Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
No holky já jsem hrozně ráda že se tu duskutovalo fakt na pohodu, až zase někdo bude psát, že je to tu jen banda slepic, tak mu to omlátím o hlavu, ale fakt myslíte, že je vhodný, aby se diskuse s názvem Odmítám IVF zvrhla v držení palečků a počítání buněk?
@wobludka píše:
No holky já jsem hrozně ráda že se tu duskutovalo fakt na pohodu, až zase někdo bude psát, že je to tu jen banda slepic, tak mu to omlátím o hlavu, ale fakt myslíte, že je vhodný, aby se diskuse s názvem Odmítám IVF zvrhla v držení palečků a počítání buněk?
Tak na jednu stranu asi tu uz vsichni vyjadrili vsechny sve nazory. K tematu uz tu neni nic noveho delsi dobu tak se tim diskuze nerusi
@wobludka Držím palce tomu životu, má velikou cenu. Právě pro tu cenu života mám výhrady k některým věcem, které s asistovanou reprodukcí souvisí. Nicméně držím palce životu, ať už byl počat kdekoli.
48 stran a bez hadky (drobne postuchovani nepocitam)!!!
I pri tak „militantnim“ nazvu diskuze!!!
ja myslim, ze admini jsou jeste dnes v soku
![]()
klobouk dolu, damy
bylo mi cti si s vami popovidat
![]()
@neila píše:
48 stran a bez hadky (drobne postuchovani nepocitam)!!!![]()
![]()
I pri tak „militantnim“ nazvu diskuze!!!
ja myslim, ze admini jsou jeste dnes v soku
![]()
![]()
klobouk dolu, damybylo mi cti si s vami popovidat
![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Vymru len tie casti sveta, kde zeny curaju do vody zvysky antikoncepcnych piluliek, pripadne koja chlapcov a zaroven sa laduju antikoncepcnymi pilulkami
Moc hezké. ![]()
Přečetla jsem celých 48 stran a chtěla bych říct, že do 28 jsem děti vůbec neřešila. O IVF jsem slyšela, ale pokud jsem na to vůbec měla nějaký názor, tak že je to přírodní výběr a někdo prostě děti mít nemá a neměl by to řešit. Pak jsem sama uslyšela diagnózu neplodnosti a roztočil se kolotoč. Snažím se už 4,5 roku, zatím mám za sebou 3× IVF, 3× biochemické těhotenství, pokusy s léčitelstvím, alternativní medicínou.
Sama nevím, kdy to skončí, jako hranici jsme si stanovili max. 5 IVF.
Během té doby jsem se vdala, neplodnost má na můj vztah obrovský vliv. Překvapivě však pozitivní. Hrozně nás to s manželem spojilo. Ale jak tady někdo psal, pokud partner přijde za 10 let s tím, že si někde ušolíchal dítě, jak mu můžu bránit, když vím, jak moc si dítě přeje?
I mě IVF změnilo jako člověka, přistupuju k životu s mnohem větší pokorou.
Do náhradní matky (která by mi zřejmě i pomohla) bych šla, ale pouze pokud by to byl někdo z rodiny, u koho bych měla jistotu, že mi po porodu dítě „odevzdá“, a nebo pokud by byly zákonem jasně nastavené podmínky.
Dětské domovy - proč by ty děti měly zachraňovat právě neplodné ženy? My jsme je do těch ústavů neodložily, ne všechny jsme na to připravené a vybavené. Je to úplně jiná otázka.
K výhradám na úhradu ze zdrav. pojištění bych snad řekla jen tolik, že to celé dohromady z našich peněz i z pojištění stálo přes půl milionu. Přitom mi teď nedávno dělali test za 5800 Kč, který snad zjistil příčinu těch 3 biochemických těhotenství (imunologie). Asi bych ten test uvítala před 3 zbytečnýma IVF, kdy jsem kvůli OHSS skončila i v nemocnici a prožila všechny ty naděje a zklamání.
Závěrem to nejdůležitější: Kdo to nemusel řešit, neměl by soudit. Taky jsem kdysi pohrdala kamarádkou, že musí na IVF a není schopná mít dítě přirozeně, dnes přitom čelím hrůze z toho, že děti mít nikdy nebudu, ať už s IVF nebo bez něj, zatímco ona má dvě krásné zdravé děti.
@Keyllah píše:
A ty si myslíš, že dojdeš do dětského domova a vybereš si?? Tušíš vůbec jak probíhá adopce v praxi? Jak dlouho trvá? Že velká část dětí není v dětských domovech právně volná??
