Odsuzuji IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31738
7.12.14 22:09
@ugluk píše:
V pohode, schopnost se stucne a vystizne vyjadrovat nepatri zrovna k mym silnym strankam :oops:

Jsem si to teď znova četla ten tvůj příspěvek a vůbec nechápu, jak jsem to mohla pochopit jinak, takže se ještě jednou opravdu omlouvám, že jsem to takhle zmotala :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68965
7.12.14 22:16

@Nimie ale jinak, kdyby lidi vedeli aspon pulku z toho, co se uci na zakladni skole, to by byla populace vzdelana…
Jenom z toho tematu biologie se tady dnes a denne resi pruchodnost vajecniku, kolik dni trva ovulace a podobne perlicky. A na rovinu priznavam, ze ac byvala biologie mym konickem, doted rada sahnu po vyborne uebnici pro 7. tridy, abych si leccos objasnila.

Mimochodem, posledni - aaale, vek je jenom cislo - v souvislosti s sanci otehotnet jsem slysela od zname, cerstve vystudovane lekarky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 22:19
@ugluk píše:
Mimochodem, posledni - aaale, vek je jenom cislo - v souvislosti s sanci otehotnet jsem slysela od zname, cerstve vystudovane lekarky.

Nehledě k biologii, dalším problémem je, když jste jednoho dne oba s manželem v důchodu a Vaše 20 leté dítko je ve druháku na vysoké škole. Což člověka v těch řekněme 35-40 letech nenapadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
7.12.14 22:20

@AndilekOli ee…a ono právě nebalancované translokace nebo aneuploidie (trizomie, monosomie, polyploidie) nejsou mutace. Mutace je zásah v jednom konkrétním genu, který je pak změněn, produktem genu je protein (např. enzym, nějaký krevní faktor srážlivosti atd. atd.). Různá monogenní onemocnění pak mají různý způsob dědičnosti (X vázaná-např. hemofilie, autozomálně dominantní-např. achondroplazie, autozomálně recesivní-např. cystická fibróza). U těhle nemocí lze pravděpodobnost spočítat, ale opět, jsou to jen čísla, to, že dva nosiči mutace pro CF mají 25% riziko na nemocné dítě, 25% na zdravé dítě a 50% na nosiče-ale klinicky zdravého, tj. souhrnně 75% pravděpodobnost, že se narodí „zdravé“ dítě neznamená, že nebudou mít smůlu a ze 3 pokusů budou 3 plody diagnostikované jako budoucí cystici :? A u těch translokací je to mnohem, mnohem složitější, tam se vlastně s takto jednoduchými čísly vůbec operovat nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 22:26
@elanaa píše:
@AndilekOli ee…a ono právě nebalancované translokace nebo aneuploidie (trizomie, monosomie, polyploidie) nejsou mutace. Mutace je zásah v jednom konkrétním genu, který je pak změněn, produktem genu je protein (např. enzym, nějaký krevní faktor srážlivosti atd. atd.). Různá monogenní onemocnění pak mají různý způsob dědičnosti (X vázaná-např. hemofilie, autozomálně dominantní-např. achondroplazie, autozomálně recesivní-např. cystická fibróza). U těhle nemocí lze pravděpodobnost spočítat, ale opět, jsou to jen čísla, to, že dva nosiči mutace pro CF mají 25% riziko na nemocné dítě, 25% na zdravé dítě a 50% na nosiče-ale klinicky zdravého, tj. souhrnně 75% pravděpodobnost, že se narodí „zdravé“ dítě neznamená, že nebudou mít smůlu a ze 3 pokusů budou 3 plody diagnostikované jako budoucí cystici:? A u těch translokací je to mnohem, mnohem složitější, tam se vlastně s takto jednoduchými čísly vůbec operovat nedá.

To mně je jasné, že si mohu vytáhnout černého Petra 3× po sobě (malý statistický vzorek), tak trošku dělám do statistického zpracování dat. Ale nějak jsem si představovala, že takové číslo mohu získat u všech chromosomálních poruch.

