Odsuzuji IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
shellmyska
8.12.14 20:18

Necetla jsem celou diskuzi. Neodsuzuji ivf a znam par lidi, kterym pomohla ke stesti a krasnym zdravym detem. Pred otehotnenim jsem se presto s manzelem dohodla, ze kdyz to nepujde, nebudu do toho chtit jit a pokud bude po nich touzit s nekym jinym, nebudu branit. Nechtela bych si zivot zaplnit honbou za miminkem a plne obdivuji ty, ktere to dokazi. Samozrejme, ze to je proti prirode, ale to je vsechno co je kolem nas v soucasnosti. Bez leku a lecby a chemikalii by lide nemeli mnohe. Ted pokrocili a mohou mit i deti, ktere jim priroda nedoprala. Bez pokroku bychom nelecili ani chripku a obycejny penicilin by nebyl. Tohle je dalsi stupen. Dalsi vyvoj.

• Citovat
  • Upravit
14691
8.12.14 20:19

Můj přítel měl po třicítce cystu na prostatě - ničemu nevadila, ale protože protekčně přišel pod ruku věhlasnému profesorovi - udělal mu operaci - prý naprosto bezpečnou. Za rok byla zpátky - zase ničemu nevadila - ale pan profesor se dal na reoperaci - no a od té doby šlo 90 - 99% procent plodnosti, jak kdy, do kytek. vážně myslíte, že si měl říct že to příroda chtěla a děti si prostě nepořídit? Samozřejmě, měl si ještě před tím vším říct, ať si profesor trhne nohou. to jo :mrgreen:
Ale jinak, samozřejmě mi vadí IVF bez jakýchkoliv etických zábran - vyhazování embryí, rady typu - vezměte si jedno embryjko z darované spermie a jedno s vlastní - ono to darované podpoří i to vaše - viz. MUDr. Šulc apod. Jenom je mi líto, že nezvládám všech těch 60 stran, třeba je tady o etice řeč, nejenom o matce přírodě. Protože kdo řekne člověku, co se léčí s rakovinou, že je to proti přírodě? A ono fakt je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10959
8.12.14 20:22
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
8.12.14 20:24
@siamka7 píše:
@julie74 :mavam:

hele jí :mrgreen: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68965
8.12.14 20:27
@Verunka.T píše:
@Nimie já nad tebou prostě stále neustále kroutím hlavou. Nechápu. Jak můžeš odsuzovat ty, které prostě chtějí být nejdřív zajištěné a pak teprve plodit děti :zed:

Ja z toho nemam pocit primeho odsouzeni. Jen hole konstatovani, ze pokud se to zajistovani tahne moc dlouho, muzeme se dost dobre dostat do stavu, kdy uz jsme prirodou dany cas vycerpali. Ze muzeme byt zajisteni a pak mit problem. Pisu, prosim, z pohledu nekoho, kdo je na prahu petatricitky zajisten a strasne moc rad by druhe. A ono to nejde, uz ani pres to IVF. Podminky bychom meli idealni, ale ta priroda uz holt nechce (ona v tomhle veku nechtela uz ani u maminky a babicky, takze konkretne v mem pripade me to neprekvapuje).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31721
8.12.14 20:48
@achesa1 píše:
Mně se zdá, že Nimie je trochu mimo naši realitu. V 55-60 v důchodu? Tak to sotva. Do důchodu půjdu v 67. To bude mýmu prvnímu mimoušovi 31 a pevně doufám, že už bude stát na vlastních nohách. Ty půjdeš v 55 do důchodu?
:roll: promiň, na tohle asi už nemá cenu reagovat, odcituj mě prosim tě, kde jsem psala, že je to celé o tom, že rodiče jdou do důchodu když je dítěti 20. Nehledě na to, že jsem asi 150× tady zmínila, že podstatným problémem je pozdní jedináček, ale bohužel tady se ukazuje kdo umí číst a kdo ne :zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
913
8.12.14 20:51

@ugluk Ono se říká, že schopnost otěhotnět se často dědí z matky na dceru. U nás to taky tak je. ženská v mojí rodině obvykle otěhotní při první možný i nemožný příležitosti (přes antikoncepci). Spoléhala jsem na to a klaplo to. Ale pokud se to nějaký ženský nepovede, tak bych ji rozhodně neodsuzovala, ale bylo by mi jí líto. Podle mě odsouzeníhodný jsou lidi, který někomu úmyslně ublížej, někoho týraj. Ale protože využijí moderní medicínu? To je jako u jehovistů. Transfuze by sice někomu zachránila život, ale je lepší umřít. Podle mě nesmysl. Nemyslím tím, že ty odsuzuješ ale jsou tu takové.

