Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, samozrejme to nemusi pomoci, ale ja si tuto cestu zvolila, paklize ji lekar doporuci. Mame za sebou tolik neuspechu a pred sebou malo casu na dalsi pokusy.. ze neni ci ztratit..
LIT (zkratka z Lymphocyte Immunotherapy, česky lymfocytární imunoterapie) je imunologická léčba používaná u některých párů s opakovanými neúspěchy v implantaci embrya (RIF) nebo opakovanými potraty, kdy se předpokládá imunologická příčina – tedy že imunitní systém ženy reaguje na embryo „jako na cizí“ a brání jeho uchycení nebo vývoji.
🔬 Princip LIT • Cílem LIT je vytvořit u ženy imunitní toleranci vůči antigenům partnera (zejména HLA antigenům), které se nacházejí i na buňkách embrya. • Tato tolerance se za normálních okolností vytvoří přirozeně při těhotenství – imunitní systém matky si na přítomnost „cizí“ genetické složky otce zvykne. • U některých žen s imunologickou neplodností (např. při nízké tvorbě blokujících protilátek) se tato tolerance nevytvoří správně. • LIT má tento proces uměle napodobit.
Jak se to provádí
1. Partnerovi se odebere malé množství krve.
2. Z ní se izolují lymfocyty (bílé krvinky).
3. Tyto partnerovy lymfocyty se následně aplikují ženě podkožně – obvykle do kůže na předloktí.
4. Cílem je, aby ženský imunitní systém rozpoznal partnerovy antigeny „v mírné formě“ a vytvořil ochranné (blokující) protilátky, které při těhotenství pomohou tolerovat embryo.
⏱️ Kdy se LIT provádí • Obvykle před transferem embrya nebo před plánovaným těhotenstvím. • Aplikace se dělají většinou 2–3× v rozmezí několika týdnů. • Někdy se opakuje i po pozitivním testu, pokud je třeba toleranci udržet.
⚖️ Kdy se LIT zvažuje • Opakované biochemické těhotenství nebo potraty bez jiné zjevné příčiny. • Nízká hladina blokujících protilátek (tzv. MLR – Mixed Lymphocyte Reaction). • Imunologická inkompatibilita mezi partnery (např. některé HLA kombinace, KIR/HLA problémy 🚫 Nevýhody a kontroverze • LIT není standardní léčbou a není povolená ve všech zemích EU (např. v ČR se oficiálně neprovádí). • Důvodem je, že vědecké důkazy o její účinnosti jsou rozporuplné – některé studie ukazují přínos, jiné ne. • Existuje i malé riziko přenosu infekce z partnera na ženu, proto se krev vždy testuje (HIV, hepatitida atd.). • LIT se provádí např. v Polsku, na Ukrajině, v Mexiku, Turecku, Izraeli nebo USA. • České páry často jezdí na LIT do Polska (např. Varšava, Katovice, Lodž).
@Sim7
Ahoj mam taky nález v imunologii, můžu se zeptat? Ty jsi zkoušela kortikoidy, imunoglobuliny nebo intralipidy a nezabíralo nic, tak proto chcete zkusit tuhle možnost? Je to zajímavé, přiznám se že jsem o tom nikdy neslyšela…
Ahoj, ja zatim jen kortikoidy, ale brala jsem je dlouhidibe 2×7 mesicu. Mela jsem je jen 1 x pri transferu.. protoze se na muj nalez prislo pozde a k tomu se stava, ze pred transferem jsou hodnoty v poradku, a pak vyskoci a bez nalezu mi nic nechteli na nk bunky dat.. zkouseli jsme iui s kortikoidama a nic..
Ahoj Holky jdu si k vam postezovat, prvniho syna mame prirozene, mel sem akutni cisar a s tim infekci, po dvou letech jsme si rekli ze se zacneme snazit o druhe a doposud nic. Vsechny testy v poradku, v dubnu jsme meli prvni iui a hned necekane vyslo, mela sem pred laparkou, ale bylo to mimodelozni, a levou stranu mi vzali byly tam srusty, byla jsem v cervenci na pruchodnosti a prava strana pruchodna, zkusili jsme to prirozene jednou a nic pak byly pvulace z leve chybejici strany, to nic…ted v rijnu druhe iui protoze konecne byla zase ovulace na prave strane a nevyslo to
nechapu proc kdyz je vse ok…nebo nemam propadat hysterii a najit siku na treti iui? Rikam si prece mam vse ok tak proc to nevyslo kdyz v dubnu jo
je to silene navic sem omezena cekani ze ktere strany bude ovulace ![]()
Hezky den, chtěla jsem se zeptat, zda někdo podstupoval DuoStim - ted dvě stimulace, dvě OPU v rámci jednoho cyklu?
