Odsuzuji IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6623
14.11.14 13:49

@ugluk

Já ale nepíšu IVF ano a náhradní matka ne, mám to přesně naopak ;-)

@terinka4444

Vím co znamená pojem náhradní matka, ale tento pojem beru i na svoji situaci, kdy bych já měla náhradní matku na odnošení dítěte - nikoliv bilogicky mého, ale biologicky mého muže - jestli bude znít líp adopce tak fajn. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25178
14.11.14 13:49
@eva valoi píše:
@avm3 Já jsem zmiňovala právě i antikoncepci a nitroděložní tělísko jako věci, kterým neholduji.

JAsně, to nebylo na nikoho mířené. Ale bylo tady zmíněno, že vlastně všechno, co dnes lékaři dělají, je proti přírodě… tak proč odsuzovat zrovna IVF, pak by jsme se nemohli nechat ani léčit na rakovinu a používa antikoncepci, atd. atd… I když mi nic z toho nevadí, myslím, že nám to příroda časem „spočítá“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
14.11.14 13:55
@wobludka píše:
@Michelangelo moje babička to dodnes nepochopila, proč proboha absolvuju tuhle hrůzu, když jsem mladá a relativně hezká a spravilo by to pár rumů u souseda.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: díky za pobavení :mrgreen: :kytka:, chápu postoj babičky, i mne tahle diskuze rozšířila obzory a to se kolem tohoto tématu motám už pěkných pár let a pořád nacházím něco nového. Dnes mi hodně dal příběh nemocného chlapečka a jeho záchrany v podobě sestřičky z IVF. Spěchalo se, nebyly podmínky na přirozené snažení, které by navíc v takovém stresu nemuselo být úspěšné.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
14.11.14 13:58
@avm3 píše:
JAsně, to nebylo na nikoho mířené. Ale bylo tady zmíněno, že vlastně všechno, co dnes lékaři dělají, je proti přírodě… tak proč odsuzovat zrovna IVF, pak by jsme se nemohli nechat ani léčit na rakovinu a používa antikoncepci, atd. atd… I když mi nic z toho nevadí, myslím, že nám to příroda časem „spočítá“…

Ono je ale léčení rakoviny opravdu něco jiného než IVF. Při IVF je to „vyrábění“ života ve zkumavce s možností vyřadit nevhodná embria.

Co se týče antikoncepce, myslím si, že do velké míry může za neplodnost. Od 16 let antikoncepce, ve 30 ji vysadit a teď dělej doktore zázraky, ve 33 se jde na první IVF :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
14.11.14 14:00

@AndilekOli
Taky vidim zásadní rozdíl mezi léčením rakoviny a IVF.

• Citovat
  • Upravit
5808
14.11.14 14:01
@AndilekOli píše:
Toto už je tak trošku cynické, myslím si, že k IVF by se mělo přistupovat s respektem a s pokorou. Pořád cítím poměrně velký rozdíl mezi operací slepého střeva a „vyrobením“ života v petriho misce. Nehledě na to, že většině lidí na tom vadí fakt, že ne všechna embria se zavádějí.

ale to už tu bylo několikrát vyvráceno… lze „vytvořit“ jen tolik embrii aby je bylo možné zavést… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
14.11.14 14:03
@AndilekOli píše:
Miminko, které jsem teď naposledy čekala mělo vadu slučitelnou se životem - děti, které mají mozaikovou trisomii na 22 mají mentální retardaci různého stupně, poruchy srdce… Umřelo samo, ale kdyby ne donosila bych ho. Může se nám to stát znovu, přesto jsem selekci odmítla.

Přeji ti hodně štěstí a nepřipouštěj si nic špatné :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
14.11.14 14:03
@Gosi píše:
ale to už tu bylo několikrát vyvráceno… lze „vytvořit“ jen tolik embrii aby je bylo možné zavést… :roll:

Tak právě v mém případě by se jednalo o selekci, takže by se skutečně vybíralo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
14.11.14 14:07
@Michelangelo píše:
Přeji ti hodně štěstí a nepřipouštěj si nic špatné :hug: :kytka:

