Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ms.Ragdoll píše:
A proto je hned spratek, aha. To je najednou uplne neco jineho, jasne.
Ano, já bych si takové dítě zařídila do kolonky spratek a matku za kozu, která kašle na slušné vychování svého dítěte.
@lucenka píše:
Nemyslím si, že je hulvátství říct o dítěti, které ublíží mému, že je pipina.
já si zase myslím, že je hulvátství to takhle dětem o druhých říkat… že rodič by měl být ten, kdo dítěti ukáže, že všechno se dá řešit slušně a bez urážek… když budu sám takový a budu se o druhých vyjadřovat s despektem a urážlivě, jak můžu očekávat, že mé dítě bude slušné a že mu bude jasné, že se to nemá dělat? A jak pak můžu očekávat od okolí, že se bude ke mně chovat lépe, než jak se chovám já sám k okolí?
Je to, jako kdybys dítěti chtěla vysvětlit, aby neříkalo nějaké sprosté slovo a řekla to stylem: „Do p.dele, stokrát jsem ti říkala, že nemáš říkat do p.dele a ty to do p. rdele pořád opakuješ!“
@Bábrdl píše:
Tak podle pořadu Výměna manželek už to některé sociální skupiny dělají
Myslíš ti, co měli v pondělí mezinárodní den? ![]()
@lucenka píše:
Nemyslím si, že je hulvátství říct o dítěti, které ublíží mému, že je pipina.
A to je právě to, že ty a zakladatelka berete vyplazení jazyku jako ublížení. Problém tkví v tom, že každá vidíme za slovem „UBLÍŽÍ " něco úplně jiného. A proto říkám, chudák kluk ve škole. Tam mu bude z jeho pohledu "ublíženo“ x krát za den…
Příspěvek upraven 11.04.19 v 10:05
@Regina Hero píše:
a nebo se pak prostě usmívala normálně, protože už dávno myslela na něco jiného… a ne že se nutně musela smát tomu, že druhý brečí… tys u toho nebyla, já u toho nebyla, zakladatelka si to může tak akorát vyvodit ze svých domněnek, protože ani jí do hlavy nevidí… předpokládám, že kdyby holčička mezi smíchem vykřikovala „kiš kiš hanba, on brečí, on brečí, hahahaha, dobře mu tak“, že by to tu nezmínila… ale vlastně ta její matka je taky špatná, protože nechá batole v parku batolit u lavičky, kde můžou být na zemi vajgly a kde chodí bezdomovci… tak to pak jo, to jsou špatné obě dvě…
Tak se holt i se zakladatelkou budete občas muset snést dolů na zem z toho obláčku dokonalosti… mezi nás ostatní, obyčejné nedokonalé lidi… to je holt život… život je boj… a je smrtelný…
Taky jsem nyní začala přemýšlet, jak zakladatelka se 100% jistotou poznala, že daná holčička se směje jejímu synovi?
Já bych, pokud by daná holčička nevykřikovala něco, co bych si s tím spojila, jako jméno mého dítka a že on břečí ha ha ha, tak to nepoznám a rozhodně si její úsměv či smích nespojím s tím, že se směje mému dítěti.
Ono záleží asi na tvém přístupu. Já mám 3 dcery. Sama nejsem typ, co by se denně maloval, oblíkal, chodil na manikúru. Jako prostě mě to nebaví. Mám hrůzu z kadeřnic - vadí mi, jak se vykecávaj, tak jsem donutila mantžela, aby si koupil nůžky a stříhá mě dvakrát do roka on doma
Holky vychovávám ovšem volně. Ony se rády líbí, rády se navlíkaj do těch volánů, tak ať to dělají. Vyrazíme z domu s prstenama a šatama a jdem na to hřiště, kde ony mají dovolený všechno - lézt všude, skákat do bahna, sypat na sebe písek, válet se v trávě. Všechno to dělají, protože jsou to děti a baví je divočit. Z hřiště se vracíme jak z pekla - špinavý, plný modřin, skvr od trávy a bláta. Je fakt, že mi taky vadí, že jak venku potkáme pár „kraviček“ ze školky, tak hned Evulína si hraje s nima taky na kravičku. Ale prostě na to si musí přijít časem sama. Určitě ji nebudu formovat do lesany, co furt chodí v teplákách, jako jsem já. Ať si dělá jak chce, já jí prostě jen chci ukázat ty správný ghodnoty a doufám, že z ní vyroste kvalitní člověk, ať si vypadá klidně jak Pravá blondýnka, když chce ![]()
@lucenka píše:
Ano, já bych si takové dítě zařídila do kolonky spratek a matku za kozu, která kašle na slušné vychování svého dítěte.
Jak jinak ze. Sice vime houby jak se smala a cemu vlastne a proc, ale spravna skatulka je prichystana ![]()
Mohla se jen usmivat, mozna ji bylo trapne tak se smala (i dospeli casto reaguji na stud, stres atd. pro nekoho dost nelogicky).
Mozna se smala davno necemu uplne jinemu a nebylo to ani na nej. Ale ty vis, jak to bylo (zakladatelka totiz je ryze objektivni hlavne vuci zenam obecne), ale jeji matka uz je koza a jeji dite spratek ![]()
Příspěvek upraven 11.04.19 v 10:19
@lucenka píše:
Reakce na nečekaný kompliment v podobě vyplaznuteho jazyku budiž. Ale smát se brečícímu dítěti, tak to už normální není a pro dané dítě bych taky neměla moc slušný výraz. Přiznám se, že bych použila i ostřejší než pipka.
