Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@elanaa píše:
hele…chápu naštvání a rozhořčení, ale zas ty silný slova nejsou úplně na místě. Kdybys přečetla celou diskuzi, dozvěděla byses, že zakladatelka vyrostla sama v DD (z čehož zřejmě pramení její hořkost, vztek na ženu, která ji nechtěla a taky na to, že si ji nevzal nikdo jiný) a k vlastním dvěma dětem další dvě adoptovala. Takže úplně bezcitná není. Což samozřejmě nic nemění na tom, že její první příspěvek byl netolerantní a hulvátský a o tom, co je marná a nenaplněná touha po dítěti, ví nejspíš skutečně prd.
To jsem opravdu nečetla a to, že si vzala děti z dětského domova ji šlechtí… Bezcitná opravdu není. Ale to ještě neznamená, že bude odsuzovat matky, které mají děti díky IVF. Jak jsem řekla, já se o svoje dítě starám s láskou, tak proč by mě za to měl někdo odsuzovat! Jak jsem řekla, spíš ať odsuzuje ty, co děti do DD dají… Názor na IVF může mít jakýkoliv, ale odsuzovat za to někoho by neměla… Takže asi tak. Tím končím diskuzi, protože na tohle fakt nemám…
@Zuzik12 píše:
A ještě něco musím dodat… Můžeš zakladatelko odsuzovat IVF, to ti nikdo nebere, ale proč odsuzuješ ženy, které touží po vlastním dítěti…?! Za tenhle komentář odsuzuji já tebe! Jsi bezcitná a zřejmě o tom víš prd…! Asi jsi se opravdu chtěla jen hádat, protože tohle opravdu nechápu…
Není to jak si myslíš. Zkus dočíst ještě dál k příspěvku zakladatelky, kde píše o svém osudu. Zakládající příspěvek je fakt zavádějící. Netuším, co ji vedlo k tomu, že zvolila tak nešťastnou formu.
@Natálka26 a co když bude problém na straně tvého muže? ![]()
Nezlob se, ale ačkoliv si tvrdila, že máš x důvodů, které nechceš rozebírat, tak z toho, co píšeš mám pocit, že o této problematice nevíš nic a jen házíš do placu nějaká podivná vyjádření… Pleteš si náhradní mateřství s jakýmsi regulovaným cizoložstvím… ![]()
Nepřečetla jsem celou diskuzi, ale budu reagovat jen na některé postřehy.
za 1. dítě z dětského domova?? řekne se to pěkně, udělá už hůř. K adopci je tam jen malé procento -zbytek je do pěstounské péče (to taky může být že já budu vychovávat 10let dítě na které si matka vzpomene a vezmou mě ho) a pokud si teda mám adoptovat dítě co já vím co je to zač..jestli jeho matka nechlastala, nefetovala, nebyla mentálně retardovaná, nebo prostě jenom blbá kráva co dělala vše jen to co by těhotná dělat neměla. Nechci jen tak nějaké dítě-chci svoje a proto se příkladně chovám v těhotenství!
za 2. jsme s manželem spolu spoustu let štastní (myslím jak málokdo, když sleduju ostatní páry) a jen kvůli tomu, že má manžel špatné spermie já nebudu mít nikdy dítě?? proč jako?? když to jde! povedlo se a dnes jsme štastní a pomohli nám ktomu lékaři a co jako?
za 3.argumentovat tím, že je to proti přírodě?? haha nenechtě se vysmát. Pár příkladů…když dostanete zánět slep. střeva, tak nepůjdete na operaci, protože příroda chtěla aby jste na tuto nemoc zemřeli, pokud budete mět šedý zákal, tak nepůjdete na opareci a zůstanete slepé, protože to tak příroda chtěla. Pokud si přetrháte vazy, nebo zlomíte nohu na 4×, tak už navždy nebudete chodit normálně protože příroda nechce aby vám do toho zasahovali lékaři. atd…
Pokud si hrajem s lékařstvím na bohy, tak nevím proč nepomáhat lidem s oplodněním, když to jde a tisíce lidem už to přineslo štěstí. Budme tolerantní k lidem i světu kolem nás.
