Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@stock píše:
Zaskobrt v Tve interpretaci je tohle. Čeština je fantastický bohaty jazyk a na jednu příhodu/situaci má spoustu slov/výrazu atd. Švédština je, oproti češtině, jazyk chudej a na jedno slovo/výraz má spoustu prihod/situaci. Špatne si vykládas slovo „oaktsamhet“,
ktere skutečně v běžně řeči znamená mmj nedbalost.Ne však, pokud jde o přestupek/zločin.
Zlocin/prestupek se může provést bud oaktsamt nebo uppsåtligt. Rozdíl mezi tím je, ze pokud to vyvedes oaktsamt, jsi si vědom rizika sveho jednáním a pokud uppsåtligt, jsi si vědom nasledku/konsekvenci, sveho jednání. A jeste je oboje ruzne odstupnovano. Pravidlem je, že za to vědomí si nasledku je přísnější nasledek/trest.
Velmi zajímavá reakce, děkuji za ni.
Trestný čin z nedbalosti je v ČR toto: …jestliže pachatel věděl, že může způsobem uvedeným v trestním zákoně porušit nebo ohrozit zájem chráněný takovým zákonem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal, že takové porušení nebo ohrožení nezpůsobí, nebo nevěděl, že svým jednáním může takové porušení nebo ohrožení způsobit, ač o tom vzhledem k okolnostem a k svým osobním poměrům vědět měl a mohl.
Jaký je rozdíl oproti švédskému oaktsamhet -jsi si vědom rizika svého jednání?
Já o tom četl v angličtině a snažil si překládat švédský zákoník a samozřejmě tyto mírné odlišnosti nemám šanci pochytit.
@stock píše: …Jinak me udivuje, že tak freneticky resis zrovna tenhle zákon, který se Te přeci, z více aspektů, vubec netýká. Můj náhled na tenhle zákon neres, je naprosto nerelevantni.
Za mně. V ČR se nás to týká. Jsme malá země pod kulturním, ekonomickým, právním i vojenským vlivem silnějších sousedů a spojenců. Stejně tak se nás týkaly nálady a změny v SSSR, dokud jsme byli pod jeho vlivem.
Trend rozšiřování definice znásilnění a sexuálního obtěžování je obecný, stejně jako zpřísňování pohledu na to, kdy je to legální sexuální styk, byť třeba za pochybných nebo nemorálních podmínek a kdy je to znásilnění. Stačí si nějakou dobu číst věci co se o tom píší různě po světě a je vidět, že se to řeší ve Francii, UK, USA, v Severní Evropě a je, případně bude snaha to protlačit i u nás.
A to ne jen na úrovni zákonů, ale i na úrovni obecného povědomí lidí o tom, co je na rande, na pracovišti, v komunikaci mezi mužem a ženou přípustné a co ne. Je to propojené s MeToo (jak uznávají i tvůrci toho zákona ve Švédsku) a MeToo je globální kampaň.
Stačí se mrknout různě do diskuzí na univerzitách v USA, či různých pro ženských a emancipaci řešících médiích a člověk vidí, že se tam už řeší, zda souhlas sám o sobě stačí nebo by měl být vyžadován (podobně jako v obchodním styku) informovaný souhlas. Tedy souhlas, který je platný pouze tehdy, pokud jsou podány všechny relevantní informace pravdivě. To samé u Lewinské se překvapivě často objevovaly názory, že rozdíl v postavení mezi ní a prezidentem byl natolik obří, že to bylo sexuální zneužití automaticky, i když ona do toho šla dobrovolně. Také se ten trend pokusila využít (byly o tom články i v ČR). Kdyby nebyla tak užvaněná narcistka a nechlubila se jím kdysi vyloženě jako svou trofejí, měla by dnes ještě mnohem víc sympatií.
Takže se třeba v USA médiích čím dál opatrněji popisuje možnost vztahu mezi šéfem a podřízenou a to i když statisticky právě tyto vztahy vznikaly na pracovištích velmi často. Je to tam už právně na hodně tenké hraně. Přitom je pro ženu přirozené, že ji zaujme schopný šéf a pro muže zase je atraktivní neokoukaná a mladá žena.
Také bych se nedivil, pokud by se v EU časem začaly protlačovat myšlenky na zavádění celoevropského registru sexuálních útočníků. Momentálně tomu brání špatné vztahy mezi státy, ale mělo by to řadu rozumných důvodů a veřejnost by to asi odkývala. Argumentovalo by se zneužíváním dětí, těžkými zločiny, terorismem. V praxi by do toho pak jako v USA spadli lidé i za vesměs bagatelní nebo kontroverzní události na vysokých školách, či pracovištích.
No a když se k tomu připočte tichý obdiv vůči efektivitě čínské kontroly nad občany, vůči jejich skóringu lidí propojených se sociálními sítěmi, kontrole internetu a zároveň i udržitelné ekonomické úspěšnosti, tak trend je jasný při současné úrovni strachu z migrantů, z terorismu, i z toho znásilňování a sexuálního obtěžování (co na tom, že ženy mají v USA nejlepší postavení, co kdy měly, hysterické kampani to nebrání).
Takže se tím trochu zabývám, protože to vnímám jako součást širšího světového trendu. Konečně v anglických médiích je to prezentováno, že Švédsko je 10. evropskou zemí, která zavedla… a kdy to udělají i ty ostatní?
@Mart81 píše:
Velmi zajímavá reakce, děkuji za ni.Trestný čin z nedbalosti je v ČR toto: …jestliže pachatel věděl, že může způsobem uvedeným v trestním zákoně porušit nebo ohrozit zájem chráněný takovým zákonem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal, že takové porušení nebo ohrožení nezpůsobí, nebo nevěděl, že svým jednáním může takové porušení nebo ohrožení způsobit, ač o tom vzhledem k okolnostem a k svým osobním poměrům vědět měl a mohl.
Jaký je rozdíl oproti švédskému oaktsamhet -jsi si vědom rizika svého jednání?
Já o tom četl v angličtině a snažil si překládat švédský zákoník a samozřejmě tyto mírné odlišnosti nemám šanci pochytit.
Uppsåt a oaktsamhet=culpa/culpa pravidla= posouzeni=culpa posouzení.
U oaktsamhet je otázka, jestli ten, co zavinil „škodu“,mel jednak jinak. Když se tahle otázka posuzuje je spousta okolnosti, ke kterým se musí přihlédnout. Mezi ruznymi okolnostmi jsou takové, ktere jsou důležitější než jiné a skoro vždycky se musí zvazit v posouzení.
Nevím, jestli Ti to k něčemu bude. Je blbý překládat z češtiny do švédštiny. Treba knihy se většinou překládáji z cestiny do němčiny, angličtiny a z toho do švédštiny. To jen na okraj ![]()
@Mart81 píše:
Za mně. V ČR se nás to týká. Jsme malá země pod kulturním, ekonomickým, právním i vojenským vlivem silnějších sousedů a spojenců. Stejně tak se nás týkaly nálady a změny v SSSR, dokud jsme byli pod jeho vlivem.Trend rozšiřování definice znásilnění a sexuálního obtěžování je obecný, stejně jako zpřísňování pohledu na to, kdy je to legální sexuální styk, byť třeba za pochybných nebo nemorálních podmínek a kdy je to znásilnění. Stačí si nějakou dobu číst věci co se o tom píší různě po světě a je vidět, že se to řeší ve Francii, UK, USA, v Severní Evropě a je, případně bude snaha to protlačit i u nás.
A to ne jen na úrovni zákonů, ale i na úrovni obecného povědomí lidí o tom, co je na rande, na pracovišti, v komunikaci mezi mužem a ženou přípustné a co ne. Je to propojené s MeToo (jak uznávají i tvůrci toho zákona ve Švédsku) a MeToo je globální kampaň.
Stačí se mrknout různě do diskuzí na univerzitách v USA, či různých pro ženských a emancipaci řešících médiích a člověk vidí, že se tam už řeší, zda souhlas sám o sobě stačí nebo by měl být vyžadován (podobně jako v obchodním styku) informovaný souhlas. Tedy souhlas, který je platný pouze tehdy, pokud jsou podány všechny relevantní informace pravdivě. To samé u Lewinské se překvapivě často objevovaly názory, že rozdíl v postavení mezi ní a prezidentem byl natolik obří, že to bylo sexuální zneužití automaticky, i když ona do toho šla dobrovolně. Také se ten trend pokusila využít (byly o tom články i v ČR). Kdyby nebyla tak užvaněná narcistka a nechlubila se jím kdysi vyloženě jako svou trofejí, měla by dnes ještě mnohem víc sympatií.
Takže se třeba v USA médiích čím dál opatrněji popisuje možnost vztahu mezi šéfem a podřízenou a to i když statisticky právě tyto vztahy vznikaly na pracovištích velmi často. Je to tam už právně na hodně tenké hraně. Přitom je pro ženu přirozené, že ji zaujme schopný šéf a pro muže zase je atraktivní neokoukaná a mladá žena.
Také bych se nedivil, pokud by se v EU časem začaly protlačovat myšlenky na zavádění celoevropského registru sexuálních útočníků. Momentálně tomu brání špatné vztahy mezi státy, ale mělo by to řadu rozumných důvodů a veřejnost by to asi odkývala. Argumentovalo by se zneužíváním dětí, těžkými zločiny, terorismem. V praxi by do toho pak jako v USA spadli lidé i za vesměs bagatelní nebo kontroverzní události na vysokých školách, či pracovištích.
No a když se k tomu připočte tichý obdiv vůči efektivitě čínské kontroly nad občany, vůči jejich skóringu lidí propojených se sociálními sítěmi, kontrole internetu a zároveň i udržitelné ekonomické úspěšnosti, tak trend je jasný při současné úrovni strachu z migrantů, z terorismu, i z toho znásilňování a sexuálního obtěžování (co na tom, že ženy mají v USA nejlepší postavení, co kdy měly, hysterické kampani to nebrání).
Takže se tím trochu zabývám, protože to vnímám jako součást širšího světového trendu. Konečně v anglických médiích je to prezentováno, že Švédsko je 10. evropskou zemí, která zavedla… a kdy to udělají i ty ostatní?
Mas pravdu, že tenhle zákon sem připlul v kalnych vodách Me Too.
Myslím ale, ze tenhle novy „souhlasny“zákon ČR nehrozí. Fakt se tak jmenuje.
Ta Monica L.je podle mého husa. Moje sympatie nemá.
Od roku 2010,se v EU parlamentu"rokuje" o zřízení společného EU registru pedofilů o jejich vcasnem odhalení. USA stáhly pasy odsouzenych pedofilů. Pokud zazadaji o nový, dostanou ho s poznámkou, ze je to odsouzeny pedofil. Cestovat z a do USA mohou, ale ne každý stát jim povoli vstup.
Ale ze všech těch zákonů a nezakonu bych si moc přála, aby ČR zavedla tzv anti-aga zákon. Tady byl založen v r.1979 a je to akon o zákazu psychického a fyzického týrání dětí. Je mi jasný, že na sebe opet strhnu bouri nelibosti, už se mi to několikrát podarilo, ale fakt si to moc přeju. Dětem by se docela určitě žilo lehceji.
Jinak už jenom, ze s většinou toho, co píšeš, souhlasím. Dík za zajímavý počtení.
@stock Také děkuji za diskuzi a zajímavé informace. Ať se ve Švédsku daří.
Netflix zakázal v rámci reakce na MeToo zaměstnancům, aby se na sebe dívali po dobu delší, než 5 sekund.
@Mart81 píše:
Netflix zakázal v rámci reakce na MeToo zaměstnancům, aby se na sebe dívali po dobu delší, než 5 sekund.https://www.independent.co.uk/…8396431.html
Co je to zase za hovadinu? ![]()
@Mart81 tak jo až půjdu za šéfem, že chci přidat prachy , tak budu čumět do země nebo do stropu ![]()
Muze to byt jako v nekterych zemich, kde je zvykem divat se pri rozhovoru na krk. Mne prijde lepsi pres rameno.
@D- račice píše:
Co je to zase za hovadinu?
Nevím. Myslel jsem si, že je to hoax.
Ale píše se o tom na víc místech a nic o hoaxu jsem nenašel. Připadá mi to neuvěřitelné, jak ze scifi, že by si to nějaká společnost opravdu dala do svých „anti obtěžovacích“ pravidel.
Příspěvek upraven 15.06.18 v 17:07
Tak mně napadá, že ve hře Minecraft je neutrální bytost jménem Enderman (momentálně k dostání ve formě plyšáka za 120 Kč
). Cituji z popisu chování této zajímavé hororové příšerky:
„…pokud se hráč podívá na jeho tělo nebo horní část noh, začne být agresivní. Pokud se hráč podívá přímo na jeho oči, vydá strašidelný zvuk“
Cílem zavedení Endermana bylo udělat atmosféru hororovější a zvýšit nejistotu hráčů při hře v survival modu. Tak možná se v Netflixu inspirovali tímto. ![]()
@Emimin7 píše:
Muze to byt jako v nekterych zemich, kde je zvykem divat se pri rozhovoru na krk. Mne prijde lepsi pres rameno.
To je hrozný. Když na někoho mluvím, dívám se mu do očí, když ho mám na dosah ![]()
@Russet píše:
To je hrozný. Když na někoho mluvím, dívám se mu do očí, když ho mám na dosah
Konec tvého harašení!
A co kdybychom si zacali misto osobniho kontaktu uz rovnou telefonovat? Kazdy ze sve bubliny…