OVB Allfinanz a.s.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.7.18 16:37

Finanční konzultant

Zdravím,

končím svoji roční túru jako finanční konzultant. Někdo tvrdí, že Profiporadenství je mladá a dravá firma. Není, za dobu, co jsem tam byl, se vytvořili nové “firmy“ (Vesles Analytics, …). Jde o to, že nejstarší vedoucí a posléze mladší (hyeny) verbují nové lidi, kde je hodí do nové firmy a tvrdí, že jsou úplně někdo jiní a odsuzují tu bývalou. Ale v podstatě jde o stejnou groupu (OVB), jejich vedoucí má vedoucího z té firmy a učí je to, co učil ty předešlé. (jediná pravda, při volání na pobočky říkáte své jméno + FIRMU, ve které pracujete)

Finanční konzultant RI, RII, RIII jsou velmi těžké a málo vydělávající pozice. Můj oblastní vedoucí vydělává 20-50 000 Kč / měsíc, a to stává ve 4:00 a ulehá 20:00 a nedělá nic jiného, než pracuje (určitě ho uvidíte ve čtvrtletním vyhodnocení, vysoké výkony BJ). Neustále tvrdí, že si práci může rozložit, jak chce, ale jeho přítelkyně ho opustila kvůli nedostatku času a díky finančním potížím si musel vzít půjčku, to Vám nepoví.

Do Profi jsem se dostal skrze reference, dodal jsem velký počet a nemusel jsem procházet výběrovým řízením. Každý spolupracovník dával povinně reference (většinou na jaře, nebo podzim). Každý ví, aby si člověk vydělal a neprodělával, musí mít pod sebou lidi (oblastní vedoucí, výš), tudíž se bere každý (víc lidí, větší výplata). Nemusíš přijmout, ale nebudeš mít výplatu a čím zaplatit nájem. Jenže, kdy se dostanete tak vysoko, za 3-4 roky tě pustí. A jak dlouho tam člověk vydrží, jeden rok, než zkrachujete.

Velké mínus téhle práce je živnost. list, nemám na mysli založení 1 000 Kč, ale to, že se ti nedává nic na důchod, tudíž si budeš muset dávat +-3000 Kč / měsíc bokem, aby se ti vyrovnal důchod.

Na začátku dostaneš příručku (pdf) se základními informacemi, kdyby se klient ptal. (nedostačující) Posléze děláš nejrůznější testy, opakovat, jak chcete se stejnými otázky kvůli novým vyhláškám. Do půl roku si musíte udělat další zkoušky a certifikáty dohromady za +- 20 000 Kč, jinak končíte (máte otázky i odpovědi u sebe a bavíte se s ostatními). Přesně řečeno, máte 6 měsíců, abyste je našetřili jen s pomocí životního pojištění, kdyby se Vám povedlo něco jiného, jde to skrze Vašeho vedoucího. (takže hypotéka, penzijní, … o tom s klientem jen obecně, jinak pokuta – začátečníci si nahrávají své schůzky bez svolení klienta)

Poté vytvoříš seznam všech, které znáš a dáš jim značku, jestli jsou dostupní a vydělávající. Pak ti dají dva týdny pro jejich spojení a následně nabídnutí životního pojištění, nebo získání referencí, jinak skončíte. (Klidně se to prodlouží na měsíce, nevyhodí tě, ztratili by část své výplaty). Všechno tohle jsem udělal, nicméně mé reference nedopadli dobře a reference, které jsem dostal od ostatních kolegů byli 20+ km daleko. Cestu, volání, kávička+ všechno hradíte z Vaší kapsy.

Vaše práce týdně (20 schůzek (analýza, projekt, realizace, …) - norma): 2-3 hodiny volání, 3hod individuál, 2hod školení, 2hod administrativa, 30 hod schůzování + doprava 5-10 hod, příprava 20+ hod (vytvoření projektu, smluv, dá se udělat třeba projekt za 20 min, ale hodně si toho ošulil, nebo neznáš celý postup a tupě děláte totéž u každého).
Tohle celé je pro úspěšného začátečníka za necelých 10 000 Kč/měsíc, pokud se mu vše podaří. Ovšem, první měsíc se zaučuje, někdy i druhý, ten třetí udělá člověk nějaký výkon, ale jen bankovní jednotky, které se přemění na peníze až za 3 měsíce, jestli půjde vše dobře (často se smlouvy vrací a pak čekáš od znova, nebo se do 5 let zruší a ty vracíš provize)

Někdo tvrdí, že stačí třeba 50 stálých klientů, jestli by tomu tak bylo, proč tedy mají mí bývalí kolegové tisíce kontaktů v mobilu a neustále jedou dál a žádají mě ať jim koupím kafé, že to vrátí, až jim přijde výplata.

