Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To je mi líto, my jsme zrovna dnes byly na emg, ani nám ho neudělaly, nebylo třeba, malý ma ručku pouze oslabenou, hýbe s ní už normálně, máme jen pokračovat v rehabilitacích, chodíme do Motola. Držím vám moc palce.
Pejullka moc děkuji, moc vám závidím a zároveň přeji! doufám, že to Petřík aspoň rozcvičí tak, aby sní zvládal základní potřeby a nebylo to na okolí tolik poznat!
Danuš84, u Matějdy to šlo vyždycky tak nějak skokově. Dlouho nebylo nic a pak šup a začal ručku zvedat. Však na videu ze 2 měsíců leží jako placka a ani rukou nepohne. Měsíc jsem pak třeba neviděla žádný pokrok a pak zase něco přišlo. Ty pauzy mezi tím byly vždy ubíjející a deprimující. Na tom videu je to trošku zkreslené. On Máťa ležel na bočku a pohyby v lokti byly jen gravitace. Při poloze na zádech to zas z výšky vypadá, že ji zvedal vysoko, ale byl to vždy jen kousek. Pamatuji si, že ruku zvedl nahoru až v zimě a to mu mohlo být tak 5 měsíců. Za hlavu si ji dal až asi v 8 měsících. Nevím, jak přesně cvičítě (v Corpusu jste mimochodem v těch nejlepších rukou), ale nám se hodně osvědčilo, když jsem mu v poloze na zádech, kdy jsem tlačila bod pod prsíčkem, podložila nemocnou ručku např. stočeným ručníkem, aby byla mírně ohnutá v lokti, přece jenom nemusí pak rameno překonávat tak velkou gravitaci.
Bohužel natočené cvičení nemám, i když už mě to mockrát napadlo.
Vím, jak se cítíte, já ty první dny po porodu jen probrečela, ručka mu ležela 14 dnů skoro nehnutě. A pak najednou po 14 dnesh jí začal opatrně zvedat až s ní teď krásně mává. Máme napsáno síla 4 z 5. tak jsem šťastná. Mě taky nechaly dlouho, byla jsem diabetik a rodila jsem až 40+3tt.
To pejullka:
No to je super
. Aspoň jedno miminko mělo štěstí. Mám velkou radost. Kam chodíte do Motola? Taky dolů na RHB? My tam chodíme k paní Vlčkové. Ona tam přišla z Corpusu v OL, takže paráda. Jinak teda ještě chodíme k perfektní rehábce tady u nás. Ta, když tady ještě bylo sanatorium, tyhle děti parézový a děti s DMO cvičila.
Bože holky, co se to děje? Proč nás nechali tak dlouho přenášet? Já rodila až 41+2, a to první kluk už měl 4500g. Takže se dalo čekat, že druhý bude obr. ![]()
My se jdeme teprve objednat, ale myslím, že je tam jen jedna klinika rehabilitace. Nechaly mě přenášet, páč mi řekli, že když jsem porodila jednou 4 kila tak to porodím i podruhé.
Jo, tak to mi řekli to samé. Prý porodím i pět. Tak jo, dala jsem 5,35. Ale s jakým výsledkem, že jo. Hlavně, že kdejaká vipka rodí císařem 2,5kg. Ale to už jsem tu někdy psala, tak ať se neopakuju ![]()
cože, ty bláho to je váha. Přesně tak, s jakým výsledkem. Já myslela, že mi nakonec císaře udělají, porod dva dny nepostupoval, nakonec mě raši nadopovaly oxytocinem.
Jo, tak vidím, že porody jak přes kopírák. Oxytocin to jistí. Mně porod startovali tabletkou a bolesti přišly už po deseti minutách. To byl masakr, protože stahy jsem měla každé tři minuty, později už co dvě. Nechala jsem si píchnout epidurál za 5700,–, takže i v tom by to pro ně bylo jednodušší, kdyby císaře udělali. Mohli jen přidat dávku a udělat. To mi ho raději po třech hodinách sebrali a přidali oxytocin. Asi jsem to hodně zdržovala. Malý nechtěl sestoupit ani do pánve, jak byl velikej. Tak mi řekli, že si mám přitláčet. Přitom jsem byla jen na 3 cm. Věřila jsem jim, tak jsem tlačila jak divá, abych malýho servala dolů. A to byla ta chyba, nestačil správně dorotovat a zasekl se. Vtipné je to, že se mi to stalo i u prvního syna. Taky mi nařídili přitláčet a taky se zasekl. Tehdy to dopadlo dobře, tak jsem ani nepátrala po tom, jestli něco udělali špatně. Byla jsem ráda, že je kluk v pohodě. Až teď, když jsem začala hledat informace o dystokii ramen, mi došlo, že už tehdy pochybili. Akorát teď byl mimísek o dost větší, takže se chuděrka nevešel a skončilo to tak, jak to skončilo. Malý měl taky obrovský kefalhematom na hlavě a po porodu mu dělali UTZ hlavičky. Tvrdili mi, že je to běžný postup. Až později z lékařky vylezlo, že se to dělá při podezření na krvácení do mozku. To se naštěstí nepotvrdilo. No hnus. Dodnes je mi z toho všeho zle, jen si vzpomenu.
Já jsem na ně hrozně naštvaná, schválně jsem tam dojížděla aby si mě kvůli cukrovce hlídali, ve st když mi malýho změřili měl 3.660g a v pá už se doktorce nechtěl měřit, žeprý už moc nemohl přibrat a nakonec skoro 4.300g a tím pádem se sekl, kdyby nebyla lenošná tak by viděla že má okolo 4kg a vzali by mě na císař a nemuselo se to stát a taky kdybych měla u porodu normální doktorku a ne jen takovou která u mě stojí a hladí mě po břiše, místo toho aby mi pořádně na břicho zatlačila a pomohla malýmu ven…pak se sekl, porodní asistentka začla šílet, aby se zavolal další doktor že nemůže malýho dostat ven…tak nechápu když věděli že jsem diabetička, měla jsem v průběhu porodu pomale hypoglykémii, museli mi dávat glukózu, věděli že už jsem slabá, tak proč mě nechali trápit a nevzali na císař, fakt jsem na ně naštvaná a nejraději bych je zažalovala, ale nevím kam se obrátit a jestli by to nebylo zbytečné!
Taky mi trvdrdili, že utz hlavy je normlální postup. Já jsem zase tak vytočená.
Maminky a nevíte kam se obrátit, když se chce podat žaloba? nebo kde se na to aspoň zeptat? neřeknu kdyby to byl překotný porod, ale když to bylo naplánované a ještě si mě měli hlídat jako diabetičku a takhle to pokazit, to nemůže jen tak zůstat, chudák kluk na celý život pro něj trápení i pro nás a kdoví jakto bude jestli se ručička vůbec rozcvičí ![]()
Ja jsem o tom taky uvazovala, ale jelikoz jsme ok, tak jsem to vdala. Me rekl doktor, ze muzu podat stiznost, ale kde se to dela to nevim, byt tebou, jdu do toho
No právě ale kam se obrátit to vůbec netuším, ikdybysme nic nevysoudili, tak hlavně aby si trochu uvědomovali co dělají, ikdyž jim je to asi pořád jedno! a to jsem ještě zaměstnanec té nemocnice, kdyby se aspoň trochu snažili a nic, jsem na ně tak naštvaná! ![]()