@Lucie58 píše: Více
Ahoj ja som nad nou dlho rozmyslala ale nakolko sa moje telo resp vaječníky davaju dokopy a spamätávajú vzdy dva tyzdne po opu tak som si to nevedela predstavit.. celkovo stimulácie zvladam dobre ale po odberoch ma cca za 3 dni zacne bolet podbrusko a boli tych 10-12 dni az do ms..
Ahoj, ja jednou zkousela dve po sobe.. 1 v kazdem cyklu a nereagovala jsem..
Ale za pokus to urcite stoji, stopnout se da vzdy.. a ta uspora casu je prima benefit..
@Julkavig To chápu, to bych do toho také nešla ![]()
@Sim7 My máme za sebou 1. a zítra začínám 2. a máme jedno embryo. Tedy asi. Zitra je 5. den a zjistíme jak dopadlo. Nicmene. Nechávala jsi embrya geneticky testovat? Mame to v planu, ale začínám mit špatný pocit.
@Lucie58 My uz netestujeme. Proc to jedno nevlozite? Mate indikaci? Budete platit mrazeni, genetiku.. Jako my kdysi tez testovali, protoze nam to doporucovali na klinice, ale instrukce typu jedno vlozime a druhe posleme na genetiku.. nedavalo to vubec smysl.. Vkladat netestovane a jedno testovat.. My uz volime strategii, dat vsem sanci.. Ale kazdy se samozrejme musi rozhodnout sam.. Drzim moc palce, at je z nej hezka blastocysta😀
@Sim7 Indikaci mám jej imunologickou. Při transferu musím mít intralipidy a clexane. Genetika mě i manželovi vyšla v pořádku, stejně tak i párová. Máme už jednoho zdravého syna (6 let) z IVF. Dnes mi koordinátorka řekla, že se přiklání ke genetice, že mají výborné embrylogy. Nicméně zítra až mi bude volat s výsledkem, tak jí mám říct, zda genetiku tedy chceme nebo ne. Že máme ještě čas.
@Lucie58 Chapu, je to tezke rozhodovani.. intralipid jste asi stejne nenasadili.. drzim palce v dobre rozhodnuti.
@Sim7 @Berunkas Dnes byl 6. den kultivace a už to nedalo. Včera 5 den žilo (prý: “bojovalo statečně” - víc nevím). Ale museli být silný na genetiku. Kdyz jsem rikala, ze de mělo proste zamrazit včera a neměla se resit genetika, tak prý by se stejne neuchytilo. Vic nevim. Ja si to nemyslím. Děloha je vic než miska a i slabý kusy to v děloze dat mohou. Jsem naštvaná.
A ještě včera jsem tam volala, že s tou genetikou si jistá nejsem a že mám tyhle pochybnosti. ![]()
@Lucie58 píše: Více
To kde maju takyto pristup? v akom stadiu bolo to embryo na ten 5.den a v akom na 6? V akej kvalite boli vnutorne bunky a bunky obalu? boli A? B?C? alebo to bola este len morula? Ak Ano s akou kompaktaciou?
Tvrdenie “aj tak by sa neuchytilo” je za mna velky krok vedla..to su potom géniovia ked vedia posudit vopred ci sa uchytí alebo nie.
Toto su zakladne informacie ktore centrum ma dat vediet. My mame teraz embryo BC a idu ho vkladať. Povedal ze je pekne ze mu dame sancu.
V jednom centre sa nase embrya nevyvíjali dobre na 3.den a odobrali im bunky aj tak na 4.
Odvtedy sa tomu celkom venujem a rozumiem a toto by mnou uz veru nepreslo.. ![]()
@Lucie58 Moc mne to mrzí, ale upřímně mne zaráží ta jejich jistota.. Tohle vědět nemohou.. mohou se jen domnívat.. Možná pokud ti embryjka nevydrží do blastocysty, tak vkládej 3. den.. Za mne je lepší to zkusit než nezkusit.. Samozřejmě je blbé brát léky na imunitu, když nevíš, zda transfer bude..
Moc mne mrzí, co se stalo.. Znám to dobře.. ale zítra bude líp..
Co budete chtít nebo ne je lepší myslím si připravit předem pro různé scénáře. Nevím, jak ty.. já při stimulaci moc nefunguji.. Za mne pokud je 1-2 embrya, tak prostě nemá cenu je kultivovat do blastocysty.. je lepší je transferovat klidně dvě v rámci jednoho transferu.. Když bych neměla co mám (KIR AA), tak transferuji po dvou.. různé stáří embryi..
Snad ti bude brzy lépe..
@Julkavig my máme za sebou jeden beh ivf, odobraté jedno vajíčko z ktorého bola údajne krásná blastocysta. bohužial sa nechytilo. No dr od začiatku hovorí, že máme ist do darovaných, že aj ked sa z mojich urobí pekná blastocysta tak moje sa nikdy nechytí a že cudzie by sa chytilo, že kvoli tomu, že mám nízke amh ![]()