Opožděný vývoj nebo autismus? Jedná se o 3leté dítě.

67
13.11.25 09:13

Opožděny vývoj nebo autismus?

Dobrý den. Chci se zeptat zda má někdo podobnou zkušenost. Dítě má 3 roky a 3 měsíce. Ve školce nám říkají, že by bylo dobré vzít dítě na nějaké posouzení. Popíšu situaci. Doma třeba krásně reaguje na jméno. Když davam pokyny přines si botičky, tak přinese, odnes to do koše, tak odnese. Při hraní si dokáže hrát jakože krmi miminko, nebo si hraje na doktora a léčí mě. Dává panenku do postýlky spinkat. Je bez plen a když chce curat tak si sama řekne. S mluvením spíš opakuje po nás, ale dokáže i sama říct, že chce jet autobusem s tatínkem a vláčkem. Nebo že jde do školky, děti, tancovat a malovat. Řekne mi sama přines prosím piticko, nebo mami letadlo. Do očí se nam dívá. Když je ponořená do hry, tak nevnima. Ve školce je chvíli nastoupila později ( je tam měsíc a půl plus mínus, ještě do toho byla i nemocná) a tam na jméno nereaguje, stydí se a ze začátku na ně ani nereagovala, ale už je to trošku lepší. Ale zapojuje se do všech her, cvičení, tancování a spolupracuje. Problém ji dělá oblékání obouvani, s tím se ale snažíme pracovat. Paní učitelka říká, že má malá občas svůj svět, ale ona je spíš pohlcena tím vším kolem a je dost stydliva. Učí se stále na nějaký režim s něma a doma se to snažím s ní trénovat. Jde vidět že je to na ni moc vjemu, protože dojede domu a je unavená a hned usíná. Do školky chodí ráda, neplace a těší se tam. Děti vyhledává, pokukuje po nich, opakuje, ale ještě jim neodpovídá spíš si na to vše přichází, ale chce si s něma hrát. Se vším vždy byla pozadu oproti jiným dětem. Ale na vše si časem sama přišla. Když se jí doma zeptám na nějakou otázku, tak ji zopakuje, ale na některé věci když chce umí aj odpovědět. Moje otázka zní zdali tam může být nějaký autismus a nebo má jen svůj čas a své tempo. Děkuji za jakoukoli odpověď a nebo zkušenost ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36144
13.11.25 09:24

Za mě máš úplně normální dítě.
Já mám někdy svůj svět i ve 40 a třeba první den ve školce jsme neřekla ani slovo. Učitelky celou dobu ani nevěděli co jsme za dítě než mě někdo vyzvedl.
Stydlivá jsme byla taky hodně, takže spíš tišší typ. Což jsme do teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
13.11.25 09:24

V popisu nevidím žádný autismus. Ani opožděný vývoj. Spíš klidnou tichou nesmělou holčičku. Což se v porovnání s bandou hlučnejch kluků může zdát že je jiná. Ale já bych byla spíš ráda:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
13.11.25 09:25
@JancaS84
@JancaS84 píše: Více

Moc dekuju. Já si taky myslím, že je prostě svá. To že na ně nereaguje ale zase když ji řeknou at udělá to při hře nebo jde tam a to zase udělá. Za mě má svůj čas. Jen je to pro mě těžké, když mi furt říkají jaká by měla být. Když každé dítě je jiné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
13.11.25 09:28
@Alyss2 píše: Více

Jim spíš přijde zvláštní, že si sama pro sebe zpívá a hraje a když je pohlcena tak nevnima hned. A nereaguje na jméno a nedíva se na ně. Zároveň ale se zapojuje a doma reaguje normálně. Přijde mi že ji moc porovnávaji. A samozřejmě oblékání obouvani u toho se vzteka když ji to nejde. Ale myslím si že je ve věku, kdy je to běžné a snaží se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1805
13.11.25 09:33

@karolimusi popisuješ mého syna. Akorát je o rok mladší. Nikdy mě nenapadlo si myslet, že má nějakou diagnózu, protože vím, že je to velmi šikovný kluk, který prostě jen je stydlivější a je spíše introvert. Ze začátku stojí opodál a vše pozoruje a až po čase se přidá. 1,5 měsíce ve školce je krátká doba na hodnocení dítěte. Syn chodí na 2 dopoledne do soukromé, kde je málo dětí a trvalo mu 6 týdnů než se začal zapojovat a teď ho učitelky hrozně chválí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
13.11.25 09:34
@Magda124 píše: Více