Smích nemusí být posměch. Já u toho nebyla, zakladatelka jo a vzhledem k tomu, že se projevuje značně vztahovačně, tak mám pochyby, zda smích holčičky byl posměch nad pláčem chlapečka. Mám jedno z dětí taky citlivku, školkou se prokousávalo složitě, v kolektivu oblíbené, ale nečekané situace a emoce ho rozhodily vždy. Kdybych v něm utvrzovala strachy v tom, jak kdo co myslel, jak kdo ho nemá rád a kdo je blbeček či pipka, tak nevím v čem by to pomohlo. Dnes je ve druhé třídě a umí se prosadit. Ale musela jsem ho taky trochu nechat, řešit si drobné konflikty a příkoří samo. I když mi to někdy sviralo srdce, jak si ten citlivý človíček poradí. Poradil si, citlivý a někdy příliš empatický zůstal, ale na běžné situace už umí reagovat obstojně.
Příspěvek upraven 11.04.19 v 10:15
@Regina Hero píše:
já si zase myslím, že je hulvátství to takhle dětem o druhých říkat… že rodič by měl být ten, kdo dítěti ukáže, že všechno se dá řešit slušně a bez urážek… když budu sám takový a budu se o druhých vyjadřovat s despektem a urážlivě, jak můžu očekávat, že mé dítě bude slušné a že mu bude jasné, že se to nemá dělat? A jak pak můžu očekávat od okolí, že se bude ke mně chovat lépe, než jak se chovám já sám k okolí?
Je to, jako kdybys dítěti chtěla vysvětlit, aby neříkalo nějaké sprosté slovo a řekla to stylem: „Do p.dele, stokrát jsem ti říkala, že nemáš říkat do p.dele a ty to do p. rdele pořád opakuješ!“
Klidně klukovi řeknu, že je někdo blbej, pipina, koza, kráva apod. A neslyšela jsem, že by tak někoho oslovil.
@káťa píše:
A to je právě to, že ty a zakladatelka berete vyplazení jazyku jako ublížení. Problém tkví v tom, že každá vidíme za slovem „UBLÍŽÍ " něco úplně jiného. A proto říkám, chudák kluk ve škole. Tam mu bude z jeho pohledu "ublíženo“ x krát za den…Příspěvek upraven 11.04.19 v 10:05
Asi tvoje děti chodí na divnou školu. U nás ve škole by takové chování netolerovali, takže by se tohle ani nemuselo řešit
@Regina Hero píše:
takže kdyby jen vyplázla a nesmála se, není ani spratek, ani pipka?
To nejspis ne, ale jeji matka by tak jako tak prisnemu oku Lucenky neunikla, bo dcerku nepoucila, jak spravne zareagovat na kompliment. Selhala prece.
![]()
@Ms.Ragdoll píše:
To nejspis ne, ale jeji matka by tak jako tak prisnemu oku nejspis Lucenky neunikla, bo ji nepoucila, jak spravne zareagovat na kompliment. Selhala prece.![]()
a jo, to máš pravdu…
jak se zdá, všechny matky od holčiček selhaly a selhávají… ![]()
@Ms.Ragdoll píše:
To nejspis ne, ale jeji matka by tak jako tak prisnemu oku Lucenky neunikla, bo dcerku nepoucila, jak spravne zareagovat na kompliment. Selhala prece.![]()
Tak normální matka by dceři řekla, že se jazyk na jiné lidi nevyplazuje. Když jí to nebyla schopná vysvětlit 6 let. Nedovedu si představit, že by kluk v 6 letech na veřejnosti vyplazoval jazyk. To by zkusil jednou a dostal by vynadano.
@Regina Hero píše:
klasika… smrtelná mužská nemoc na sedm písmen…![]()
![]()
Ona tady snad celá definice pipky ještě nepadla, jen dohady od nás ostatních, ale zakladatelka se na přímo položenou otázku nevyjádřila…
Nezpracované emoce vyvolávají n/emoce. Když se někdo nemůže vyplakat, tak holt nastoupí rýmička.
A protože uvnitř průměrného (normálního?) muže většinou dlí méně rozvinutá forma animy ve formě 13 leté holčičky, tak ho zklátí na tejden. Kdežto 13 letý kluk (animus) dlící v ženě si řekne jenom rýmička, to dám. Zatne zuby a všem ukáže jakej je tvrďák.
Proto jsou muži romantici, po kterých tolik ženy touží. ![]()
Prostě rébus jako s Pipkou a Milkou. Moudrý jedinec ví, že je moudrý. Postrádá potřebu se definovat, ale Milkoidní Pipka? To je jiná. A hrát si zde na Mistra Jana? Ne, ne. ![]()
Každý chodí oblékaný jak chce, jak se mu líbí. Na rovinu vůbec netuším, co nosí učitelka na třídní schůzky na sobě. Zajímá mě prospěch dcery a kdybyste mě zabily, fakt nevím, jestli měla jeansy a triko nebo kostýmek a lodičky, tohle jde úplně mimo mě.