Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ka-tko
ja Ti naprosto rozumim, to by me taky stvalo. To me zatim nenapadlo, ze deti s odkladem zacpou mista ve skolkach … to je hrozny.
Preju at holcicku umistis.
Ahoj,
no koukám,že to teda vůbec není jednoduché a nás to čeká taky
Syn je říjnový,kdyby měl odklad chodil by ve školce s předškoláky a rok by byl ve školce s bráchou..na druhou stranu si myslím,že je šikovný a bude se do školy těšit a navíc je dost velký,vypadá jako školák už teď..
Tak přeju všem správné rozhodnutí ![]()
Omlouvám se, nečetla jsem příspěvky po autorčině dotazu, ale radila bych odklad dát.
Jsou jiné případy, kdy je to hraniční.
Dcera, která je nyní 2. nejmladší ve třídě, kdy sice byla hravá a nezralá a školka doporučovala odklad, ale už v lednu před zápisem si doma dělala místo předškoláckých cvičení Opakování pro 1. třídu a četla si sama. Nakonec jsem se s těžkým srdcem rozhodla pro školu a bylo to dobré rozhodnutí
Řekla bych, že dítě samo napoví, co by mělo dělat. Tak držím palce, ať uděláš správné rozhodnutí ![]()
Tak snad mě neukamenujete… přidávám názor i já - učitelka MŠ. Pokud učitelka navrhla odklad školní docházky,neříká to jen pro srandu.Učitelka stráví s dítětem hodně času,při výchovných činnostech má možnost vysledovat,jak se které dítě jeví,jak reaguje,jak udrží pozornost,jak je obratné… Co jsme navrhli odklady,tak zatím se to „vyplatilo“ a to hlavně pro děti.Nemyslete si,že učitelky těší,že jim v MŠ zůstanou děti a tím pádem můžou přijmout i méně dětí na nový školní rok.S odkladovým dítětem se ten rok navíc individuálně pracuje ve spolupráci s PPP.Pokud se shodla učitelka i PPP,tak bych odklad dala.Dítě odkladem nic neztratí. Já sama jsem narozená v září,měla jsem odklad,tenkrát,kdo se nevlezl do 31.8. tak měl automaticky odklad a nemyslím si,že mi něco uteklo.
takze odklad mame jisty …nebot to napsali z toho ppp…takze nastupujeme az pristi rok
Ahoj! Oživuji diskuzi…
Porsím, je tu někdo, kdo dává odklad školní docházky? Potřebovala bych vědět, jaká vyšetření přesně jste absolvovali, od koho doporučení atd. Ať už přes SPC nebo PPP. Moc děkuju!
Mišuna píše:Děkuju
My jsme ještě neabsolvovali nic, PPP si nás objedná sama( ale máme počítat až šest týdnů, žádostí mají prý hrozně moc), tam jsme posílali mailem vyplněný dotazník a chtěli i dotazník od MŠ, pak potvrzení od lékaře a vyplněnou žádost od spádové ZŠ. Víc toho po mě (zatím) nechtěli.
