Odsuzuji IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5073
7.12.14 20:54

@elanaa A tím se dostáváme k nešvaru dnešní doby, která s tímto úzce souvisí. A to je společenský tlak, aby měl každý VŠ titul. Teď už v některých profesích, kde dříve stačilo patřičné SŠ, dokonce tlak ze zákona - zdravotní sestry, učitelky v mateřské školce, úředníci. Výsledkem je velké množství mladých lidí s titulem (a prodlouženým mládím) z kvalitních, ale častěji pochybných i velmi pochybných škol, kteří začínají žít místo v 18 letech až v 25 - protože se úplně nenosí studovat jen 5 let, ale studium se protahuje o rok a o Erasmus…

@Nimie Mladí, kteří bydlí u maminek v Mama hotelu jsou kapitolou sami pro sebe. Tragické je, že je v tom ty maminky podporují. Přece nebude chudinka platit nájem hned z prvních výplat, ať si mazlík také něco užije a koupí. Takže tito „mladí“ (25, 28, 30 let) pak mají domácí servis a výplatu jako kapesné, velmi často platí doma za jídlo a ubytovaní směšné částky jako třeba 2000 měsíčně. Proč by se potom stavěli na vlastní nohy. Bohužel takové mám i v příbuzenstvu a mezi kamarády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955

@AndilekOli tak předně to řeší ona, doktoři jsou Ti, kteří se jí následně snaží pomoci. I mezi „snažilkami“ jsou velké rozdíly, některé nevidí neslyší a se slzami v očích prosí dr ať už mohou stimulovat, jiné tomu nechávají volný průběh několik let. To je každého boj. Doktor má minimální prostor druhého odhadnout, samozřejmě předpokládá, že člověk přišel proto, že si chce nechat pomoct. Já se teď třeba taky na transfer necítím, tak tam prostě lezu jen na cytologii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227

@AndilekOli A co vlastně je „schopni se zajistit“? Aby měli našetřený roční plat na „co kdyby“? (snažší varianta) Aby měli vlastní bydlení? (obtížnější varianta)

Mimochodem - na začátku 20. století byla rodička, i prvorodička, kolem 30 let dost běžná záležitost. Kolem roku 1980 to bylo na minimu kolem 24 let a od té doby to stoupá. Tetu měla babička v 30 letech, mamku v 35 a co koukám u nich na vesnici na věk starousedlíků a jejich dětí, rozhodně nebyli jediní. S dědou byla v té době několik let, pracovala a když chtěli, měli děti.

Doplnění - v první republice byl průměrný věk prvorodiček 27 let, protože neexistovaly žádné sociální programy, tak se založením rodiny váhaly. Takže v podstatě jako dnes. Jsme „jen“ o 3 roky pozadu s věkem, kdy si „dovolíme mít dítě“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 21:00

@wobludka Očekávala bych, že doktor takové ženě vysvětlí, že organismu bude třeba rok, dva trvat než se vrátí do normálu. A ne, že hned začne stimulovat. Vzhledem k mému věku se mezi mými přáteli vyskytují ženy ve středním věku, které konečně zahnízdily a zatoužily po dítěti. A samozřejmě po pár měsících neúspěšných pokusů začaly z důvodu věku tlačit na medicínské řešení.

Mimochodem oni to ti doktoři nabízí docela běžně. Po poslední revizi mám anovulační cykly - půl roku. A pan doktor by to chtěl hned řešit. Přitom já mám pocit, že tělo po zátěži posledního roku a půl (3 nedokončené těhotenství) prostě ví co dělá a odpočívá. že to toho doktora také nenapadne :nevim:

@Nimie Leckterá dívka bohužel cítí i tlak ze strany partnera. Bohužel chybí osvěta i směrem k mužům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31387
7.12.14 21:00
@AndilekOli píše:
@elanaa A tím se dostáváme k nešvaru dnešní doby, která s tímto úzce souvisí. A to je společenský tlak, aby měl každý VŠ titul. Teď už v některých profesích, kde dříve stačilo patřičné SŠ, dokonce tlak ze zákona - zdravotní sestry, učitelky v mateřské školce, úředníci. Výsledkem je velké množství mladých lidí s titulem (a prodlouženým mládím) z kvalitních, ale častěji pochybných i velmi pochybných škol, kteří začínají žít místo v 18 letech až v 25 - protože se úplně nenosí studovat jen 5 let, ale studium se protahuje o rok a o Erasmus…

tak toto bych podepsala.