Myslím, že jsi přišla jen vyvolat hádky a konflikty..dost možná i ublížit těm, kteří jinou volbu nemají…
asi tak. IVF dělá úplně totéž, co dělá příroda: spermie vleze do vajíčka, jedna pulka chromozomů ze spermie se smíchá s druhou půlkou chromozomů ve vajíčku, a dá-li B", tahle buňka se začně množit, takže se pak usadí v děloze, tam udělá hačí do sliznice, udělá si ve spojení s deciduou placentu, a za devět měsíců, pokud všechno klapne, mazl tov.
Není na tom nic tajemného, a dokonce ani nic romantického, stejně jako na plození dětí „in vivo“, tedy v těle. Spermie potká vajíčko, přeleze zona pellucida, bum, chromosomy se spojí a za děvět měsíců je z toho baby.
„Děti ze zkumavky“ se naprosto nijak neliší od dětí počatých jinak, nejsou to klony, ani Paroubkovy marťani. Jsou to děti.
Adopce je férová alternativa pro mnohé, ale pro mnohé také ne. Od čekání na dítě (dva roky klidně) po právní potíže. Navíc, pokud žena prodělala úraz nebo infekci, a jediné, co potřebuje, je přepravit vajíčka do dělohy jinak, než obyvkle, proč by se za to měla někomu omlouvat, nebo proč by její děti měly být méněcenné?
Řešíte problém, co ve skutečnosti neexistuje. Existuje jen v hlavě někoho, kdo má problém především sám se sebou a se svým pocitem nadřazenosti.
Pokud priroda dopustila, aby clovek IVF vubec vymyslel, pak na IVF nic proti prirode neshledavam. Pro prirodu je lidstvo beztak jen mala, bezvyznamna epizodka… jako treba dinosauri
.
@vykladzkaret jsi mi připomněla další paradox. Zatímco papež proti IVF brojí, rabínové ho v případě neplodnosti naopak doporučují ![]()
@Jaji77 no tady opatrne, halacha ma tri ruzne vyklady. Jeden je, ze je to OK, pokud je pouzito semeno sezdaneho muze a zeny, a vyzaduji supervizi procesu oplodneni treti nestrannou osobou zidovskeho puvodu. Pak jsou vyklady, ktere povoluji i pouziti darcovskych gamet, nicmene pokud matka darkyne nebyla Zidovka, dite musi pak konvertovat. To stejne plati, pokud gamety zidovskeho paru odnosi nezidovska nahradni matka. A pak jsou nazory, ze to je v rozporu se zakazem „mrhani“ muzskym semenem, a tudiz se to nesmi provadet.
Takze zaver ja takovy, ze kazdy par probira svou situaci se svym rabinem a ridi se jeho radou. Ve strucnosti, IVF je pozehnanim pro tisice zidovskych paru, dal bych to nerozvijela.
Zajimavejsi je debata, jak nalozit se zamrazenymi embryi, ale o tom zas nekdy priste…
@vykladzkaret Zatím jsem slyšela jen o tom prvním a druhém případu, děkuji za další informace.
@vykladzkaret píše:
@Jaji77 no tady opatrne, halacha ma tri ruzne vyklady. Jeden je, ze je to OK, pokud je pouzito semeno sezdaneho muze a zeny, a vyzaduji supervizi procesu oplodneni treti nestrannou osobou zidovskeho puvodu. Pak jsou vyklady, ktere povoluji i pouziti darcovskych gamet, nicmene pokud matka darkyne nebyla Zidovka, dite musi pak konvertovat. To stejne plati, pokud gamety zidovskeho paru odnosi nezidovska nahradni matka. A pak jsou nazory, ze to je v rozporu se zakazem „mrhani“ muzskym semenem, a tudiz se to nesmi provadet.Takze zaver ja takovy, ze kazdy par probira svou situaci se svym rabinem a ridi se jeho radou. Ve strucnosti, IVF je pozehnanim pro tisice zidovskych paru, dal bych to nerozvijela.
Zajimavejsi je debata, jak nalozit se zamrazenymi embryi, ale o tom zas nekdy priste…
proč? už to tu skoro utichlo a tohle je fakt zajímavá debata ![]()
svým způsobem, pokud pro plno odpůrců IVF je ten problém v tom, že se „zabíjí děti“ (tím že se vylévají do odpadu v podobě párdenních embryí), tak by bylo logické, aby tito třeba místo klasické adopce narozeného dítěte v DD zachránily nějaké embryo z mrazáku. To nemyslím vůbec jako ironii nebo rejpání, prostě jestliže pro mě dítě je embryo, 9.tt plod, 19.tt, 39.tt i narozené (což respektuju a víceméně to tak nějak sama i mám, prostě jde o ten samý organismus, ať měří 5 nebo 50cm), tak proč ho nepřijmout a život (nebo šanci na život) se mu nepokusit dát?
Necetla jsem vše ale musím říct jedno. Zakladatelko jsi pěkná k. á. a
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.