Pokec o dětech s poruchou soustředění, ADD či ADHD

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12185
26.3.18 19:54

@enny3 jasne, je lepsi vedet, cim drive clovek vi, tim drive se muze zaridit.. My mame navstevu na pediatrii za 3 tydny a tak jsem zvedava, jaky verdikt ceka nas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
26.3.18 20:20
@trpaslinka píše:
@enny3 jasne, je lepsi vedet, cim drive clovek vi, tim drive se muze zaridit.. My mame navstevu na pediatrii za 3 tydny a tak jsem zvedava, jaky verdikt ceka nas

S chlepečkem nebo holčičkou tam jdete? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
27.3.18 12:53

@enny3 s Denisem. Melisa se zatím zdá v pořádku. Snad jen občas kopíruje brášku, takže občas má podobné reakce, ale bez něj, třeba ve školce je to šikovná a učenlivá holka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
328
19.1.25 18:28

Ahoj, otevírám diskuzi rovnou otázkou: má někdo zkušenost, že vaše dítě s poruchou pozornosti nebaví číst? A pokud ano, jak to řešíte? Máte třeba nějaký tip, jak motivovat ke čtení? Dcera 14 let, poruchu pozornosti jí po letech zoufání a tušení diagnostikovali teprve nedávno. Číst se naučila bez problémů, ale nebaví jí to, asi jak se nedokáže soustředit a neudrží dějovou linku, je to prostě pro ní složitější a má tendenci ty nelehké úkoly odkládat a nechat “vyhnít”. Jenže čtení potřebuje ve škole kvůli čtenářským deníkům. A i já to těžce nesu, ráda čtu a mrzí mě, o co se ochuzuje. Můj pocit dokážu dát stranou, ale do školy to prostě potřebuje :roll: máme pravidlo, že si má číst každý den 10 minut, ale často to odkládá, pak zapomene a pak je naštvaná, když jí to pořád připomínám a nutím jí do toho :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3073
19.1.25 18:34

@shaari: hele jediná motivace je, aby četli, co je baví. Má možnost si do toho deníku vybírat? Baví ji aspoň něco? Já mám syna mladsiho, 4.trida, ty deníky jedou od 2. a nebavilo ho to téměř vůbec, navíc jemu to ani moc nešlo. Ale holt jsem se snažila najít něco, co nebude aspoň úplný vopruz…a ted čte třeba manga, to je jediný, co čte dobrovolně. Naštěstí učitelka neřeší, ono dnes je málo ctecich dětí hodně i bez diagnózy…mě to taky rve srdce, já bych v knížkách ležela furt, ale akceptuji to jako realitu.
Pokud ne, tak se tím holt musí prodrat jako povinnosti, ne všechny povinnosti jsou ano zdaleka zábavné.
Případně…ale to je morálně na hraně asi, uznávám…kamarádka s ADHD nedava klasicke knihy, ale dává audioknihy. Sice tam chybí ten element vnímání textu a pravopisu, ale ve 14.bych se už na to asi vykašlala, pokud vám to ušetří spoustu nervu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.25 19:38
@shaari píše: Více

Mám dvě děti s ADHD a poruchou pozornosti. Pomohly léky. Udrží přes den mnohem lépe pozornost. Netlačíme to, prostě jim od mala čteme. Chodí už dávno do školy a čtu jim dál. Kolikrát nemám čas a tak si vezmou knihu samy od sebe a čtou si. Nemá smysl to tlačit, jen by se jim to znechutilo. Takto začaly samy, protože jim knížky kupujeme, čtu jim, vyprávím jim příběhy a tak to kolikrát vezmou do svých rukou a zkouší si číst samy. A už to celkem zvládají.

• Citovat
  • Upravit
4071
19.1.25 19:43
@shaari píše: Více

Ahoj, momentálně řeším úplně to stejné. Akorát moje dcera má vývojovou dysfazii. Momentálně 13 let a 7.trida. V pátek má odevzdat čtenářské deníky že 3 knížek a části 4.,čas měla od října. Ani ťuk.
Hucela jsem do ní xkrat úspěšně se tomu celou dobu vyhybala, to bylo pořád „potom“,až jsme ve fázi, že už nemá šanci. Přitom jinak ji čeština jde, baví ji, ale to čtení je teda katastrofa.
A já jsem taky čtenář, takže mě to mrzí.
Je teda fakt, že i když něco přečte, málokdy si to dobře pamatuje, takže i to ji asi nebaví..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
19.1.25 22:23
@Beruska999999 píše: Více

U nás na 1.stupni si knížky vybiraly samy, teď v 7.tride už dostaly seznam, z toho si měly vybrat 2 knihy, jednu podle sebe mimo seznam a jednu dostaly přiřazenou od učitelky. Dcera schytala Dekameron. Vůbec ji to nebere, vyhýbá se tomu obloukem. A to nemusí číst celou, jen část, protože je to bichle.
Dokud si mohla vybírat jen sama, tak to šlo, ale teď asi cítí nějaký ten tlak, tak to úplně vypustila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32933
19.1.25 22:27

Syn skoro 15 let, Adhd od 5 let dg, dysfazie. Čte normálně, ale nebaví ho to. Dokud měli povinné čtenářské listy vybírali jsme něco co zvládne a třeba se i střídali ve čtení. S vypracováním potřeboval pomoct. Číst jsem ho neviděla asi od covidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí