Od porodu mé dcery je tchyně na facku!!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80472
9.1.18 13:30

Nevím. většinou se ti prarodiče do té doby zklidní a přestanou s tím. Pokud by to bylo třeba věta - on to nezvládne - tak se usmát a dítěti říci - babička neví, jak ty jsi šikovný, to my strach vůbec nemáme. Kdyby mu přímo řekla, že je neschopný, to bych se silně ohradila, babičku bych chytila za křídlo, odvedla do kuchyně a vysvětlila jí tam, že tohle tedy říkat nebude, zejména ne dítěti. Myslet at si myslí co chce, ale říkat ne. A pak bych šla a sama bych mu řekla - babička je popleta, ona chtěla říci, že ty jsi všehoschopný a že to uděláš razdva. Retardovaný - to si neumím představit, proč by to říkala, pokud se jedná o dítězdravé. A že není normální - to ujede semtam i rtodičům a dítě to asi moc nebere. Strašně by záleželo na té které situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
9.1.18 14:03

Upřímně, v tu chvíli bych klidně řekla, že babička je hloupá, když neví, že to umíš/zvládneš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
9.1.18 14:14
@Anonymní píše:
Zdravím ženy, mám taky jeden dotaz: vy co se vám daří nebo dařilo házet takové řeči za hlavu když šlo o mimino nebo bylo dítě malé, jak jste to pak řešily, když je dítěti tři, čtyři, pět let a nejenom že to slyší, ale i tomu začíná rozumět? Házely jste to za hlavu dál nebo co jste říkali dítěti, když je nebo bylo v situaci, že přímo jemu nebo o něm před ním mluví babička že ty jsi neschopný, on to neumí, no tohle on určitě nezvládne, on je retardovaný, to dítě není normální a tak?
prosím anonymně
X.

Nijak. Klukovi dávám najevo, že pro nás prostě není takový, jak je o něm říkáno, a že pro nás je prostě nej. Babičce to potom ukáže sám, až toho bude moc.
Ale to se bavím o situaci, kdy se, konkrétně u nás, jednou za čas semele takový hovor, že má potřebu, především před někým jiným ještě, říct, jak tohle neumí a tamto neumí, a takhle zlobí, zabije to hláškou, jak manžel a švagr teda takhle nezlobili (To je teda opravdu úsměvné :mrgreen: )… Pokud by se to mělo dít často a viděla bych, že to na syna nepůsobí dobře, jednala bych jinak a mnohem důrazněji. Jsem vůči tchyni splachovací, ale taky mám hranice a ty jsou přesně tam, kde uvidím, že je to špatné vůči dětem.

• Citovat
  • Upravit
3739
9.1.18 14:17

Já nepřecházím nic. Nejsem záchod, abych byla ve všem splachovací. A stáří neomlouvá neomalenost nebo jízlivost.
Jak píše @inkakřivák to je asi nejlepší postup.
Vlídnost bývá mnohdy nejúčinnější zbraní proti takovým lidem. Je to prostě odzbrojující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
9.1.18 16:09

Tak Jak pise @inkakřivák . Nedavno neco pres caru vypustil muj otec vuci 9letemu. Rekla jsem mu, ze jejich putky me nechavaji vicemene chladnou, ale tyhle zranujici vety od nej uz nechci slyset. Uznal to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.18 00:58

obnovitelka diskuze

@Anonymní píše:
Zdravím ženy, mám taky jeden dotaz: vy co se vám daří nebo dařilo házet takové řeči za hlavu když šlo o mimino nebo bylo dítě malé, jak jste to pak řešily, když je dítěti tři, čtyři, pět let a nejenom že to slyší, ale i tomu začíná rozumět? Házely jste to za hlavu dál nebo co jste říkali dítěti, když je nebo bylo v situaci, že přímo jemu nebo o něm před ním mluví babička že ty jsi neschopný, on to neumí, no tohle on určitě nezvládne, on je retardovaný, to dítě není normální a tak?
prosím anonymně
X.

To by mě taky zajímalo. Teď nad tím mávnu rukou, nebo nemávnu, ale dítě to nijak nezraňuje. Jenže co za pár let? Myslím, že moje tchyně je typ člověka, který toho prostě nenechá a bude zraňovat mé dítě/děti.

