Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše:
Jsem zastáncem domácích svačin. Učila bych ho, ať si je pravidelně chystá sám doma.
Pokud si chce připadat velký, že si 1× týdne sám vyrazí pro svačinu. Tak bych ho nechala. Třeba ho to časem přejde. Nevím, jestli je 30,– bude stačit. U nás u Vietnamce by to nestačilo. Na blbosti asi jo. Ale to si můžou vybrat na velkém nákupu a vzít si pak doma. Netřeba proto lítat ráno před školou do obchodu.
Ale však o to jde. Kluk si chce 1× za týden koupit svačinu.
@SlečnaDahlia píše:
Rozdíl je v tom ten, že dítě (jako každý jiný člověk, ale dítě tím spíš) potřebuje mít k tomu, aby se mohlo soustředit, mělo dost energie, nebylo unavené, tu svačinu aspoň trochu kvalitní. Něco vlákniny, dost bílkovin, něco sacharidů. Brambůrky zaplácnou, ale jsou nutričně nula nula prd. Proto jako pochutina dobrý, ale jako svačina do školy ne.
To je sice hezký, ale dítě taky nepotřebuje sociální izolaci. A ačkoliv to nám dospělým může připadat jako blbost, tak pro 9leteho kluka to může být „životně důležitý“ koupit si jednou za týden brambůrky k svačině. Pokud se jinak stravuje zdravě, tak není důvod mu to zakazovat ![]()
@debra.morgan píše:
jake 2 kousky pečiva si koupí za 11 korun kus? to máš 22 kč a 8 korun na jabko/banan max.![]()
nedivim se, že mu to nestačí.
Koblihy nestojí zdaleka 11 Kč.
Asi by zakladatelka měla jít jednou se synem do toho obchodu aby viděla, co si kupuje a aby mu poradila, co se koupit za 30kc dá.
Ano, pečivo se Zdražilo a vše, ale ne tolik, aby si kluk za 30 Kč nemohl koupit svačinu, je vidět, že je tady spousta bab jen rozcapenych a myslí si, že prachy rostou na stromě asi. A nejlíp takhle učit uvažovat a konat už i decka ![]()
@Secado píše:
To je sice hezký, ale dítě taky nepotřebuje sociální izolaci. A ačkoliv to nám dospělým může připadat jako blbost, tak pro 9leteho kluka to může být „životně důležitý“ koupit si jednou za týden brambůrky k svačině. Pokud se jinak stravuje zdravě, tak není důvod mu to zakazovat
S tím souhlasím. Ono ani o ty bramburky nemusí jít. Jen prostě chce mít to co ostatní, chce si to s nima vybrat, koupit a sníst. Chce být s partou. Pro ty děcka je třída alfa a omega života. Jsou tam víc jak doma.
já nevím, mám taky doma 9leteho, rozežraného, ale když se ráno doma nasnídá a v poledne má oběd ve školní jídelně, tak kolikrát svačinu pak vyhazujeme, že neměl už hlad že ji nedojedl, takže mě 30,– na to, aby si na čas mezi snídaní a poledním obědem koupil nějakou svačinku přijde akorát
dva koláčky, pizza rohlík a 30 korun se vejdeš s přehledem
nedělám si iluze, že by si třeťák koupil na svačino jabko, banán a crackerbroty, ale i na to mlsne pečivo typu banánové koblížky, zapečené rolky apod to bohatě stačí
. Zkus se s ním pobavit, co si teda tak kupuje, že mu 30 Kč nestačí. Každopádně když vidím některé juniorovi spolužáky jak jdou, každý v ruce plechovku nebo litrovou Pepsi a k tomu chipsy, tak na to vážně 30,– nestačí ![]()
@bigl píše:
Vím jak to vypadá, ta bageta nebo sendvič za 50. To nemůže devítileté dítě sníst mezi snídaní a obědem. A pokud jo, tak oběd pak půjde do kýblu.
To snad záleží na typu dítěte, ne?
Jestli je kluk rozežranej nebo sportuje, tak to dá úplně v pohodě.. Když vezmu ten sendvič, tak se to od normální svačiny skoro neliší..
@Ahep píše:
Koblihy nestojí zdaleka 11 Kč.Asi by zakladatelka měla jít jednou se synem do toho obchodu aby viděla, co si kupuje a aby mu poradila, co se koupit za 30kc dá.
