Odsuzuji IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5073
14.11.14 11:22

Mám děti, takže pro někoho nejsem asi úplně vhodná osoba na tuto diskuzi. Nicméně po 3 potratech, kdy mám vyšel špatný genetický nález u posledního miminka, nám bylo zatím předběžně nabídnuto IVF. Ve smyslu, uděláme 8 embrií a pak vybereme to zdravé. Dohodli jsme se, že do něčeho takového bychom nešli. Z etických a morálních důvodů.

Mně až tak nevadí to že nejde o přírodní proces, mně vadí fakt, že vznikne větší počet embrií a použijí se jen některá. Kdyby šlo vzít jedno vajíčko a oplodnit ho jednou spermií a to použít tak bych se na to nedívala tak skepticky. Takto bych se nedokázala přenést přes ty počaté životy, které nedostaly šanci.

Ono nemoci otěhotenět je jistě hrozné, nemoci donosit zdravé dítě ale také není nic moc. Přesto bych na IVF nešla a příště to znovu zkusíme přirozeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.11.14 11:24
@eva valoi píše:
Já bych se ještě ráda zeptala na to, jestli nemáte pocit, že by se třeba dalo víc dělat proto, aby žena byla schopná počít přirozeně. Tím, prosím vás, nechci zpochybnit, že jsou ženy, které třeba opravdu přirozeně počít nemohou.
Proč mě to napadlo:
1. Jsou ženy, které ivf podstoupily poté, co třeba jedno dítě už počaly přirozeně, či naopak ženy, které měly prvního potomka s pomocí asistované reprodukce, další počaly přirozeně…
Já bych se opět ráda pletla, ale ten nárust ivf je značný a v souvislosti s tím mě napadá, jestli se nepřestávají hledat třeba jednodušší příčiny jinde. Nezapomínejme, že se tam točí velké peníze…

Uvedu takový jednoduchý příklad, často je neplodnost způsobená např. naprosto banální příčinou, mám na mysli obezitu. Tedy redukce např deseti nadbytečných kil by mohla být zajímavým řešením problému.

Prosím vás, ne abyste se některá urazila. :)

Tak v tomto s tebou souhlasím. Myslím, že celkově západní medicína se spíš zaměřuje tj. „léčí“ důsledky, ne příčiny onemocnění.

Příspěvek upraven 14.11.14 v 11:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
14.11.14 11:25
@emers píše:
@Natálka26 medicinsky se nejak oplodnuji? jak? pri IVF prece musi byt zadatele bez techto chorob…

oplodňují, HIV by nemělo přecházet do dítěte. Ale řekla bych, že stačí něco jako IUI.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
14.11.14 11:25

@AndilekOli Nojo, ale jaký je rozdíl mezi potratem a tím, že se v laboratoři zničí nevhodná embrya? Pro přírodu to vyjde nastejno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
14.11.14 11:26
@terinka4444 píše:
ano, protože se dělá PDG jen na zjištění chorob, které se nesou geneticky a o kterých se ví. Běžné vývojové vady nezjistí, je jich tolik, že to ani není možné, navíc se PDG vážně nedělá plošně, spíš výjimečně.
A ano, zázraky se dějí, třeba naše druhorozené dítě je zázrakem, po všech těch marných pokusech, nakonec i GEU jsem sama otěhotněla tak, že mám levý vaječník a pravý vejcovod, prý jsou popsány situace, kdy vejcovod dokáže zachytit vajíčko z druhého vaječníku, ale ta šance, že se to stane je malinká. Moje dítě, mimojiné se narodila na Vánoce, aby ta symbolika byla úplná :lol: je takovým zázrakem. Jenže skutečným, tohle bylo tak vysoce nepravděpodobné, že bych taky mohla čekat dalších 10let, což už mi můj věk vzhledem k předchozímu sedmiletému čekání moc nedovoloval. Co to je víc trpělivosti? Rok, dva, pět, sedm, deset?

