Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
hranice je 68 000,–kč - počítá se nemocenská, ppm, dovolená, práce na hpp i na dpp, nepočítá se podpora v nezam., rodičák, přídavky sociální, ani na děti
kdo si nebudete vědět rady , pomůžu, zde je můj mail
info@krasotinka.cz
ivulka
tady nemá čas to číst, jistější je to fakt na mail
Teda holky
, vy jste nadupaný!!! Já jsem teda taky účetní, ale na MD a vůbec mě teď nebaví hrabat se v zákonech. Nejlepší je na www.finance.cz a tam pod kolonkou z hl.stránky „Nové daňové formuláře“ si stahnu Daňové přiznání pro FO v exelu. Tam to vše vypočítá. Ale je teda k tomu potřeba mít aspoň zákl.znalosti. To je fakt. Pokyny tam také jdou stahnout!!! ![]()
Ahoj. Chtěla bych se zeptat. Od 1.1. 2008 jsem byla na neschopence, protože jsem byla těhotná. V srpnu jsem porodila a peněžitá pomoc v mateřství mi trvala do 15. ledna. Může si mě manžel odečíst z daní nebo ne? Děkuji mockrát za odpověď
Ahoj,
pokud sečteš příjem za nemocenskou + mateřskou a překročíš hranici 68000,–kč tak ne
Tak já teda nevím, ale já jsem na rodičáku, byla jsem na něm celý lonský rok, nejdříve se starší dcerou a pak od srpna se synem a manžel si na mě normálně odečte nějakých 24800 nebo tak nějak. Je to i popsané v tomto článku, my jsme skoro přesně ten příklad č. 1..:
http://finance.idnes.cz/…-/p_dane.asp?…
Akorát ted teda nevím, jestli jste tu řešily přímo tohle nebo nějakou jinou situaci, kupř. když je ženská na mateřské nebo nemocenské, zda je to v tomto případě teda jinak než u nás…
Anduli, prave, ze jsi na RD, to znamena, ze nemas zadne prijmy a proto si manzel na tebe muze odecist tu castku ![]()
Kdybys presahla tu castku 68tis. (ale prijmy = mzda, nemocenska, dovca atd.. jak jsme tu resily), tak si to odecist nemuze… ![]()
Ahoj holky šikulky, teď zas já-další mzdový analfabet.
Jsem na rodičáku a na dohodu mám kolem 4-5tis měsíčně. Manža vydělává tak 14tis čistýho. Máme na odpočet dost velký dar 22tis a máme možnost si ho rozepsat, jak potřebujem mezi sebe. Tuším, že tam je hranice 10% základu daně. Takže mi jde o to, jestli když mám dohodu, můžu si taky nějak a přes koho odepsat dar. Manža má teda navíc ještě na odpočet důchodový, ale to se nesčítá, že jo? A ještě jedno ujištění, na mzdový nemusím dokládat výši rodičáku, že jo? Ten se nezapočítává.
Díííky moc.
Evi,
a jakou máš dohodu a jak ti jí zdaňují? Srážkou nebo zálohou?
Dar doporučuji dát k odečtu spíš manžovi, hranice je opravdu 10% ze základu daně - pozor, to u zaměstnanců znamená ze „superhrubé mzdy“, takže z podstatně větší částky, než manža dostává čistého. Pozor na splnění ostatních podmínek. Důchodové (myslíš patrně penzijní) připojištění si může manža uplatnit také, jsou to dvě položky na sobě nezávislé. Ty budeš mít hádám daně tak nízké, že je spláchne sleva na dani na polatníka.
Ještě jednou doporučuju posílat tyhle dotazy spíš do diskuse „zaměstnání - účetnictví a daně“ - chodí tam víc holek z oboru.
Eva
Ahoj holky.
Já jsem taky takový antitalent a vůbec tady těm věcem taky nerozumím.
V loňském roce jsem byla vlastně v práci od ledna do poloviny dubna 2008, pak jsem byla do poloviny září na neschopence, pak 14 dní v práci a pak opět na neschopence, což jsem do teď. Dostala jsem v práci „Evidenční list důchodového pojištění“ a je tam kolonka Průběh pojištěné v daném roce - od 1.1. - 31.12. - dny 366 - vyloučená doba 188 a vyměřovací základ 64.971,– Kč. Ta polední částka znamená jako příjem za celý rok, ze kterého byla odvedena daň. A jestliže ano, mohla bych uplatnic daňovou slevu na manželku?
Já jsem tady z těch věcí úplně paf.
Díky moc - Radka
Evalu píše:
Evi,a jakou máš dohodu a jak ti jí zdaňují? Srážkou nebo zálohou?
Dar doporučuji dát k odečtu spíš manžovi, hranice je opravdu 10% ze základu daně - pozor, to u zaměstnanců znamená ze „superhrubé mzdy“, takže z podstatně větší částky, než manža dostává čistého. Pozor na splnění ostatních podmínek. Důchodové (myslíš patrně penzijní) připojištění si může manža uplatnit také, jsou to dvě položky na sobě nezávislé. Ty budeš mít hádám daně tak nízké, že je spláchne sleva na dani na polatníka.
Ještě jednou doporučuju posílat tyhle dotazy spíš do diskuse „zaměstnání - účetnictví a daně“ - chodí tam víc holek z oboru.
Eva
Díky moc! Tak jestli je to z té superhrubé mzdy, tak není co řešit a necháme to všechno na manžu. ![]()
A také velké díky Ivulce, moc ochotně mi odepsala i mailem.
Jste poklady.
![]()
pro Radku:
psala jsi mi radu, ale maily s e i pořád vracejí, takže tady je odpověď
Vyměřovací základ na sociální není příjem podstatné je, kolik jsi měla hrubou mzdu + nemocenskou ale když jsi měla základ 64 000,– tak nemocenská je taky dosta tím pádem si manžel na tebe odečíst nemůže, ale ty můžeš v práci požádat o roční zúčtování a oni by ti jej měli udělat a stát ti vrátí to, co jsi za ten rok odvedla na daních
ivulka
ahoj,potřebuji se zeptat,zda-li musím dojít za zaměstnavatelem podepisovat daňové přiznání,když jsem od 1.1.2010 do poloviny dubna 2010 byla ještě na nemocenské a potom jsem šla na MD a pak na RD.děkuji
Martas1234 píše:
holky, a pocita se do tech 68000 hrubeho odstupne z práce?
Počítá. Kdyby ses do těch 68 tisíc nevešla, tak si podej sama daňové přiznání a může se Ti klidně stát, že se Ti vrátí celé daně, které z toho odstupného odvedli.
Ahoj holky. Taky jsem z toho pěkne popletená. Od 6.11.2009 jsem na RD. Jsem pořád zaměstnaná a můj
měsíční příjem činil cca 12000kč.
Manžel si teď zkusil nechat udělat odečet na vyživivanou manželku, tak se chci zeptat zda nevíte jak se to vypočítava a jestli nám něco vráti. Děkuji, Lucia. ![]()