Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Michelangelo píše:
Podle odkazu jsem to tak pochopila. Nemám za to, že odmítání IVF musí souviset s vírou.
Vsak ja taky ne, ani naopak to neplati. Verici clovek nemusi nutne IVF odsuzovat.
A je nejaka ostuda mit stejny nazor, jako katolici? Ze se proti tomu tak ohrazujete? Ja jen doporucila misto s vetsi koncetraci osob stejneho nazoru.
@eva valoi píše:
@terinka4444 Nesouhlasím s ní obecně, nese s sebou řadu etických problémů.
mohu vědět jakých?
@maminka159 píše:
Pěkně napsáno![]()
Já teda naprosto chápu lidi, co IVF podstoupí. Co mě ale trochu děsí je ten stoupající trend. Někde jsem nedávno četla, že teď je snad 30% dětí z IVF a rychle to stoupá, protože plodnost klesá. Otázkou je, zda to není z prostředí
Taky jsem kdysi zaznamenala teorii, že by nemusely být úplně ok papírové plenky u chlapečků, potíž je, že generace, která teď má děti (cca 25-30 let počítám), tak u těch se ještě moc na papírové plenky nehrálo. Říkala jsem si, že pojedem raději v látkovkách a kvůli opruzeninám jsme se na to velmi rychle vyprdli.. Co je každou chvíli za smrad, jak jsou teď inverze, to je děsný. Takže třeba by mě zajímalo, zda je vyšší podíl IVF ve městech, nebo zda to běžně podstupují i páry, co třeba celý život prožívají v chaloupce u lesa.
30%-nestraš, to zatím ne
Jedno desetinné místo, 3-5% dětí (cca. 5000/ročně) dnes. I to je dost a samozřejmě opravdu to stoupá. Důvodů je určitě víc, ale ten zásadní, že mužům klesá počet a pohyblivost spermií je nezpochybnitelný, co se příčin neplodnosti u žen týče, tak ty zůstávají víceméně konstantní (lehce teda je na vině to, že je trendem mateřství odkládat na 30+, ale tam to zas příroda vyvažuje tím, že pokud taková žena spontánně ovuluje, tak mívá vyšší sklon k vícečetnému těhotenství). Co je na vině toho horšícího se spg, kdoví, určitě škodliviny v životním prostředí nepochybně, dál se hovoří o hormonálních reziduech z HA, které se dostávají do vod a pijem je všichni, tj. i těhotné, které v sobě nosí chlapečka a muži, HA pro kojící (opět, chlapeček s MM nasává i ženské hormony), co se přehřívání varlat v jednorázových plenkách týče, tak jestli ano nebo ne, to se ukáže později (nicméně v Německu, kde už vyrostla 1 generace na jednorázu se dělala studie a opravdu spg hodnoty tamních středoškoláků jsou alarmující, takže kdoví).
@terinka4444 píše:
a to já mám takové podmínky, vzít si je do pěstounské péče nejde, na to mi manžel nepřistoupí, těžko by dával kontakt s rodinou toho dítěte, nicméně, děcák kousínek, barák na krásném místě, pokojík přizpůsobený na návštěvy, víkendové rodinné výlety, prostě ideální podmínky, vzít si na víkend dítě a dát mu trochu radosti, klidně i v týdnu na odpoledne, ale nelze to bez auta a nepřipadá pro mne v úvahu odkládat své děti, nemám totiž kam, nemám nikoho, kdo by mi je mohl hlídat. Tak jsem byla fakt znechucená.
To je fakt smutný ten jejich přístup
Mám kamarádku, má 5 dětí - 3 adoptované a 2 měla v pěstounské péči. Po pár letech se jim podařilo osvojení, původní rodina stejně zůstala bez zájmu. Smekám před ní
![]()
@Michelangelo píše:
To je fakt smutný ten jejich přístupMám kamarádku, má 5 dětí - 3 adoptované a 2 měla v pěstounské péči. Po pár letech se jim podařilo osvojení, původní rodina stejně zůstala bez zájmu. Smekám před ní
![]()
![]()
to i já ![]()
@janina13 píše:
Většinou nepíšu jen čtu, ale tady musím.
Pokud se někomu zdá IVF proti přírodě měl by si uvědomit, že je také proti přírodě dělat transplantace, léčit cukrovku nebo si léčit chřipku paralenem. Nebo chce někdo tvrdit, že transplantace třeba srdce není proti přírodě? prostě Ti dobře nefunguje srdce tak máš smůlu. a zemřiNapříklad máš neprůchozí vejcovody kvůli špatně odvedené operaci z mládí a nezbude ti nic jiného než do napravit teda spíš obejít IVFkem. Nevidím tam nic proti přírodě.
Přesně tak. Takhle myšlenka mi běží hlavou od začátku diskuze.
@terinka4444
Redukce nadbytečných plodů.
Vytvoření duplicitního embrya, jeho testování na vývojové vady a následná likvidace.
Zmražování nadbytečných embryí do zásoby, jejich likvidace, pokud se partneři např. rozejdou, a nebo si další děti už následně nepřejí.
Oplodňování nevhodných osob, které přivedou dítě do prokazatelně nevhodného prostředí.
