Odsuzuji IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31386
7.12.14 22:55
@Slečna Ferka píše:
Jsou rodiče, co nechodí na výlety a sedí u televize, i když jim není 60.A jsou rodiče, kteří nepomohou (asi myslíš finančně) v okamžiku osamostatňování, ani když jim není 60.

přesně tak. Upřímně řečeno jestliže tu tepeme „mladé předrodiče“, jak si chtějí užívat, cestovat a řádit než založí rodinu, tak je dobré poukázat na fakt, že nynější „mladí prarodiče“ často dělají totéž a rozhodně to nejsou babičky z pohádek, co sedí, štrykujou ponožky a hlídají vnoučata. Naopak, mají plno vlastních zájmů, však opět-je to tu takřka denně, diskuze na téma „kdo nám pomůže, babička nemá čas“. Tak teď je otázka, co vlastně dělá větší vlny, jestli taková (dle mladých) sobecká mladá babička nebo přirozeně starší babička, která by třeba ráda, ale nemůže.

takže ta vize: mějme děti mladí, budem mladí prarodiče…tak trošku zabíjí sám sebe, protože přece to, že se žena stane babičkou, z ní nepřestane dělat zaměstnankyni, manželku, vášnivou cestovatelku a já nevím co všechno.

a poslední k tomu: bylo to tu párkrát zmíněno v jiné souvislosti, to, že věk je jen číslo a jak v případě těch vajíček se s tím nevyplácí souhlasit, tak v pozici rodič bych si troufla říct, že znám třicetileté matky, kterým je zatěžko jít s dítětem 2× denně ven, jsou stále unavené a dítě se jim zdá zbytečně náročné a mám kolegyni, která měla (neplánované) dítě v 45 a musím říct, že tak aktivní matku, která se dítěti věnuje fakt na max, jsem snad nepotkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31719
7.12.14 22:56
@Slečna Ferka píše:
@AndilekOli Ještě bych připomněla fakt, že málokdo má ve 25 stejného partnera co v 35. Pro holku by to možná bylo lepší, otěhotnět v tomhle věku - ale je otázka, co by udělal ten vztah a jestli by to dítě přišlo do fungující rodiny. Co si budem povídat, myslím, že leckdo měl po dvacítce jié požadavky na chlapa než o pár let později :mrgreen:

Osobně si myslím, že radši 4× rozvedená s dítětem než ve 40 stará panna :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 22:57
@Nimie píše:
A s těma telatama máš teda pravdu, taky tomu moc nerozumím, když slečna po 20. prohlásí pyšně, že nevidí důvod, proč by se měla ponižovat tím, že by chlapovi vařila a prala ponožky :roll: a pak ještě brečí, že jí žádnej chlap nechce :zed:

Hele to jsem také říkala kamarádům a kolegům, ještě ve 30 letech. A s naprosto vážnou tváří jsem jim tvrdila, že muž má každý den k večeři chleba s máslem. A oni mně to věřili a někteří dodnes věří :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 23:01

@elanaa S babičkami je to složité. Nicméně bych vypíchla zajímavý globální fakt, že dnešní babičky pokládaly za samozřejmé, že v době, kdy ony měly nás, jejich maminky a tchyně kmitaly - denně - ze školky, do školky, vařily, děti vodily na hudebku, hlídaly po večerech…atd. Doba se změnila, neříkám zda k lepšímu nebo k horšímu, ale v tomto ohledu změnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.12.14 23:05
@Nimie píše:
Vidíš to, tebe to pobavilo, a mě je smutno z toho, že někteří mí kamarádi řešili, jestli jim náhodou rodiče nezemřou před svatbou nebo narozením dítěte nebo jestli nebudou muset přerušit školu kvůli tomu, aby mohli pracovat a pomoci finančně svým starým rodičům. Nehledě na to, že těm rodičům je třeba pod 60, ale protože si to nejtěžší nechali na konec, tak jsou neuvěřitelně vyčerpaní a je to na nich hodně znát :(

prosím tě, chtělo by to trochu respektovat ženy, co prostě nechtějí plodit děti sotva vylezou školu. Trochu si to po sobě přečti, jsi jak kolovrátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
7.12.14 23:08
@Nimie píše:
Heleď upřímně, já tomuhle distancování se od sourozenců nerozumím, fakt. Byla jsem vychována v tom, že jsem starší a mám určitou zodpovědnost. Mladší to nesmí automaticky očekávat, ale ví, že kdyby se cokoliv stalo, jsem tu pro ní ochotna jí pomoct. A vidím to i kolem sebe, že starší sourozenci třeba mají už svou rodinu, děti, ale jsou ochotni mladšímu sourozenci podat pomocnou ruku - třeba aspoň půjčit nebo nechat nějakou chvíli bydlet u sebe než se vzpamatuje a nebo aspoň vyplňují tu zábavnou část a berou mladšího sourozence s sebou na dovolené, učí ho, jsou tu pro něj když se potřebuje svěřit nebo pomoct. Tito lidé totiž většinou opravdu nepůjdou za svou maminkou, která je v důchodu, si popovídat o sexu, protože se stydí nebo protože ti rodiče už jsou psychicky příliš staří a nepochopili by to, tak jdou aspoň za staršíma sourozencema.

ale no tak jasně, nikdo nemluví o nějakém distancu, na druhou stranu přece není samozřejmost (byť je to škoda), že spolu sourozenci nějak souzní, rozumí si, ona výchova je jedna věc, ale prostě těch vlivů na osobnost člověka je tolik, že z jedné rodiny můžou vzejít totálně odlišné bytosti, jejichž světonázor, způsob života atd. naprosto nebudou souznít. To není o výchově, tohle nemůžeš do nikoho vtlouct ani mu vemluvit díru do hlavy o tom, jak má (musí) sourozence milovat (starší mladšího) a ctít (mladší staršího). Zvlášť jsou-li sourozenci různého pohlaví, není tam těch styčných bodů tolik.

a pokud jsou relativně rychle za sebou, tak v určitém věku se naprosto setře ten věkový rozdíl…jak jsem psala, my jsme od sebe 2 roky, on má dítě o půl roku starší než je můj prvorozený (nám se nedařilo 3 roky, oni počali na první pokus), oba máme školu, on vydělává podstatně víc jak já…prostě jsme dva dospělí lidé ve 4. dekádě života, kdyby potřeboval (např. půjčit) a já bych mohla, pomůžu mu, totéž ale očekávám od něj, protože je to moje rodina, ale nějaký kalendář, to, že já se narodila dřív jak on…to fakt nepovažuju naprosto za nějaký závazek, že já bych na něj měla z pozice jakéhosi supervizora dohlížet do konce svých dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.12.14 23:21

@Nimie hele, zrovna tady pěkná diskuze https://www.emimino.cz/…rankovani/6/#…
první dítě v sedmnácti, rodičák 4 roky, pak rok na úp a znovu další dítě, a teď končí rodičák, tak vyšpekulírovali s manželem, že se rozvedou, aby ona měla od státu pokryté žití s dětmi. Hlavně, že plodila, dokud měla kvalitní vajíčka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 23:45
@terinka4444 píše:
první dítě v sedmnácti, rodičák 4 roky, pak rok na úp a znovu další dítě, a teď končí rodičák, tak vyšpekulírovali s manželem, že se rozvedou, aby ona měla od státu pokryté žití s dětmi. Hlavně, že plodila, dokud měla kvalitní vajíčka.

Hustý 8o Ale mě už tu nepřekvapí nic :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.12.14 23:46
@AndilekOli píše:
Hustý 8o Ale mě už tu nepřekvapí nic :)

mě taky nepřekvapí, nicméně mi to ještě občas zvedá tlak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31719
7.12.14 23:52
@terinka4444 píše:

Ale no ták :) přeci jsem nikde netvrdila, že se do toho má pustit hned a ještě ke všemu v 17 a takovým způsobem ;) úplně zbytečně se to tu zvrtává a při tom je to jenom diskuze :) začalo to celé mimochodem tím, že někdo tvrdil, že je nesmysl, že by IVF bylo nějak extra proti přírodě a jediné, co jsem se tu snažila vysvětlit bylo, že proti přírodě (z výše uvedených důvodů) je především dnešní trend rodinu odkládat a považovat to za zcela samozřejmé (haha, kdyžtak pomůže IVF, jsme v cajku). To je proti přírodě a to je primárně to, co se mi nelíbí. Bavíme se o lidech, kteří na to mají a jediné co, tak mají jinak uspořádané priority a pak se diví.

Když se podívám na východ od nás, setkávám se s tím, že 20 letí děti už tam nejsou děti, ale jsou to vyspělí muži a ženy, kteří jsou připraveni nést zodpovědnost a fungují samostatně. Už to nejsou děti a je to na nich poznat. Když se podívám například k nám, tak tady mnohdy ještě 25 se chovají jako pubertální fakani, myslí si, že jim patří svět a že je strašně „in“ dokazovat svou dospělost každovečerníma pařbama a bydlením s rodiči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31719
8.12.14 00:07
@terinka4444 píše:
prosím tě, chtělo by to trochu respektovat ženy, co prostě nechtějí plodit děti sotva vylezou školu. Trochu si to po sobě přečti, jsi jak kolovrátek.

Ale já je respektuji, hlavu jim trhat nebudu a koneckonců je to jejich boj, tím spíš že většina lidí vyleze ze školy v 25. - do 29. mají furt 4 roky ;) ale bohužel neumím podpořit ženu, která se dobrovolně rozhodne čekat s tím, že chce zázemí kariéru a užívat si a že na děti má čas. Z takové totiž pak často vypadne nějaká taková chuťovka, jako padala tady ohledně toho, že pokud jsem zdravá, tak porodím i kdyby mi bylo 40 (vajíčka přeci nestárnou :zed: a IVF je všespásné) a pak se taková žena diví, kdy má problém otěhotnět, je zmatená, zklamaná, ztratí na tom spoustu peněz a nervů (k čemu jí ta kariéra s vysokým výdělkem je, když ve výsledku utratí půlku našetřených peněz za IVF a všechna možná vyšetření kolem toho) a pokud se jí poštěstí, tak možná dostane i to vysněné dítě.

