Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Naomina @heli111 Hm, tomu říkám názor. Až do teď to byla celkem kultivovaná diskuze. Každý má právo na svůj názor, nebo ne?
@verulenka A proč má zakladelka pocit že to musí řešit zrovna tady; co tím chce ziskat? Akorát někomu ublíží. Já jsem nemohla jinak. Její príspěvek je sice možná kultivovanější ale nevhodný. Ať nám napíše kolik má dětí a jak dlouho jim to trvalo. Vsadim se že má a to na první pokus. Bezdětná určitě není..
@Naomina píše:
Necetla jsem vše ale musím říct jedno. Zakladatelko jsi pěkná k. á. a
Víš co ti doporučuji? Založ si nějakou svojí diskuzi a tam si piš ty svoje sprostárny. Až doted na těch 48 stránkách, které ty jsi jistě nečetla, nepadlo jediné sprosté slovo, i přes takto kontroverzní téma. Takže pokud chceš někoho urážet a být sprostá, tak někde jinde a tady to nekaž ![]()
@Naomina pokud mas potrebu reagovat na 49. strance rozjete diskuze, potom by mozna stalo za to tech 49 stranek prelouskat. Zakladatelka toho o sobe posleze napsala dost.
(pisu z pozice zeny, ktera ma za deset let snahy a sedm IVF jedno dite, jestli je to relativni pro hodnotu nazoru)
@Lenka 80 diky moc, my cekali „jen“ sest, ty dalsi roky jsou snaha o druhe…
Proste desaty rok od te doby, co jsme se rozhodli mit dite a nechranili se a posleze zacali litat po doktorech, aby me nekdo nenarknul, ze mi ta cisla hapruji ![]()
@Lenka 80 no, my se nechranili uz v sestinedeli, s vedomim, ze v mem pripade by ten naprosty zazrak prebil i hruzu z toho, ze mam deti 10 mesicu od sebe
No nemam, no, pravda, do 15 mesicu jsem kojila. Kdyz ji byly dva roky, zasla jsem znovu do CARu a absolvovala dve plna IVF a jednu minimalku a nic z toho. Ale uz to pokouset nebudu, kazdy mame tu zaklopku jinde, nekdo treba uz pred prvnim IVF, ja si to vycerpala letos v listopadu, kdyz se mi z odebranych vajicek neoplodnilo ani jedno jedine. (toliko k diskuzi, zda je IVF proti prirode, v mem pripade proste mi priroda dite doprat nechtela, takze jsem mohla pouzit nejmodernejsi metody a stejne se nic neoplodnilo)
Jinak jsem nejen stejny rocnik jako ty, ale dokonce i stejne jmeno ![]()
@xsaleen píše:
Tak třeba mě se to taky týká.. mám jedno dítě přirozeně, druhé z IVF (naštěstí na první pokus)
U mě problém nebyl, byl u partnera, prostě dlouho čekal, a skoro ve 40 už děti mít přirozeně nemůže, nebo teda může, ale kdo ví, jak dlouho by to trvalo a zda vůbec.. Šla jsem do toho z lásky k němu, aby měl taky vlastního potomka, kterého uvidí vyrůstat
Upozorňuju, že jsem se dostala k prvním několika stránkám, dál už to číst nebudu, protože se názory budou opakovat, ale myslím, že kromě trolení tu došlo k nepochopení druhé strany. Ano, já osobně na IVF pohlížím jako na něco, co je z hlediska přírody špatně a to především protože to podstupují často lidi, kteří chtějí mít všechno a svou neplodnost si zavinili vlastní chybou. Problém je, že tyto geny a styl se dál bude předávat jejich IVF dětem, takže se to bude akorát zhoršovat. A to je myslím primárně to, proč se to některým lidem nelíbí.
Nic proti těm, které se snaží, kterým se to dlouho nedaří a pak jim IVF pomůže. OK, budiž, ale v poslední době kolem sebe až příliš často vídám lidi, kteří upřednostní všechno nad rodinu a pak si v pozdním věku vzpomenou na děti. Jsou naštvaní, že jim to nejde (fakt divný tyjo) a jdou na IVF. Povede se jim dítě, oni tomu dítěti předají svůj vzorec chování a takhle dál a dál. To je ta katastrofa lidstva a to je to, co mě osobně na tom vadí. Biologicky je to však špatně. Často jde navíc o lidi, kteří do sebe celý život ládují antikoncepce, kouří, pijou. Pak vylezou ze školy, dítě je nuda, tak počkáme. Ve 30 si vzpomenou (a to je ještě ten lepší případ), jenže to už začíná přesně ten věk, který je na prvorodičku prostě moc. Že to dnešní ženy a muži nejsou schopni pochopit je opravdu smutné a ještě smutnější je, že to často berou tak, že „dyť pohoda, kdyžtak lékaři pomůžou“ ![]()
Chtěla bych jen dodat, že opravdu neodsuzuji a věřím, že to pomůže mnohým, jen mi přišlo líto, jak se někteří pustili do zakladatelky a dalších, které vyjádřily nesouhlas s IVF a myslím si osobně, že to může mít co do činění právě s tím, jak se k tomu IVF v dnešní době mnohé ženy staví ![]()
@Nimie píše:
jen mi přišlo líto, jak se někteří pustili do zakladatelky a dalších, které vyjádřily nesouhlas s IVF
Mně ta diskuze přišla maximálně korektní a poučná. Obě strany se krotily v emocích a opravdu věcně argumentovaly, což je na emiminu osvěžující ![]()
@Nimie ja na tohle uvadim priklad moji mamy. Zacala se snazit ve dvaceti, pet let to neslo, tehdy zadny IVF nebylo, nikdy nikdo neodhalil jedinou pricinu ani u jednoho z toho paru. Nakonec se jim zazracne podarilo zplodit dceru - me. A ja po petadvaceti letech mela naprosto stejny problem. Oba dva vzorne zdravi, nekuraci, stihli lide, sex radi a casto a nic, nic, nic. Dost dobre mozna jsem to „neco“ zdedila po mame, proste mi predala nejaky blby geny, doktori jenom kyvaji hlavou, ze neplodnost sice z priciny nezname, ale dost dobre mozna „zdedene“. Takze se sama sebe ptam, jestli mi jednou moje dcera, jestli bude mit problemy s otehotnenim, bude vycitat, ze to ma po mne. Doufam ze ne, stejne jako me nikdy nenapadlo obvinovat mamu, ze se vlastne ani nemela pokouset rozmnozovat, kdyz jeji deti mohly zdedit totez. „Blbe geny“ se totiz siri prirozene stejne jako pres IVF. A jsou i „geny daleko blbejsi“ nez nemoct mit deti. Pisu to zamerne v uvozovkach, je to mysleno s velkou nadsazkou, ale proste sama za sebe netusim, kde jsem mohla udelat chybu, vcetne tech odkladani snahy o dite pres petadvacet, mnoha let antikoncepce, koureni ci alkoholismu, v tomto mam svedomi ciste… A zas si (opet s nadsazkou) troufam rict, ze geneticky potencial nas dvou az na tu mizernou schopnost rozmnozovani pres to vsecko za to rozmnozovani opravdu stoji
Kolikrat vic, nez jinych, kteri se mnozi jak kralici.
@AndilekOli píše:
Mně ta diskuze přišla maximálně korektní a poučná. Obě strany se krotily v emocích a opravdu věcně argumentovaly, což je na emiminu osvěžující
Jo to je pravda, ale ze začátku mi to přišlo přeci jen trochu agresivní a že druhá strana byla tak nějak příliš uražená, což je škoda. Je dobré znát oba dva pohledy, zvlášť v takto důležitém tématu. Je mi líto každé, která touží o dítěti a nejde jí to, ale vnitřně nemůžu zkousnout ty, které to berou jako samozřejmost a ne jako dar. Přesně jak tu někdo psal, je potřeba k životu přistupovat s jistou pokorou a vážit si toho, co nám poskytuje. Děti v Africe se rodily a rodit budou, protože oni nejsou postiženi tou naší nafintěností a necítí se být nadřazeni nad přírodou, prostě jednají tak nějak v souladu s ní, což my tak nějak děláme čím dál tím míň ![]()
@ugluk píše:
@Nimie ja na tohle uvadim priklad moji mamy. Zacala se snazit ve dvaceti, pet let to neslo, tehdy zadny IVF nebylo, nikdy nikdo neodhalil jedinou pricinu ani u jednoho z toho paru. Nakonec se jim zazracne podarilo zplodit dceru - me. A ja po petadvaceti letech mela naprosto stejny problem. Oba dva vzorne zdravi, nekuraci, stihli lide, sex radi a casto a nic, nic, nic. Dost dobre mozna jsem to „neco“ zdedila po mame, proste mi predala nejaky blby geny, doktori jenom kyvaji hlavou, ze neplodnost sice z priciny nezname, ale dost dobre mozna „zdedene“. Takze se sama sebe ptam, jestli mi jednou moje dcera, jestli bude mit problemy s otehotnenim, bude vycitat, ze to ma po mne. Doufam ze ne, stejne jako me nikdy nenapadlo obvinovat mamu, ze se vlastne ani nemela pokouset rozmnozovat, kdyz jeji deti mohly zdedit totez. „Blbe geny“ se totiz siri prirozene stejne jako pres IVF. A jsou i „geny daleko blbejsi“ nez nemoct mit deti. Pisu to zamerne v uvozovkach, je to mysleno s velkou nadsazkou, ale proste sama za sebe netusim, kde jsem mohla udelat chybu, vcetne tech odkladani snahy o dite pres petadvacet, mnoha let antikoncepce, koureni ci alkoholismu, v tomto mam svedomi ciste… A zas si (opet s nadsazkou) troufam rict, ze geneticky potencial nas dvou az na tu mizernou schopnost rozmnozovani pres to vsecko za to rozmnozovani opravdu stojiKolikrat vic, nez jinych, kteri se mnozi jak kralici.
Jasně, však proto píšu, že chápu ty, kterým to prostě nejde ač dělají co mohou. Občas se to stane a nikdy nevíme co se nám v tom organismu děje. Ale je strašně smutné, když místo aby se na to pohlíželo jako na tu poslední spásnou možnost, se na to pohlíží jako na automatickou pomoc. Prostě proč by se ženská měla namáhat kvůli něčemu jako je dítě, však ono dneska se běžně rodí i ve 40, tak proč by si v 25 ničila postavu. Přeháním, ale to posouvání věku prvorodiček je znatelné a zdaleka ne u všech jde o to, že jim to prostě dlouhodobě nejde…
@Nimie a vidis, kdesi v hloubi diskuze jsem vkladala postreh, ktery me samotnou velmi zaujal. Ze zrovna v te Africe je neplodnost ohromny problem postihujici az 30 % populace. Ono to navenek nevypada, neb tech 70 % se dokaze rozmnozovat tak, ze v prumeru jsou ta cisla i tak zavratna. Jako priciny byvaji uvadeny zenska obrizka a nekontrolovane sireni pohlavnich chorob. A na rozdil od „civilizovanych zemi“ (hodne velike uvozovky) tam je neplodnost PRO ZENU ohromne stigma (i kdyz kolikrat je na vine chlap), IVF kdyz uz tam vyjimecne je, tak je financne naprosto nedostupne a proste zenska, ktera nemuze mit deti, nema zivot ani trochu jednoduchy
Coz si zrovna nejsem jista, jestli tohle prirozene jednani, ktere neni nadrazene nad prirodou, je neco, po cem bychom meli touzit.
@Nimie píše:
Upozorňuju, že jsem se dostala k prvním několika stránkám, dál už to číst nebudu, protože se názory budou opakovat, ale myslím, že kromě trolení tu došlo k nepochopení druhé strany. Ano, já osobně na IVF pohlížím jako na něco, co je z hlediska přírody špatně a to především protože to podstupují často lidi, kteří chtějí mít všechno a svou neplodnost si zavinili vlastní chybou. Problém je, že tyto geny a styl se dál bude předávat jejich IVF dětem, takže se to bude akorát zhoršovat. A to je myslím primárně to, proč se to některým lidem nelíbí.Nic proti těm, které se snaží, kterým se to dlouho nedaří a pak jim IVF pomůže. OK, budiž, ale v poslední době kolem sebe až příliš často vídám lidi, kteří upřednostní všechno nad rodinu a pak si v pozdním věku vzpomenou na děti. Jsou naštvaní, že jim to nejde (fakt divný tyjo) a jdou na IVF. Povede se jim dítě, oni tomu dítěti předají svůj vzorec chování a takhle dál a dál. To je ta katastrofa lidstva a to je to, co mě osobně na tom vadí. Biologicky je to však špatně. Často jde navíc o lidi, kteří do sebe celý život ládují antikoncepce, kouří, pijou. Pak vylezou ze školy, dítě je nuda, tak počkáme. Ve 30 si vzpomenou (a to je ještě ten lepší případ), jenže to už začíná přesně ten věk, který je na prvorodičku prostě moc. Že to dnešní ženy a muži nejsou schopni pochopit je opravdu smutné a ještě smutnější je, že to často berou tak, že „dyť pohoda, kdyžtak lékaři pomůžou“
a nebude to náhodou i dobou, kdo rozumný si dneska udělá dítě hned po škole? myslím plánovaně, jednak na to nejsou peníze a ženu potom nikdo nikde nezaměstná. Máš na to zvláštní názor
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.