Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@wobludka Osobně si myslím, že by se mělo nejdřív počkat a nechat to chvíli na přírodě a až pak případně řešit medicínsky. S tím, že by ženy samozřejmě věděly, že se to nesrovná každé. A také by věděly, že antikoncepce se nemá vysadit měsíc před plánovaným početím, ale třeba minimálně rok předem.
Mě třeba překvapilo s jakou lehkostí nám letos začali nabízet IVF s diagnostikou plodu a my si o něj rozhodně neříkali a určitě do něj nepůjdeme (nějaké děti už máme:-)).
@AndilekOli píše:
Jak u kterých technických oborů. To se týká třeba stavařů, ale u nás nic takového není. PhD je nezbytnost pokud se člověk věnuje vědecké práci a výuce na univerzitě, jinak si myslím, že je to pro praxi zbytečné.
asi tak.
proto třeba já si fakt myslím, že je zbytečné aby sestry měly VŠ. A taky je do toho nutí ![]()
@elanaa píše:
asi tak.proto třeba já si fakt myslím, že je zbytečné aby sestry měly VŠ. A taky je do toho nutí
Dvě mé spolužačky ze základky, jedna sestra a jedna učitelka v MŠ, obě 16 let praxe a oobě si teď musí dodělat alespoň Bc
Nejen, že je to zbytečnost, ale ještě to stát stojí nemalé peníze.
@AndilekOli píše:Mě třeba překvapilo s jakou lehkostí nám letos začali nabízet IVF s diagnostikou plodu a my si o něj rozhodně neříkali a určitě do něj nepůjdeme (nějaké děti už máme:-)).
a tak to se jim zas nediv
Ta možnost tady je a pro váš problém jim to prostě přišlo jako docela fajn řešení, samozřejmě nemohli vědět, že IVF (natož s PGD) je pro vás jako pár eticky nepřípustné (kor když děti máte…za což díky že jsi napsala, že to neskončilo tím oblíbeným „my nikdy“).
@AndilekOli no já to mám víceméně jako ty, takže souhlasím, rozdíl mezi námi je v tom, že já počítám i s tím, že to někdo může mít i jinak… Spousta holek v Tvé situaci by za to dr. líbalo ruce, navíc to byla nabídka zcela logická. Řekli jste děkuji, nechci. To co může být dobrou volbou pro vás, může být velmi šoatnou pro druhého, nejsme všichni stejní.
Prisla jsem zas po pul dni, zajimava diskuze…
Vyjadrila bych se asi ke dvema vecem, co me zaujaly.
Jednak ze zena, ktera ma problem otehotnet ve 35, by ho nejspis mela i ve 20. Ono jednak vajecniky za tech 15 let nemladnou a druhak - ta prvni ma o 15 let vic na to to resit.
Cimz se dostavame ke druhemu tematu - zda doporucit pacientce jeste nejakou dobu vyckat. Kdyz jsem k doktorum dorazila v sestadvaceti, uz nekolik let bez HA (brala jsem ji od 22 do 24), provedli u obou vsecka vysetreni, prohlasili nas za zdrave a s cistym svedomim doporucili dat tomu jeste rok sanci (v mem pripade je rok krasnych 16 pokusu). Kdyz rok nic, ptali se, jestli se citime na IVF, necitili, takze jsme do nej jeste vic jak dalsi rok nesli a vsichni byli v klidu, vek nas netlacil.
Kdyz jsem ted k doktorum dorazila ve 34, koukli na predchozi vysledky, nechali zkontrolovat ovarialni rezervu a IVF jsem absolvovala do dvou mesicu, protoze tady by rok cekani mohl znamenat taky to, ze za rok budu adept leda tak na darovana vajicka.
@elanaa píše:
a tak to se jim zas nedivTa možnost tady je a pro váš problém jim to prostě přišlo jako docela fajn řešení, samozřejmě nemohli vědět, že IVF (natož s PGD) je pro vás jako pár eticky nepřípustné (kor když děti máte…za což díky že jsi napsala, že to neskončilo tím oblíbeným „my nikdy“).
Tak mě překvapilo, že ta nabídka přišla dřív než některé výsledky. Na poslední ještě čekáme. A také mě řekněme zaujalo, že k tomu doktoři přistupovali jako k housce na krámu. Cituji: Tak buď IVF s diagnostikou nebo to zkusit ještě jednou přirozeně a pak by se to když tak řešilo po amniocentéze.
@wobludka Chápu, že to má někdo jinak, ale ani lékaři jiných oborů nedělají to co bychom si my představovali, ale to co oni považují za ideální. Myslím si, že některým lidem chybí v tomto ohledu trpělivost. Teď samozřejmě nemluvím o situaci, kdy se pár 3 roky snaží a nic, ale spíše o „půl roku už se nechráníme a ono nic“.