Oplodňování žen, které nežijí v manželství.
Jinak snad je kazdemu jasne, ze adopce bileho zdraveho kojence neni vubec pomoc tomu diteti - to je pomoc tem adoptivnim rodicum. Ceka se na ne jak pred lety na stodvacitku.
Kdo chce pomahat ubohym detem v DD, adoptuje si „chrome sedmitele cigane“. A proc by prave neplodne mely byt nejak zasadneji predurcene k tomu takovym detem pomahat? Na to proste kazdy nema koule, kdo ma, tomu patri obdiv a vdek.
Ja si teda nemyslim, ze IVF je moralne uplne v pohode, podle me je dost na hrane, zejmena nektere postupy - ale rozhodne mezi moje vyhrady proti IVF nepatri plne detske domovy. A o to, co si myslim o bezmyslenkove adoraci vseho prirozeneho, je vseobecne znamo. Prirozene je necistit si zuby.
Jsem přesvědčená, že dítě není cosi, nač máme nárok.
Další věc, neznám přesné statistiky, ale v souvislosti s asistovanou reprodukcí stoupá počet předčasných porodů, rizikových těhotenství apod.
Wow, tak tomu se říká šílená diskuze. Já jsem děti nechtěla. Měla jsem dost důvodů proč děti nemít a velice málo jich bylo „pro“ dítě. Pak přišel partner s tím, že by si dítě přál. Dlouho jsem uvažovala, nechtěla jsem přivét na svět „něco“ co nebudu mít ráda. Vím, že to zní divně, ale děti prostě nebyly pro mě znamenaly jen spoustu problémů. Pak jsem si řekla, že se to třeba (snad) změní, jak otěhotním. Nestalo se tak
Nakonec se mi narodila nádherná holčička, kterou šíleně miluju.
Změnilo se to, ani nevím kdy. Snad, když jsem ji poprvé ucítila.
Nikdy jsem proti IVF nebyla, ale po narození malé jsem si jistá, že bych do toho i šla, kdyby nebylo zbytí.
Je tu však mnoho aspetků, které mluví proti. Ale to se netýká pouze IVF. Genetika je velmi složitý obor a pouštět se tady do takové diskuze nemá cenu. Pocitově IVF jednoznačně ano, jak to všechno ale jednou dopadne je věc druhá…
@siamka7 píše:
@krtek7489 děti vytvořené ve zkumavce jsou nejkrásnější, nejchytřejší, nejnadanější neboť je vybráno to nej nej![]()
![]()
![]()
bazmeky se do dělohy nedávají kočko, víš
Vidíš, pak že je to eticky v pořádku.
@terinka4444 píše:
nevím, prý kvůli bezpečnosti dítěte. Na můj argument, že si pak to dítě ale nemůžeme vít domů, protože k nám prostě nejezdí jiná doprava, mi bylo řečeno, že tohle je podmínka. Další, že by se dítěti měla věnovat natolik pozornost, že vlastní děti ruší. Ideálně tak, že si pro něj dojdeš do DD a jsi s ním sám, aby mělo tvou pozornost. Argumenty že to je pro hostitelskou rodinu složité, umístit někam vlastní děti, aby člověk mohl být sám s jiným, nemají odpověď. Šíleně to všechno komplikují. A to se u hostitelky bavíme o starších dětech, minimálně osm a výš, o ty už nemá zájem vůbec nikdo, ti jsou odsouzeni na děcák.
To je smutné. Já jsem si totiž myslela, že pro ty děti by měl být i přínos už jenom to, že by se dostali do „normální“ rodiny. Prostě vidět takový ten běh rodiny, ono výlety jsou super, to beze všeho, jen mám pocit, že ty děti tam vyrůstají dost odtržené od reality (ačkoliv se v DD snaží předstírat, že to tak není), takže i jen pobyt v rodině by byl přínos. No a tedy bez možnosti se přemístit autem padá spousta možností. My máme např. DD pár km od nás, ale je to v malém městě, co tam jako podnikat - v městečku s 3 tis. obyvateli? Samozřejmě nečekám, že kdo zaťuká, tomu dítě dají. Ale takhle nastavené podmínky jsou zase úplně na druhou stranu ![]()
@Pudloslava píše:
Vsak ja taky ne, ani naopak to neplati. Verici clovek nemusi nutne IVF odsuzovat.A je nejaka ostuda mit stejny nazor, jako katolici? Ze se proti tomu tak ohrazujete? Ja jen doporucila misto s vetsi koncetraci osob stejneho nazoru.
Neohrazovala jsem se. Jenom si myslím, že diskuze má smysl i tady. Právě díky opačnému názoru může být pro zakladatelku přínosem.
Věřící lidé většinou neodsuzují IVF kvůli DD a ani tak kvůli tomu, že je to „proti přírodě“. Ale vadí jim to, že se oplodňuje víc vajíček a další embrya = potenciální dítě, zahynou.
@avm3 my jsme verici a ivf neodsuzujeme mame dve embryjka zamrazena a nemame v planu je „likvidovat“ ale naopak doufame ze z toho budou jednou nase dalsi dve deti
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.