Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kotyk mas na mysli magnetickou rezonanci? to ne. K tomu se asi jen tak nedostaneme. Jednen doktor se zepta jak dopadlo predchozi vysetreni. Když reknu ze předchozí dr. řekl ze potřeba to sledovat tak i on rekne dobře dame tomu cas a budeme to sledovat.. Tohle je naprosto zacarovanej kruh. Bylo mi receno ze je ještě velmi brzo na nejaky zavery..
@enny3 Dekuji za mila slova. Tenhle tyden se ve skole se opravdu snazil, dostal několik smajlu a hvezdicek, coz je super výsledek. Uz bylo na case slyset něco pozitivního ze skoly a proto jdeme zítra na Coco.
Jinak ti nebudu nic nalhávat ale mam strach. Před par dny jsem zjistila ze misto toho aby v noci chodil na zachod, tak se vycural několik dnu po sobe za postel. Citila jsem moc a bylo mi jasne ze se něco deje. V pokoji ma novy koberec. Nove tapety a nove vymalovano. Takze zed a postel dostala zabrat.. Pak se rozpovidal o ošklivých snech co ho trapi a to je hodne zly. Zda se mu o tom ze nas někdo zabil. O tom ze u nas hořelo. O tom ze sestra vypadla z okna. Ze jsme měli nehodu. O tom ze si v noci sel pro nuz, aby si mohl otevřít balkon a skocit za sestrou aby na hrbitove nespinkala sama. Ale zadne noze v supliku nenasel, protože byli spinave ve drezu a tak na ne nesahal. Nejvic se boji ze se nam něco stane a on zustane sam.
Boze, co se mu to deje v te hlave?
Strasne rada bych verila ze mu detska fantazie jen pracuje. Ale rozum mi říká ze tohle není dobry.. Tohle se asi normalnim detem nezda, ze? Uvidíme co nam rekne v pondělí psycholog. Muj muz tyhle věci nechce resit před vedenim skoly. Chce aby ten dotycnej odesel pote co vyresime věci tykajici se skoly. Pry jsou toto osobní věci a nechce aby toto poslouchal cizi clovek..
Ja nevim. Mam mu dat za pravdu a dotyčného poprosit aby odesel a nebo to resit před nim? co když ten někdo to pak bude sirit ve skole dal? Docela by mne zajimal vas názor holky..
@Raspusha čtu se zatajeným dechem a husí kůží, kolik je toho na tebe a manžela naloženo, opravdu to nemáte jednoduché. S ADHD příliš zkušeností nemám (i když u syna mám na lehčí formu podezření, proto jsem taky rozklikla tuhle diskusi), ale selským rozumem mě napadá - co takhle mu zkusit tu odpolední dávku posunout už někam k té 12.h, kdy se začíná horšit, aby tam nebyl takový výkyv v hladině? Případně tuhle druhou trochu zvýšit, aby vydržel déle do odpoledne? Pokud je to lék, který už má a osvědčuje se vám, nějakého malého zvýšení dávky bych se asi tolik nebála, myslím, že pozitiva by mohla převažovat. Ale je to jen nápad. Moc držím palce a budu sledovat dál! ![]()
@Raspusha Tohle není jen ADHD, napíšu ti sz, adhd podle mě dokonale vystihuje tenhle příspěvek https://www.emimino.cz/…rankovani/2/
@lentilka248 píše:
@Lewisa ahoj.. Byl dráždivé mimino, nespal, neklidný, jako kojenec spal za den řádově v minutách, třeba kolem 9m si len na chvilku lehl na koberec a lezl dal.. V noci co hodinku vzhůru až do 2 let.. Nebylo lehké ho něčím zaujmout, knížky, hračky.. Hodně hraček ničil.. Hračkami spíš házel nebo si ze všeho stavěl komín, přenášel v košíčku, dělal si různé hromádky po bytě..Nechtěl být v kočárku, prakticky neodlozitelne dítě, pořád v náručí, nefungovaly na něj běžná pravidla, choval se nepredvidatelne(třeba se spaním, kolem 2, 5 let měl období, ze usnul ve 4 odpoledne a spol s pauzama až do rána, nebo taky nedošlo celý den a usnul až třeba v 1 ráno).. Hodně brečel a brečí v podstatě dodnes. Od malinka plno úrazů, ještě jako nechodíci, takové ty okamžité nápady typu vyběhne do silnice, skočím na stolek, skočím z postele, vyskočí z vany, vždy tekla krev, pořád plno modrin, taková horší koordinace pohybů, je schopen se prerazit na cestě od gauče ke stolu.. Každý den mi udělá plno modrin (nechte), třeba objímá e se a najednou mám loket pod zebry apod.. Nízký pud sebezáchovy..
Je hodně emotivní, rozhodí ho drobné změny, pořád v pohybu, porucha pozornosti šílená, během jídla je schopen udělat dalších 50 věci.. Ono takto napsané to vypadá že to dělá každé druhé dite ale fakt nedělá…
My jsme s mužem z oboru tak jsme to poznali hned, měli jsme EEG kvůli febrilnim křečím, tam změny které jsou pro ADHD příznačné.. Viděl ho neurolog a pak jedna z nejpovolanejsich osob z oboru psychologie, a pak plno psychologů (manželovi kolegové.. Má i pozitivní anamnezu ohledně porodu..
To je přesně můj malý syn- jak, kdybych to psala já, pod to se podepíšu..Dneska si zas rozbil hlavu
![]()
@Raspusha To co popisuješ nejsou bych řekla, že nejsou jen sny, ale bludy- v žádném přípsdě s ním sestru nenechávejte nikdy samotnou- ani chvilinku na zahradě- může se stát, že se mu bude,,zdát", že jí má něco udělat, dávejte na něj pozor i jinak- i když to je velký chlapec, co by si měl třeba namazat chleba, tak bych dala nože z jeho dosahu.. I to čůrání za postel- to je taky hrůza, bych řekla, že se mu zdá, že se tam má vyčůrat- prostě problém v hlavě, velký, nutný řešit- klepu se hrůzou, jen, co to píšu..když si představím bludy schizofreniků, co jsem viděla v práci (na soudě. Měli jsme tam jednoho, co se mu zdálo, že rodiče jsou astrální obludy, že je musí zabít- no tak je zabil..mladej kluk, bys to do něj neřekla. No měl bludy a nebral léky..
@enny3 Ač tě nepotěším, mám bohužel také dojem, že by se mohlo jednat o schizofrenii. Podle mě je nejdůležitější co nejdříve zjistit o co jde a případně zahájit léčbu.
Na druhou stranu zase trochu lepšího. Mám dobrého známého, schizofrenika, mladého kluka. Léčí se asi od 10 let. Je plně kompenzovaný, zvládá chodit naprosto normálně do práce. A má, již 2. rokem, holku a klape jim to.
Narazila jsem na diskuzi náhodou a jsem úplně v šoku. To že zdravotnictví v UK je na nic to se ví ale tohle je katastrofální! Já bych na nic nečekala zabalila rodinu a jela do ČR k doktorům. Máte toho naloženo až až a moc obdivuji tvůj přístup ale tohle potřebuje odborníka a to co nejdříve. A holčička by taky potřebovala vyšetřit.
Já bych zjistila na internetu kontakty na dobre psychiatry popr APLA a obvolala to a objednala děti. A až by byly termíny tak bych jela na týden na " dovolenou " do ČR.
Je mi to moc líto ale na co sakra doktoři v UK čekají? Až se stane neštěstí?
Moc držím palce a držte se ![]()
@Anonymní píše:
Narazila jsem na diskuzi náhodou a jsem úplně v šoku. To že zdravotnictví v UK je na nic to se ví ale tohle je katastrofální! Já bych na nic nečekala zabalila rodinu a jela do ČR k doktorům. Máte toho naloženo až až a moc obdivuji tvůj přístup ale tohle potřebuje odborníka a to co nejdříve. A holčička by taky potřebovala vyšetřit.
Já bych zjistila na internetu kontakty na dobre psychiatry popr APLA a obvolala to a objednala děti. A až by byly termíny tak bych jela na týden na " dovolenou " do ČR.
Je mi to moc líto ale na co sakra doktoři v UK čekají? Až se stane neštěstí?
Moc držím palce a držte se
DO APLY, Motola, Krce jsou čekacky kolem roku, je to děs… Ja jsem čekala asi 9 měsíců, ale takto brzo jsem měla termín jen proto, že někdo vypadl..
@Ronnie Prave o to posunti ci zyvseni leku se snazi škola. Ja s tim moc nesouhlasim.
Pani ucitelky mu maji davat prasek ve 14:00. Ovšem hodne dlouhou dobu mu pani učitelka davala prasek uz 12:00. Nikdo mi o tom nerekl a ja na to prisla nahodu. Tak jsem synovi koupila hodinky s budikem a nastavila cas na 14:00.
Skole to sice vyhovovalo ale ja mela doma odpoledne peklo. A porad jsem se divila proc ty leky nefunguji?