Ještě se zeptám. Holky, ozvaly byste se, kdyby vám tchyně vychovávala dítě? Tím myslím plácala po rukách, zvyšovala hlas a vyhrožovala prstem, přestože tomu roční dítě nerozumí? Já tohle doma nedělám, abych mu křižovala před očima zdviženým ukazováčkem a říkala: „Vidíš ten prst? Jen se na něj podívej!“ jen proto, že začínal kňourat, že nemůže jezdit se židlí… Nebo když syn pustil na zem ovladač, který mu sami dali na hraní, tak tchyně zvýšeným hlasem: „Která to byla ruka?“ a plácla ho po ní. Za naši návštěvu asi 3×. V ten okamžik mi to bylo nepříjemné, ale říkala jsem si, že je to jeho babička a má asi právo se zapojit do výchovy. Ale dnes mě to hlodalo víc a nelíbí se mi to. Chtěla jsem si o tom promluvit s chlapem, ale než jsem se umyla, šel spát. Je tohle u babiček běžné? Nebudu vypadat jako hysteka?

• Citovat
  • Upravit
80472
10.1.18 09:48

Nerozebírej to s chlapem, není telefon. Když se to stane, tak jí jednoduše řekni, že tomu nerozumí, že vy to neděláte. Plácat po ručičce myslím. Hotovo. Jinak zvednout prst a říci to se nedělá, to bolí, tytyty snad není zlé. nějak tomu dítěti vysvětlovat musíš.
A vychovávat - pokud ho hlídá, tak usí reagovat. Alespon u nás to tak je - mám na starosti a na zodpovědnost, no tak vychovávám, ne? nebo mám říkat počkej až přijdou rodiče, já jim všechno řeknu a uvidíš? ne, něco se povede, pochválím, pohladím, něco se nepovede, potěším, pohladím. Něco provedou - řeším hned. Asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.18 10:35

@inkakřivák Děkuji. Právě jsme tchyni říkali, že on tomu plácání po ruce nerozumí. Ale stejně to dělá a docela se mi to nezamlouvá, když nejde „o nic“. Já vím, že i to pohrození prstem je potřebné. Jde mi o to, jakým tónem to říkala a jen kvůli tomu, že začal kňourat, nedělal nic zakázaného. Nesmí kňourat, nesmí se vztekat, nesmí být asi ani unavený. Jinak za to od nich jednou dostane na zadek? Navíc nehlídala babička, já jsem stála u malého a ona k němu přišla, aby nekňoural. No nic, asi už mám na tchyni rozjetou alergii a tak zveličuju komára.

• Citovat
  • Upravit
3739
10.1.18 10:49
@Anonymní píše:
@inkakřivák Děkuji. Právě jsme tchyni říkali, že on tomu plácání po ruce nerozumí. Ale stejně to dělá a docela se mi to nezamlouvá, když nejde „o nic“. Já vím, že i to pohrození prstem je potřebné. Jde mi o to, jakým tónem to říkala a jen kvůli tomu, že začal kňourat, nedělal nic zakázaného. Nesmí kňourat, nesmí se vztekat, nesmí být asi ani unavený. Jinak za to od nich jednou dostane na zadek? Navíc nehlídala babička, já jsem stála u malého a ona k němu přišla, aby nekňoural. No nic, asi už mám na tchyni rozjetou alergii a tak zveličuju komára.

Asi jí ukaž, že místo výhrůžek batoleti stačí podat jinou hračku a přestane ho židle zajímat. Zbytečně ho děsí.
Mě se taky nelíbí tohle drezůrování. U staršího budiž, ale u tak malého mrňouse…to by mi srdce utrhlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
10.1.18 17:21

Pak doporučuji tchyni ukázat, že to jde jinak. Třeba to plácání po ručičce - ukažte jí to jak to chcete vy a jednoduše trvejte na tom, že plácat nebude. Stačí dítěti třeba zadržet ručičku a říci nene. Stejně jako to pohrození prstem - udělejte tytyty a tchyni řekněte a takto to bude. Hotovo. Ještě jí vysvětlete, že nechcete- ted trošku cukru pro ni - aby se jí třeba v budoucnu prcek bál, že chcete, aby ji co nejvíc miloval a tak raději takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová