Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@AndilekOli no ale bylo Ti to nabídnuto jako možnost, předpokládám že Tě do PGD nikdo nenutí (to by mi vadilo hodně, přestože já bych volila jinak), vím tu o víc holkách které to odmítly. Na druhou stranu je tu i velmi mnoho těch kteří tu možnost uvítali.
@AndilekOli píše:
Tak právě v mém případě by se jednalo o selekci, takže by se skutečně vybíralo.
jo, tak to je asi mimo téma i můj další komentář… v tom případě se omlouvám…
obecně souhlasím s tím že dítě bohudík není povinnost a bohužel ani nárok, ale to druhý mi příjde „smutný“ a pokud jsou možnosti, jak s tím něco udělat tak vždycky doufám, že něják to nakonec pude… ale jako všechno i tohle je dost ovlivněný mojí povahou a tím jak to vnímám u sebe, tudíž chápu, že jsou lidi, kteří děti nechtějí, nebo kteří chtějí vychovávat proto by pro ně byla naplněním i adopce, ale tím, že já to mám jinak, tak obecně je můj názor nějáký a kdybych se bavila s někým o konkrétní situaci nejspíš by taky byl trochu jiný… nedávno jsem četla, nevím kde, rozhovor s mudrem z nějákého CARu a ten právě říkal, že jsou lidi, kteří příjdou s tím, že chtějí jen vyšetřit aby věděli jestli cvičení nebo bylinky, jinak ivf nechtějí… zjistí, že ani cvičení ani bylinky v jejich případě nepomůžou, tak né hned, ale často se stává, že to původní odmítnutí přehodnotí a hranice se o kousek posune… ale smutný je, že to prostě běží pořád dopředu a zhodnotit to lze až zpětně a navíc nemáme možnost naživo srovnat víc variant…
@Menora píše:
@AndilekOli
Taky vidim zásadní rozdíl mezi léčením rakoviny a IVF.
tak to vidím i já.
ale někdy je to tak trochu provázané, jak už tu ráno padlo, někdo si dítě „pořídí“ proto, aby jeho kmenové buňky zachránily nemocného sourozence. Samozřejmě ho pak nehodí do popelnice nebo nedá do děcáku, ale vychovává a miluje, protože je to jejich další dítě. Ale původně v plánu nebylo, nebýt nemoci staršího.
akorát zkrátka někdo si ho opravdu a doslova „pořídí“ (za měsíc je zaděláno), jiný pár, třeba zrovna neplodný, méně plodný nebo jak tu psala ze života příklad Terinka tak úzkostný a soulože v těžké životní situaci neschopný, potřebuje pomoc IVF, protože jinak by dítě-zachránce, počít nedokázal.
@AndilekOli to je mi moc lito
verim, ze te uz nic podobneho nepotka
jsi moc silna, ja bych na to nemela
@Menora pak je to v poradku, kazdy si vybira cestu, ktera je pro nej prijatelna ![]()
@Natálka26 píše:
@uglukJá ale nepíšu IVF ano a náhradní matka ne, mám to přesně naopak
Vím co znamená pojem náhradní matka, ale tento pojem beru i na svoji situaci, kdy bych já měla náhradní matku na odnošení dítěte - nikoliv bilogicky mého, ale biologicky mého muže - jestli bude znít líp adopce tak fajn.
jo, já jen reagovala na to, že ji nejde normálně oplodnit inseminací, že musí proběhnout IVF.
@wobludka píše:
Já bych nakousla ještě jedno takové podtéma, asi proto že mám čerstvou zkušenosta to tu věc, že se o IVF často hovoří jako o té nejjednodušší cestě. Já otěhotnět můžu nejspíš bez problémů, před pár dny jsem byla služebně pryč a ve dvě ráno mi stál přede dveřmi kluk jen v trenkách s peřinou v ruce, kluk kterej se mi strašně líbí, kterej je vzhledově hrozně podobnej mýmu manželovi. A teď tam stojíte za těma dveřma, folikul vás tlačí jen a jen prasknout, vy máte možnost to několikaleté trápení ukončit jednou pro vždycky, stačí jen otevřít ty dveře. A já to neudělala, ikdyž vím, že to dítě možná nebudu mít už nikdy. Protože mám pocit, že bych se na sebe druhý den nemohla podívat do zrcadla.
Máš můj obdiv, protože se obávám, že já bych ty dveře asi otevřela. Vím o sobě, že pokud by manžel byl úplně neplodný, měla bych s tím obrovský problém. Vím, že to není moc hezké a něco to o mně taky vypovídá nebo o našem vztahu…Ale jednou jsme se o tom bavili s manželem a v podstatě mi on řekl to samé. Je to divné…možná, že proto nám osud děti dopřál, že máme být spolu.
Bezdětnost či dlouhé „snažení“ by náš vztah pravděpodobně neustál.
@Michelangelo píše:
Kdyby to bylo moje, tak ti to sem zkopíruji, ale jsou to kočky ze skupiny a tudíž to neudělám. Jsou 2, obě měly po IVF VV. Jedna ukončení ve 14 tt a druhá v 17tt. Screening, odběr chloriových klků, odběr plodovky a už to jelo. Jedna rodila 2 dny, druhá 3 dny. Nepřeji ti zažít to, co ony. Je to víc, jak 3 roky a OBĚ mají další dítě PŘIROZENĚJak je to možné, když byly obě neplodné?
ja ti o tom taky premyslim, protoze takovych pripadu je fakt hodne
ale myslim, ze je docela dobre mozne, ze to IVF a nebo to tehotenstvi samo zenu nejak zplodni. Oboji je hormonalni bomba. Proste ta zena po IVF uz neni stejna, jako predtim.
@Michelangelo píše:
Vidím to stejně. Syn měl přítelkyni a řekla jsem jí o metodě měření bazální teploty. Je přirozená, naučí se poznat, jak funguje naše tělo v této oblasti. Odmítla to, že se s tím nebude mordovat. OK, její věc. Začala zobat antiko a za pár měsíců měla embolii a musela na angioplastiku. V 17- ti letechUž nikdy nesmí brát hormonální léčbu za účelem plodnosti. Jedině se souhlasem hematologa, který by si to vzal na triko.
hele zrejme bude mit trombofilii, kdyby se na to neprislo v 17 po antiko, prislo by se na to, az by tu hormonalni lecbu zacala uzivat pro neplodnost. anebo by dostala mrtvici v tehotenstvi. Anebo by nekolikrat potratila, nez by se na to prislo. Mozna stesti, ze tu antikoncepci zkusila - ono nikdy nevis, co by, kdyby.
K prebytecnym embryim - ja se teda vubec nedivim, ze si jich nekdo necha udelat 10, ikdyz chce deti dve - ona je pomerne mala sance uspechu a z deseti hezkych embryii je docela casto dalsi stimulace.
Ja se spis divim, ze neni vice rozsireno darcovstvi embryii.
Proc se darovana emrya „vyrabi“ de novo z darovanych vajec a darovanych spermii, kdyz spousta zen po IVF resi moralni problem, co s prebytky, kdyz je nechci ani utratit, natoz na nich delat pokusy. ony by je radydaly zadarmo, zatimco jine si trebas darovane embryo za desetitisice nemohou dovolit, ruce by utrhaly za nejake prebytecne.
@Pudloslava píše:
ale myslim, ze je docela dobre mozne, ze to IVF a nebo to tehotenstvi samo zenu nejak zplodni. Oboji je hormonalni bomba. Proste ta zena po IVF uz neni stejna, jako predtim.
Na tom něco bude ![]()
@Pudloslava píše:
hele zrejme bude mit trombofilii, kdyby se na to neprislo v 17 po antiko, prislo by se na to, az by tu hormonalni lecbu zacala uzivat pro neplodnost. anebo by dostala mrtvici v tehotenstvi. Anebo by nekolikrat potratila, nez by se na to prislo. Mozna stesti, ze tu antikoncepci zkusila - ono nikdy nevis, co by, kdyby.
Takže si myslíš, že za to nemůže antiko, ale měla skrytý problém?
Dávalo by mně to smysl ![]()
@Pudloslava píše:
u nás v bytovce byla paní, která dle doktorů nemohla mít nikdy dítě (je to už 30 let, takže ta diagnostika určitě nebyla co dnes). Nicméně adoptovali si s manželem malého Roma z DD a do dvou let otěhotněla přirozeně
Doktoři nad tím kroutili hlavami, že to není možné
Pozorovali ji jak družici nad zemí, co tomu nemohli přijít na kloub a když o rok znovu otěhotněla, tak to uzavřeli s tím, že to mateřství, co se v ní „rozhořelo“ po adopci toho malého zcela „přenastavilo“ fungování jejího těla
Takže je docela dost možné, že po úspěšném IVF a následném porodu a děje něco podobného ![]()
tak jak jsem to napsala a vysvětlila tak vnímám ve svém případě náhradní matku, myslim ze jsem to vysvětlila dostatecne na to aby jsi neustale útočila! Pokud to nejsi schopna pochopit, pak mi nepiš. Samozřejmě by to bylo štěstí a samozřejmě nevím jestli by k tomu přistoupili obě strany, ale biologicky by to bylo dítě mého muže. Proste pochop, ze s IVF nesouhlasím nikdy bych do něj nešla a to jak u sebe tak u případného mimina náhradní matky nebo pro tebe nositelky. Snad to chápeš a přestaneš psát posměšný příspěvky s co největší snahou ze mě udělat největšího idiota pod sluncem.
To samozřejmě vím;) ale vlastně by mě zajímalo jestli by to vlastně šlo tak jak chci tedy jak si to představuji. Jestli by si ji třeba předtím nemusel vzít nebo by stačilo ze by byl napsán v RČ a ona se dítěte vzdala.. ![]()
@Natálka26 píše:
@terinka4444To samozřejmě vím;) ale vlastně by mě zajímalo jestli by to vlastně šlo tak jak chci tedy jak si to představuji. Jestli by si ji třeba předtím nemusel vzít nebo by stačilo ze by byl napsán v RČ a ona se dítěte vzdala..
takhle by to stačilo, to je vlastně princip přímé adopce, manžel je otec, ona se vzdá a ty adoptuješ.
V tomhle už se nevyznám, nikdy jsem to neřešila, tak nevím jak je to papírově proveditelný. A v RL jsi ty nebo ona?
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.