Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@AndilekOli píše:
Doporučuji přečíst diskuzi
Díky, poučím se. ![]()
@MeloryNox píše:
Díky, poučím se.
Dovoluji si tvrdit, že diskuze byla zajímavá pro oba tábory - ať už zastánce nebo odpůrce IVF. Věcná, kultivovaná…skoro jako kdyby to nebylo na emiminu ![]()
@KackaDoup píše:já už jsem se k tomu clanku vyjadrila, snad stacilo
Promiň, to jsem přehlídla asi ![]()
@AndilekOli píše:
Dovoluji si tvrdit, že diskuze byla zajímavá pro oba tábory - ať už zastánce nebo odpůrce IVF. Věcná, kultivovaná…skoro jako kdyby to nebylo na emiminu
Jo jo byla. Dokud jedna chytračka, která se ani neobtěžovala diskuzi přečíst a jen reagovala na úvodní příspěvek napsala, že zakladatelka je kráva ![]()
@krtek7489 píše:
Jo jo byla. Dokud jedna chytračka, která se ani neobtěžovala diskuzi přečíst a jen reagovala na úvodní příspěvek napsala, že zakladatelka je kráva
Ale tu jsme vesele odignorovaly, no ne ![]()
@Mišela1 píše:
No dávám této diskusi 5 stránek, maximálně 10:-))
Mýlka
,ale ještě ji nemám přečtenou, teprve dočítám. ![]()
@AndilekOli píše:
Ale tu jsme vesele odignorovaly, no ne
Blbci se najdou všude ![]()
@shellmyska @achesa1 Když mně ten proces umělého oplodnění nepřipadá jako léčení, je to jen „výroba“. Doktoři se nás vůbec nesnažili léčit, oni to totiž nedovedou, často ta léčba spočívá v psychice a změně životního stylu (možná to tak bylo i u nás, těžko říct, jakým zázrakem jsme nakonec počali).
Takže doktoři tady mají nechutný a slibný byznys - viz jak Babiš skupuje kliniky umělého oplodnění.
@eli196 taky jsem nečetla celou diskusi, která mě však velmi zajímá.
Nicméně, skutečně si myslím, že pokud se někdo více ponoří do detailů procesu umělého oplodnění, že tam narazí na řadu věcí, se kterými se neztotožní.
A to podotýkám, že nejsem věřící, takže otázka náboženství v tom není.
Je to skutečně „výrobní proces“.
Nikoho neodsuzuji za touhu po vlastním dítěti, odsuzuji formu a proces umělého oplodnění tak, jak se nabízí/podbízí.
@LaManka me hlavne fascinuje jak rychle se tam pri problemech pary posilaji…nekdy to neni ani rok ![]()
@LaManka já bych jenom upřesnila jednu věc a to ten fakt, že u neplodnosti je to o pravděpodobnosti. Pokud jsou reprodukční orgány, tak se to vždycky může povést i přirozeně, jen je to o tom, jaká je pravděpodobnost že se mi podaří s tímto partnerem otěhotnět (a porodit zdravé dítě) do konce reprodukčního období. Laici pak rádi tvrdí - oni mají dítě z IVF a teď se jim to povedlo, zázrak… Otěhotnět se dá i s velmi těžkými vadami.
Ad byznys - žijeme v tržní společnosti, všechno kolem nás je toho součástí, zdravotnictví nevyjímaje, léčba neplodnosti je samozřejmě byznys také. Nevím co je na tom nechutného nebo překvapivého. Mně na tom připadá nechutná tržní regulace ze strany státu která ten trh výrazně deformuje.
@LaManka píše:Nikoho neodsuzuji za touhu po vlastním dítěti, odsuzuji formu a proces umělého oplodnění tak, jak se nabízí/podbízí.
ok, ale pak je nasnadě otázka, jak líp bys to tedy řešila Ty? Řekněme nějaké idiopatické sterility, ok, tam (pokud je ještě čas vzhledem k věku) klidně tomu ten čas dát, zkusit třeba Číňany, pokud má kdo důvěru, tak psychologa…ok, proč ne, ale jsou-li neprůchodné vejcovody? mizerný spermiogram? Těm to tedy „povolit“ nebo to zakázat úplně, protože přece je nefér takto kastovat lidi a určovat, kdo dítě smí a kdo nesmí mít. Já prostě ať na to nahlížím z jakéhokoli směru, tak pokud je IVF dostupné, tak musí být dostupné pro všechny, však ten život prostě se z toho vytlouct uměle nedá, resp. nedá se do toho žádným zásahem vtlouct duše, pokud to nemá být, dítě se nenarodí.
@KackaDoup píše:
@LaManka me hlavne fascinuje jak rychle se tam pri problemech pary posilaji…nekdy to neni ani rok
Ale je tam nikdo neposílá, oni o to usilují sami - lékaři jen uspokojují vysokou poptávku, nic víc. Také záleží na diagnóze (viz ta pravděpodobnost) - třeba můj muž nemá žádné morfologicky normální spermie, nebude je mít za měsíc ani za dvacet let. Takže třeba já jsem z těch kdo se - díky bohu - dostal k IVF poměrně brzo.
Ono je to opravdu hodne o uhlu pohledu a osobnich hranicich.