@svycarka píše:
nejvetsi hruzou meho pobytu v DD byli prave ty navstevy nebohych paru, co nas stipali do tvaricek a pak se rozhodovali, ktere tedy dite v te rade si vezmou. Dodnes si pamatuju, jak se mnou jedna pani stravila odpoledne, koupila mi nanuk a chovala me dokud jsem neusnula..a ja si tak prala, aby si me i se sestrou vzala. Stala jsem v rade a vybrala si klucika vedle me. Byli mi 4 a je mi z toho pocitu smutku a zklamani tezko doted. Takze…byt tebou drzim usta
pane bože, úplně mě bolí srdce za to malé děvčátko
![]()
@elanaa píše:
odstavec o starších sourozencích mi přijde fakt z říše scifi…konkrétně věta, co jsem vytučnila. Tyjo, já jsem starší sourozenec a jakkoli mám svého bratra ráda, fakt bych mu teda poděkovala, kdybych o něj měla ještě nějak pečovat, když je zdravý, chytrý a výdělečně činný.
já mám mladší sourozence, od mala jsem byla od rodičů zvyklá se o ní postarat pokud naši si potřebovali odpočinou nebo pracovat, nepřišlo mi na tom nic zvláštního ani nijak extra problematického. Dodnes nemám problém cokoliv pomoct, zařídit pokud mohu. A jako starší počítám s tím, že kdyby cokoliv, tak bych se měla pokusit pomoct, zvlášť pokud mě už rodiče pomohli.
@Nimie píše:
já mám mladší sestru, od mala jsem byla od rodičů zvyklá se o ní postarat pokud naši si potřebovali odpočinou nebo pracovat, nepřišlo mi na tom nic zvláštního ani nijak extra problematického. Dodnes nemám problém cokoliv pomoct, zařídit pokud mohu. A jako starší počítám s tím, že kdyby cokoliv, tak bych se měla pokusit pomoct, zvlášť pokud mě už rodiče pomohli.
@AndilekOli mě hlavně (jestli si to dobře pamatuju) překvapilo, že ta nabídka byla svým způsobem neadekvátní, jelikož Vaše karyotypy jsou v pořádku. Chyba, samozřejmě, propadnutí rutině, postup poplatný většinové poptávce ![]()
@Nimie tak je otázka o kolik mladší jsou, my jsme o 2 roky, takže jsem nikdy nebyla nějak extra napřed. No, to je jedno. Taky je pomoc a pomoc, něco jinýho je nevím…ohlídat dítě, zalejt po dobu dovolený kytky, pomoct finančně s nějakou investicí, je-li to v mých možnostech…něco jinýho je, že by mladší sourozenec automaticky předpokládal (tak, jak to bohužel dělají někdy děti směrem k rodičům), že starší nebude mít vlastní život a bude pomáhat jen jemu a obětuje se mu.
@elanaa píše:
@AndilekOli mě hlavně (jestli si to dobře pamatuju) překvapilo, že ta nabídka byla svým způsobem neadekvátní, jelikož Vaše karyotypy jsou v pořádku. Chyba, samozřejmě, propadnutí rutině, postup poplatný většinové poptávce
Jj, u nás ta genetická mutace byla náhodná - mozaika trisomie 22 by neměla být dědičná, ale náhodná. U těch dalších 2 neznáme příčinu. My oba s mužem na karyotyp čekáme - výsledky budou první týden v lednu. Ale mně se to mluví, já mám 3 děti, manžel alespoň to jedno ![]()
@AndilekOli já myslím že je to právě o té komunikaci, oni navrhují řešení, my buď souhlasíme nebo ne a pak to je o tom, do čeho je jedna či druhá strana ochotná jít, je to o spolupráci. Mně se až teď poprvé stalo že jsem se s jedním dr nedokázala dohodnout na postupu ku vzájemné spokojenosti, tak jsme se holt rozloučili. Jinak mi vždy vyšli vstříc nebo jsme se dohodli na pro mě přijatelném kompromisu. Tak určitě spoustě lidí trpělivost a pokora nic neříká, tomu se člověk kolikrát teprve musí naučit (i pro mě to je velká lekce), na druhou stranu když si někdo myslí, že mu to hysterčení pomůže
Ve výsledku jsme na tom všichni stejně, ti trpěliví i netrpěliví.
@AndilekOli píše:
Jj, u nás ta genetická mutace byla náhodná - mozaika trisomie 22 by neměla být dědičná, ale náhodná. U těch dalších 2 neznáme příčinu. My oba s mužem na karyotyp čekáme - výsledky budou první týden v lednu. Ale mně se to mluví, já mám 3 děti, manžel alespoň to jedno
aha, tak to fakt mohli aspoň počkat na ty karyotypy. Tak hodně štěstí ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.