Za mě, práce pro studenta, který potřebuje rychle peníze, … nebo pro matky =D
Zaplacení dresscode (5000 Kč), volání (500 Kč), školení (1000 Kč), založení ŽL (1000 Kč), doprava (500 + Kč), občerstvení (500+ Kč), certifikáty + zkoušky (20 000 Kč) a Vaše první výplata se Vám objeví za 5 měsíců, a to jen okolo 10 000 Kč, pravda u RII i s certifikáty se zvedne výplata na 15-20 000 Kč (vše za předpokladu, že se Vám vše vydařilo a lidé odsouhlasí všemu, co navrhnete), ale je to zničující, hlavně pro matku s dítětem, nebo studenta (Neustále argumentují, podle naši statistiky to funguje, nicméně, ukazuji statistiku stálých zaměstnanců, Oblastní vedoucí…, kde má bankovní jednotky za lidi, co pracují pod nimi. Neukazují Vám statistiky poradců RI II III, a když se poptáváte a chcete dostat všechny údaje, tak Vás vyhodí)

Několikrát jsem se zamýšlel, jak vybíráme instituce a proč upřednostňujeme jiné, někdy i dražší. Spolupracovníci na úrovni poradce, netuší nic. Vedoucí pobočky mi osvětlil, že se o to stará náš ředitel, druhá otázka zněla, jak moc se změnila naše spolupráce za dobu 10 let, co pracuje v XXX. Odpověď zněla, nijak. Nestačilo mi to, tak jsem šel přímo k řediteli při příležitosti dvoudenního semináře v Hradci Králové a zeptal se, co jste dělal, za poslední rok. Odpověď, pořád jezdím na odměnové akce OVB a společenské akce Profiporadenství, a pak trávím čas jen s rodinou na dovolených. Při vlastním hledání a neustálým otravovaní, jsem nakonec zjistil od centrály a srazu FKT, že existují dohody, kde ředitel zkasíruje více, když s nimi bude spolupracovat.

Kvůli smlouvě nemůžu prozrazovat, jak se vytváří projekty, ale kdybyste to viděli, jako klient byste odešli. Aj z toho důvodu nevytváříte své první projekty vy, ale Váš vedoucí.

Kvalita práce pro klienta, sice Vám v kanceláři pomáhají, ale pomáhají Vám ti samí lidé, kteří začali s Vámi. Odzkoušel jsem svého vedoucího a vytvořil dva projekty pro mého kamaráda, IŽP (investiční životní pojištění) rizika za 500,– a druhé za 900,– (stejná rizika, jiná cena). Odsouhlasil mi dražší variantu, vytiskl ji a vyslal mě, a když jsem se zeptal, co takhle tuhle, odpověď zněla, chceš to opravdu přepracovat, znovu tisknout. Různě jsem takhle zkoušel i ostatní “zkušené“ a hodně špatné. A tihle lidé učí další. Mohu říci, že na celé pobočce jsou 3, opravdoví poradci, kteří avšak dělají svou práci už 10+ let a předtím vystudovali Ekonomiku a managment a začali u institucích, takže vše je o lidech.

Jinými slovy, studentská sekce OVB.

Tahle práce je pro lidi, s velmi dobrou přetvářkou a hromadou ovlivnitelných přátel. Ať jste sebelepší, bez tohohle skončíte.

UPOZORNĚNÍ: Po skončení téhle práce, Vás často nevyhodí a nechají Vás zapsaného jako poradce OVB a jako poradce OVB nesmíte jakýmkoliv způsobem poškodit, či zneužít firmu a pracovat u konkurence, takže si kariéru mimo OVB hodně zaplatíte.

S přáním krásného dne
Finanční konzultant RII

PS: Byla otevřena nová pobočka v Ostravě. Její vedoucí je důvěrný přítel majitele celé firmy. Nic divného si říkáte, nicméně, tenhle člověk má školu úplně mimo a pracoval rukama jako dělník. Po méně, než měsíci se stal vedoucí pobočky a dostal lidi, kteří mu rekrutují studenty. Armáda dělníků, kteří pracují jako herci pro získání dočasných klientů a provize, které investuje dle sebe, a i když je často vrací, díky armádě dělníků valí další a další.
Tuhle praxi už zrušili v Německu, Nizozemsku, nebo ve Velké Británii, jen Česko je 10-20 let pozadu a ČNB si nechává psát zákony/doporučení od finančních institucí, tak jak to pak vypadá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.7.20 19:22

@Majka-BK ja u nich dělám a můžu říci, že vždy se snažíme všem přátelsky poradit a být tu vždy pro své klienty. Snažíme se za našimi klienty stát a nabízíme jim to nejlepší, co můžeme. Spousta lidí nás pak doporučuje svým známým a rodině a rádi se k nám vracejí.

