Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@ugluk
Vím v cem spočívá náhradní matka a jak se to, dělá. Ale do toho bych nešla. Možná
by to byla spíš adopce nevím. Každopádně by to biologicky moje dítě nebylo, ale bylo by biologicky mého muže. Tzn.ta nositelka by se mohla oplodnit třeba jako ženy s HIV například vlastně i kdyby se s ni mel vyspat je to přijatelnější než IVF.
@eva valoi - no já jsem chodící exemplář na který se ptáš. A dokonce extrémnější, jelikož mi bylo řečeno, že jsem už jakoby v přechodu (vysoké FSH) a že svoje dítě mít nemůžu. Takže můj první syn je z darovaného vajíčka. Bylo nám řečeno, že další dítě mít nebudeme takže není potřeba ani antikoncepce - prostě u takových vysokých čísel FSH je to ZCELA nemožné. A za necelé dva roky jsem byla těhotná, teď mi tady běhá 2 letý kluk. Koukali na mně tehdy jak na marťana a žádný doktor mi nedokáže vysvětlit jak to, že to 5 let nešlo a pak najednou jo
. Takže tak, ono se dějí věci mezi nebem a zemí a jak tady někdo krásně napsal, že to že mám teď dvě děti nezáviselo jenom na IVF i když asi důležitou roli to sehrálo.
PROSÍM ADMINY A ZACHOVÁNÍ ANONYMITY, DĚKUJI.
@eva valoi píše:
Já bych se ještě ráda zeptala na to, jestli nemáte pocit, že by se třeba dalo víc dělat proto, aby žena byla schopná počít přirozeně. Tím, prosím vás, nechci zpochybnit, že jsou ženy, které třeba opravdu přirozeně počít nemohou.
Proč mě to napadlo:
1. Jsou ženy, které ivf podstoupily poté, co třeba jedno dítě už počaly přirozeně, či naopak ženy, které měly prvního potomka s pomocí asistované reprodukce, další počaly přirozeně…
Já bych se opět ráda pletla, ale ten nárust ivf je značný a v souvislosti s tím mě napadá, jestli se nepřestávají hledat třeba jednodušší příčiny jinde. Nezapomínejme, že se tam točí velké peníze…Uvedu takový jednoduchý příklad, často je neplodnost způsobená např. naprosto banální příčinou, mám na mysli obezitu. Tedy redukce např deseti nadbytečných kil by mohla být zajímavým řešením problému.
Prosím vás, ne abyste se některá urazila.
Tady se snad ani nelze urazit. Naopak se domnívám, že by každá byla šťastná za to, kdyby doktor řekl: problém je tady a tady, udělejte to a to a hned to bude o něčem jiném. Problém je, že je často velmi obtížné zjistit, kde je ten pes zakopaný, příp. zbavit se ho vlastními silami.
Příspěvek upraven 14.11.14 v 10:24
@ugluk to je přesně ono, mně když dávali embrya měla jsem obě A+ kvality, embryoložka se šla podívat, čí jsou, že taková embrya už dlouho neviděla. Byli si tolik jisti úspěchem, no a nechytla se tedy chytla, začala tvořit HCG, ale zastavila se. Pak se mnou mluvila embryoložka a říkala, že sice byla embrya perfektní, ale že mohou hodnotit jen vzhled a jejich vývoj, dovniř nikdo nevidí, nikdo je neselektuje. Prostě je nechají, co se vyvine, to se vyvine, pak jen selektují k zamražení, ale to u nás ani tak ne, nechávají je páty den do večera a ty co žijí, ty mrazí, i chcípáky.
@Natálka26 jasne, ja jen ze kdyz napises - IVF ano, nahradni matka ne, tak to znelo velmi prapodivne, protoze proste to, co je tu obecne nazyvano nahradnim materstvim, je s IVF neoddelitelne spojeno. Problem byl jen v nazvoslovi.
Holky, já vám všem ty děti přeju, mějte z nich radost, jsou to poklady, ať už jste je počaly kdekoli.