Ja osobne jsem to vzdy videla tak, ze se na te misce nedeje nic jineho nez ve vejcovodu - je tam vajicko, jsou tam spermie, spoji se, deli se, embryo je vraceno zpet do delohy. V te nejcistsi podobe bez veskerych pridavnych metod je IVF proces relativne prirozeny, byl vynalezen primarne pro obejiti drive neprekonatelne bariery nepruchodnych vejcovodu.
Postupne se k nemu pridaly dalsi vice ci mene casto pouzivane metody, jako stimulace rustu vice folikulu, injekcni vpraveni jedne konkretni spermie do vajicka, geneticka diagnostika, mrazeni embryi… Nic z toho neni nutne, neco z toho jen zvysuje pravdepodobnost, u nekterych poruch velmi dramaticky, ale proste pokud je nekomu nektera z techhle veci nesympaticka (eticky problem tvorby prilis mnoha embryi, atd.), lze se tomu vyhnout.
Ze to je byznys… ano, v mnoha soukromych zarizenich je. Byla jsem svedkem toho, kdy zenske se 13 krasnymi vajicky a vzornym spermiogramem pod nemalym psychickym natlakem tvrdili, ze kdyz si nepriplati metodu ICSI (cili nenecha vajicka oplodnit se na misce prirozene, ale vpichnou spermii primo do nich, obvykle metoda doporucovana pri velmi malem poctu vajicek), tak se ji nejspis neoplodni nic (mimochodem, z poslednich dvou pokusu, kdy jsme tohle zkusili, dokazali poprve oplodnit jedno z sesti a pudruhe uz vubec zadne, takze vsespasna ta metoda rozhodne neni). A to pomijim etickou stranku, kdy tohle vsecko doktor s pacientkou resil za pritomnosti dalsich peti cizich pacientek.
Jenomze… nemuzeme zatracovat cely proces z toho duvodu, ze si z nej spousta lidi udelala byznys. Za to ten proces nemuze. A stale existuje nemalo center a lekaru, kterym jde o to, v prve rade zene pomoci. Dle WHO je neplodnost diagnostikovana jako nemoc. Spravny postup pri jeji lecbe je nejprve oba v paru vysetrit, pokusit se najit pricinu a pokud je tato lecitelna, pokusit se ji odstranit tak, aby mohl par pocit dite prirozene nebo se nejmensi dopomoci. U spousty pricin, napr. ty nepruchodne nebo chybejici vejcovody to ale proste jinak nez pres IVF nejde a zde je plne na miste i jako forma lecby. Je-li neplodnost nemoc, tak tehotenstvi je jejim vylecenim.
Ale opet - to, ze je to mnoha lekari zneuzivano a pristupuji k tomu stylem - nebudeme se zdrzovat s nejakyma pokusama, IVF je stejne nejuspesnejsi a stejne byste u nej skoncila, tak proc do nej nejit hned - nehazi stin ani tak na cely proces IVF jako na ty doktory a jejich centra samotne.
A dale jak pise Wobludka - lecba neplodnosti je zalezitosti tri lidi. Muze a zeny, kteri chteji dite, a jejich lekare. Lekar muze vyjadrit svuj nazor, rict doporuceni, ale kdyz se na to par (nebo staci i jen jeden z nich) nebude citit, nikdo je do lecby nutit nemuze. Proto je hodne dulezite najit lekare, kteremu mohu plne duverovat a u ktereho jsem si jista, ze mu nejde v prve rade o penize, ale o to, abych co nejprirozeneji otehotnela, pokud vidi nadeji.
Na druhou stranu pokud se najde par, ktery nechce na nic cekat a IVF chce podstoupit co nejdrive (zazila jsem i par, kde on s ni temer nespal, ale po roce ji hnal na IVF, ze uz by chtel mit konecne to dite, pritom dle vysetreni byli oba zdravi, jen ta absence sexu - doktor jim vypsal zadanku na Mojzisovou a doporucil zkouset to jeste nejakou dobu a ze bez sexu to proste nepujde), najde si k tomu lekare, ktery je k tomu svolny, pak nelze vinit samotny proces, ale jen a pouze netrpelivost lidi a hamiznost lekaru.
@wobludka Jako co na to říct. Psala jsem, jak to bylo u mne, nedokázala jsem na IVF přistoupit, raději jsem „změnila své touhy“. Štěstí je stav mysli, jak známo, i v minulosti se ženy musely smířit s bezdětností a musely se naučit být šťastné i jinak.
Samozřejmě, že v dnešní době, kdy má medicína tyto možnosti, se do těchto dob vracet nebudeme, ale mně také prostě vadí ta urputnost, ženy do sebe cpou hormony, riskují zdravotní problémy jen ve jménu otěhotnění a dítěte.
Píšu o svých pocitech, prostě mi to vadí - i přístup osvěty, která je velmi malá a lidé se nechovají tak, jak by v zájmu přirozené reprodukce měli - viz i ty názory výše, že nejdříve kariéra, pak děti. To je podle mě blbost, které já sama nyní dost lituji. Třeba bych měla více dětí a zvládala bych je s větší energií a zdravotní dispozicí, kdybych po vysoké škole nedělala „rádobykariéru“.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.