Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, mam rok a pul partnera, oba uz mame 30tku za sebou a oba jsme chteli dite, kvuli nasemu veku nebylo uz moc na co cekat. Zadarilo se nam dost rychle a ja cekam jeho dite, jsem aktualne ve druhem mesici. Je to fajn chlap a mam ho moc rada, ale v posledni dobe se trochu zmenil, zdalo se mi, ze ma nejake starosti. Kdyz jsem se ho ptala co se deje, vypadlo z nej, ze ma strach, ze bude spatny otec a partner a ze nevi jak zvladne vse, co se od nej ceka. Boji se, ze prijde o sve konicky, ze nas neuzivi, ze na rodinu nebude mit dost casu, ze nebudeme moct cestovat a ze nebudeme mit sex. Myslite, ze neni pripraveny na to se stat otcem? Nebo je to u chlapu bezne? Myslim, ze bych spis potrebovala podporit ja, nez on.
Normální obavy. Když spolu budete o tom mluvit a řešit to, tak to zvládnete.
Podle mě má taky právo na to nevědět co bude. A už to poslední věta, že bys potřebovala podpořit ty, je první z těch nároku které na něj budou kladeny.
Musí se s tím taky srovnat. Obavy jsou celkem normální. Chce to taky čas aby si na to zvykl. Ne?
@Anonymní píše:
Nemel na toto myslet driv, nez do toho sel? Aby byl uz „vyblbuty“ a nebyl tak pro nej problem se zrict konicku a pod., mel dost penez, dobrou praci, vlastni bydleni a podobne?
Ale když se dítě zadaří, ty pochyby přijdou. Měla bys ho ujistit, že spolu to zvládnete. Že máte dost času se na to připravit a dohodnout si nějaká pravidla. Aby úplně o koníčky nepřišel a ty jsi zároveň neměla pocit, že nejsi na vše sama.
Podle mě je suoer, že to takhle otevřeně přizná. Spousta mužů jen bručí, mlží, nebo mlčí a nedozvíš se nic. Tajhle s tím můžete pracovat.
Podporu potřebuje on tvou stejně jako ty jeho, jde o to se střídat a doplňovat. Ty obavy mohou samozřejmě mít i muži.
Za mě má tvůj chlap
že o tom dokáže otevřeně mluvit.
@Anonymní píše:
Nemel na toto myslet driv, nez do toho sel? Aby byl uz „vyblbuty“ a nebyl tak pro nej problem se zrict konicku a pod., mel dost penez, dobrou praci, vlastni bydleni a podobne?
A ty nemáš pochyby? Ničeho se nebojis? Taky by se ti to dalo otočit, že to sis měla rozmyslet dřív. Neříkej, že ty se občas nevydesis z porodu, z toho, jaký to bude mít doma malý miminko, neděsí tě strie, nástřih, ztloustnutí, jak ho asi vychováte a jak to ovlivní život tobě… Dej mu čas si srovnat myšlenky a měj pro něj trochu pochopení. Ty jsi těhotná, ale ovlivní to život vás obou.
A mimochodem můj muž měl taky pochyby, když jsem čekala naše první. Ale vyřešili jsme to a zvládli. Proto s ním mám další dvě děti.
Prostě se trochu leknul, vůbec se mu nedivím. Není to jen o tobě. Myslím, že je to normální.
Já se na jednu stranu nedivím a to se chlapů málokdy zastávám.
Od toho jste pár, pokud spolu budete komunikovat tak to dáte.
Copak ty tyhle obavy nemáš? Je to úplně normální stav mysli zodpovědného člověka, pokud tebe to netíží, spíš mi přijdeš lehkovážná. Mluvte o tom, především že to zvládnete SPOLU, ať se bude dít cokoli. Myslím, že tohle se totiž honí hlavou většině nastávajícím rodičům, akorát chlapi často dělají ramena, protože si myslí, že tak jedině budou partnerce pořádnou oporou.
@Anonymní píše:
Ahoj, mam rok a pul partnera, oba uz mame 30tku za sebou a oba jsme chteli dite, kvuli nasemu veku nebylo uz moc na co cekat. Zadarilo se nam dost rychle a ja cekam jeho dite, jsem aktualne ve druhem mesici. Je to fajn chlap a mam ho moc rada, ale v posledni dobe se trochu zmenil, zdalo se mi, ze ma nejake starosti. Kdyz jsem se ho ptala co se deje, vypadlo z nej, ze ma strach, ze bude spatny otec a partner a ze nevi jak zvladne vse, co se od nej ceka. Boji se, ze prijde o sve konicky, ze nas neuzivi, ze na rodinu nebude mit dost casu, ze nebudeme moct cestovat a ze nebudeme mit sex. Myslite, ze neni pripraveny na to se stat otcem? Nebo je to u chlapu bezne? Myslim, ze bych spis potrebovala podporit ja, nez on.
Od můžu z okolí vím, že třeba to finanční zajištění rodiny je pro ně hrozně stresující.
A vlastně i spousta žen má v době těhotenství pochyby jak to všechno zvládne.
Pamatuju, když jsem čekala první dítko, tak jsem strachy kolikrát nemohla spát, protože jsem se bála porodu, že mateřství „nebudu umět“, že něco zanedbám, atd atd. Takže každý z partnerů má právo na pochyby - vždyť je to jeden z nejdůležitějších milníků života.
Hlavní přeci je, aby se s tím vnitřně popasoval a až se prcek narodí, aby byl dobrý otec.
Koneckonců, to že má strach znamená, že to rodičovství nebere na lehkou váhu ![]()
@Anonymní píše:
A proč by se jako chlap nebo ty měli vzdávat koníčku
? Jasně že se život s dítětem změní, ale fakt to neznamená že se okolo dítěte bude všechno točit a já se vzdám koníčku a to píšu jako matka malého dítěte
A proč sis dělala dítě s chlapem co nemá dost peněz, dobrou práci, zajištěné bydlení?
@Anonymní píše:
Proč by jsi měla mít víc podpory než on? Má strach, je zo těžké ho podpořit? Když bude někdy uzko tobě, tak budeš ráda, když on bude podporovat tebe. Jeho strachy jsou oprávněné
@Anonymní píše:Proč by jsi měla mít víc podpory než on? Má strach,je zo těžké ho podpořit? Když bude někdy uzko tobě,tak budeš ráda, když on bude podporovat tebe. Jeho strachy jsou oprávněné
@Anonymní píše:
Tak ty snad taky víš jak je na to s prací a financemi. Většinou tyhle strachy přijdou až je realita dozene
@Anonymní píše:Proč by jsi měla mít víc podpory než on? Má strach,je zo těžké ho podpořit? Když bude někdy uzko tobě,tak budeš ráda, když on bude podporovat tebe. Jeho strachy jsou oprávněné
@Anonymní píše:Tak ty snad taky víš jak je na to s prací a financemi. Většinou tyhle strachy přijdou až je realita dozene
@Cher26 píše:
A proč by se jako chlap nebo ty měli vzdávat koníčku? Jasně že se život s dítětem změní, ale fakt to neznamená že se okolo dítěte bude všechno točit a já se vzdám koníčku a to píšu jako matka malého dítěte
A proč sis dělala dítě s chlapem co nemá dost peněz, dobrou práci, zajištěné bydlení?
Taky nechápu se vzdavání koníčku, teda když to není 4 krát večer týdne.
Jeho obavy jsou ale velice oprávněný. I když chlap to mívá většinou docela dobrý, kromě financí se od něj většinou moc nečeká. Ale i já měla na začátku vždycky obavy a říkala jsem si, jestli jsem neudělala blbost. A přitom jsem děti chtěla, bezdětnost pro mě nebyla nikdy varianta. Ovšem rodičovství potvrzuje to moudro, že člověk si zvykne fakt na všechno
ne promiň, blbý vtip. Mluvte spolu o tom, i o obavách, můžete vymyslet třeba nějaké řešení potenciální, a tak. Na tvém místě bych byla ráda, že se ti svěřil. Hodně chlapů si nechává pochyby pro sebe nebo hůř pro jinou, což se oboje odrazí na vztahu. Když budeš vědět, kde je problém, můžeš k tomu zaujmout nějaký postoj a to je dobře, protože řešení se najde ![]()