Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ivaneska U nás je to tak, že dítko s poruchou pozornosti se spaním problém nemá. Spí až tak dobře, že jí ani neprobudí, když má ségra noční záchvat vzteku. Ale to s ADHD si v různém rozsahu vyžralo snad všechny znaky, včetně poruchy spánku.
@Janasas píše:
Ještě dotaz má některé vaše dítě, noční běsy, unás jo,
U nás ne, ale budí se 1-2× na pití. Odjakživa.
Nejhorší bylo když měl tak 2-3 roky, budil se 3×, k tomu mimino které se budilo klidně 5×, a jeden nebo druhý nebo oba v 5h vstávali. ![]()
@andelka83 unás máme od psycholožky doporučené věci co má učitelka dělat. NO v podstatě ji to neomezuje.. Aspoň sama říkala..
Sedí v první řadě, diktované ukoly má na papírku tistěné a čte si sám, čtení čteme i doma, jeden řádke máma, jeden on.. Ve škole normálně, ale v doučování čte s ním tak učitelka a vlastně jenom pořád hledí přes rameno, jestli ví co má dělat..
@Janasas no já to vidím ve školce. Tam nebýt asistentky tak jsou úplně v pytli, přitom samozřejmě výsledky z vyšetření a různá doporučení co dostanu jim nosím. Absolutně není čas na individuální přístup.
Já jsem zatím nakloněná té specce a když by se zdálo že zvládne normální, tak přestoupit lze (mladší syn půjde v září 2018 do normální školy)
@Janasas Ta naše jo, ale zase je pořád ve věku, kdy je to běžné.
@andelka83 my to asi budeme soukromou základkou
Alča v ppp nám řekli že je to jediná možnost jak se obejít bez odkladu…
@andelka83 u nás jí rušili a díky inkluzi budou rušit i ostatní, takže pozor na to, možná jen nějaké soukromé by mohly zůstat
Řešila jsem to s psycholozkou a budou zůstávat jen zvláštní, které již spadají do kategorie speciálních. Řešila jsem to kvůli prostřednímu synovi. Nejstarší chodil do normální speciální školy a na druhý stupeň šel už do normální. Chtěla jsem touto cestou řešit i problémy prostředního syna, bohužel smůla ![]()
@Janasas píše:
Ještě dotaz má některé vaše dítě, noční běsy, unás jo,
Prostřední syn nemá noční děsy, ale když usíná, tak musí mít rozsvicene světlo v kuchyni, která je hned vedle dětského pokoje. Každou noc se budí mezí 22 a 2 hod. ranní, kdy se vzbudí záleží na míře unavenosti. Když není moc unavený, tak je ve 22 hodin vzhůru, když je hodně unavený tak až ve 2. hod. ráno a stěhuje se do ložnice za námi, nevyhazujeme ho, spi s jedním z nás. Na noc uzamykame počítač a telefony na hesla, jinak je u toho hraje do té doby dokud někoho z nás nevzbudi a nevyhodime ho od toho ![]()
@kotyk nejstarší syn má jak poruchu pozornost, tak ADHD a od miminka spal ukazkove, může okolo něj jezdit kombajn a on nic. Za to poslední 2 měsíce nehorázně kecá ze spaní ![]()
@Ivaneska Nejstarší nastupovala teď. A řešili jsme to samé. Na klasickou specku je chytrá a moc zdravá. Měla odklad. A nakonec jsme snad našli fakultku, kde by to mohla dát. Co bude s nejmladší, to netuším, protože ta je chutnej případ už teď.
Ona si někde nastudovala, jak ADHD vypadá, a jenom si odškrtává položky
A to spaní přece nemohla vynechat.
@kotyk máš to teda taky veselé
Ono těch projevů ADHD je právě několik, když to tady tak čtu, tak si říkám, že syn má velice mírné projevy, ale fakt je ten, že v 8 třídě už nemá čas na hovadiny. Ví že musí zabrat, když chce jít na střední školu. Má své povinnosti. V týdne při škole má většinou nevyplneny čas jen od 20.00 do 21.00 a to si čte, nebo je na mobilu, pak jde spát, jinak je ráno k neprobuzeni
Dva dny v týdnu má nultou hodinu, takže tam jsou budicky něco velmi výživného, už asi 6× zaspal
Jednou v týdnu kroužek, jednou odpoledka, jednou vyučování až do půl 4, takže přiletí domů, nají se a dělá si az do večera povinnosti
Ale díky vytíženosti nemá opravdu čas na kraviny ![]()
@Anonymní píše:
@andelka83 my to asi budeme soukromou základkouAlča v ppp nám řekli že je to jediná možnost jak se obejít bez odkladu…
Můj už má odklad. Soukromá je tu jedině typu Montessori a to bych za to dala celý plat.
@Ivaneska Chudák malej, pubošům by měli ty nulté hodiny zakázat.
@Janasas noční běsy naštěstí nejsou. Ale stačí jeho tendence pařit hry, z toho mám noční běsy já
Vypínáme net (máme i telku s youtube), mobily schováváme.
@Anonymní píše:
@andelka83 my to asi budeme soukromou základkouAlča v ppp nám řekli že je to jediná možnost jak se obejít bez odkladu…
@andelka83
Odklad ale pomůže hodně. V tomto věku je přeci jen znát každý měsíc. Jsem za něj hrozně ráda, je to mazec i teď, co by se dělo, kdybych ho dala v šesti, si raději ani nechci domýšlet
Jediný problém s tím měla tchýně, páč on je chytrý chlapeček a zůstat o rok déle ve školce je potupa ![]()
Soukromé školy jsou drahé, na to bohužel nemá spousta lidí, my také ne.
@Ivaneska ty jo, na nulté hodiny bych asi měla 100% absenci
Takže má můj obdiv
Program má nabitý slušně, musí být utahaný.
Jak zapřaháte své ratolesti nějak doma? Luxování, nádobí atp.?
@Gigis no, loni jsem si neuměla představit že by šel do školy. No letos taky ještě moc ne ![]()
Zatím nijak zvlášť, nic konkrétního nebo pravidelného.