Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kotatko03 píše:
pro moje ujištění, v pravidlech etikety je tak dokonale nevyznám, to platí vždy, že? Myslím, že žena podává ruku první, bez ohledu na postavení
První podává ruku člověk společensky významnější - žena muži, starší mladšímu, společensky výše postavený člověk/nadřízený níže postavenému/podřízenému.
Takže ne, žena nepodává ruku vždy jako první, záleží na konkrétní situaci. Zrovna ve vztahu lékař - pacient považuju lékaře za společensky výše postaveného, takže on je ten, kdo nabízí ruku k podání.
Nepodavaji, tohle nijak neresim, nejsem zrovna priznivec vzajemneho osmatlavani, takze mi to nevadi, mozna sem i radsi, kdyz si predstavim kde se treba zrovna ta gynekolozka hrabe (ano vim ze ma umyty ruce, ale i tak )
treba na tej psychologii by to nebylo od veci, ale tam sem nikdy nebyla.
@IvaB píše:
První podává ruku člověk společensky významnější - žena muži, starší mladšímu, společensky výše postavený člověk/nadřízený níže postavenému/podřízenému.
Takže ne, žena nepodává ruku vždy jako první, záleží na konkrétní situaci. Zrovna ve vztahu lékař - pacient považuju lékaře za společensky výše postaveného, takže on je ten, kdo nabízí ruku k podání.
Pravda. Já to hodně zjednodušila. Ale jinak já se třeba nepovažuji za společensky méně významnou než lékař
Ono to je i vnímání a náladě konkrétní situace.
@IvaB píše:
Děkuji za objasnění a ještě tě využiji na jeden dotaz, ještě k tomu podávání ruky, situace já vs muž (cca o 20let starší), kdo podává? Dostávám se do této situace poslední dobou častěji a nevím, jen upřesním, společenské postavení máme podobné.
Lékaři v CAR ano, jinak žádný. A ani mě nenapadlo nikdy nad tím přemýšlet.
@nozu píše:
Pravda. Já to hodně zjednodušila. Ale jinak já se třeba nepovažuji za společensky méně významnou než lékařOno to je i vnímání a náladě konkrétní situace.
Děkuji
jinak souhlasím, také bych se nepovažovala za společensky méně významnou než lékař ![]()
Můj gynekolog jo. A v Jihlavě v nemocnici všichni. Mají to v předpisech. Když jsem byla loni v porodnici, tak už jsem měla ruku utřesenou ![]()
Ja teda zeny obdivuji vase sebevedomi, protoze ja, lekarka, kdyz jdu k jinemu lekari jako pacientka, tak si teda rozhodne spolecensky mene vyznamna pripadam bez ohledu vek a pohlavi vysetrujiciho. Je to proste situace definovana tim, ze nemocny jde zadat o pomoc s nejakym svym problemem. Tim nechci rict, ze by se muze lekar chovat nejak nadrazene. Ale neni to totez, jako jit si nechat udelat nehty.
Ano, celkem dost lekaru mi ji podava, nekteri ne. Proc se ptas?
Na soukromé klinice všichni, mají to v pracovních pokynech.
Mimo soukromou kliniku se s tím setkávám vzácně…
Jedinej doktor, kterej si mi kdy představil a podal mi ruku byl veterinář ![]()