• Citovat
  • Upravit
19.12.24 17:43

Se společnosti OVB mám dobré zkušenosti. Donesli mi srovnání pojištění a navrhl spoření na penzi. Vše včetně poplatků mi bylo řádně vysvětleno a byla nabídnuta spolupráce. Do té jsem nešel není to nic pro mě ale se službou a Finančním poradcem jsem naprosto spokojen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
19.12.24 20:29

@Harry kmotr píše: Se společnosti OVB mám dobré zkušenosti. Donesli mi srovnání pojištění a navrhl spoření na penzi. Vše včetně poplatků mi bylo řádně vysvětleno a byla nabídnuta spolupráce. Do té jsem nešel není to nic pro mě ale se službou a Finančním poradcem jsem naprosto spokojen.

Jo a protože jsi tak super spokojený, tak si tady založíš účet a zjevuješ dobrodiní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.25 22:20

Byla mi nabídnuta také práce v této firmě a upřímně jsem byla nalomena to vzít. Ale po dohledání si všech možných informací musím říct, že je tu pár věcí hodně divných. Samozřejmě hodně věcí můžou být pomluvy a to už se ani nebavím o tom, že někteří lidé si stěžují, že jim nevynášeli investice- vždyť to není podvod, nebo alespoň by mě zajímalo v čem, protože riziko ztráty financí je u jakékoliv investice, je to podstata investování. Ono člověk si musí veškeré smlouvy dobře číst, když něco podepisuje a když nějaký produkt, který mu nabídnou nechce, tak dát prostě ruce pryč. Spíš mě zaráží jiné věci jako např. způsob jakým provádí nábor zaměstnanců. Jsou to většinou studenti, kteří nemají vůbec žádné zkušenosti a mnohdy lidé z jiného oboru, to se pak lidé nemůžou divit, že jim takoví,,poradci " poradí špatně. Jedinou podmínkou pro práci zde je pouze maturitní zkouška a to jsem se ještě dozvěděla, že zde pracují studenti, kteří jí nemají ( samozřejmě beze smlouvy, kterou dostanou až maturitu udělají). Samozřejmě jsou i mezi poradci světlé výjimky. Další věc, která mě zaráží je obtížné ukončení spolupráce s firmou, kterou popisuje mnoho bývalých zaměstnanců, kteří takto mnohdy přišli o nějaké peníze. Další zarážející věc je přehnaně rychlý kariérní vzestup mnohých nezkušených jedinců- zaměstnancům firmy. Další věc je to, že pracovat na vlastní IČO nese také spoustu rizik a upřímně moc nechápu ani to, že bych měla pracovat pro firmu, ale zároveň na vlastní živnost. I když pár pozitiv ( jestli se tomu dá tak říkat) z mé malé zkušenosti říct můžu a to to, že u pohovoru na mě působil kolektiv velice přátelsky, vedoucí pohovoru mě na první dobrou seznámil se všemi riziky této práce a oproti zkušenostech jiných ( co jsem se tak dočetla) mě nevodil za nos a na rovinu mi řekl, že ze začátku pro mě práce nebude nějak extra moc výdělečná a že klienty si v podstatě musím shánět sama, takže jsem jako inteligentí osoba mohla rovnou vyhodnotit rizika, která tato spolupráce obnáší. Také mi bylo oznámeno, že na internetu má celá společnost dost negativní reklamu a je jen na mě jestli chci do spolupráce s nimi jít. Řekl také, že někteří zaměstnanci neodvádí svou práci dobře a z toho důvodu má společnost reklamu, takovou jakou má a on osobně se každému snaží poradit s nejlepším svědomím a neokrádat klienty. Nepřišlo mi, že by mě nějak oblboval, nebo přemlouval, takže můžu říct, že jsem nejspíš natrefila na jednoho z těch lepších poradců. Jestli můžu říct svůj názor, tak si myslím, že celý problém spočívá ve způsobu jakým probíhá nábor nezkušených zaměstnanců, samozřejmě za provize, kterou potom osoba, která je sežene má. Nevím jestli jsem udělala správně, když jsem se rozhodla do spolupráce s firmou nejít a upřímně jsem z toho celá zmatená a chvílemi moc nevím čemu mám věřit. Já osobně bych však nemohla dělat práci ve firmě, která má tak negativní jméno, práci ve které nebudu mít jistotu, že lidi opravdu neokrádám, práci ze které mám divný pocit a v neposlední řadě dělat v oboru ve kterém nemám zkušenosti a tudíž nevědět jestli svou práci nedělám opravdu špatně a neskáču někomu na špek ( tím myslím nadřízené a zaučující zaměstnance). Nakonec jsem na sebe asi pyšná, že jsem práci s nimi nezačala i když mě to opravdu zklamalo. Na závěr uvádím jako typ shlédnout si dokument Jakuba Charváta- Rada nad zlato, který je ke shlédnutí na youtube.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.1.25 22:20