Mám gynekologa přímo v rodině, takže jsem s ním toho probírala fakt hodně a právě kvůli kamarádce tu situaci s jedním vaječníkem a jedním vejcovodem, navíc každý na opačné straně. Pamatuji si na své překvapení, když mi řekl, že vejcovod není k vaječníku připevněný napevno, ale vlaje :mrgreen: a tudíž má schopnost propojit pravý i levý vaječník. Znám od něho hodně příběhů, kdy žena po dlouhodobé neplodnosti adoptovala dítě a najednou byla těhotná. Zažila jsem osobně takovou maminku v porodnici. Bylo to v r. 1987 a jí bylo 38 let a v té době to byla z tehdejšího pohledu stará prvorodička. Další příběh z jeho ordinace byl ten, že přišla pacientka s dloooouholetou neplodností s tím, že je v přechodě (bylo jí 47 let) a on zjistil, že je těhotná 8o :mrgreen: To jsou pro mne skutečné věci mezi nebem a zemí, ale možná je to hodně i o psychice a té trpělivosti. Další kamarádka, kterou jsem poznala taky tady, prošla IVF, nepodařilo se a začala chodit k psychologovi, který je původem z východu. Povídali si dlouhé hodiny, poradil ji zajímavou knížku (i já si ji objednala a byla mi přínosem), změnila na základě této zkušenosti svůj postoj a po 8 letech nezdarů a slz, otěhotněla. Její holčička bude mít za pár měsíců 3 roky :srdce: :kytka: Emimino mi přineslo do života hodně krásných lidí se svými příběhy :srdce: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
14.11.14 11:28
@Smajlinka123 píše:
@AndilekOli Nojo, ale jaký je rozdíl mezi potratem a tím, že se v laboratoři zničí nevhodná embrya? Pro přírodu to vyjde nastejno…

Pro mě to rozdíl není a právě proto bych na IVF nešla. Neodsuzuji ale nikoho, kdo IVF podstoupí, stejně jako bych si nedovolila odsoudit někoho za to, že šel na potrat. Nikdy neznáme situaci natolik, abychom se mohli vžít do konkrétní osoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
14.11.14 11:29

@Mirka Dušínová Ale já se snažila léčit příčinu - chodila jsem k homeopatovi, na konstelace, na psychoterapie - myslela jsem si, že je chyba v mé osobě, že nejsem osoba hodná toho vychovávat dítě. Pak jsem pochopila a nakonec se to tak i stalo, že příčina byla mnohem prozaičtější - prostě to nešlo kvůli fyzickému tělo, to psychické, chcete-li bylo v pořádku. A já se tolik let trápila, v čem je u mě chyba. Až jeden doktor (ne gynekolog) mi na odpověď, proč nemám děti, že odmítám IVF řekl, a kdo jiný by měl mít děti než vy? Máte proto všechny předpoklady. Nevyužít jich bude věčná škoda. Takže jsem přestala přemýšlet o blbostech a začala jednat. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
14.11.14 11:30

@AndilekOli osm embryí, to je krásný počet, ale tak snadné to bohužel nebývá, spousta tohle nikdy nevyprodukuje, respektive když už vyprodukuje více vajíček, zase nebývají tak kvalitní a neoplodní se popřípadě se zastaví ve vývoji. S nadbytkem se extra nesetkávám, spíš vždycky chybělo a muselo se na další cykly.

Jinak to co píšeš ty, to se ale dělá běžně, spíš tedy až po tom, co selhaly klasické cykly IVF a další nehrazené jsou tak drahé, že si to lidi nemůžou dovolit. Pak pokud žena ovuluje, odebere se jí vajíčko v jejím normálním cyklu, to jedno se oplodní a vrátí do dělohy. Popřípadě se stimuluje dostupnými hrazenými léky jako třeba Clostilbegyt, kdy se často tvoří třeba dva folikuly, tudíž dvě vajíčka, oplodní se, nechají narýhovat a do dělohy, nikde nic nezůstává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
14.11.14 11:33
@Smajlinka123 píše:
@Gilmorka Já jsem si dala na misku vah představu, že jsem v 50 bezdětná a pravděpodobně nešťastná, protože ať chceme nebo ne, bezdětnost ženy je stigma, které ji poznamená na celý život a i když je s ním relativně vyrovnaná, jsou chvíle, kdy se jí to připomene. Četla jsem kdysi příběh jedné holčiny, která taky nemohla mít děti a jak se s tím vyrovnávala - prý to má podobné fáze, jako když člověk utrpí jinou velkou ztrátu, např. úmrtí blízké osoby. Měla to hodně nastudovaný. Adoptovala si dvě děti a stejně měla pocit, že jí kus v tom životě prostě chybí, že neprožila těhotenství, porod atd. Miluje je, ale ví, že nejsou její. Hodně mě inspirovala, jak se s tím vším vyrovnat. No, a pak jsem si řekla, že buď proto neudělám nic a vzdám se, nebo budu bojovat, podobně jako třeba bojují lidi na vozíčku, když nechtějí vzdát svůj život. Bála jsem se injekcí, bolesti, případné další operace, když se to nepovede. Nic z toho mě ale nezastavilo, překonala jsem se. Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. P. S. ale hrozně mi to v životě pomohlo,už nic neberu jako samozřejmost a dívám se na život hodně s pokorou a kupodivu - jsem šťastnější než kdy dříve. :mavam:

Krásně napsané :srdce:, věřím, že se dočkáš a moc ti to přeji :kytka: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.11.14 11:33

@Smajlinka123 Ale určitě, to bylo myšleno obecně, pokud se příčina najde a je takového charakteru, že bez ivf to nejde, tak proč ne. Je jasné, že pokud je žena např. bez dělohy nebo s jinou závažnou anomálií/ nemocí, tak otěhotnět nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
14.11.14 11:34

@terinka4444 Já mám jiný problém než ostatní, já jsem plodná dost, jenže jsou ta miminka nemocná. S druhým manželem jsem byla těhotná 4× (páté nepočítám, to se ani neuhnízdilo) a máme z toho jednoho syna, ostatní ZT nebo SP. Takže jsem pochopila, že i v případě IVF by asi nebyl problém s tím „vyrobit“ větší množství embrií ze kterého by se hledalo to zdravé.

Naštěstí jedno ze společných dětí máme zdravé, takže nemusím toto pro mě morální dilema řešit a můžu věřit, že bych na IVF nešla ani kdyby se nejmladší syn nenarodil. U nás spíše hrozí, že budeme řešit nemocné miminko a jeho potenciální donošení. Zatím jsme před toto dilema postaveni nebyli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
14.11.14 11:36

@Michelangelo Moc děkuji. :hug: Taky ti přeji jen a jen to dobré. :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
14.11.14 11:44
@Smajlinka123 píše:
@Michelangelo Moc děkuji. :hug: Taky ti přeji jen a jen to dobré. :kytka: :mavam:

I já ti děkuji :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
14.11.14 11:55

@Michelangelo já když jsem byla po tom mimoděložním, krapet jsem se složila psychicky. Už toho bylo moc, manžel mě dotáhl k čarodějovi. Je to nejlepší přítel mé neteře, takový mladý hrozně milý kluk, vyprávěl mi, že jen pracuje s energií, nevím, co má za dar, ale už jen mluvit s ním člověku velmi uklidňuje duši, vyprávěl mi, že je nemocný a že aby nepřišel o nohy, které už mu chtěli amputovat, obrátil se na něc mezi nebem a zemí, čemu lidé moc neěří, pracuje sám sebou a sám v sobě a nohy má stále, sice hodně kulhá, ale chodí a má své nohy. Že mi jen uvolní tok energie v těle, že žádný problém nevidí, dával nade mne ruce a sálalo z něj teplo, při tom jsme si povídali, nakonec nade mnou dělal křížek, koukala jsem, prý to nemá nic společného s vírou, jen mi v těle uzamkl tu dobrou energii a že všechno bude dobré, byl únor, a že v březnu vidí těhotenství, že neví který rok, ale že vidí bžezen. Zní to šarlatánsky, viď? A pak mi řekl krásnou věc, že síla odvědomí je obrovská, že si mám stoupnout každý den před zrcadlo, podívat se sama sobě do očí a říct si, co chci a co jsem. Jsme šťastná, spokojená, milovaná, otěhotním, nic není problém… a tak dokola, že ze začátku to možná nedokážu ani říct, pak mi to bude připadat směšné, pak se dostanu do fáze, kdy sama svému podvědomí řeknu, co chci. Pravdu měl naprosto ve všem, a skutečně jsem hned v březnu po více jak čtyřech letech neúspěchů ještě v šestinedělí otěhotněla. Pak jsem mu to volala a on měl hroznou radost že už jsem třetí, že z nás má radost. Moc to neříkám, lidé tomu nevěří a klepou si na čelo, ale prostě od té doby, co vím, že si můžu stoupnout před zrcadlo a říct si, co chci, žije se mi lépe, když mě přepadna úzkost, nezdar, strach, obavy, jen si sama sobě řeknu, že to zvládnu a bude to dobré a je mi líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25178
14.11.14 11:57

@terinka4444 Ono nevíme, co se děje v těle. V těle může dojít taky k oplodnění každou chvíly a pak to zanikne…
To samé antikoncepce - hormonální může tyto stavy taky navazovat, tělíska… nehledě na to, že dost neetické je v tomhle směru nehormální tělístko, atd. atd. Ono je těch „nepřirozených jevů proti přírodě“ okolo spousty a spousty, ale to nikomu snad ani nevadí. Jen to IVF…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.