ahojky.. Nečetla jsem komentáře, ale já osobně si myslím, že když to říkají učitelky ve školce a navíc i psycholog, tak bych ho do školy taky nedávala… když dítě není připravené, tak by to pro něj nebylo asi nejlepší
takže si myslím, že je fajn, když se ještě rok zdokonalí ve školce a do školy půjde připraven ![]()
AHOJKY MAMINKY, OŽIVUJI DISKUZI, PROTOŽE SE MI NECHCE ZAKLÁDAT NOVOU
. Mám obrovské dilema, které mě ani nenapadlo, že budu řešit. Má dcera je narozená v červenci - nyní předškolačka. Je šikovná, trpělivá, ráda se učí novým věcem, minulý týden se mnou byla ve škole na třídní schůzce staršího syna a strašně se jí tam líbilo. Ve školce ji paní učitelky chválí, už před rokem s přehledem zvládala činnosti předškoláků, takže letos si to více méně „jen“ opakuje a už se do školy těší. Jenže - chodím s ní na grafomotoriku (též velmi chválena, že se hodinu od hodiny zlepšuje a zlepšuje). Paní učitelka na grafomotoriku mě ze začátku „děsila“ tím, že by dala odklad, protože je letní a bude pro ni škola těžká. Teď jsem s ní začala chodit na logopedii (neumí pořádně říct „ř“, jinak mluví dobře). Paní logopedka s ní dělala různá cvičení, básničky, říkanky, obrázky… Chválila ji, že je opravdu šikovná, trpělivá, vydrží v klidu (byly jsme tam hodinu) - ovšem před odchodem zase tvrdý náraz. Doporučila by odklad - né kvůli tomu, že by měla nějaký problém, ale kvůli tomu, že bude ve třídě nejmladší. Prý dneska chodí spousta dětí do první třídy až téměř v osmi letech
a má dcera tam bude znevýhodněna… Jak sakra může člověk, který to dítě viděl hodinu, hodit do placu takový názor? Podle učitelek ze školky je naše holčička na školu zralá dost a další rok ve školce by jí spíše uškodil, tak co si o tom mám myslet? Před dvěma měsíci byla ve školce paní doktorka z PPP, ale na konzultaci s ní si ještě tak 2 měsíce počkám
. Jaký na to máte názor? Fakt může mít holčička ve škole takové problémy jen kvůli věkovému rozdílu? Určitě s ní půjdu k zápisu a zjistím, jaké děti, v jaké věkové kategorii se hlásí, ale moc se s odkladem nechci smířit, obzvlášť proto, že dcera se tam těší. Jsem z toho docela zoufalá. Už máme u Ježíška objednanou aktovku, kterou si dcera sama vybrala, i penál má vybraný, desky na sešity… Nejraději by šla do školy hned teď a já mám strach, že ji ve finále budu muset zklamat ![]()
Mám srpnové dítě a do školy půjde. I starší děti (červnové a zářijové) šly do školy hned v šesti, resp. v necelých šesti.
Pokud dítě nemá specifické problémy, odklad bych rozhodně nedávala. Na základních školách si sice tochu užijí svobody, ale na středních školách mají starší děti problém s tím, že se jim škola vleče, maturují až skoro ve dvaceti a (dle jejich názoru) ztrácí školou čas…
Podle mě je odklad školní docházky dneska trendem, kdy má odklad zbytečně moc dětí. Nechápu proč dávat odklad jen kvůli věku. Navíc dcera bude v září již šestiletá, jak to má být. Asi budou mít ve třídě starší děti, ale nemyslím si, že by tvá dcera byla znevýhodněna, ani že tam bude takto věkově jedinná. Pokud nemá žádný problém a do školy se těší, je blbost nechávat ji „zakrňovat“ ve školce.
Mám srpnového syna momentálně předškoláka a budeme žádat odklad. Je to hodně individuální záležitost. Nedá se paušálně říct, že všechny letní děti potřebují odklad.
Nedavej odklad lepší mladší dítě které se na školu těší než jit pak do školy v 8letech kdy krom toho že maturuje později tak si s maldšími dětmi nemá co říct…a v 8letech začina chodit do školy čím dál tím víc dětí to má doktorka pravdu, ale řekla bych že v nevychodě jsou ty starší dětí, které huř komunikují s těmi mladšími než ty mladší kteří tam mají své vrstevníky..a vždy musí být někdo nejmladší a možna u zápisu bude někdo mladší takhle to doktorka zas posuzovat nemá když viděla jen tvé dítko a ne další co s ní půjdou do školy a určo ji dej do školy když se těší taky bych řekla že ji pozdější nástup může ublížit..já sama šla později jako neubližilo mi to, ale bylo vidět že to není ono že jsem měla nastoupit dřív a kdybych nastoupila že by to bylo lepší jak v kolektivu tak v učení..
Ja mam červencovou holčičku a odklad bude a neni to trendem. prostě neni zrala na školu, špatně mluvi a je nesoustředěna. je šikovna, snaživá, strašně všechno chce, ale nejde to, jak by chtěla. je hodně dětinska, školku miluje tak u nas to bude jen ku prospěchu.
u vas to vidím opačně. k zápisu stejně musíte, at budete mít odklad nebo ne. myslím, že bych dala na doporučení školky ![]()
ja kdyby mi řekli, že dcerka je do školy připravená tak bych jí dala.jen co mi to dalo vysvětlování, že ještě nepůjde do školy.