou teď v pubertě - když oni si to musejí někde vyzkoušet“, no něco, co se vám zrovna hodí do krámu. (Nemám ráda otevřený boj, tak bych na to šla oklikou.)
Lizbeth píše:
No jasně, že to dělají schválněDělá jim radost mít nad vámi navrch..prostože na pomoc se prostě nedá nic špatného říci - je to manipulace..Mě jen napadlo - s tím jak jsi celý den až do večera v práci..Jestli oni se prostě jen necítí už odstrčení..že si jich jako nevšímáte, nepotřebujete..Děti hlídat asi nemusí, nikdo je o nic DOOPRAVDY nežádá a jim je smutno a nakonec jsou z toho zahořklý a vymysleli tuhle opičárnu se zahradou - jak se vám alespon trochu dostat pod kůži, když už staroušky nikdo nepotřebuje..
Hezký! Ta první věta sedí a asi i to další…Pobavili mě ti staroušci… jo, jo, kdyby každý měl tolik elánu a energie, co oni dva, ti budou ještě v 90ti k neutahání.
Anonymko: a co vlastně dělají? Okopávají záhony, sázejí nějaké rostliny? Já bych prostě okolo svého domu zlikvidovala veškeré podněty, které by je mohly provokovat k jakékoliv akci
Prostě anglický trávník a nebo naopak nějaké hodně náročné specializované rostlinky, o které se můžete starat jen vy ![]()
Nám takhle neustále radí a velice rád by pomáhal tatínek přítele, vím, že to myslí dobře, ale na druhou stranu pro něho je vrcholem luxusu vybourat dveře a místo nich dát do koupelny plastové shrnovačky (to od něj máme udělané doma
). On je jinak úplně zlatej, navíc tedy byt, kde žijeme máme od něj, ale už hodněkrát jsem partnera prosila, abychom si koupili něco úplně svého bez příspěvku jeho tatínka, protože jinak mi slušnost velí „držet hubu a krok“.