Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Nimie jinak s tebou ale v podstate souhlasim. Jen jsem se ocitla i v te situaci, kdy jako zenska po tricitce, ktera proste do sveta nehlasala, ze se od petadvaceti marne snazi, jsem si vyslechla tolik moudrych rad, ze to materstvi nemam odkladat, protoze by mi to taky nemuselo hned jit, ze bych za to vrazdila. Zenske po tricitce kolem me pritom tehotnely jak na bezicim pasu. A doktori v CARu na me v tech sestadvaceti, kdy jsem tam poprve zamirila jen tak pro jistotu se nechat vysetrit, koukali jako na zjeveni, ze zas po dlouhe dobe nekdo, kdo to zacina resit vcas.
Já si myslím, že tohle je tak relativní, je tam tolik proměnných, vše se prolíná a řetězí…že se fakt nedají tvořit nějaké smysluplné teorie ![]()
třeba jedna cesta: stoupá počet neplodných (či velmi málo plodných) mužů. Spg se v čase mění, ale není tam ta přímá úměra čím starší muž, tím horší spg (tak jako třeba u ženy čím vyšší věk, tím vyšší sklon k Downovu syndromu), takže zjednodušeně řečeno, muž, který má problém oplodnit ženu ve třiceti, pětatřiceti, by měl stejný problém ve dvaceti taky. Takže když se s takovým mužem žena začne snažit o dítě třeba v těch osmadvaceti, třiceti, pár let se nedaří, rázem je z ní stará pětatřicetiletá prvorodička, přitom ale „její“ chyba to nebyla a ten pár by měl stejný problém i o deset let dřív. Např. i tohle je tedy možnost, proč statistiky vykazují rostoucí věk prvorodiček (nebo vůbec rodiček).
@Verunka.T píše:
a nebude to náhodou i dobou, kdo rozumný si dneska udělá dítě hned po škole? myslím plánovaně, jednak na to nejsou peníze a ženu potom nikdo nikde nezaměstná. Máš na to zvláštní názor
Mám 3 děti (zatím) první ve 22, jsem vystudovaný jaderný fyzik, manžel není multimilionář. Ono to zas tak moc o penězích není - než jsem odpromovala (s červeným diplomem), zvládla jsem porodit 2 děti
. Leckdy je to právě o pohodlí a o tom, že se člověk musí pro dítě trošku omezit - finančně a především časově.
@elanaa Sestra se zabývala v rámci bakalářské právě funkční neplodností (je fyzioterapeut) a mimo záznam jí většina doktorů řekla, že hlavním problémem je hormonální antikoncepce.
Víte, neodsuzujte ty ženy, ktere se pustily do zakladatelky po svem, kdyz ona sama odsuzuje zeny, ktere podstupuji IVF. Prijde mi to velmi smutne vuči holkam, co nemouhou mit deti, když v jine diskuzi pred par dny zakladatelka napsala, ze neni krásnější stav než je mateřství.
Ano, to je PRAVDA! Mateřstvi je DAR, a mnoho z nas by pro to udělalo cokoli na světě. Ne kazdy ma to stesti, aby mohl byt matkou prirozenou cestou a verte, ze nemusela tomu predchazet kariera, alkohol a kdo vi, co jeste…
@elanaa komplikovano tim, ze existuji i tady na emiminu desitky paru, kterym doktori rekli, ze s takovymhle spermiogramem deti v zivote mit nebudou, nacez oni pak zplodi tri pomalu na prvni pokus. Vykompenzovano stovkami tech, kterym doktori reknou totez, a deti se prirozene opravdu nedockaji. Takze nejde predem rict, zjistete si spermiogram a dle toho to reste vcas, ten cas je tam zadouci vzdycky. Stejne jako se neda rict, zda ten spatny spermiogram je v tom konkretnim pripade geneticky dany a bude se sirit do dalsich generaci.
Ale stejne bych rekla, ze velkou roli opravdu hraje to, ze se v dalsim extremu „mezi lidmi“ tvrdi, ze po tricitce to jde v pohode. Clovek tu vleze do libovolne diskuze o tehotneni v osmatriceti a sesypou se tam na nej, ze vek je jen cislo a tahleta a tamhleta rodily v devetatriceti prvni a slo to samo a uz cekaji dalsi. Mit kolem sebe pet takovych kamaradek, tak taky nespecham. Sama za sebe nemit v hlave strasaka v podobe neplodne matky a predcasneho prechodu, tak se v petadvaceti do plozeni taky nevrham a jeste si par let uzivam cestovani a bezstarostneho zivota.
@AndilekOli píše:
@elanaa Sestra se zabývala v rámci bakalářské právě funkční neplodností (je fyzioterapeut) a mimo záznam jí většina doktorů řekla, že hlavním problémem je hormonální antikoncepce.
tomu bych věřila. Nejen že to začnou brát holky kolem patnácti, kdy ještě není ani pořádně zajetý hormonální systém, ovulace, správná funkce žlutého tělíska atd., ale týká se to i kluků…metabolity umělých hormonů jdou do vody, pijou to těhotné s chlapečky v břiše, kojící a jako bonus to ještě kojící i samy berou ![]()
@Lenka 80 po IVF. Ja mam poslednich 14 let tehoz partnera a pevne doufam, ze ho aspon dalsich 50 let nebudu menit ![]()
@elanaa s prvni casti souhlasim, ale s temi rezidui ve vode ne. Jsou to s prominutim kecy. Zaprve- v CR neni zadne misto, kde by lidi pili vodu, ktera by mohla obsahovat rezidia z COV (vsechny zdroje jsou bud povrchove bez vyusteni COV nad zdrojem, nebo podpovrchove/hlubinne, kde je ta voda stara stovky let).
Navic malokdo vi, ze tukova tkan produkuje stejne hormony, jako jsou v antikoncepci (i proto zeny s nadvahou maji obtize otehotnet, jejich tukova tkan si produkuje ‚antikoncepci‘ sama). Takovy obezni clovek, at muz nebo zena, moci vylouci nasobne vice hormonu nez normalni uzivatelka HA. Rikala nam toxikolozka na prednaskach, zeti, kteri plati vyzkumy, chteji sokujici vysledky a proto ty vyzkumy kolikrat zpracovavaji pochybne spolecnosti.
@Naomina dobre, nemusis cist, zkusim ti to shrnout. 50 stran tu probiha velmi kultivovana diskuze, kde jsou protistrany, ac spolu v mnoha ohledech velmi zasadne nesouhlasi, schopny vest dialog bez osobnich urazek ci napadani, padaji tu velmi zajimave nazory a fakta a obema stranam to pomaha videt zalezitost i z druhe strany. Nacez sem nekdo prijde a na zaklade jednoho prispevku nekoho nazve kravou.
@vodouska ok, nebudu polemizovat, díky za rozšíření obzorů, toto je mimo můj obor i záběr ![]()
i když si stejně myslím, že prostě užívání HA pro kojící je zvěrstvo, tady se pomalu denně objeví diskuze, jestli si kojící může stříknout do nosu Olynth…a přitom do sebe bez mrknutí oka denně pere takovou s. čku jako je HA
Ale to je samozřejmě každého věc.
@elanaa píše:
tomu bych věřila. Nejen že to začnou brát holky kolem patnácti, kdy ještě není ani pořádně zajetý hormonální systém, ovulace, správná funkce žlutého tělíska atd., ale týká se to i kluků…metabolity umělých hormonů jdou do vody, pijou to těhotné s chlapečky v břiše, kojící a jako bonus to ještě kojící i samy berou
Znám maminky, které to svým dcerám cpaly už někdy ve 12, že to prý pomáhá na akné a lékař jim to odsouhlasil ![]()
@elanaa HA je predepisovana casto prilis brzo a uplne blbe. Mas bolestivou MS? Ber HA. Mas nepravidelnou MS? Ber HA. atd. Dost z toho se da zvladnout cvicenim, bylinkami. Jenze to chce snahu a trpelivost, zlepseni neprijde ze dne na den. To dnesni lidi nechteji podstupovat. Chteji pilulku a vysledek hned. Nemam nic proti ruzumnemu brani HA, ale stve me jeji predepisovani 15letym devcatkum. Ja ji zacala brat cca v 23 letech, kdyz uz jsem nejaky cas zila s pritelem a vedela jsem, ze je to ON. Jak se ukazalo, HA pro me nema zadne vedlejsi ucinky, krom toho, ze se mi konecne srovnal krevni obraz a ja jsem se dostala do tabulek s cervenymi krvinlami a zelezem (MS se zkratila a vyrazne zeslabila)
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.