Příspěvek upraven 08.12.14 v 21:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
8.12.14 20:53

Nepřipojuji se ke sporu, o tom nic nevím, ale pozdní jedináček jako všechno v životě problém může být a nemusí, přijde na to, jak moc se z toho problém udělá. Moje sestřenice nedovolovala dětem se čehokoliv dotknout mimo domácnost asi do 4 let - pro mě šíleně úzkostlivé chování a je mi 40. jí bylo tehdy cca 26 a děti měla dvě. asi mají starší rodiče s jedináčkem sklony k některým problémům, ale těžko paušalizovat. moje sestra bude bydlet 1,5 km a vycházíme natolik, že jestli si pořídí dítě, tak to moje nikdy jedináček nebude. A je to :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31721
8.12.14 20:56
@Verunka.T píše:
@Nimie já nad tebou prostě stále neustále kroutím hlavou. Nechápu. Jak můžeš odsuzovat ty, které prostě chtějí být nejdřív zajištěné a pak teprve plodit děti :zed:

A já zas neustále kroutím hlavou nad tím, jak je možné, že když jednu a tu samou věc zopakuju několik krát, tak to stále někdo překrucuje a vybírá si z toho jen to, co je pro něj důležité.

Už jednou jsem to opakovala Terince, bavili jsme se o tom, že znám dost zajištěných lidí po škole, kteří se ale do dítěte nehrnou, protože berou jako samozřejmost, že na děti je VŽDY ČAS a pak se hrozně diví, že to nejde a některým ani to IVF nepomáhá.

A pak jsme se bavili o tom, co je na IVF „protipřírodního“ - a tím je to, že žena má omezené plodné období, nicméně jak i některé uživatelky tady ukázaly, všeobecné vzdělání je na tom tak mizerně, že některé ženy v dnešní době netuší, že po 30. jí začíná rapidně klesat pravděpodobnost početí a úspěšného donošení zdravého dítěte. A především se to týká těch, které do 30. neporodili (tedy druhé, třetí atd. děti už takovým rizikem postiženi nejsou), protože to prostě tak funguje, otevřete si učebnici biologie proboha.

Prosím všechny ty, co se do mě pouští, ať si nejdřív pozorně přečtou co tu píšu a ideálně to, co jsem se tu pokusila shrnout, protože tohle pak fakt není diskuze. Chápu, že jste asi ublížené, ale nekonstatovala jsem nic jiného než fakta. Že si to překrucujete podle sebe je mi líto, ale diskutovala jsem tu slušně, fakticky, do nikoho jsem se nepouštěla a nikoho jsem neodsuzovala, což tady ale evidentně můžu napsat klidně 150×, ale stejně budu odsouzena za to, že mám vlastní názor :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31721
8.12.14 21:09
@elanaa píše:
já si myslím naprosto totéž, ten věk je v tomto případě opravdu dost číslo, hrozně záleží na tom, jak člověk k vlastnímu stárnutí přistupuje, zda má chuť, náladu (i čas a samozřejmě zdravotní předpoklady…ale ono bohužel velmi vážné choroby se nevyhybají ani mladým, je mi úplně úzko, každou chvíli slyším o nějaké mojí vrstevnici, co má např. rakovinu prsu atd.) k tomu se stále vzdělávat, jít s dobou, pečovat o sebe atd.

Jasně no, já s vámi v zásadě souhlasím, ale stejně se vždycky člověk bude z velké části opírat i o to, co zažil. Já mám bohužel docela negativní zkušenost s tím, že velký věkový rozdíl mezi rodičem a dítětem může dělat velkou neplechu, nehledě na to, že - půjdeme-li do extrému - mám kamarády, kteří ve své pubertě každou chvíli jezdívali někomu na pohřeb, protože jejich rodiče byli starší, tudíž tetičky, strýčkové a kamarádi rodičů na tom byli dost podobně a upřímně - průměrný věk u chlapa je cca 70 let, u ženy 80 let a když bych si měla představit, že by mi bylo 30, podle zdejšího „běžného harmonogramu“ bych zvažovala svatbu, pak dítě a věděla bych, že se toho moji rodiče nejspíš nedožijou, bylo by mi dost nepříjemně.