ono bohužel vzdělání se devalvuje, ten proces je postupný…v generaci našich dědů a pradědů byl „někdo“ ten, kdo měl maturitu, ten, kdo byl dokonce inženýr nebo lékař či advokát, byl taková honorace, že rodina měla potřebu napsat mu to na náhrobek :jazyk: V generaci našich rodičů už měl maturitu leckdo, vysokoškoláků bylo taky relativně dost a málokdo byl docent. Mezi našimi vrstevníky je vysokoškolák standard, kdo není doktor (PhD), může se jít (s nadsázkou stále, ale kdoví jak za pár let) na pracovním trhu klouzat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
7.12.14 21:02

Tak HA má spoustu rizik, přesto je to vynález co významně posunul postavení žen ve společnosti, na to už rády zapomínáme. Nic není černobílé, má spoustu rizik, není vhodná pro každého… I tak já byla velmi spokojenou uživatelkou a dneska bych volila stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31804
7.12.14 21:03
@elanaa píše:
"to další nekomentuju (práce při škole atd.), přiznám se, že jsem moc nepobrala jak to s naší diskuzí souvisí, jestli to, že vylezu ze školy, můžu si pořídit hned rodinu a bydlení a ve třiceti naběhnout k zaměstnavateli a přestavit se mu jako síla bez skutečné praxe (přece jen brigáda při škole je prostě něco jinýho, není to zaměstnání), zato s dětma čtyři a šest let, to mi zrovna optimální nepřijde. Teď píšu stoprocentně obecně, samozřejmě každý příběh je individuální a extrémy lze najít na obou stranách.Příspěvek upraven 07.12.14 v 20:45

No souvisí to tak, že odpadá argument „já si je nemůžu dovolit živit“ ;) a nemluvím nutně o brigádách, znám spoustu lidí, kteří na VŠ začali pracovat ve firmách nebo rozjeli svůj podnik a jsou úspěšní. Často se snaží pak i spolupracovat s tou firmou co se týče bakalářek a diplomek a i kdyby tam neměli zůstat, tak se o sebe umí postarat, jsou samostatní a mají zkušenosti.

A to je právě ono - když je člověk mladý, zvládne toho víc než starší a bývá i flexibilnější. Dobrý, pár let s dítětem, záhul, nízký příjem, náročné na čas, ale pak se z toho vymotá, děcko stejně bude chodit do školy, rodiče se vrátí do práce a když jim bude cca 40, tak dítě už bude více či méně odrostlé, samostatné a rodiče si s klidem mohou budovat kariéru a užívat si, mohou si budovat zázemí pro důchod, mohou svým dětem pomoci v těžkých chvílích.

Naproti tomu vidím jak je to u starších rodičů, udělají kariéru, užijou si srandu, pak se jim třeba v 35 narodí první dítě, oni sice ve 35 jsou ještě relativně mladí, ale uběhne pár let a spousta z nich už rozhodně nemá na to zvládat efektivně dítě, práci a domácnost, něco šidí, nestíhají. Dítě roste, osamostatní se, když rodičům bude cca 55, dítě strádá, protože rodiče jsou příliš staří a když by potřebovalo v tom důležitém momentu (20 - 30 let) pomoci s bydlením, dětma nebo s něčím podobným, tak na to už rodiče nemají, protože mají před důchodem a jsou rádi, že si stihnout zajistit něco málo pro sebe, natož aby dotovali své děti. Bohužel tyto situace sleduji v přímém přenosu a ano, rodiče se snaží, ale jsou pak sami nešťastní z toho, že už tomu dítěti nemohou dát to, co by mu mohli dát a jsou rádi, když se vyhnout tomu, aby se dítě muselo ve svých 20 letech o ně ještě starat.