No my budeme moudřejší 8.1. :) Teď jsem stejně ještě anovulační, tak alespoň nemůžu provozovat v hormonálním opojení horizontální hurá akce. Mám pocit, že pravidelně jednou měsíčně mně přestává fungovat mozek a tělo se zaměřuje pouze na to, že může vyrábět děti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.12.14 22:28

@Nimie víš, tohle jsou takové sluníčkové řeči. Žijeme ve zvláštní době, když nebudu rozepisovat všechna pozitiva, doba je neúprosná, musíš vystudovat, musíš mít práci, musíš mít praxi a musíš mít alespoň rozumnou rezervu. Pak můžeš v klidu pokusit se plodit děti bez obav, že skončíš jako tisíce tady, jakmile chlapovi bzukne, ženská není schopná postarat se sama o sebe a ty děti. Končí na dávkách, na hranicích chudoby, bez pomoci záchytné solidárního systému, se ani nenají ani nebydlí…každá mince má dvě strany. Plodit děti v mládí za super čuper luxusních vajíček je fajn, jen kdo ty děti pak jaksi živí, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.12.14 22:30
@AndilekOli píše:
Nehledě k biologii, dalším problémem je, když jste jednoho dne oba s manželem v důchodu a Vaše 20 leté dítko je ve druháku na vysoké škole. Což člověka v těch řekněme 35-40 letech nenapadne.

pobavilo, jak dnešní 35let stará matka má mít obavy, že její dvacetileté dítko bude ve druháku ve škole a ona v důchodu, to je vtip nejvtipnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
7.12.14 22:30

@AndilekOli právěže nemůžeš. Jako jo, je tam nějaký hrubý odhad (u robertsonských translokací 1/3 nebalanc, 1/3 balanc nosič, 1/3 zdravý, u reciprokých 5-15%), ale prostě se to fakt hrozně liší mezi rodinama, jsou páry, které potrácí (spontánně, MA nebo indukovaně po špatných výsledcích AC či uzv) a páry, které mají stejnou translokaci co do zápisu, ale vůbec nic netuší, nález se učiní třeba z plodovky, na kterou jde žena čistě z rutiny, že čeká 5. dítě a je jí 42 let. Najde se balanc translokace, vyšetří se rodiče a jeden z nich to má. Oznámí to v rodině, vylekají se sourozenci, nechají se vyšetřit a mají to další dva-opět, nikdo do té doby nic netušil, reprodukční zátěž v rodině nula nula prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31738
7.12.14 22:32
@AndilekOli píše:

Jo, to přesně vidím na některých svých kamarádech. Těm rodičům to nedojde, ale když pak člověk pozoruje jak to vnímá to dítě tak si to hodně rozmyslí, jestli mu dělat takovou přítěž. Hlavně tím často ovlivní celý život toho dítěte, což je velmi smutné.

Nehledě na to, že to je přesně ono - rodiče si vydělali dost peněz, vychovají dítě a hups, už mají před důchodem a oni neví co dřív - jestli řešit z čeho budou žít v důchodu nebo pomáhat svému dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 22:33
@terinka4444 píše:
pobavilo, jak dnešní 35let stará matka má mít obavy, že její dvacetileté dítko bude ve druháku ve škole a ona v důchodu, to je vtip nejvtipnější.