A jasně, že umřít lze v jakémkoliv věku a kdykoliv, ale jde tu spíš o tu pravděpodobnost, nehledě na to, že mnozí lidé v 60, 70 už nemají sílu na nějakou závratnou kariéru a i jejich příjmy klesají. A to se tak nějak nabaluje, nabaluje, jsou to všechno maličkosti, ale když se to pak poskládá, tak mě upřímně děsí to, že bych měla jediné dítě, které ve chvíli, kdy by se mělo osamostatňovat, by se muselo ještě starat spíš o mě a řešit, jestli stihnu zažít svého vnuka. Jakoby… každý extrém je špatně, ale když už chci o něčem takhle důležitém rozhodovat, měla bych si uvědomit všechna rizika. Je to jako když si student uvědomuje, že když to bude hodně flákat a bude furt opakovat prvák, tak ve výsledku si bude muset za to studium platit. Tak i ty ženy by si měly uvědomovat, že ok, počkám (ač mám možnost ho mít i teď), ale vím, že pak to budu mít nejspíš těžší a možná si budu muset zaplatit IVF. Jenže s takto uvědomělým přístupem se spíše nesetkávám :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
913
8.12.14 21:10

@Nimie Nojo, protože to psala AndilekOli:

„Nehledě k biologii, dalším problémem je, když jste jednoho dne oba s manželem v důchodu a Vaše 20 leté dítko je ve druháku na vysoké škole. Což člověka v těch řekněme 35–40 letech nenapadne.“

Ale já si zapamatovala tebe jako takovou dost radikální :-) Promin. Ale o starých a nemohoucích rodičích pozdních dětí jsi psala. A já hodlám bejt za dvacet let ještě dost živá, čilá. Netrávit život před TV a být své dceři záživným společníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31721
8.12.14 21:14
@achesa1 píše:
@Nimie Nojo, protože to psala AndilekOli:

„Nehledě k biologii, dalším problémem je, když jste jednoho dne oba s manželem v důchodu a Vaše 20 leté dítko je ve druháku na vysoké škole. Což člověka v těch řekněme 35–40 letech nenapadne.“

Ale já si zapamatovala tebe jako takovou dost radikální :-) Promin. Ale o starých a nemohoucích rodičích pozdních dětí jsi psala. A já hodlám bejt za dvacet let ještě dost živá, čilá. Netrávit život před TV a být své dceři záživným společníkem.

Pokud na to máš a budeš se o to snažit, je to supr :) Jen prostě takových moc neznám, ono na jednu stranu žijeme déle a mnohdy kvalitněji, na druhou stranu stále často potkávám lidi, kteří už v 50 se sotva vlečou a jsou tak nějak vyčerpaní buď prací nebo dětma nebo čímkoliv podobným a je to hrozná škoda. A ono, to že se nám odsouvá důchod je jedna věc, ale s přirozeným stárnutím to často nemá moc společného :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
8.12.14 21:20

@Nimie já pořád marně přemýšlím, kde jsi vzala to, že zde některé uživatelky nesouhlasí s tím, že vajíčka stárnou a plodnost klesá. Jediný příspěvek na toto téma jsem zaznamenala coby výměnu názorů mezi Tebou a Ugluk, kdy Tys ji napadla, ona to vysvětlila a Ty nakonec jsi sama uznala, že šlo jen o komunikační šum a blbě jsi pochopila její příspěvek. Jinak teda fakt při vší úctě, a to tuhle diskuzi sleduju od první stránky, si nepamatuju jediný názor, který by tuhle teorii nějak podporoval :think:…bych byla první, která by ho tvrdě potírala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
8.12.14 21:28
@elanaa píše:
tak toto bych podepsala.ono bohužel vzdělání se devalvuje, ten proces je postupný…v generaci našich dědů a pradědů byl „někdo“ ten, kdo měl maturitu, ten, kdo byl dokonce inženýr nebo lékař či advokát, byl taková honorace, že rodina měla potřebu napsat mu to na náhrobek :jazyk: V generaci našich rodičů už měl maturitu leckdo, vysokoškoláků bylo taky relativně dost a málokdo byl docent. Mezi našimi vrstevníky je vysokoškolák standard, kdo není doktor (PhD), může se jít (s nadsázkou stále, ale kdoví jak za pár let) na pracovním trhu klouzat.

muze se jit klouzat, prootze uz je zase prevzdelany…jednoho doma mam, tak vim co pisu.

• Citovat
  • Upravit
31721
8.12.14 21:34

@elanaa: No ona totiž ugluk komentovala názor, který tady padl a já to špatně pochopila, že to je její názor. Nicméně narážela na toto:

@neila píše:
"Otazka taky je, zda zena, ktera ve 30+ ma problem otehotnet, by ve 20+ otehotnela bez problemu ;)

což je přesně ten názor, se kterým se i v reálu setkávám docela často, že to prostě půjde i po 30, že v čem by měl být problém. A to mi příjde hodně zvláštní, že to tak někdo bere…

Příspěvek upraven 08.12.14 v 21:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.