@Michelangelo píše:
Není to jak si myslíš. Zkus dočíst ještě dál k příspěvku zakladatelky, kde píše o svém osudu. Zakládající příspěvek je fakt zavádějící. Netuším, co ji vedlo k tomu, že zvolila tak nešťastnou formu.
Jak říkám, komentář jsem napsala k tomu nadpisu, protože když jsem to viděla, byla jsem tak rozhořčená, že se mi z toho chtělo brečet, jak může někdo něco takového napsat… Až bude malinká spinkat, tak si to snad stihnu přečíst celé a možná se i uklidním a změním na zakladatelku názor…
@Zuzik12 píše:
Jak říkám, komentář jsem napsala k tomu nadpisu, protože když jsem to viděla, byla jsem tak rozhořčená, že se mi z toho chtělo brečet, jak může někdo něco takového napsat… Až bude malinká spinkat, tak si to snad stihnu přečíst celé a možná se i uklidním a změním na zakladatelku názor…
ona se bohužel moc nezapojuje, po tom příšerném prvním příspěvku napsala nějaký druhý, kde se to jako pokusila zmírnit a pak ještě tuším třetí, kde (na četné narážky kde má problém) osvětlila, že teda vyrostla v děcáku a taky si z něj pak sama děti vzala (k vlastním, takže neplodná není). Takže nevím zda názor změníš, spíš ne…ale uvidíš kdyžtak sama. Každopádně toto je jedna z mála diskuzí na toto téma, kde se to zatím nese v relativně poklidném duchu, pro někoho může být eventuelně i informačně hodnotná a…prostě možná stojí za to jí věnovat čas, máš-li ho.
@macina25 píše:
za 3.argumentovat tím, že je to proti přírodě?? haha nenechtě se vysmát. Pár příkladů…když dostanete zánět slep. střeva, tak nepůjdete na operaci, protože příroda chtěla aby jste na tuto nemoc zemřeli, pokud budete mět šedý zákal, tak nepůjdete na opareci a zůstanete slepé, protože to tak příroda chtěla. Pokud si přetrháte vazy, nebo zlomíte nohu na 4×, tak už navždy nebudete chodit normálně protože příroda nechce aby vám do toho zasahovali lékaři. atd…
Pokud si hrajem s lékařstvím na bohy, tak nevím proč nepomáhat lidem s oplodněním, když to jde a tisíce lidem už to přineslo štěstí. Budme tolerantní k lidem i světu kolem nás.
Toto už je tak trošku cynické, myslím si, že k IVF by se mělo přistupovat s respektem a s pokorou. Pořád cítím poměrně velký rozdíl mezi operací slepého střeva a „vyrobením“ života v petriho misce. Nehledě na to, že většině lidí na tom vadí fakt, že ne všechna embria se zavádějí.
@wobludka píše:
Já bych nakousla ještě jedno takové podtéma, asi proto že mám čerstvou zkušenosta to tu věc, že se o IVF často hovoří jako o té nejjednodušší cestě. Já otěhotnět můžu nejspíš bez problémů, před pár dny jsem byla služebně pryč a ve dvě ráno mi stál přede dveřmi kluk jen v trenkách s peřinou v ruce, kluk kterej se mi strašně líbí, kterej je vzhledově hrozně podobnej mýmu manželovi. A teď tam stojíte za těma dveřma, folikul vás tlačí jen a jen prasknout, vy máte možnost to několikaleté trápení ukončit jednou pro vždycky, stačí jen otevřít ty dveře. A já to neudělala, ikdyž vím, že to dítě možná nebudu mít už nikdy. Protože mám pocit, že bych se na sebe druhý den nemohla podívat do zrcadla.