Je fakt, že my už v důchodu nebudeme. Ale u nás v rodině je to aktuální, proto jsem si vzpomněla. Nejmladší bráška je právě ve třetím semestru, otčím je v důchodu už 3 roky a maminka šla před měsícem (poté co rok a půl přesluhovala.) Ale chápu too pobavení :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 22:36
@elanaa píše:
@AndilekOli právěže nemůžeš. Jako jo, je tam nějaký hrubý odhad (u robertsonských translokací 1/3 nebalanc, 1/3 balanc nosič, 1/3 zdravý, u reciprokých 5-15%), ale prostě se to fakt hrozně liší mezi rodinama, jsou páry, které potrácí (spontánně, MA nebo indukovaně po špatných výsledcích AC či uzv) a páry, které mají stejnou translokaci co do zápisu, ale vůbec nic netuší, nález se učiní třeba z plodovky, na kterou jde žena čistě z rutiny, že čeká 5. dítě a je jí 42 let. Najde se balanc translokace, vyšetří se rodiče a jeden z nich to má. Oznámí to v rodině, vylekají se sourozenci, nechají se vyšetřit a mají to další dva-opět, nikdo do té doby nic netušil, reprodukční zátěž v rodině nula nula prd.

Zajímavé, o to víc se teď těším na výsledky karyotypu. I čistě ze zvědavosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68965
7.12.14 22:37

Jinak me tuhle dost sokoval clanek, ze Apple, jestli nekecam, proste nejaka takovahle megafirma zavedl jako bonus svym zamestnankynim moznost nechat si zamrazit vajicka, aby mohly v klidu budovat karieru a nestresovat se, ze kvuli tomu ta mlada a kvalitni vejce prosvihnou.
To uz jsem si rikala, ze tahle doba je vazne nejaka az moc zvracena a nerozumim ji.

Pro me osobne by byl nejvetsi firemni bonus moct delat i na rodicaku na castecny uvazek z domova, popripade moct se do firmy po rodicaku vratit na zkraceny uvazek nebo aspon za tech podminek, ze nebudu denne koncit v sedm vecer, jak je dneska bohuzel cim dal castejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31738
7.12.14 22:38
@terinka4444 píše:

Vidíš to, tebe to pobavilo, a mě je smutno z toho, že někteří mí kamarádi řešili, jestli jim náhodou rodiče nezemřou před svatbou nebo narozením dítěte nebo jestli nebudou muset přerušit školu kvůli tomu, aby mohli pracovat a pomoci finančně svým starým rodičům. Nehledě na to, že těm rodičům je třeba pod 60, ale protože si to nejtěžší nechali na konec, tak jsou neuvěřitelně vyčerpaní a je to na nich hodně znát :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 22:39
@ugluk píše:
Pro me osobne by byl nejvetsi firemni bonus moct delat i na rodicaku na castecny uvazek z domova, popripade moct se do firmy po rodicaku vratit na zkraceny uvazek nebo aspon za tech podminek, ze nebudu denne koncit v sedm vecer, jak je dneska bohuzel cim dal castejsi.
šéf mně nechal dělat i s miminem s tím, že jsem poměrně dost práce dělala z domova. Na rodičáku jsem vůbec nebyla. Ale on má americkou školu a manželku, která to dělala stejně.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
7.12.14 22:39
@Nimie píše:
Jo, to přesně vidím na některých svých kamarádech. Těm rodičům to nedojde, ale když pak člověk pozoruje jak to vnímá to dítě tak si to hodně rozmyslí, jestli mu dělat takovou přítěž. Hlavně tím často ovlivní celý život toho dítěte, což je velmi smutné.

no dobře, ale tak podle týhle teorie bysme měli ženský nad 35 (co už nějaký děti mají, abysme nebyli takoví nelidové) sterilizovat, protože co když ta nezodpovědná osoba ve 40 nebo 43 otěhotní potřetí (počtvrté) omylem a bude stará matka ploužící se o franckách na rodičák?

s těmi staršími sourozenci, co v této chvíli mají nastoupit a pomoct benjamínkovi nepočítám, neb v ideálním světě ti tou dobou budou mít (či plánovat) už vlastní děti, ve světě reálném prostě žít svůj vlastní život, protože oni jsou tu sami za sebe (taky budou mít partnery, kteří nevždy hodlají svůj život podřídit životu „malého“ švagra/švagrové).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.