A bavíme se především o věku prvorodiček, protože starší děti pak pomáhají s mladšími a pokud už pak rodiče nemohou nebo jsou příliš staří, tak stále jsou tu ti starší sourozenci. Ono z pohledu toho rodiče je to zdánlivě ok, ale pak když si člověk zažije, jaké to je být dítě starších rodičů, tak pak teprve zjistí, jak moc negativně to pak to dítě ovlivní. Protože pak přesně to dítě setrvává dlouho s rodiči (buď protože rodiče potřebují pomoc dítěte nebo protože dítě nemá na to se odstěhovat, jelikož nedostal příležitost a rodiče mu nejsou schopni pomoct), jeho vlastní děti si odsune dál, protože když dítěti bude 30 a mělo by mít vlastní děti, tak rodičům je 65, což už u některých lidí znamená, že se o ně dítě stará a pomáhá jim, takže je rádo, že má čas na sebe. A k tomu samému tím postupně odsuzuje vlastní děti. Je to divnej koloběh, který je biologicky prostě špatně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 21:03
@vodouska píše:
@AndilekOli A co vlastně je „schopni se zajistit“? Aby měli našetřený roční plat na „co kdyby“? (snažší varianta) Aby měli vlastní bydlení? (obtížnější varianta)

Moje definice je: mít peníze na uživení dítěte a rodiny bez nutnosti žádat stát a rodiče o pomoc. Například nevidím problém v bydlení v podnájmu. A dobré je mít rezervu alespoň na 3-4 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
7.12.14 21:04

@elanaa PhD se bere jak kde. U technických oborů je mnohem cennější autorizovaný inženýr a toho člověk získá po min 3 letech praxe (v závoslosti na projektech, které zpracoval)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
7.12.14 21:07
@vodouska píše:
@elanaa PhD se bere jak kde. U technických oborů je mnohem cennější autorizovaný inženýr a toho člověk získá po min 3 letech praxe (v závoslosti na projektech, které zpracoval)

Jak u kterých technických oborů. To se týká třeba stavařů, ale u nás nic takového není. PhD je nezbytnost pokud se člověk věnuje vědecké práci a výuce na univerzitě, jinak si myslím, že je to pro praxi zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31804
7.12.14 21:07
@AndilekOli píše:
" @Nimie Mladí, kteří bydlí u maminek v Mama hotelu jsou kapitolou sami pro sebe. Tragické je, že je v tom ty maminky podporují. Přece nebude chudinka platit nájem hned z prvních výplat, ať si mazlík také něco užije a koupí. Takže tito „mladí“ (25, 28, 30 let) pak mají domácí servis a výplatu jako kapesné, velmi často platí doma za jídlo a ubytovaní směšné částky jako třeba 2000 měsíčně. Proč by se potom stavěli na vlastní nohy. Bohužel takové mám i v příbuzenstvu a mezi kamarády.

Právě… já chápu, že se rodič snaží pomoct svému dítěti, ale pomoct lze více způsoby - pomoct se získáním vlastního bydlení, pomoct s prvními splátkami, ujistit dítě, že kdyby se nedejbože něco stalo, tak mu pomůžu pokud ho vyhodí z práce - cokoliv… ale tím, že ho budu držet doma a budu podporovat jeho nesamostatnost a jeho dětinskost, tím mu akorát uškodím :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
7.12.14 21:08

@AndilekOli no a co je správně? Kdyby se to nesrovnalo samo tak mu to pak půlka holek omlátí o hlavu. Je to jen a jen o komunikaci, nic víc. Mně dr řekl mezi dveřma že je to jasně na IVF, já odmítla, hledali jsme příčinu, zkoušeli kde co… A pak skončili u IVF. Prostě měl pravdu, ale já k tomu potřebovala dospět sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
7.12.14 21:13

@Beccca provokuješ,ne že ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31804
7.12.14 21:13
@AndilekOli píše:
Moje definice je: mít peníze na uživení dítěte a rodiny bez nutnosti žádat stát a rodiče o pomoc. Například nevidím problém v bydlení v podnájmu. A dobré je mít rezervu alespoň na 3-4 měsíce.

Jo, shrnula bych to nějak podobně. Na bydlení v podnájmu skutečně není nic tak špatného, nehledě na to, že spousta lidí má zděděno aspoň něco po prarodičích nebo pokud rodiče měli víc bytů. Navíc není problém v dnešní době koupit nejdřív něco malého, malému dítěti je to stejně šumák, splatit hypotéku, která bude relativně nízká a pak když dítě začne růst a rodiče se plnohodnotně vrátí do práce, tak si vzít hypo na něco většího, to menší pronajmout a splácet tím aspoň část té hypo. Když už nic jiného, tak ten malý byteček pak může využít třeba znovu to dítě nebo to lze prodat a přispět dítěti ke koupi jeho vlastního bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31387
7.12.14 21:14
@Nimie píše:
No souvisí to tak, že odpadá argument „já si je nemůžu dovolit živit“ ;) a nemluvím nutně o brigádách, znám spoustu lidí, kteří na VŠ začali pracovat ve firmách nebo rozjeli svůj podnik a jsou úspěšní. Často se snaží pak i spolupracovat s tou firmou co se týče bakalářek a diplomek a i kdyby tam neměli zůstat, tak se o sebe umí postarat, jsou samostatní a mají zkušenosti.

A to je právě ono - když je člověk mladý, zvládne toho víc než starší a bývá i flexibilnější. Dobrý, pár let s dítětem, záhul, nízký příjem, náročné na čas, ale pak se z toho vymotá, děcko stejně bude chodit do školy, rodiče se vrátí do práce a když jim bude cca 40, tak dítě už bude více či méně odrostlé, samostatné a rodiče si s klidem mohou budovat kariéru a užívat si, mohou si budovat zázemí pro důchod, mohou svým dětem pomoci v těžkých chvílích.

Naproti tomu vidím jak je to u starších rodičů, udělají kariéru, užijou si srandu, pak se jim třeba v 35 narodí první dítě, oni sice ve 35 jsou ještě relativně mladí, ale uběhne pár let a spousta z nich už rozhodně nemá na to zvládat efektivně dítě, práci a domácnost, něco šidí, nestíhají. Dítě roste, osamostatní se, když rodičům bude cca 55, dítě strádá, protože rodiče jsou příliš staří a když by potřebovalo v tom důležitém momentu (20 - 30 let) pomoci s bydlením, dětma nebo s něčím podobným, tak na to už rodiče nemají, protože mají před důchodem a jsou rádi, že si stihnout zajistit něco málo pro sebe, natož aby dotovali své děti. Bohužel tyto situace sleduji v přímém přenosu a ano, rodiče se snaží, ale jsou pak sami nešťastní z toho, že už tomu dítěti nemohou dát to, co by mu mohli dát a jsou rádi, když se vyhnout tomu, aby se dítě muselo ve svých 20 letech o ně ještě starat.

A bavíme se především o věku prvorodiček, protože starší děti pak pomáhají s mladšími a pokud už pak rodiče nemohou nebo jsou příliš staří, tak stále jsou tu ti starší sourozenci.Ono z pohledu toho rodiče je to zdánlivě ok, ale pak když si člověk zažije, jaké to je být dítě starších rodičů, tak pak teprve zjistí, jak moc negativně to pak to dítě ovlivní. Protože pak přesně to dítě setrvává dlouho s rodiči (buď protože rodiče potřebují pomoc dítěte nebo protože dítě nemá na to se odstěhovat, jelikož nedostal příležitost a rodiče mu nejsou schopni pomoct), jeho vlastní děti si odsune dál, protože když dítěti bude 30 a mělo by mít vlastní děti, tak rodičům je 65, což už u některých lidí znamená, že se o ně dítě stará a pomáhá jim, takže je rádo, že má čas na sebe. A k tomu samému tím postupně odsuzuje vlastní děti. Je to divnej koloběh, který je biologicky prostě špatně…

dík za vysvětlení.

já furt nevím…jednak tedy hustě záleží na škole, kterou člověk studuje-v tomto ohledu to mají jednodušší např. studenti technických oborů, tam je poptávka po levné, dosud nekvalifikované síle ve firmách určitě vyšší, ale to je pořád dost malý píseček, navíc to neřeší problém těch žen (dívek)-tyhle školy jsou spíš doménou mladých mužů. Studentka pedáku nebo práv může jít při škole tak balit do KFC kuřecí stehna nebo vyzvedávat cizí děti ze školky a dvě hodiny se jim věnovat než dorazí rodiče - ale tím se fakt moc nezajistí, neosamostatní ani si nezvýší kvalifikaci.

odstavec o starších sourozencích mi přijde fakt z říše scifi…konkrétně věta, co jsem vytučnila. Tyjo, já jsem starší sourozenec a jakkoli mám svého bratra ráda, fakt bych mu teda poděkovala, kdybych o něj měla ještě nějak pečovat :zed:, když je zdravý, chytrý a výdělečně činný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.