Tohle prý radili doktoři ženám v dobách, kdy nebylo IVF. Netuším, jak bych se zachovala, kdybych byla opravdu zoufalá. Naštěstí jsem v této situaci nebyla a nemusela jsem ji řešit
![]()
Možná bych ještě doplnila dvě fakta a to že drtivá většina lidí není absolutně neplodná, u neplodnosti vždy hovoříme o pravděpodobnosti. To že mají kupu dětí přirozeně i Ti, kteří absolvovali IVF, třeba i neúspěšně, to není nic výjimečného. S technikou PGD už se IVF netýká jen neplodných. Dalším faktem je, že ženy s nízkou děložní sliznicí by musely z etických důvodů, které vyčítáme IVF, chodit kanálama. U těch každý měsíc vznikne hatchující blastocysta která následně zaniká.
Příspěvek upraven 14.11.14 v 13:11
Dočetla jsem od včerejška zbytek diskuze (a že toho je
) a dozvěděla se hodně nových informací
ačkoliv se mě IVF netýká, zajímá mě, protože bratr se ženou tím prošli a si teď lépe dokážu představit nejen to, co vlastně absolvovali, ale i to s čím možná morálně také bojovali
O to víc mě mrzí, že druhý pokus nevyšel, ale aspoň jedno dítě, dnes už krásnou slečnu, mají a všichni ji moc milujeme ![]()
Čistě teoreticky:
Nejednou se tady hovořilo se možné selekci embryí - když to hodně zjednoduším - tohle je ok, to mi dejte, s tímhle by mohly být potíže, to nechci
Ruku na srdce - která z nás by si v dětském domově vybrala (z těch právně volných) postižené dítě, nebo dítě, které má nějaké poškození?
kolik takových rodin by se našlo, které by se dobrovolně vydaly na cestu celoživotních potíží? ![]()
Pokud co jen jedna z žen, které si myslí, že selekce embryí je nemorální, nedokáže pozitivně odpověď na otázky výš, tak si myslím, že je to jen čirý alibismus vlastního svědomí. Já v tom totiž rozdíl opravdu nevidím ![]()
@Michelangelo moje babička to dodnes nepochopila, proč proboha absolvuju tuhle hrůzu, když jsem mladá a relativně hezká a spravilo by to pár rumů u souseda.
@neila
Mas do urcite miry pravdu. Nevzala bych si z dětského domova dite s postižením a proto je to pro me i nemozne jít na IVF, nechtěla bych onu selekci, jak jsi napsala.
@neila píše: Čistě teoreticky:
Nejednou se tady hovořilo se možné selekci embryí - když to hodně zjednoduším - tohle je ok, to mi dejte, s tímhle by mohly být potíže, to nechciRuku na srdce - která z nás by si v dětském domově vybrala (z těch právně volných) postižené dítě, nebo dítě, které má nějaké poškození?
kolik takových rodin by se našlo, které by se dobrovolně vydaly na cestu celoživotních potíží?
Pokud co jen jedna z žen, které si myslí, že selekce embryí je nemorální, nedokáže pozitivně odpověď na otázky výš, tak si myslím, že je to jen čirý alibismus vlastního svědomí. Já v tom totiž rozdíl opravdu nevidím
Miminko, které jsem teď naposledy čekala mělo vadu slučitelnou se životem - děti, které mají mozaikovou trisomii na 22 mají mentální retardaci různého stupně, poruchy srdce… Umřelo samo, ale kdyby ne donosila bych ho. Může se nám to stát znovu, přesto jsem selekci odmítla.
@avm3 Já jsem zmiňovala právě i antikoncepci a nitroděložní tělísko jako věci, kterým neholduji.
@Zuzik12 píše:
Zkus si představit, že to psal člověk, který seděl ve školní lavici a paní učitelka řekla dětem, že mají poprosit maminku…maminka jim nachystá…maminka jim koupí atd. Kolik takových vět jenom ve škole slyšela a bodal jí při tom nůž do srdce
Třeba pochopíš a nebudeš se na ni zlobit
![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.