My se o dítě snažíme 4,5 roku. Pohlídala jsem si abych měla všechna vyšetření, nechtěla jsem jít za žádnou cenu do IVF - zkoušeli jsme vitamíny, bylinky, homeopatika, detox, různé přípravky, bezlepkovou dietu, cvičení dle mojžíšové, rekonstrukci, dovolenou, řešení jiných starostí
pak jsem překonání 30tky sklopila hlavu a nechávám to na lékařích. Sice se ještě nepovedlo, ale moc doufám, někdy dokonce lituji, že jsme tomu nechávali tak dlouho volný průběh.
@Gilmorka Přesně takovým vývojem jsem prošla taky - pořád jsem si myslela, že bez doktorů to zvládnu, vyzkoušela všechny možné preparáty, cvičení, no prostě jako bys psala o mě… Moc držím palce! ![]()
@eva valoi píše:
Já bych se ještě ráda zeptala na to, jestli nemáte pocit, že by se třeba dalo víc dělat proto, aby žena byla schopná počít přirozeně. Tím, prosím vás, nechci zpochybnit, že jsou ženy, které třeba opravdu přirozeně počít nemohou.
Proč mě to napadlo:
1. Jsou ženy, které ivf podstoupily poté, co třeba jedno dítě už počaly přirozeně, či naopak ženy, které měly prvního potomka s pomocí asistované reprodukce, další počaly přirozeně…
Já bych se opět ráda pletla, ale ten nárust ivf je značný a v souvislosti s tím mě napadá, jestli se nepřestávají hledat třeba jednodušší příčiny jinde. Nezapomínejme, že se tam točí velké peníze…Uvedu takový jednoduchý příklad, často je neplodnost způsobená např. naprosto banální příčinou, mám na mysli obezitu. Tedy redukce např deseti nadbytečných kil by mohla být zajímavým řešením problému.
Prosím vás, ne abyste se některá urazila.
třeba u mě jednoduché, PCO, prostě vaječníky neovulují, nereagují ani na stimulační léky typu Clostilbegyt. Zase jen cystama. Takže je to jasné. Na první dítě jsme čekali 7 let, můj gynekolog mi řekl, že nejsme vhodní adepti na IVF, já mu bezmezně věřila, takže jsem se začala snažit o dítě ihned po škole, roidla jsme ve 31 letech. bylo to šílené období, ty stavy psychické, kdy se žibot smrsknul jen na touhu po dítěti a vše ostatní bylo jen něco, co mělo přetlouct touhu po dítěti. Já si dokonce přála ve své hlavě, aby manžel měl milenku, ta porodila, dítě nechtěla, hodila mu ho na krk a on ho přinesl domů, prostě fakt magor. Pak se jednou zadařila ovulace a byla z toho dcera. Po sedmi letech. Kupodivu touha po druhém dítěti nebyla menší, neuspokojovalo mě to jedno dítě doma, nesnášela jsem řeči, že jedno už mám, tak jsme čekali, vyšetřovali a nic, už jsme neměla dalších sedm let na čekání, až mé tělo zareaguje a zaovuluje.
IVF je byznys, o tom žádná, je to byznys s největší touhou ženy. Já ti nevím, ty ženy toho podstupují hodně, neznám žádnou, a že jich za ta léta znám, kerá by si řekla, hubnout se mi nechce, než deset kilo dolů, raději IVF.
@siamka7 píše:
ano, je to v pořádku, přeci ti nedají dítě s VVdo dělohy.
Kdyby to bylo moje, tak ti to sem zkopíruji, ale jsou to kočky ze skupiny a tudíž to neudělám. Jsou 2, obě měly po IVF VV. Jedna ukončení ve 14 tt a druhá v 17tt. Screening, odběr chloriových klků, odběr plodovky a už to jelo. Jedna rodila 2 dny, druhá 3 dny. Nepřeji ti zažít to, co ony. Je to víc, jak 3 roky a OBĚ mají další dítě PŘIROZENĚ
Jak je to možné, když byly obě neplodné? Jedna dokonce měla pouze jeden vejcovod. Druhou tak skvěle vyčistili po porodu, že přestala ms a přes rok se léčila u východních doktorů alternativně. Ale o tom se nikde nemluví. Moje gynekoložka mi přiznala, že je naopak při IVF mnohem víc VV, pže chybí přirozená selekce vadných spermií, které se nedostanou přes děložní hrdlo. Chtělo to víc trpělivosti a času. Nechtěj znát tu sumu, kterou investovali do pokusů IVF. Ale na vyhozené peníze nemyslí, mohly zaplatit mnohem vyšší cenu a zůstat bezdětné.