Moc dekuju!! Přijde mi že je na mě vyvíjen nátlak a každý by hned chtěl, aby reagovala jak ostatní děti. Je svá a má své tempo. A na vše si přijde. Jen mě to vždy znejisti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12967
13.11.25 09:41

Autismus mi přijde docela mimo, ale nejsem odborník.
Spíš mi přijde, že na ni máš malé nároky, ty pokyny, které popisuješ, že rozumí, jsou jako popis toho, co má umět dítě o víc než rok a půl mladší.
Přitom se zapojuje do her ve školce, tak asi rozumí lépe? Nebo jsi to blbě popsala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
13.11.25 09:45
@Sany80s píše: Více

Ona je celkově pomalejší. Později si sedla, později začala chodit, později se odplenlovala. Takže to jak reaguje nebo vnímá, tak občas je jak mladší dítě než co by měla už ve svém věku umět. Ale každé dítě je jiné a ona má svůj čas a své tempo. Ale na vše přichází postupně i když později. Právě nechci moc porovnávat no. Vím že by měla vše umět už dřív. Nebo že to co píšeš ty nároky že už měla dávno vědět. Ale tím jak je svá, tak na ni nevyvíjím natlak, protože když jsme to zkoušeli, tak se pak jen zasekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12967
13.11.25 10:05

Hele upřímně, to, co píšeš, jsou takové sluníčkové řeči, které se dají použít u toho, když dítě třeba chodí až v 17 měsících. Ale rozhodně by se neměly používat u toho, když používám pokyny, které se používají na děti o minimálně o rok a půl mladší. A to fakt minimálně. Pokud je to opravdu tak, jak říkáš, tak bych já použila výraz opožděné dítě.
Jasně, třeba to není tak vážné a stačila by prostě zvýšená míra péče, což dá určitě více práce.
Ale podle mě, pokud je pravda, co píšeš, tak bych někam zašla a pokud je v pořádku, rozhodně bych se jí více věnovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
13.11.25 10:13

Ano přesně tak. Malá začala chodit až v těch 17 měsících. Na fyzio nám přímo bylo řečeno, že je pomalejší. Ale že to není nic špatného, proroze každé dítě má svůj čas. Ona tyto pokyny dělala už dřív. Já to psala hlavně z důvodu, že autisticke deti na tohle tak nereaguji. To bylo presevsim pro porovnani. Je jasné že se jí venuji, pracuji s ní jak to jen jde. Každopádně dekuju za názor moc si toho vážím ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.25 10:15

Nebudu ti tady psát, jestli je nebo není opožděná, mám dceru podobnou věkově, na některé věci je neuvěřitelně šikovná a v jiných pozadu, je hodně nesmělá. Ve školce měli také pořád s něčím problém, dívá se na děti a nezapojí se hned, povídá a zpívá si pro sebe, na ničem jsem neviděla nic špatného, ona chtěla za dětma, ale paní učitelka jí zvlášť nesedla. Nakonec jsme to vyřešili dětskou skupinou, kde je víc učitelek a přátelštější prostředí, nikdo na ně nekřičí, nemusí teď hned, pro takové dítě na začátek ideální, příští rok zkusíme klasickou školku ;)

• Citovat
  • Upravit
67
13.11.25 10:19
@Anonymní píše: Více

Ano vidím to podobně. V něčem je sikovnejsi než jiné děti a v něčem pomalejší. Nemůžu tady vypisovat úplně do detailu co vše už umí nebo neumí, to by bylo na sloh 😃 uvidíme jak to půjde dál. Každopádně děkuji za sdílenou zkušenost ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12967
13.11.25 10:31

Zakladatelko, já bych určitě někam zašla. Třeba Vám poradí, jak ji trošku popostrčit. Za mě jsou věci, u kterých není třeba se tolik znepokojovat, ale míra porozumění je důležitá věc.
Třeba rozumí i víc, než si myslíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
13.11.25 10:36

Moc děkuji. Vše je to v řešení. Určitě nechceme nic podcenit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová