Odsuzuji IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
139
13.11.14 21:37

Dočetla jsem do páté stránky, dál se na to můžu…já nechápu jednu věc, zakladatelko, kdybyste s mužem nemohli mít děti a tys tady napsala, cos napsala s tím, že sama se pokusíš získat dítě z děckého domova, tak by možná ta diskuze vypadala trochu jinak. Ale..ty sama děti mít můžeš, zažila sis to, tak kde bereš právo takhle ublížit ženskejm, co se trápí? Mít dítě je dar, každá žena, která se chová jako žena (vylučuju ženský co týrají děti, fetujou a vědomě dítěti ubližujou už v těhu) má právo bojovat ze všech sil ho mít! Jistě, můžeš mít názor, že je umělé oplodnění špatné, ale proč to píšeš tady? Tady, kde je plno žen, co se trápí zoufalou snahou mít vlastní miminko? Copak to tady může mít jinej důvod, než ublížit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
13.11.14 21:37
@eva valoi píše:
Jsem přesvědčená, že dítě není cosi, nač máme nárok.
Další věc, neznám přesné statistiky, ale v souvislosti s asistovanou reprodukcí stoupá počet předčasných porodů, rizikových těhotenství apod.

Přesně tohle mne zastavilo. Došlo mi, že dítě je dar :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
13.11.14 21:41
@Michelangelo píše:
Přesně tohle mne zastavilo. Došlo mi, že dítě je dar :srdce:

je to dar. Žádná pipeta, žádný embryolog, žádné slzy neplodné ženy, žádné její dupání a žehrání na osud nedokážou donutit ty dvě buňky aby se spojily, dát do nich duši, přinutit je usadit se v děloze a vyvinout v člověka s rozumem, citem, svědomím…vším, co dělá člověka člověkem. Nikdo to nikdy nedokázal a nedokáže. Vždycky zůstane dítě darem…ať počaté doma pod peřinou nebo v laboratoři.

i tak se na to dá dívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13142
13.11.14 21:41
@elanaa píše:
je to dar. Žádná pipeta, žádný embryolog, žádné slzy neplodné ženy, žádné její dupání a žehrání na osud nedokážou donutit ty dvě buňky aby se spojily, dát do nich duši, přinutit je usadit se v děloze a vyvinout v člověka s rozumem, citem, svědomím…vším, co dělá člověka člověkem. Nikdo to nikdy nedokázal a nedokáže. Vždycky zůstane dítě darem…ať počaté doma pod peřinou nebo v laboratoři.i tak se na to dá dívat.
:palec: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
13.11.14 21:42
@AankaMa píše:
Dočetla jsem do páté stránky, dál se na to můžu…já nechápu jednu věc, zakladatelko, kdybyste s mužem nemohli mít děti a tys tady napsala, cos napsala s tím, že sama se pokusíš získat dítě z děckého domova, tak by možná ta diskuze vypadala trochu jinak. Ale..ty sama děti mít můžeš, zažila sis to, tak kde bereš právo takhle ublížit ženskejm, co se trápí? Mít dítě je dar, každá žena, která se chová jako žena (vylučuju ženský co týrají děti, fetujou a vědomě dítěti ubližujou už v těhu) má právo bojovat ze všech sil ho mít! Jistě, můžeš mít názor, že je umělé oplodnění špatné, ale proč to píšeš tady? Tady, kde je plno žen, co se trápí zoufalou snahou mít vlastní miminko?Copak to tady může mít jinej důvod, než ublížit?

Může. Zakladatelka později napsala příspěvek, který minimálně mně, její postoj objasnil. Zakládající příspěvek je zavádějící.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4278
13.11.14 21:42

@elanaa krasne napsane a presne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
13.11.14 21:45
@elanaa píše:
je to dar. Žádná pipeta, žádný embryolog, žádné slzy neplodné ženy, žádné její dupání a žehrání na osud nedokážou donutit ty dvě buňky aby se spojily, dát do nich duši, přinutit je usadit se v děloze a vyvinout v člověka s rozumem, citem, svědomím…vším, co dělá člověka člověkem. Nikdo to nikdy nedokázal a nedokáže. Vždycky zůstane dítě darem…ať počaté doma pod peřinou nebo v laboratoři.i tak se na to dá dívat.
:potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
13.11.14 21:52

@Liren lázně jsou super, také jsem byla. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54030
13.11.14 21:53
@elanaa píše:
je to dar. Žádná pipeta, žádný embryolog, žádné slzy neplodné ženy, žádné její dupání a žehrání na osud nedokážou donutit ty dvě buňky aby se spojily, dát do nich duši, přinutit je usadit se v děloze a vyvinout v člověka s rozumem, citem, svědomím…vším, co dělá člověka člověkem. Nikdo to nikdy nedokázal a nedokáže. Vždycky zůstane dítě darem…ať počaté doma pod peřinou nebo v laboratoři.
i tak se na to dá dívat.

Ano dá. Přesto to nebyla moje cesta, po které jsem měla jít. Mělo to pro mne smysl, který jsem tenkrát ještě netušila. Nebylo snadné se této možnosti vzdát, ale dostala jsem víc :srdce: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
13.11.14 21:55
@Michelangelo píše:
Ano dá. Přesto to nebyla moje cesta, po které jsem měla jít. Mělo to pro mne smysl, který jsem tenkrát ještě netušila. Nebylo snadné se této možnosti vzdát, ale dostala jsem víc :srdce: :hug:

určitě a věřím Ti…znám Tvůj příběh.

jen prostě mi přijde, že někdy ty názory proti IVF jsou jakoby v tom duchu, že pyšná žena naběhne do CARu, nechá si v laborce vyrobit nějakýho mutanta a pak se prsí, jak tu přírodu, Boha nebo koho vlastně, pěkně oblafla a vydupala si něco, co jí mělo zůstat odepřeno. Tak jen jako pohled takový, že i dítě počaté s dopomocí je stále darem, protože kdyby nebyla nějaká vyšší moc a vůle, tak nikdy nevzniklo, nenarodilo se. A myslím že drtivá většina žen, které to podstoupily a dítě z IVF mají, si to uvědomujou moc dobře, ba možná víc než ty, co do toho vlítly nějak „omylem“ a ten dar klidně hodily (obrazně řečeno) psovi.

Příspěvek upraven 13.11.14 v 21:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
13.11.14 21:57
@eva valoi píše:
@terinka4444
Redukce nadbytečných plodů.
Vytvoření duplicitního embrya, jeho testování na vývojové vady a následná likvidace.
Zmražování nadbytečných embryí do zásoby, jejich likvidace, pokud se partneři např. rozejdou, a nebo si další děti už následně nepřejí.
Oplodňování nevhodných osob, které přivedou dítě do prokazatelně nevhodného prostředí.
Oplodňování žen, které nežijí v manželství.

Většině tebou zmiňovaných bodů se vyhne pár, který postoupí nativní IVF.

Tvé 2 body:
Oplodňování nevhodných osob, které přivedou dítě do prokazatelně nevhodného prostředí.

Musím okomentovat. Pro ten první jsem pro. Nicméně, zavedla bych ho celoplošně, nejen po umělém. Ale obávám se, že by to asi legislativou neprošlo. :roll:

Ten druhý - no, ten je jak z předminulého století.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
13.11.14 22:02
A vzhledem k tomu, jak finančně náročné to celé je, nevím, jestli je hodně těch žen, co podstupují IVF a přivedou dítě do nevhodného prostředí
@Capelucita píše:
Většině tebou zmiňovaných bodů se vyhne pár, který postoupí nativní IVF.

Tvé 2 body:

Musím okomentovat. Pro ten první jsem pro. Nicméně, zavedla bych ho celoplošně, nejen po umělém. Ale obávám se, že by to asi legislativou neprošlo. :roll:

Ten druhý - no, ten je jak z předminulého století.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
13.11.14 22:02

@Capelucita Já si naopak myslím, že stabilní rodina zajistí dítěti stabilní prostředí, a nebo to lze alespoň předpokládat. Vždycky je dobré, když mají otec, matka a dítě jedno jméno například (můžete říct, že je to drobný detail).
O tom, že asistovanou reprodukci podstupují i ženy, které se prokazatelně nejsou schopny postarat ani o sebe vím např. odsud z emimina. Ale jak by jim to bylo možné zakázat, když není dodržená ani ta nejzákladnější podmínka, za kterou já považuji stabilní manželský pár.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
13.11.14 22:08

@eva valoi v zásadě s tebou souhlasím, ale myslím si, že bych to pravidlo nevztahovla jen na asistovanou reprodukci. Ale sterilizace, pro ty, co těhotní přirozeně, mi stejně přijde jako drsné řešení.

Teď vážně, pokud se IVF nedaří, tak ti garantuji, že k cíly dojdou jen ti nejsilnější, partnery to spojí a prostředí je velmi stabilní a dítě je milované.

Spíš mi přijde, že nestabilní prostředí je víc, dle e-mimina, v případech, kdy ženy počaly přirozeně. To, co tu čtu, že je chlap mlátí, že jsou na sociálních dávkách - tyto ženy obvykle nejsou po IVF.

@terinka4444 mi povídej. Onehdá jsem si přes prsty vzala náklady, marginální náklady (ušlé příjmy díky nějaké té neschopence) a vyšlo mi, že nás mrně přišlo stejně jako nějaké menší auto. No, co nadělám - stejně je to s ní jízda. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4278
13.11.14 22:10
@eva valoi píše:Oplodňování nevhodných osob, které přivedou dítě do prokazatelně nevhodného prostředí.

Dovolim si trochu oponovat. Mas pocit ze zeny ktere otehotni prirozene nemohou privezt dite do prokazatelne nevhodneho prostredi??? Pochybuji. Tento eticky kodex by si musela zavezt na vsechny lidi
A ten druhy bod ano jsou oplodnovany zeny nezijici v manzelstvi ale to opet plati i pro prirozene pocate deti a ne vzdy manzelstvi zaruci kvalitni prostredi pro dite bohuzel je to tak.

Pokud se nepletu psala si i rizikove tehotenstvi, ano s tim mas pravdu kazde zene po ivf je doporuceno rizikove tehotenstvi, ne vzdy je to treba potreba ale je to narocne pro tele a tak je to doporuceno… Ale ja bohuzel znam mnoho zen ktere pocaly prirozene a hned jak ile objevily dve carky na testu si bezely pro neschopenku ikdyz nebyl duvod.. Jen se jim nechtelo chodit do prace. Takze otazka je zda tuto hodnotu statistiky zvysuji pouze zeny po ivf a dalsi co jsi uvedla predcasne porody, no ja mam dve kamaradky po ivf obe prenasely jedna o dva dny dalsi o tyden zato kamaradku ktera otehotnela prirozene a rodila ve tricatem tydnu a jen diky medicine a jen diky tomu proti prirode jeji syn ted ve zdravi beha kolem ni. Samozrejme nevim zda na tyhle posledni dve veci existuji nejake statistiky a nehadam se jen tak co mam zazito ja.
Neberu ti tvuj nazor vubec jen reaguji. Jak uz tady nekdo psal holt kazdy se vydavame jinou cestou a mame jiny nazor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.