Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Miainautumn píše:
A hodný člověk není, jinak by vás respektoval. A myslet už nemyslí vůbec. To je samozřejmě nadsázka, kterou chci vyjádřit, že jej musíte uvést do patřičných mezí. A jak? Jasně, srozumitelně, pregnantě! Přesně vymezit co ano a co už ne.
A co mu to začít oplácet? Ve tři ráno z noční zavolat, jak se vede?
@Anonymní píše:
Jak že se jmenovala ta nemoc?
Ty jo, to už mi přijde hodně krutý, byl by akorát smutný a začal otravovat přítelovu sestru.
No tak když Ti vadí, že by byl smutný, tak ho nech ať Vás pernamentně obtěžuje, povznes se nad to a buď veselá.
.Jako promiň, ale to Ti fakt nedošlo, že pokud nebudete zlí a za cenu nějakého toho „krveprolití“ nenastavíte nějaké mantinely, tak on Vám pokoj prostě nedá???
@prokr píše:
No tak když Ti vadí, že by byl smutný, tak ho nech ať Vás pernamentně obtěžuje, povznes se nad to a buď veselá..Jako promiň, ale to Ti fakt nedošlo, že pokud nebudete zlí a za cenu nějakého toho „krveprolití“ nenastavíte nějaké mantinely, tak on Vám pokoj prostě nedá???
No, nejspíš nedošlo, většinou mám kolem sebe lidi, kteří chápou na první dobrou. S nikým jsem nikdy nepotřebovala prolévat krev, jen máloco mě vytočí.
@Anonymní píše:
No, nejspíš nedošlo, většinou mám kolem sebe lidi, kteří chápou na první dobrou. S nikým jsem nikdy nepotřebovala prolévat krev, jen máloco mě vytočí.
Všechno je jednou poprvé… budeš si muset ty hranice začít stavět ![]()
Tak se s ním bav o počasí. A ne o opravě auta nebo výběru matrace, potom se nemůžeš divit že to tak vypadá. Nemá v rodině někoho s Alzheimerem? Vypadá to na začátek nějaké demence.
Měla jsem kdysi v minulém století přítele, jeho otec tohle dělal furt. Dokonce si bez mého vědomí udělal klíče od naší garsonky a já jednou přišla z práce a on tam v trenkách měnil lustr, kterej jsme před měsícem namontovali.
No já byla na infarkt, prej si ON myslel, že tenhle lustr se nám hodí líp, na otázku, proč je skoro nahej s nechápavým výrazem odpověděl, že je horko
Protože to nebylo poprvé, kdy si takovou nehoraznost dovolil a k ženám se choval dost nestandardně, bylo mi to líto a s přítelem jsem se rozešla. Zůstali jsme celý život kamarádi, jeho otec mu takto zničil dvě manželství.
@krajta píše:
Tak se s ním bav o počasí. A ne o opravě auta nebo výběru matrace, potom se nemůžeš divit že to tak vypadá. Nemá v rodině někoho s Alzheimerem? Vypadá to na začátek nějaké demence.
Tak není úplně v lidských schopnostech si neustále dávat pozor na jazyk, vídáme se často. A ano, alzheimra má jeho matka, přítelova babička.
Tak tchána bohužel nepředěláš. Já bych ho zaměstnala a obrátila to na svoji stranu. Vymysli něco s přítelem. Může to být i blbost. Aby neměl čas po vás něco chtít. Musel jít študovat literaturu ne net. Třeba, že jste s přítelem něco slyšeli a hodně o tom přemýšleli, ale nemůžete dohledat,.. sami určitě víte co ho zajímá a v čem by se rád šťoural. Je to jako s malým dítětem, musíte ho zaměstnat, aby jste si udělali svoji práci.
Vypnou zvonění na telefonech. Nevěřím, že když je přítel po noční je povinen zvedat někomu telefon.
@Anonymní píše:
Bohužel přítel má takovou práci, kde musí být pořád dostupný, opravdu musí, nemůže si vypnout telefon. Možná vymyslíme nějaký náhradní jen na práci. Druhá věc, nechceme na tchána být hnusní a neslušní, ale když si nedá říct po dobrém
Tak mít na soukromé hovory jiný mobil a ten pracovní s jeho číslem blokovat. Hnusný je on, budí vás zbytečně, nemůže počkat. Kdyby měl zdravotní akutní problém, neřeknu. Ale on si chce jen povídat. To může i odpoledne, až se vyspíte. A chtěla bych vědět, co je to za práci, kde zaměstnavatel nutí po noční být dalších x hodin na příjmu.
Nemůžu si pomoct, ale rovnou jsi měla napsat, že se chceš jen vykecat, protože podle tvých odpovědí radu nehledáš. ![]()
@Anonymní píše:
Ty jo, to už mi přijde hodně krutý, byl by akorát smutný a začal otravovat přítelovu sestru.
A co? Ať má taky povyražení. Moje víc jak osmdesátiletá babi se hrozně divila, že s ní nechci vykecávat v práci ( i sestra, běhá po placu). Já jí to prostě párkrát nevzala. Ví, že neskáču po telefonu, jakmile zazvoní. NIKDY se nestalo, že by mi volala s něčím důležitým. Dokáže 40 minut tlachat o ničem, vracet se k věcem, o kterých jsme mluvily, když jsme se den před tím viděly. Když to zažíváš třeba 20 let, je to únavné. Proto jsem prostě nastolila pravidla a neberu telefony po 9. večer a před osmou ráno. A je mi fuk, kdo zrovna volá.
Já ještě zažila volání z budky a dopisy z tábora. Mobil jsem si koupila až jako pracující. A žili jsme taky. Prostě jsme se častěji navštívili a zbytek týdne o sobě prostě nevěděli.
@Anonymní píše:
Ona trpěla schizofrenií s agresivními stavy a
k tomu se přidala starecká demence. Bylo to s ní tak těžké, že na její pohřeb přišla jen nejužší rodina a nikdo tam nebrečel, protože pro všechny byla její smrt úleva. Je to smutné, ale je to tak. Ono když vám neustále někdo volá v nemožné časy, každou chvíli si ji musíte vyzvednout na policii nebo na psychiatrii (kde vždy odmítla léčbu a podepsala revers). ![]()
U takového člověka máte dvě možnosti, buď mu budete ustupovat a necháte si zničit život, nebo mu vymezíte pevné hranice a budete mít relativní klid. Samozřejmě že jsme babičce v rámci možností pomáhali, ale po té, co byla diagnostikována a odmítla se léčit tak jsme to z 90% vzdali, protože kdo si odmítá pomoci sám, tak si cizí pomoc nezaslouží.
@Anonymní píše:
Bohužel, jsou takoví lidé, že dokud se s nima nepohádáš, tak to nepochopí…i tak to pak ještě zkoušejí. Tvůj tchán je typický příklad. Ta Indie a to další, cos popsala, to je jasný příznak. Zejména, když to není osamělostí, ale prostě osobností.
Radím pohádat se teď než vám rupnou nervy nebo si vypěstuješ prvotřídní alergii a somatické potíže při očekávání telefonátu nebo setkání.
Ideální způsob je dokola odmítat rady a pomoc slušně, ale pevně a nebrat si nic od něj osobně. Nesnažit se mu nic vysvětlovat, to mu jen dáte prostor pro další intervence. To ale každý nedá.