Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
Tak normální matka by dceři řekla, že se jazyk na jiné lidi nevyplazuje. Když jí to nebyla schopná vysvětlit 6 let. Nedovedu si představit, že by kluk v 6 letech na veřejnosti vyplazoval jazyk. To by zkusil jednou a dostal by vynadano.
Někdo vyplazuje jazyk, někdo o někom řekne, že je kráva. Podstata je stejná, neslušné je oboje. Jen někomu se zdá, že něco z toho může a je to v pořádku.
@lucenka píše:
Asi tvoje děti chodí na divnou školu. U nás ve škole by takové chování netolerovali, takže by se tohle ani nemuselo řešit
Jedna chodí na základku, jedna na střední…je to úplně normální chování dětí, ne každý se bude kolem tvého dítěte točit v rukavičkách a hlavně ty děti nejsou nonstop pod dozorem s učitelkami - mají i přestávky, volné hodiny před odpoledkou atd. a samozřejmě každý nevychází s každým - nevím, jak chceš zajistit, aby se na tvé dítě někdo křivě ani nepodíval? to bude s každým strčením, vyplazeným jazykem, posměškem, zvýšeným hlasem, odmítnutím se bavit atd. lítat žalovat za učitelkou???
Není lepší vychovat z něj samostatné vyrovnané dítě, které se nebude ze všeho hroutit a bude si umět poradit samo?
@bertoldina píše:
Někdo vyplazuje jazyk, někdo o někom řekne, že je kráva. Podstata je stejná, neslušné je oboje. Jen někomu se zdá, že něco z toho může a je to v pořádku.
Jenže něco z toho dělám v soukromí a něco na veřejnosti někomu jinému. V tom je dost podstatný rozdíl ![]()
@Průzkumník píše:
Nezpracované emoce vyvolávají n/emoce. Když se někdo nemůže vyplakat, tak holt nastoupí rýmička.A protože uvnitř průměrného (normálního?) muže většinou dlí méně rozvinutá forma animy ve formě 13 leté holčičky, tak ho zklátí na tejden. Kdežto 13 letý kluk (animus) dlící v ženě si řekne jenom rýmička, to dám. Zatne zuby a všem ukáže jakej je tvrďák.
Proto jsou muži romantici, po kterých tolik ženy touží.
Prostě rébus jako s Pipkou a Milkou. Moudrý jedinec ví, že je moudrý. Postrádá potřebu se definovat, ale Milkoidní Pipka? To je jiná. A hrát si zde na Mistra Jana? Ne, ne.
po kom ženy touží… nemůžu si pomoct, ale při tomhle si vybavím Gibsona, jak si depiluje nohy voskem (au) a jak si natahuje silonky…
![]()
@lucenka píše:
Tak normální matka by dceři řekla, že se jazyk na jiné lidi nevyplazuje. Když jí to nebyla schopná vysvětlit 6 let. Nedovedu si představit, že by kluk v 6 letech na veřejnosti vyplazoval jazyk. To by zkusil jednou a dostal by vynadano.
Co ty víš, třeba se o tom pak spolu bavily. Každý nepovažuje za nutné „sepsut“ dítě hned na místě, nebo nerad řeší věci před citlivýmy uchy nedočkavých maminek, třepajících se na sprdunk „provinilce“ Někdo si o tom rád promluví v klidu, při vhodné chvilce v soukromí.
@káťa píše:
Jedna chodí na základku, jedna na střední…je to úplně normální chování dětí, ne každý se bude kolem tvého dítěte točit v rukavičkách a hlavně ty děti nejsou nonstop pod dozorem s učitelkami - mají i přestávky, volné hodiny před odpoledkou atd. a samozřejmě každý nevychází s každým - nevím, jak chceš zajistit, aby se na tvé dítě někdo křivě ani nepodíval? to bude s každým strčením, vyplazeným jazykem, posměškem, zvýšeným hlasem, odmítnutím se bavit atd. lítat žalovat za učitelkou???
Není lepší vychovat z něj samostatné vyrovnané dítě, které se nebude ze všeho hroutit a bude si umět poradit samo?
Tak u kluka ve škole se učitele pohybují mezi dětmi i o přestávkách
a jak jsem psala, nesetkala jsem se s tím, že by se tam děti sobě navzájem posmívaly. Vychovávají je tam totiž k toleranci a vzájemné úctě.
@Tichopredbouri píše:
Co ty víš, třeba se o tom pak spolu bavily. Každý nepovažuje za nutné „sepsut“ dítě hned na místě, nebo nerad řeší věci před citlivýmy uchy nedočkavých maminek, třepajících se na sprdunk „provinilce“ Někdo si o tom rád promluví v klidu, při vhodné chvilce v soukromí.
Tak já bza součást slušné výchovy považuji i omluvu. Takže by mi přišlo normální dítě sprdnout hned a hned mu říct, že se má omluvit.