Je to její volba, respektuji to, ale ten rodič by si měl uvědomit jaké důsledky na tom dítěti zanechá a co to udělá s jeho životem (myslím toho rodiče). Faktem je, že rodit poprvé po 30. s tím, že jsem se tak prostě rozhodl a že mě kdyžtak něco spasí, je proti přírodě a vede to k tomu, že velké procento párů má problém počít a dělají, jakože vůbec netuší proč. Nehledě na to, že ono se to tak nějak veze spolu s tím, že spousta těch lidí jsou ještě děti v tom biologicky vhodném věku.

A věřím, že všechno jde když se chce. Ty jsi zmiňovala maminu, která obírá stát o peníze, ale hlavně, že včas porodila. Já narážím především na to, že spousta lidí kolem mě dokazuje, že pokud člověk chce, může se zaměstnat a osamostatnit se a nemusí na to čekat až na ukončení školy. Většinou mám takovou zkušenost, že lidi, kteří začnou bydlet sami a začnou chodit do nějaké normálnější práce (něco dospěláčtějšího než roznášení novin nebo lepení známek), tak velmi prudce dospějí a posunou se ve svém životě. Jenže spousta se tomu hrozně vyhýbá a rodiče je v tom podporují a pak se hrozně diví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31719
8.12.14 00:13

Myslím si, že to nejlepší, co pro své děti můžeme udělat je, Že jim ukážeme skutečnou hodnotu rodiny, že je naučíme co to znamená mít za něco zodpovědnost a že to nemusí nutně znamenat konec všeho dobrého, jen to znamená přejít do další etapy života. A ve vhodnou chvíli je vypustíme do světa, s láskou a s veškerou péčí, jakou jim můžeme poskytnout, ale důležité na tom bude to, že budeme moci být hrdí na to, že jsme vychovali samostatné, soběstačné a zodpovědné lidi, kteří si váží toho, co jim život přináší a přistupují k němu s pokorou. Ale důležité je, že musíme začít u sebe, protože naše děti jsou naším zrcadlem a pokud je k tomu povedeme my, naučíme je tím, že jednou k tomu samému i oni povedou vlastní děti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
8.12.14 00:46
@krtek7489 píše:
Umíš číst prosím :mrgreen: :zed: Ne bez nich :roll: Bereme snad alternativu, že je nemám a mít nemůžu. Tak si prostě dovedu představit, že prostě mít nikdy žádné nebudu :roll:

nezlob se na mě, ale neumíš :-) právě proto, že děti máš, nemůžeš nikdy říct, že bys radši byla bezdětná, kdyby to nešlo. Nemůžeš to vědět, protože v takové situaci jsi nikdy nebyla.

A dále by mě zajímalo - co přesně je na dítěti počatého v rámci IVF „umělého“? Mohla bys mi to vysvětlit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
8.12.14 00:49

Jinak jak tu někdo psal, o tom zamražování vajíček „na firmu“ - nabízí to Apple a Facebook, a TOHLE mně teda přijde dost ujetý :nevim: Nechápu, že to je braný tak jako „zamrazím si na pak, až budu mít chuť“.

Tady je k tomu anketa, bez předplacení bohužel vidím jen jeden názor http://respekt.ihned.cz/…kove-nabidky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
8.12.14 01:31
@krtecek79 píše:
nezlob se na mě, ale neumíš :-) právě proto, že děti máš, nemůžeš nikdy říct, že bys radši byla bezdětná, kdyby to nešlo. Nemůžeš to vědět, protože v takové situaci jsi nikdy nebyla.A dále by mě zajímalo - co přesně je na dítěti počatého v rámci IVF „umělého“? Mohla bys mi to vysvětlit?

Ten vznik toho embrya je umělý, nepřirozený. To, že to embryo vznikne někde v petriho misce ti nepřijde dost umělé? :think: To už pak fakt nevím :mrgreen: Jinak trvám na tom, že si dovedu představit život bez dětí, pokud bych je nemohla mít. Nejsem z těch, co by slintali a rozplývali se nad každým kočárkem, spíš naopak. Svoje děti miluji a vždy pro mě budou na prvním místě. Ale i přesto, že mám děti, nikdy jsem neslyšela ty pověstné hodiny, ani jsem si nikdy neříkala, že nastal čas mít děti atd… Děti mám, protože je to „normální“ mít děti. Je „normální“,když poznáš toho pravého, plánovat budoucnost, děti. Já chtěla děti, protože mi to přijde jako něco přirozeného. Špatně se to vysvětluje. Ale nepodsouvej mi něco, o čem nic nevíš. Když napíšu, že si dovedu představit žít bez dětí, pokud by to nešlo přirozenou cestou, tak to platí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.