Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@ugluk píše:
Prisla jsem zas po pul dni, zajimava diskuze…
Vyjadrila bych se asi ke dvema vecem, co me zaujaly.
Jednak ze zena, ktera ma problem otehotnet ve 35, by ho nejspis mela i ve 20. Ono jednak vajecniky za tech 15 let nemladnou a druhak - ta prvni ma o 15 let vic na to to resit.
To není pravda, zopakuj si biologii! Co třeba stárnutí vajíček? Nehledě na mnoho dalších procesů, ke kterým v těle ženy dochází…
Myslím že za vše také mluví statistické údaje jak prudce stoupá pravděpodobnost toho, že dítě se nenarodí zdravé (nebo dojde k přerušení těhotenství) pokud je prvorodička starší než 30. Za nejbezpečnější věk pro prvorodičku se považuje 25. - 29.
@elanaa píše:
aha, tak to fakt mohli aspoň počkat na ty karyotypy. Tak hodně štěstí
Oni nám všichni vlastně chtějí pomoc, ale nějak se neptají, jak si tu pomoc představujeme my. Nechceme další dítě za každou cenu. Chceme znát rizika a případně vědět co to mohlo způsobit a dá se pohlídat (mně například našli mutaci pro protrombin). Kdyby nám například řekli, že máme šanci na zdravé dítě jen 20 procent, už bychom se do dalšího velmi pravděpodobně nepouštěli.
A každopádně děkuji za přání ![]()
@ugluk promiň, ale mě to opravdu šokovalo, že ŽENA v dnešní době se současnou úrovní vzdělání netuší, že rozdíl mezi chlapskou a ženskou plodností je především v tom, že chlapovi se spermie tvoří neustále, ten může být plodný až do smrti, ale žena dostane na začátku svého života určitý počet zdravých vajíček, která postupně stárnou a umírají. To se přeci učí už na základní škole!
@Nimie to nebyla moje myslenka!
To jsem s velikym zpozdenim reagovala na myslenku netusim koho (ZE zena, ktera ma problem…), ale to je jedno, ono to tu kolikrat zazniva. A reagovala jsem v podstate odmitave, tudiz s tebou souhlasim.
Ale asi jde hodne i o tu samotnou pricinu. Pokud nekdo nemuze otehotnet kvuli nepruchodnym vejcovodum nebo nejake geneticke mutaci, tenhle problem je stejny ve 20 jako v 35 (akorat ve dvaceti mam furu casu se tim nejak zabyvat a vyporadat). Plus se k tomu v tech 35 muzou nascitat dalsi problemy (prave to starnuti vajicek).
A nebo je zena, ktera je ve 20 plne plodna a v 35 v predcasnem prechodu nebo i kdyz ne, vajicka uz proste nejsou, co byvala, tam by to drivejsi snazeni problem samozrejme vyresilo.
@elanaa píše:
@Nimie tak je otázka o kolik mladší jsou, my jsme o 2 roky, takže jsem nikdy nebyla nějak extra napřed. No, to je jedno. Taky je pomoc a pomoc, něco jinýho je nevím…ohlídat dítě, zalejt po dobu dovolený kytky, pomoct finančně s nějakou investicí, je-li to v mých možnostech…něco jinýho je, že by mladší sourozenec automaticky předpokládal (tak, jak to bohužel dělají někdy děti směrem k rodičům), že starší nebude mít vlastní život a bude pomáhat jen jemu a obětuje se mu.
To je pak na rodičích, aby ten vztah už od začátku ukočírovaly správným směrem a nastavili mantinely. Netvrdím, že je to jednoduché, a zas na druhou stranu pokud jsou od sebe sourozenci jen pár let, tak za předpokladu, že rodiče nebyli příliš staří když si děti pořizovali, tak nedojde k tomu, že rodiče budou v plnoletosti svých dětí skoro důchodci. Ta moje poznámka směřovala spíš na to, že když si někdo pořídí druhé nebo třetí dítě ve 40, tak je to mnohem pochopitelnější než když je to první dítě. Ale to je jedno
je zbytečné furt piplat do kolečka to samé, myslím, že jsme se asi pochopily ![]()
@Nimie píše:
@ugluk promiň, ale mě to opravdu šokovalo, že ŽENA v dnešní době se současnou úrovní vzdělání netuší, že rozdíl mezi chlapskou a ženskou plodností je především v tom, že chlapovi se spermie tvoří neustále, ten může být plodný až do smrti, ale žena dostane na začátku svého života určitý počet zdravých vajíček, která postupně stárnou a umírají. To se přeci učí už na základní škole!
ale ona přeci nic jiného nepíše
![]()
@ugluk píše:
@Nimie to nebyla moje myslenka!
To jsem s velikym zpozdenim reagovala na myslenku netusim koho (ZE zena, ktera ma problem…), ale to je jedno, ono to tu kolikrat zazniva. A reagovala jsem v podstate odmitave, tudiz s tebou souhlasim.