Když o vikendu a prázdninách je to celkem dobry. A důvod? doktor nam presne vypocital, ze pokud leky bude brat ve 14:00 tak teoreticky by jsme s nim měli vydrzet az do vecera. Tak aby si mohl delat domaci ukoly a nase familie mohla zit normalni život i po skole. Rozumim tomu ze ty leky mu funguji nejlíp asi od 8:00-12:00 ale ty leky jsou tak silny ze není mozny mu je podavat uz po 4 hodinách. Jednak mu po nich není dobře a zpočátku se i trasl, ale navíc diky nim uz neji vůbec. Na druhou stranu pokud by ty leky nebral tak by nemohl chodit do skoly. Bez nadsázky rikam, ze bud by se nam rozpadla rodina a nebo ja bych skončila v blazinci.
@Raspusha ahoj, take ziju v UK a take mam syna s nejakou poruchou. Podle psychologa jeho porucha spada do stejne skupiny jako ADHD, ale na presnou diagnosu cekame.. Nastesti se synem nemam az tak vazne problemy, ve skole se snazi, ale paru pak vypousti doma. Nastesti neni agresivni, ale to jsem od malicka ho ucila a mela jsem stesti, ze se povedlo, i kdyz obcas take ma mensi vybuchy, kdy to zkousi s agresi. Ale nastesti nic vazneho a okamzite ho usmernim. Takze jak zvladat dite v tomto smeru neporadim. Ale se systemem… tam uz zacinam mit nejake zkusenosti. Mohu se zeptat, ve skole mate pracovnika Senco? Pokud ano, je schopny? Co poradil? jake kroky podnikl?
@kotyk píše:
@RaspushaCo si udělat výlet do ČR?
Pokud zítra nenajdeme reseni tak o tom zacneme premyslet. Muj muz ma novou praci, takze se nelze jen tak sbalit a jet.. Není to tak jednoduchy..
@trpaslinka píše:
@Raspusha ahoj, take ziju v UK a take mam syna s nejakou poruchou. Podle psychologa jeho porucha spada do stejne skupiny jako ADHD, ale na presnou diagnosu cekame.. Nastesti se synem nemam az tak vazne problemy, ve skole se snazi, ale paru pak vypousti doma. Nastesti neni agresivni, ale to jsem od malicka ho ucila a mela jsem stesti, ze se povedlo, i kdyz obcas take ma mensi vybuchy, kdy to zkousi s agresi. Ale nastesti nic vazneho a okamzite ho usmernim. Takze jak zvladat dite v tomto smeru neporadim. Ale se systemem… tam uz zacinam mit nejake zkusenosti. Mohu se zeptat, ve skole mate pracovnika Senco? Pokud ano, je schopny? Co poradil? jake kroky podnikl?
Dekuji ze ses ozvala. Myslis nejakeho asistenta? ne nemá. To uz jsem myslim psala hned v uvodu. Prosadit asistenta se snazim uz 3 roky. Napisu vecer vic. Musim bezet.
@Raspusha co se lekaru tyce, chodis do ordinace, kde je jen jeden lekar a nebo skupina lekaru? Pokud nekde, kde je jen jeden lekar, udelej si vyzkum, najdi si jineho, lepsiho.. pokud je to skupina lekaru, zkus si najit mezi nimi toho, kdo je nejlepsi a jakekoli navstevi GP si zadej toho dotycneho lekare/lekarku. Bude tak Vas lepe znat, bude ochotnejsi…
A co se male holcicky tyce, tak asi 2 roky jiz UK umoznuje dat diteti odklad. Bohuzel u meho syna to skola jeste nepovolovala, takze take zapasime se skolnim systemem, ale ted uz to mozne je. Znam jednu maminku, co dala diteti odklad, tak zjistim, jak postupovala a dam Ti vedet. Nektere skoly sice tvrdi, ze kdyz nechas dite doma do 5 let, musi pak nastoupit rovnou do Y1, coz neni pravda. Jiz je mozne, ze deti nastoupi do reception az v tech 5 letech… Tak jestli chces, zjistim, jak se v tom pripade postupuje.
@Raspusha ne asistenta… Senco je Specal education needs co-ordinator. Ve skole by mel nekdo byt. My mame stesti na uzasnou pani, ktera se mnou spolupracuje. Asistenta pro dite sice zamitli, ale pani mi prave pomaha a radi, jak postupovat, aby priste povolili. Takze mi doporucila, ze misto appeal zadat znovu a s novymi dokumenty, sehnala pro mne nezavisleho psychologa, ktery Denise vysetril primo ve skole, pozoroval ho ve tride i samostatne. Pani mi pomaha komunikovat s speech and language therapist, kteri ho chteli jiz vyradit z evidence, ze pro syna uz vic udelat nemohou… Nechteli mi ho pak vzit zpatky a pani mi pomohla to vyridit.. Jsem v soku, ze tak zakladni vec nevis, jak take muzes, ale jsem v soku, ze skola Ti o teto moznosti nerekla..
https://specialneedsjungle.com/…eed-to-know/