Příspěvek upraven 14.11.14 v 10:23
@Natálka26 píše:
@ugluk
Vím v cem spočívá náhradní matka a jak se to, dělá. Ale do toho bych nešla. Možná
by to byla spíš adopce nevím. Každopádně by to biologicky moje dítě nebylo, ale bylo by biologicky mého muže. Tzn.ta nositelka by se mohla oplodnit třeba jako ženy s HIV například vlastně i kdyby se s ni mel vyspat je to přijatelnější než IVF.
ne náhradní matce se dává embryo tvé, ty stimuluješ, tobě odeberou vajíčka, manželem je oplodní ato tvé ombryo dávají do její dělohy. Nefunguje to tak, že to dítě je z jejího vajíčka, to není přípustné. Pokud je tvé vajíčko špatné, a musíš využít darovaný oocyt, není tovajíčko té náhradní matky, ale anonymní dárkyně, náhradní matka jen půjčí dělohu. Nikdy ne vajíčko, nemůžeš jí inseminací oplodnit.
@eva valoi neni se proc urazet, ja s tebou v tomto v podstate souhlasim. Taky me deptaji pary, kterym to rok nejde a hura do CARu a pokud narazi na nejaky neseriozni, hura do IVF.
Popripade nekdy k otehotneni staci, aby telo pochopilo, co se po nem chce. Takze tehotenstvi (i po IVF) v tele porovn hormony, pozastavi endometriozu, takovych tehotenstvi poprve to neslo, podruhe jo, jsou hromady.
Obezita - v rozumnem CARu daji pacientce prvni radu - obezni zhubnout. Jenomze ono se to casto nenosi, bohuzel. A nebo je obezita vysledkem nejake hormonalni poruchy s neplodnosti souvisejici, propojene nadoby.
Ale ano, kolikrat by stacilo mnohem, mnohem min nez rovnou hrrr do IVF, jenomze to by chtelo cas a trpelivost. A ani tehdy neni vysledek zarucen.
U nas je to tak, ze pricina nikdy nebyla zjistena. Ani u jednoho, oba vzorne zdravi. Snaha o dite od roku 2005, bylo mi petadvacet. Nekuraci, radi sportujeme, BMI 21-22. Moje mama bojovala s timtez, oba vzorne zdravi, nakonec me zazracne zplodili po peti letech - ale ona zacinala pred dvacitkou a zadne IVF nebylo. Nejspis jsem to „neco“ podedila. Stejne jako jsem podedila sklony k predcasnemu prechodu v petatriceti. S timhle vedomim, kdyz to delsi dobu neslo a vyzkouseli jsme vsecky alternativy od bylinek pres lazne, dva roky Mojzisove… sli jsme do IVF. Prvni absolvovano ve 28, posledni v 31 a mam dceru. S jejim narozenim jsem vedela, ze jestli jeste kdy chci druhe, musim pro to neco delat, od porodu zadna antikoncepce a stejne nic, petatricet mi bude za pul roku, nechavam si vysetrit rezervu vajecniku a jde to z kopce, bohuzel. Jeste jsme to IVF zkusili, ale vajicka proste nemaji ani tu perspektivu se oplodnit, takze nejspis konec. Ale nelituju toho IVF, fakt ne, dalo mi nejvetsi zazrak na svete. Mozna jsem bez nej otehotnet mohla, ale kdyby ne (za devet let jsem nemela jednou jedinkrat ani zpozdeni menzes), rvala bych si ted vlasy, ze jsem do nej nesla, dokud byl cas.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.