Děkuji :hug: Pochybnosti samozřejmě hlodají. Včetně toho, že přemýšlím jak bych se o malou postarala, kdyby to nevzdala (měla se narodit o Vánocích).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
14.11.14 14:12
@AndilekOli píše:
Ono je ale léčení rakoviny opravdu něco jiného než IVF. Při IVF je to „vyrábění“ života ve zkumavce s možností vyřadit nevhodná embria.Co se týče antikoncepce, myslím si, že do velké míry může za neplodnost. Od 16 let antikoncepce, ve 30 ji vysadit a teď dělej doktore zázraky, ve 33 se jde na první IVF :nevim:

Vidím to stejně. Syn měl přítelkyni a řekla jsem jí o metodě měření bazální teploty. Je přirozená, naučí se poznat, jak funguje naše tělo v této oblasti. Odmítla to, že se s tím nebude mordovat. OK, její věc. Začala zobat antiko a za pár měsíců měla embolii a musela na angioplastiku. V 17- ti letech :zed: Už nikdy nesmí brát hormonální léčbu za účelem plodnosti. Jedině se souhlasem hematologa, který by si to vzal na triko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
14.11.14 14:14
@AndilekOli píše:
Ono je ale léčení rakoviny opravdu něco jiného než IVF. Při IVF je to „vyrábění“ života ve zkumavce s možností vyřadit nevhodná embria.
Co se týče antikoncepce, myslím si, že do velké míry může za neplodnost. Od 16 let antikoncepce, ve 30 ji vysadit a teď dělej doktore zázraky, ve 33 se jde na první IVF :nevim:

no a co triple testy, popřípadě amnio? k tomu máš taky tak negativní postoj? nejen tady v tom případě si myslím, že lidstvo samo sebe dost přeceňuje, že kdyby to byl vážně pro přírodu takový problém, tak si to i vyřeší… máš pravdu v tom, že je víc možnosti jak děti „plánovat“, ale jako vždy a všechno je to něco za něco a to si musí každý zvážit sám jestli mu to za to stojí :think: teoreticky nic nemůže být proti přírodě, protože příroda je zdroj všeho, z ní se berou materiály i na všechno „umělé, chemické, etc.“ a nevím podle čeho se dá určit, že tohle ještě jo, tohle už né :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
14.11.14 14:15
@AndilekOli píše:
Tak právě v mém případě by se jednalo o selekci, takže by se skutečně vybíralo.

Teď to moc nepobírám, při IVF přece nemusí být PGD a embrya se selektovat. Mně byla vyřazena pouze embrya která se na první pohled dělila velmi originálně a nikdy by z nich složitější stádium nevzniklo, ta skutečně zavedena být nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
14.11.14 14:19
@wobludka píše:
Teď to moc nepobírám, při IVF přece nemusí být PGD a embrya se selektovat. Mně byla vyřazena pouze embrya která se na první pohled dělila velmi originálně a nikdy by z nich složitější stádium nevzniklo, ta skutečně zavedena být nesmí.

Zmiňovala jsem to o stránku předtím, mně nabídli PGD protože mohu sice bez problému otěhotnět, ale miminka jsou geneticky nemocná - ne všechna, ale teď máme úspěšnost 1:3 (případně 1:4).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
14.11.14 14:22

@Gosi Já nikde neřekla, že je to „proti přírodě“, jen že je to pro mě osobně eticky a morálně problematické. Screening ve 12. týdnu beru čistě jako informativní, na amniocentézu bych nešla, protože by to bylo zbytečné, pro mě by to nic neměnilo. Tím ale netvrdím, že ostatní nemohou, to je čistě můj pohled na věc. Nedovolila bych si odsoudit někoho, kdo jde na IVF, kdo jde na amnio a kdo jde s nemocným miminkem na přerušení. Jen říkám, že já bych nešla, protože se to neslučuje s mým vnitřním přesvědčením.

Ale pořád jsme o level jinde než s léčením rakoviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
14.11.14 14:22
@AndilekOli píše:
Děkuji :hug: Pochybnosti samozřejmě hlodají. Včetně toho, že přemýšlím jak bych se o malou postarala, kdyby to nevzdala (měla se narodit o Vánocích).

Nepouštěj ty pochybnosti k sobě, vědomě je od sebe odháněj :kytka: Malá je šťastná a je stále s tebou, jestli tomu věříš nebo ne, to neovlivní :srdce: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.