Ano, pečivo se Zdražilo a vše, ale ne tolik, aby si kluk za 30 Kč nemohl koupit svačinu, je vidět, že je tady spousta bab jen rozcapenych a myslí si, že prachy rostou na stromě asi. A nejlíp takhle učit uvažovat a konat už i decka
Ale ťuťu ![]()
Klukům bych zatím peníze nedávala (1. třída), ale v 9 letech bych zvážila jednou týdně samovýběr. Dala bych 40 Kč, ne víc, aby se naučil hospodařit a zároveň si jednou týdně dopřál. Nicméně bych se teda ptala co si kupuje, co ostatní a snažila se jej vést a chválit za zdravější výběr. Klukům zatím se chystám svačinu vždy ráno. Pečivo beru z mrazáku. Vždy mají pečivo 1ks, hlavně celozrnné s něčím (šunka, sýr, lučina, pomazánka), 2 ks ovoce, 2 ks zeleniny (nakrájím a rozhodím do boxů), drobnou sladkost (třeba dve BeBe neb po 2 cokopiskoty), nějaké ořechy. Na pití vodu z domu. Ale chodí domů až po 3 hodině. Vždy všechno sní.
Dcera si taky tak 1× týdně chce a kupuje svačinu. ode mě na to dostává 50kč a to je ta spodní hranice za kterou to nakoupí, někdy si přikoupí mlsy za své drobásky. Chodí do pekárny, to vyjde dráž než Lidl. Když má delší den nebo tělocvik, kupuje si větší svačinu. Nijak to nereguluju, přijde mi to OK jednou za týden. já si třeba taky koupím místo ovoce jednou za čas chlebíčky z chlebíčkárny.
Jestli si kupuje Colu a brambůrky, tak 30 Kč je málo.
Ale na druhou stranu, cena potravin jde nahoru a 30 Kč je málo i na svačinu. Například (2 housky, 10 dkg šunky, jablko, pití).
Když jsme u toho jídla, tak jsem byla svědkem kamaradciny dcery. 9 třída. Vysoká, hubená (až moc), během 3 hodin na zahradní oslavě snědla několik tyčinek typu horalka, tribitka atp, 2 plný talíře guláše s pečivem, 3 špekacky s pečivem a kus buchty. Dojeli autem, nebyli po ani před nějakým fyzickým výkonem. Prostě tak ji. Její spalování ji těžce závidím.
Příspěvek upraven 06.06.22 v 21:51
S láskou vzpomínám na výbornou čerstvé udělanou bagetku za 10 korun naproti gymplu
fakt stala 10 korun.
Už vidím jak si kluk před kamosema kupuje 2 celozrnné bagety k tomu jablko a kefírové mléko a ve škole si do láhve lije vodu.
![]()
Vždyť by se sociálně úplně zdiskreditoval.
@Veru1987 píše:
Jenže děti jsou pak in… já se toho dost děsím že to bude dcera taky pít… Kolegyně v práci říkala moje dcera by to určitě nepila, to ji věřím, že tohle určitě nee. A já pak jela domu jednou z práce a její dcera na přechodu a držela v ruce onu plechovku… ale věřím že snad v 9ti letech je to ještě brzo na tyhle energy drinky apod… tahle ona slečna byla tehda v 9. třídě.
Tak v 9. třídě už to chápu, to už se asi ochutnává i alkohol, ale v 9 letech mi to zkrátka přijde jako totální úlet. Syn naštěstí tohle vůbec nezná, nechce, on je takový rozumbrada. U dcery bych za to za pár let ruku do ohně nedala… ![]()
Pořád si ale myslím, že když to doma nevidí (takže není ani potřeba to zakazovat), tak snad to nebudou tolik „potřebovat“.
@ludmilaadamkova píše:
S láskou vzpomínám na výbornou čerstvé udělanou bagetku za 10 korun naproti gymplufakt stala 10 korun.
Už vidím jak si kluk před kamosema kupuje 2 celozrnné bagety k tomu jablko a kefírové mléko a ve škole si do láhve lije vodu.
Vždyť by se sociálně úplně zdiskreditoval.![]()
![]()
![]()
Jo, já vzpomínám na 10 deka vlašáku s rohlíkem. Vlašák pěkně zabalenej v papíru. Tuhle svobodu jsme měli cca od mých 10-11 let. Ještě, že na nás matka neměla čas a neprudila.. nebo měla dost rozumu ![]()