Podává vám lékař ruce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6759
26.4.17 20:30
@Kotatko03 píše:
pro moje ujištění, v pravidlech etikety je tak dokonale nevyznám, to platí vždy, že? Myslím, že žena podává ruku první, bez ohledu na postavení :think:

První podává ruku člověk společensky významnější - žena muži, starší mladšímu, společensky výše postavený člověk/nadřízený níže postavenému/podřízenému.
Takže ne, žena nepodává ruku vždy jako první, záleží na konkrétní situaci. Zrovna ve vztahu lékař - pacient považuju lékaře za společensky výše postaveného, takže on je ten, kdo nabízí ruku k podání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
26.4.17 20:30

Nepodavaji, tohle nijak neresim, nejsem zrovna priznivec vzajemneho osmatlavani, takze mi to nevadi, mozna sem i radsi, kdyz si predstavim kde se treba zrovna ta gynekolozka hrabe (ano vim ze ma umyty ruce, ale i tak ) :mrgreen: treba na tej psychologii by to nebylo od veci, ale tam sem nikdy nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21630
26.4.17 20:34
@IvaB píše:
První podává ruku člověk společensky významnější - žena muži, starší mladšímu, společensky výše postavený člověk/nadřízený níže postavenému/podřízenému.
Takže ne, žena nepodává ruku vždy jako první, záleží na konkrétní situaci. Zrovna ve vztahu lékař - pacient považuju lékaře za společensky výše postaveného, takže on je ten, kdo nabízí ruku k podání.

Pravda. Já to hodně zjednodušila. Ale jinak já se třeba nepovažuji za společensky méně významnou než lékař ;-) Ono to je i vnímání a náladě konkrétní situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
26.4.17 20:36
@IvaB píše:

Děkuji za objasnění a ještě tě využiji na jeden dotaz, ještě k tomu podávání ruky, situace já vs muž (cca o 20let starší), kdo podává? Dostávám se do této situace poslední dobou častěji a nevím, jen upřesním, společenské postavení máme podobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2611
26.4.17 20:36

Lékaři v CAR ano, jinak žádný. A ani mě nenapadlo nikdy nad tím přemýšlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
26.4.17 20:37
@nozu píše:
Pravda. Já to hodně zjednodušila. Ale jinak já se třeba nepovažuji za společensky méně významnou než lékař ;-) Ono to je i vnímání a náladě konkrétní situace.

Děkuji :kytka: jinak souhlasím, také bych se nepovažovala za společensky méně významnou než lékař :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
26.4.17 20:42

V Nemecku podava vzdy kazdy dr pri prichodu i odchodu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LKL
1114
26.4.17 20:50

Ano, vsichni kam chodim vcetne nasi detske

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
26.4.17 20:51

Můj gynekolog jo. A v Jihlavě v nemocnici všichni. Mají to v předpisech. Když jsem byla loni v porodnici, tak už jsem měla ruku utřesenou :lol:

• Citovat
  • Upravit
422
26.4.17 20:53

Zajimava otazka Gynekolozka, lekarka na detske chirurgii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
26.4.17 20:53

Ja teda zeny obdivuji vase sebevedomi, protoze ja, lekarka, kdyz jdu k jinemu lekari jako pacientka, tak si teda rozhodne spolecensky mene vyznamna pripadam bez ohledu vek a pohlavi vysetrujiciho. Je to proste situace definovana tim, ze nemocny jde zadat o pomoc s nejakym svym problemem. Tim nechci rict, ze by se muze lekar chovat nejak nadrazene. Ale neni to totez, jako jit si nechat udelat nehty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
26.4.17 20:57

Ti soukromí většinou mladší, ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8510
26.4.17 20:58

Ano, celkem dost lekaru mi ji podava, nekteri ne. Proc se ptas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7860
26.4.17 21:02

Na soukromé klinice všichni, mají to v pracovních pokynech.
Mimo soukromou kliniku se s tím setkávám vzácně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32170
26.4.17 21:04

Jedinej doktor, kterej si mi kdy představil a podal mi ruku byl veterinář :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie