Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Nimie píše:
Pokud na to máš a budeš se o to snažit, je to suprJen prostě takových moc neznám, ono na jednu stranu žijeme déle a mnohdy kvalitněji, na druhou stranu stále často potkávám lidi, kteří už v 50 se sotva vlečou a jsou tak nějak vyčerpaní buď prací nebo dětma nebo čímkoliv podobným a je to hrozná škoda. A ono, to že se nám odsouvá důchod je jedna věc, ale s přirozeným stárnutím to často nemá moc společného
No tak statistika praví, že lidi 50-60 jsou nejlépe finančně zajištěnou částí populace. a promiň, ale řeči o lidech co se v 50 sotva vlečou - jo znám - zejména takové ty vesnické „ženské“ co mají v padesáti svých 40-60 kilo nadváhy a nadávají, že se nemůžou dočkat vnoučat a že na nich už nezáleží. Ale v naší rodině si už před 26 lety pořizovali první dítě ve 36 a druhé ve 40 - a teda nemám z nich pocit že teď v 65 letech se sotva vlečou. tetička měla druhé dítě ve 39 letech a první o tři roky dříve - před padesáti lety a ještě pořád se vleče dost čile. Samozřejmě že organizmus je na tom lépe když otěhotníš ve 24 letech, ale psát že v padesáti se člověk sotva vleče je taky trochu demagogie. Asi stejně jako jsem tady viděla spoustu diskuzí, kde se nadávalo holkám co si „nezodpovědně“ pořídí dítě ve dvaceti
@KackaDoup píše:
muze se jit klouzat, prootze uz je zase prevzdelany…jednoho doma mam, tak vim co pisu.
však jo, jak psala AndílekOli…PhD má význam pokud chce někdo zůstat ve výzkumu, dělat asáka na VŠ, případně skutečně v nějaké firmě zastávat pozici, která si toto vzdělání vyžaduje. Ale vidíme to dost často, student (po 7mi
)letech ukončí VŠ, do práce se mu nechce, tak co s tím…půjde na postgraduál a protáhne si mládí.
@julie74 ženy mely vzdy deti do te doby dokud to slo…klidne po 40 jeste par..
@Nimie Moje babička měla 4 děti a po revoluci v 60 začla podnikat. Pracovala 12 hodin denně. Určitým způsobem se realizovala. v 70 šly s dědou definitivně do důchodu. Vydělali si poctivě na nový dům, auto. A začli pěstovat zvířata - třeba 100 králíků, slepice, husy, kachny, kočky, psy. V 80 když splatila nový kotel a okna, řekla babička, ted začnu šetřit na nový ojetý auto. to jí teda dala máma, takže šetřit nemusela. V 81 předčasně a podle mě zbytečně umřela. Mámě je 55 a kdyby mě bejvala neměla v 18 (což bylo strašně brzo, nebyla vůbec dospělá, samostatná a náš vztah to dost poznamenalo). Ale dneska je čilá až dost. Loni maturovala. Rozhodně to neni odepsaná stařenka. A já mám taky ještě nesplněný sny (Tibet a Peru - žádná cestovka, 20 kg bágl na záda a pěkně po svejch). Ale na to je třeba cvičit
. Prostě si myslim, že pro moje potřeby jsem si to rozplánovala správně. Samozřejmě se se mnou může něco stát. Ale je tu kromě mojí a přítelovy mámy ještě moje ségra. A ta by se o moje dítě postarala stejně jako bych se já postarala o její, pokud by to bylo třeba.
@elanaa píše:
však jo, jak psala AndílekOli…PhD má význam pokud chce někdo zůstat ve výzkumu, dělat asáka na VŠ, případně skutečně v nějaké firmě zastávat pozici, která si toto vzdělání vyžaduje. Ale vidíme to dost často, student (po 7mi)letech ukončí VŠ, do práce se mu nechce, tak co s tím…půjde na postgraduál a protáhne si mládí.
jasny to naprosto chapu..
muj nastesti zustal v tom vyzkumu, ikdyz to zas ema problemy s financovanim…za penize z EU se nastavela vyzkumna centra a zapomelo se, ze se tam budou muset ti lidi i necim zaplatit
@achesa1 píše:
@Nimie Moje babička měla 4 děti a po revoluci v 60 začla podnikat. Pracovala 12 hodin denně. Určitým způsobem se realizovala. v 70 šly s dědou definitivně do důchodu. Vydělali si poctivě na nový dům, auto. A začli pěstovat zvířata - třeba 100 králíků, slepice, husy, kachny, kočky, psy. V 80 když splatila nový kotel a okna, řekla babička, ted začnu šetřit na nový ojetý auto. to jí teda dala máma, takže šetřit nemusela. V 81 předčasně a podle mě zbytečně umřela. Mámě je 55 a kdyby mě bejvala neměla v 18 (což bylo strašně brzo, nebyla vůbec dospělá, samostatná a náš vztah to dost poznamenalo). Ale dneska je čilá až dost. Loni maturovala. Rozhodně to neni odepsaná stařenka. A já mám taky ještě nesplněný sny (Tibet a Peru - žádná cestovka, 20 kg bágl na záda a pěkně po svejch). Ale na to je třeba cvičit. Prostě si myslim, že pro moje potřeby jsem si to rozplánovala správně. Samozřejmě se se mnou může něco stát. Ale je tu kromě mojí a přítelovy mámy ještě moje ségra. A ta by se o moje dítě postarala stejně jako bych se já postarala o její, pokud by to bylo třeba.
@julie74 píše:
a promiň, ale řeči o lidech co se v 50 sotva vlečou - jo znám - zejména takové ty vesnické „ženské“ co mají v padesáti svých 40-60 kilo nadváhy…
Ale já jsem nevycházela z řečí ani z vesnických ženských - bydlím v Praze - vycházela jsem z toho, co vidím kolem sebe, z lidí, které osobně zním
já jsem zas z rodiny, kde se první děti rodily kolem 25. roku, ženy i muži bez problémů dostudovali a pokud chtěli a měli na to, tak si udělali kariéru a zařídili si život tak jak potřebovali… ale je pravda, že se snažili od začátku a byli k tomu vedeni…
@achesa1 píše:
@Nimie Moje babička měla 4 děti a po revoluci v 60 začla podnikat. Pracovala 12 hodin denně. Určitým způsobem se realizovala. v 70 šly s dědou definitivně do důchodu. Vydělali si poctivě na nový dům, auto. A začli pěstovat zvířata - třeba 100 králíků, slepice, husy, kachny, kočky, psy. V 80 když splatila nový kotel a okna, řekla babička, ted začnu šetřit na nový ojetý auto. to jí teda dala máma, takže šetřit nemusela. V 81 předčasně a podle mě zbytečně umřela. Mámě je 55 a kdyby mě bejvala neměla v 18 (což bylo strašně brzo, nebyla vůbec dospělá, samostatná a náš vztah to dost poznamenalo). Ale dneska je čilá až dost. Loni maturovala. Rozhodně to neni odepsaná stařenka. A já mám taky ještě nesplněný sny (Tibet a Peru - žádná cestovka, 20 kg bágl na záda a pěkně po svejch). Ale na to je třeba cvičit. Prostě si myslim, že pro moje potřeby jsem si to rozplánovala správně. Samozřejmě se se mnou může něco stát. Ale je tu kromě mojí a přítelovy mámy ještě moje ségra. A ta by se o moje dítě postarala stejně jako bych se já postarala o její, pokud by to bylo třeba.
To je skvělé!
ale zas na druhou stranu - máte velkou rodinu, to je také bonus. Jenže v dnešní době vedou spíše jedináčkové, max. 2 děti (zvlášť pokud měla žena problém už s prvním a měla jej pozdě), což bohužel vede k tomu, že se pak množství těch případných pomocných rukou zužuje ![]()
@Nimie píše:
To je skvělé!ale zas na druhou stranu - máte velkou rodinu, to je také bonus. Jenže v dnešní době vedou spíše jedináčkové, max. 2 děti (zvlášť pokud měla žena problém už s prvním a měla jej pozdě), což bohužel vede k tomu, že se pak množství těch případných pomocných rukou zužuje
Nemají páry v dnešní době maximálně dvě děti spíš z toho důvodu, že už dvě děti jsou dost finančně náročné?
Pořád tady mluvíš o tom, že lidí ve tvém okolí jsou zajištění na pořízení dítěti sotva vylezou ze školy a raději si užívají. No já tedy moc takových lidí neznám. Stejně jako neznám nikoho, kdo si není vědom toho, že každá žena má již od narození jen určitý počet vajíček a ty samozřejmě stárnou a také moc dobře vědí, že se zvyšujícím se věkem jejich plodnost klesá
@Verunka.T financne narocne dle toho jake maji naroky rodice…ony toho deti zase tolik nepotrebuji…
http://www.lidovky.cz/…m-/veda.aspx?… Jak konstatuje agentura AFP, vyvrátili tak přes půl století staré tvrzení, že žena se rodí s daným počtem vajíček, které se během života neobnovují. Tímto zjištěním otevřeli nový prostor pro reprodukční medicínu.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/…m-/veda.aspx?…
@Verunka.T píše:
Nemají páry v dnešní době maximálně dvě děti spíš z toho důvodu, že už dvě děti jsou dost finančně náročné?
Pořád tady mluvíš o tom, že lidí ve tvém okolí jsou zajištění na pořízení dítěti sotva vylezou ze školy a raději si užívají. No já tedy moc takových lidí neznám. Stejně jako neznám nikoho, kdo si není vědom toho, že každá žena má již od narození jen určitý počet vajíček a ty samozřejmě stárnou a také moc dobře vědí, že se zvyšujícím se věkem jejich plodnost klesá
a kdyz tedy ta plodnost klesa…jaktoze jsem nejrychleji otehotnela po 40?v 19 po trech mesicich, ve 22 po dvou letech pak po roce apul, ve 38 po peti mesich…ve 43 hned na prvni pokus a stejny rok jeste jednou po jednom nechranenem styku omylem?
Příspěvek upraven 08.12.14 v 22:13
Mě navíc to „v dnešní době“ přijde trošku jako klišé…já se asi pohybuju v nějaké divné společnosti, ale třeba když vezmu svoji třídu na gymplu, bylo nás 29, tak prakticky všichni jsme měli pouze po jednom sourozenci, byl tam jeden jedináček, dva co měli další dva sourozence (tj. tři děti) a jedna spolužačka měla sourozence tři (tj. byla ze čtyř dětí). Jinak ten zbytek skutečně byl ze dvou dětí (mne nevyjímaje)…a to jsem narozená koncem 70. let, takže v poměrech Emimina žádný kuře neopeřený.
@KackaDoup píše:
a kdyz tedy ta plodnost klesa…jaktoze jsem nejrychleji otehotnela po 40?v 19 po trech mesicich, ve 22 po dvou letech pak po roce apul, ve 38 po peti mesich…ve 43 hned na prvni pokus a stejny rok jeste jednou po jednom nechranenem styku omylem?Příspěvek upraven 08.12.14 v 22:13
jejda, kolik těch díťat máš?
tyjo, pěkná sbírka ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.