Aha, to se omlouvám
jsem se nějak zamotala asi v tvém příspěvku ![]()
@terinka4444 píše:
ale ona přeci nic jiného nepíše![]()
![]()
jj, jsem moc roztěkaná, zamotala jsem se do toho, co že to vlastně tvrdí ![]()
@AndilekOli píše:
Oni nám všichni vlastně chtějí pomoc, ale nějak se neptají, jak si tu pomoc představujeme my. Nechceme další dítě za každou cenu. Chceme znát rizika a případně vědět co to mohlo způsobit a dá se pohlídat (mně například našli mutaci pro protrombin). Kdyby nám například řekli, že máme šanci na zdravé dítě jen 20 procent, už bychom se do dalšího velmi pravděpodobně nepouštěli.A každopádně děkuji za přání
nojo, to je jasný…pomůžou, i kdybyste nechtěli ![]()
u těhle aneuploidií vám riziko bohužel nikdo neřekne, nedá se příliš přesně vyčíslit ani v případě, že rodič nese balancovanou translokaci…jedna věc jsou počty (to bys možná spočítala Ty líp než nějaký genetik
), druhá věc empirie, ty translokace, i vizuálně stejné, se chovají v různých rodinách různě.
jiná věc jsou samozřejmě klasické mutace, kde platí mendelistická dědičnost. Ale to s největší pravděpodobností nebude váš případ.
@Nimie konktretne to byla reakce na tuto cast prispevku Neila dnes ve 14:15.
** …Otazka taky je, zda zena, ktera ve 30+ ma problem otehotnet, by ve 20+ otehotnela bez problemu…
Jinak o tom, jak se meni plodnost v prubehu casu, zrovna mne bohuzel nemusis povidat. Ja sice byla neplodna ve 25 stejne jako ve 34, ale tehdy mi stacila relativne mala stimulace na to, abych ziskala 10 vajicek, ktera se vsechna prirozene (tj. bez jakychkoliv pridavnych metod) oplodnila, cast sice blbe, ale vajicka byla zrala, kvalitni, vsecka prijala spermii. Letos jsem brala leku podstatne vice, vajicka ziskali 4 a kdyz jsme si priplatili nejmodernejsi a nejdrazsi pomucky, neoplodnilo se jedno jedine.
Dle slov me dr. - ve 30 letech je statisticky geneticky vadnych 30 % vajicek. V 35 letech uz je to 65 %.
@ugluk S tím věkem na tom může něco být. První 3 děti mám bez problémů - 22, 27 a 32 let. A pak se přestalo dařit, může to být klidně tím, že jsem už starší a vajíčka mohou být špatná - nikdo neví, ale například frekvence genetických mutací koreluje s věkem rodičky. Kdybych nezačala s dětmi jako mladá, pravděpodobně bych teď řešila, že nemám děti a možná je mít nebudu.
@Nimie píše:
Aha, to se omlouvámjsem se nějak zamotala asi v tvém příspěvku
V pohode, schopnost se stucne a vystizne vyjadrovat nepatri zrovna k mym silnym strankam ![]()
@ugluk píše:
@Nimie konktretne to byla reakce na tuto cast prispevku Neila dnes ve 14:15.Jinak o tom, jak se meni plodnost v prubehu casu, zrovna mne bohuzel nemusis povidat. Ja sice byla neplodna ve 25 stejne jako ve 34, ale tehdy mi stacila relativne mala stimulace na to, abych ziskala 10 vajicek, ktera se vsechna prirozene (tj. bez jakychkoliv pridavnych metod) oplodnila, cast sice blbe, ale vajicka byla zrala, kvalitni, vsecka prijala spermii. Letos jsem brala leku podstatne vice, vajicka ziskali 4 a kdyz jsme si priplatili nejmodernejsi a nejdrazsi pomucky, neoplodnilo se jedno jedine.
Dle slov me dr. - ve 30 letech je statisticky geneticky vadnych 30 % vajicek. V 35 letech uz je to 65 %.
@AndilekOli a nebo je to proste jenom kumulace blbych nahod, i to se nekdy stava… Vsecky statistiky jsou krasna vec, ale v realu jsou stejne podstatne jen ty veci, ktere se tykaji nas.
@elanaa píše:
nojo, to je jasný…pomůžou, i kdybyste nechtěli![]()
u těhle aneuploidií vám riziko bohužel nikdo neřekne, nedá se příliš přesně vyčíslit ani v případě, že rodič nese balancovanou translokaci…jedna věc jsou počty (to bys možná spočítala Ty líp než nějaký genetik
), druhá věc empirie, ty translokace, i vizuálně stejné, se chovají v různých rodinách různě.
Vida to jsem se poučila
. Já žila v přesvědčení, že vždy lze odhadnout pravděpodobnost genetické mutace plodu, pokud není vyloženě náhodná.
EDIT: A vlastně i u těch náhodných je pravděpodobnost v závislosti na věku rodičky vyčíslená.
Příspěvek upraven 07.12.14 v 22:10
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.