@Regina Hero píše:
po kom ženy touží… nemůžu si pomoct, ale při tomhle si vybavím Gibsona, jak si depiluje nohy voskem (au) a jak si natahuje silonky…![]()
![]()
Super film. ![]()
Já měl taky přání, ale občas zírám, kam se to přichomejtnu. ![]()
A hlavně úzkostlivé maminky, motající se mezi žabomyší spory dětí, jsou fakt trapné. Ty děti na sebe jeden den plazí jazyk a nemluví spolu a druhý den jsou zase nejlepší kamarádi. Dítě je dávno v pohodě a maminka pořád vynervovaná. Proč?
@lucenka píše:
Jenže něco z toho dělám v soukromí a něco na veřejnosti někomu jinému. V tom je dost podstatný rozdíl
tak ona to snad řekla synovi už na té chodbě, ne? to ti přijde jako soukromí?
obzvlášť za situace, kdy předtím hlídala druhou maminku jestli holčičce něco řekne, nebo ne
ale jako jo, jednu maminku určitě slyšet a vidět šlo ( nic dcerce neřekla a ani nenaznačila) a tu druhou samozřejmě slyšet nešlo, ta holčičku titulovala pipkou v soukromí ![]()
@lucenka píše:
Tak u kluka ve škole se učitele pohybují mezi dětmi i o přestávkácha jak jsem psala, nesetkala jsem se s tím, že by se tam děti sobě navzájem posmívaly. Vychovávají je tam totiž k toleranci a vzájemné úctě.
Jasně, ve vaší škole se prostě děti chovají jako zmenšení úzkoprsí dospělí…
Ve školách u holek taky není žádná šikana, ale běžné dětské spory a nesrovnalosti jsou v dětském kolektivu naprosto běžné a normální. Přece každý nemůže být kamarád s každým. A i to, že když se někomu stane nějaký trapas, tak se mu ostatní zasmějí, to je přece úplně normální. Občas se kluci poperou, holky pohádají. Normální chování běžného dětského kolektivu. Učitelky jsou s dětmi o hodinách, o přestávkách mají dozor, ale i tak mají děti spoustu prostoru být spolu bez přítomnosti učitelů, chodí spolu do školy, jezdí busem, mají volné hodiny před odpoledkou, přecházejí různě z tříd do jiných tříd, na tv, na oběd, jezdí na výlety, lyžák atd…učitelky za zadkem nonstop tedy nemají…
@lucenka píše:
Stejne tak by normalni matka neposuzovala a neurazela deti a jejich matky jen na zaklade jednoho vyplaznuteho jazyka. Ony i ty jindy hodne a cepovane deti vzdycky nejednaji podle prisneho domaciho kodexu ze, jsou to totiz deti. ![]()
Sice vime houby, jestli to s ni mamka v klidu nepobrala pote v aute nebo doma, a jak to vlastne opravdu bylo, to jen ty uz ted vis, ze je koza, co si dite (pardon spratka/pipku/neco horsiho neumi vychovat. To rikam, jsi proste lepsi… ![]()
Příspěvek upraven 11.04.19 v 10:42
@káťa píše:
A hlavně úzkostlivé maminky, motající se mezi žabomyší spory dětí, jsou fakt trapné. Ty děti na sebe jeden den plazí jazyk a nemluví spolu a druhý den jsou zase nejlepší kamarádi. Dítě je dávno v pohodě a maminka pořád vynervovaná. Proč?
Tak mi to příjde v pořádku. Ale to je asi tím, že mám víc dětí, než jedno. To bych musela každý den nazvat smradem nebo pipkou jiné své dítě. Komunikují spolu, popichují se, nebaví se spolu a v zápětí se muckají, šuškají si a nedají na sebe dopustit.
@káťa píše:
hádám že ve školce je tolik vyplazených jazyků/ošklivých pohledů/strčení/tahání o hračky za den, že to ani učitelka nespočítá
bych řekla slovy jedné maminky tady, že podle ní většina z těch dítek ve školce budou blbci a pipiny -) to se samozřejmě netýká lucenky, už vím, že jejích školka a škola je zcela jiná, zcela jiný je její syn a zbytek školkovní i školní třídy, u těch to samozřejmě neplatí ![]()
@Tichopredbouri píše:
Tak mi to příjde v pořádku. Ale to je asi tím, že mám víc dětí, než jedno. To bych musela každý den nazvat smradem nebo pipkou jiné své dítě. Komunikují spolu, popichují se, nebaví se spolu a v zápětí se muckají, šuškají si a nedají na sebe dopustit.
já určitě vícekrát za den
hračky si půjčovat nechcou, občas do sebe žduchnou, jazyk na sebe vyplazovali jednu dobu celkem běžně a teď si nadávají do mimin...…. ![]()