Byla mi nabídnuta také práce v této firmě a upřímně jsem byla nalomena to vzít. Ale po dohledání si všech možných informací musím říct, že je tu pár věcí hodně divných. Samozřejmě hodně věcí můžou být pomluvy a to už se ani nebavím o tom, že někteří lidé si stěžují, že jim nevynášeli investice- vždyť to není podvod, nebo alespoň by mě zajímalo v čem, protože riziko ztráty financí je u jakékoliv investice, je to podstata investování. Ono člověk si musí veškeré smlouvy dobře číst, když něco podepisuje a když nějaký produkt, který mu nabídnou nechce, tak dát prostě ruce pryč. Spíš mě zaráží jiné věci jako např. způsob jakým provádí nábor zaměstnanců. Jsou to většinou studenti, kteří nemají vůbec žádné zkušenosti a mnohdy lidé z jiného oboru, to se pak lidé nemůžou divit, že jim takoví,,poradci " poradí špatně. Jedinou podmínkou pro práci zde je pouze maturitní zkouška a to jsem se ještě dozvěděla, že zde pracují studenti, kteří jí nemají ( samozřejmě beze smlouvy, kterou dostanou až maturitu udělají). Samozřejmě jsou i mezi poradci světlé výjimky. Další věc, která mě zaráží je obtížné ukončení spolupráce s firmou, kterou popisuje mnoho bývalých zaměstnanců, kteří takto mnohdy přišli o nějaké peníze. Další zarážející věc je přehnaně rychlý kariérní vzestup mnohých nezkušených jedinců- zaměstnancům firmy. Další věc je to, že pracovat na vlastní IČO nese také spoustu rizik a upřímně moc nechápu ani to, že bych měla pracovat pro firmu, ale zároveň na vlastní živnost. I když pár pozitiv ( jestli se tomu dá tak říkat) z mé malé zkušenosti říct můžu a to to, že u pohovoru na mě působil kolektiv velice přátelsky, vedoucí pohovoru mě na první dobrou seznámil se všemi riziky této práce a oproti zkušenostech jiných ( co jsem se tak dočetla) mě nevodil za nos a na rovinu mi řekl, že ze začátku pro mě práce nebude nějak extra moc výdělečná a že klienty si v podstatě musím shánět sama, takže jsem jako inteligentí osoba mohla rovnou vyhodnotit rizika, která tato spolupráce obnáší. Také mi bylo oznámeno, že na internetu má celá společnost dost negativní reklamu a je jen na mě jestli chci do spolupráce s nimi jít. Řekl také, že někteří zaměstnanci neodvádí svou práci dobře a z toho důvodu má společnost reklamu, takovou jakou má a on osobně se každému snaží poradit s nejlepším svědomím a neokrádat klienty. Nepřišlo mi, že by mě nějak oblboval, nebo přemlouval, takže můžu říct, že jsem nejspíš natrefila na jednoho z těch lepších poradců. Jestli můžu říct svůj názor, tak si myslím, že celý problém spočívá ve způsobu jakým probíhá nábor nezkušených zaměstnanců, samozřejmě za provize, kterou potom osoba, která je sežene má. Nevím jestli jsem udělala správně, když jsem se rozhodla do spolupráce s firmou nejít a upřímně jsem z toho celá zmatená a chvílemi moc nevím čemu mám věřit. Já osobně bych však nemohla dělat práci ve firmě, která má tak negativní jméno, práci ve které nebudu mít jistotu, že lidi opravdu neokrádám, práci ze které mám divný pocit a v neposlední řadě dělat v oboru ve kterém nemám zkušenosti a tudíž nevědět jestli svou práci nedělám opravdu špatně a neskáču někomu na špek ( tím myslím nadřízené a zaučující zaměstnance). Nakonec jsem na sebe asi pyšná, že jsem práci s nimi nezačala i když mě to opravdu zklamalo. Na závěr uvádím jako typ shlédnout si dokument Jakuba Charváta- Rada nad zlato, který je ke shlédnutí na youtube.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová