Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lamátko my v první třídě měli z češtiny samé 3, 4,5 -neberu čtení to mu šlo, ale různé doplňovaní, pak diktáty a různé ukoly.. Dokonce mu hrozila i 3 hned v prní třídě..
S učitelkou jedeme podle rad psycholožky a te´d ve druhé třídě bude mí 2 z češtiny s tím, že kdyby neměl ulevu- což má, že by to bylo i na 1, Že mu to vychází na lepší 2..
Teď nosí, 1,2 i z diktátu se povedlo dostal teda jednu 3,5, ale v řadě samých 1,2 se to schová..
Jinak máme taky doučování, ale doučuje ho dvě hodiny jeho třídní učitelka
@Janasas píše:
@andelka83 jenomže unás- nevím, jka u vás, on to říká tak, jakoby na něho řval.. Prostě něco vysvětluje a neni jakože vzteklý, ale i tak prostě.. Už několikrát jsem mu říkala, nekřič, slyšíme tě, ale nepomáhá to… Naštěstí kamarádi jsou už zvyklý..
Ja to říkám několikrát denně, přesně stejně. Nekřič, my tě slyšíme.
@Ivaneska @Janasas už od 2 let téměř nejí. Čili ono není moc co upravovat. V 7 letech má 20kg. Když vidí jídlo na talíři, jemu zle. Už netuším.. co mu vařit aby jedl. Jinak zajímá se o vlaky, lodě, letadla a historii, bohudik toto je jeho největší konicek. Na puzzle se podíval a okamžitě ho složil. Má dokonalej orientační smysl. Navíc po akcích a muzeích vymetame často právě během těch 6 hodin. Pak se změní v monstrum. Jak to říct..
Mám dva lidi v jedné osobě. Když si veme léky je to úplně jinej „normální” hodnej kluk. Bohužel po 6 hodinách a nebo pokud léky nemá je to úplně jinej člověk. Jako kdyby byl schizofrenik. Absolutně neposlechne. Než učitelky dopovi větu už je v trapu. Schovává se jim pod stůl. Vrci na ne. Děti se ho boji. Nechápou proc je najednou jinéj. Když byl ráno v pohodě. Běhá si po škole. Z hřiště ho nemohou dostat do školy. Pak ho nahaneji 4 učitelky naráz.. Baví ho čísla. Není sprostý ani drzi. Jen neustále mluví. Všichni sedí na koberci a on běhá po třídě někdy i škole. Dokud neměl léky chodil spát mezi 23:00-1:30ráno. Ráno byl fit a já padála na hubu. A nevydrží bez léku sedět ani 2 minuty.. Stejně tak nebýt léku nejdem ani nakoupit, už nevím co je to žít život normálních lidi…
@Raspusha tak to nezávidím, u nás až tak moc ne.. takové problémy, stačí nám naše a teda to vaše dalekoh horší.. Ale když za to nemůže, těžko něco s tím člověk udělá.. prostě je to tak..
Unás než učitelka zjistila co a jak, tak jsem byla na koberečku po 14 dnech. Prostě nebyl drzý nic, ale pořád mi tvrdila, že ji přijde, že ji dělá naschály.. Teď prostě už ví, jak na něho, ví co je ve věci..Jakože všechny děti tancovali doprava, jen jediný doleva ahned mi to předhodila, že dělal naschvál.. a nebo že řekla nekřičte a on normálně mluvil- ale jak jsem psala výš je hlučný a ona přišla do třídy a vynadala mu, on nevěděl proč.. ale unás je to spíš ve vlnách.. on má problémy i s věčí, řeč je 90% ok -ještě plně nemluví, r, ř nejde atd. no ale je další vlna a on mi začne třeba 14 dní koktat
@Andulicka16 píše:
Jsem maminka 9leté dcery trpící ADD, problémy ve škole, neustálé zapomínání, dcera je jakoby duchem jinde kolikrát. Táda bych o tomto problému popovídala s někým kdo takové dítko má.
ahoj mám synka 7 let - ADHD ráda si popovídám
@Raspusha a má určitě jen ADHD, není v tom ještě něco jiného? Jinak kupuj hodně knihy s tématikou co ho zajímá, klidně i to puzzle. A možná bych zkusila ještě nasadit přírodní preparát, jmenuje se eye-q jeden čas ho syn užíval, ale pro jistotu se ještě porad s lékařem, aby se léky a ten preparát mezi sebou netloukly. Nejí protože asi nedokáže být chvíli v klidu, ale to je jen má domněnka. Na zvýšení chuti k jídlu si něco zkoušela?
@Raspusha tak něco z toho poznávám. Do klasické školy by bez léků jít nemohl. Ale zatim o medikaci nikdo nemluvil až paní v spc. Ale záleží co bude až nastoupí do školy. Jinak chytrý a zvídavý je, mluví pořád, baví ho technika, MHD, vlaky..
@jdukolem píše:Čau kozo
ahoj mám synka 7 let - ADHD ráda si popovídám
@Raspusha tak to je mazec, není v tom ještě nějaká jiná porucha? Přeji hodně sil ![]()
U nás nejsou zdaleka takové problémy, ale i tak to je občas „na zabití“. Od školky byly problémy s autoritou, sociálním chováním, vztek, lepší a horší období. Ve 3 letech jsme byli poprvé u psycholožky, to bylo zatím bez diagnozy, že byl malý. Školku jsme pak nějak překlepali i díky super učitelkám, dali jsme mu odklad a teď je v první třídě, je mu sedm. Z toho jsem měla noční můry především já, část mých obav se bohužel potvrdila. Paní učitelku jsem na problémy upozornila raději hned prvního září. Před týdnem jsme absolvovali psychologické vyšetření, bylo také konstatováno ADHD (jaké překvapení…).
Krom neurologie, eyeQ a nějakých strategických rad nám byl doporučen program KUPOZ - má to být na rozvoj pozornosti a zlepšování paměti. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Jinak musím říct, že ve spoustě věcí je moc šikovný, má hodně dobré logické myšlení, vcelku suverénně počítá v řádech stovek a tisíců, násobí, dělí, docela hezky píše, čtení asi odpovídá věku… a pálí mu to tak, že dá poměrně dost práce najít protiargument na jeho jednání a řeči. Problém je v jeho afektech, kdy mi třeba řekne, že mi propíchne krk, také řve, jak kdyby mu rvali hlavu, chová se jak mimozemšťan a mimoň dohromady, no a ta nepozornost. Dostal už i trojku, zaboha jsem z něj nemohla dostat proč, jeho reakce byla, že je to lepší než trojka z chování
. Učitelka říkala, že přes několikáté upozornění skládal slova jinak než měl, mělo to být výstražné, akorát jemu to je úplně šumák
Přitom když se soustředí, tak takové věci zvládá levou zadní.
Ahoj, můžu poprosit o váš názor? Dcerka má 4,5 roku. Je inteligentní, ale nevydrží se soustředit, když jí něco nejde, hned to vzdá a „vypne“. Je docela nesamostatná, klidně by byla od rána do večera neumytá v noční košili, všechno jí musím 100× připomínat. Často mě vůbec nevnímá (ale sluch má v pořádku). Špatně se motivuje. Nebaví ji pohyb, chodit ven - kolo, sáňky, cvičení s dětmi - je po mě neobratná a neumí si to jen tak užít. Vrstevníci ji moc nezajímají (nebo jen tak „teoreticky“ že o nich něco vypráví, ale jinak je nekontaktuje). Je levačka, což je vidět ve spoustě věcí, že dělá obráceně, když jí ukážu, jak správně, často nechápe. Písmena, čísla ji nezajímají. Chodíme na logopedii, protože neumí sykavky, ani L. Dochází do školky, ale tam je spíš tak sama pro sebe. Jak se pomalu blíží ke školnímu věku, začínám mít obavy. Teď chodí do soukromé montessori školky, mohla by tam i pokračovat do školy. Nebo může jít do státní, ale bojím se, že školní tempo nebude zvládat a že jí ten systém zválcuje a školu znechutí. - Chci se proto zeptat, máte někdo zkušenost se soukromou ZŠ (první a druhý stupeň) pro dítě s ADD? Slibuji si od toho individuálnější přístup, ale bojím se, že to překombinujeme a bude třeba školu stejně nesnášet, jen za to budeme platit
- Dcera diagnozu zatím nemá, psycholožka jí viděla ve dvou letech (to bylo podezření na austismus), pak ve třech letech (to se autismus vyloučil), teď jsme objednané na jaro, až bude dceři pět, aby se ukázalo, jaký udělala pokrok. Budu ráda za vaše názory na způsob vzdělávání ADD dětí. (Prosím anonym, mám tady na bazaru inzeráty s místem bydliště, nerada bych, aby si můj doraz s dcerkou někdo spojil. Děkuji.)
@Raspusha Myslím si, že Vás syn je krásnou ukázkou toho, jak se projevují nežádoucí účinky oněch léků. Nevím tedy, jaké léky bere, ale když se podívám např. na straterru, tak je to opravdu síla. A v životě bych je dítěti nedala.
http://www.psychoweb.cz/…y-davkovani/
sebevražedné myšlenky
nepřátelské jednání (převážně agresivita, vzdorovité chování a hněv)
rychlé kolísání nálad
bolest hlavy
snížená chuť k jídlu (ztráta pocitu hladu), zvracení, pocit na zvracení
bolest břicha, ospalost
ztráta chuti k jídlu
podrážděnost
rychlé změny nálady
problémy se spánkem
závratě
netečnost
zácpa žaludeční nevolnost
oteklá, zarudlá a svědivá kůže
vyrážka únava
snížení tělesné hmotnosti
zvýšený krevní tlak
velmi rychlá srdeční frekvence nebo podobné pocity
sebevražedné myšlenky nebo pokusy
agresivita
nepřátelské jednání
citová nerovnováha
Atd. Je toho hodně.
Opravdu by mě zajímalo, jaký byl váš syn před podáváním oněch léků???
Jestli to „zklidnění“ na pár hodin Vás stálo a stojí za všechny tyhle přidatné problémy.
Na vašem místě bych nechala syna někde pořádně vyšetřit (např. v Apple, pokud jste nebyli). A hodně bych si toho snažila sama načíst, jak jinak s ním pracovat, než do něj jen cpát tyhle sra*ky. ![]()
Cetla jste zde?
http://www.awarelaxcentrum.cz/co-je-adhd
Citace z jedné diskuze:
„Existují i růžné alternativy, co mohou pomoci - omega kyseliny, hořčík, vitaminy skupiny B, Karnosin. Úprava jídelníčku - vynechat cukr a všechna éčka je základ, u někoho pomůže vynechání mléčných výrobků a lepku. Cvičení jógy, neurovývojová terapie (ta je přímo v Praze).“
Přeji Vám pevné nervy, hodně sil. A hlavně do budoucna zdravé a šťastné dítě.
![]()
(Do diskuze jsem nakoukla, protože syn má ADD.)
@WaIl jaký byl? Byl ještě horší!! Verze Medikinet XK 25. Napr. neexistovalo s nim jít na nákup. Lital po celém krámu dokud se něco nestalo. Ziju v zahraničí. Tady rodinu nemám. A nikdo ho hlídat nechce ani kdybych platila zlatem. Chodila jsem na semináře, které nám byli úplně k ničemu. Mužů se se svou duslednosti a trpělivosti postavit na hlavu a stejně zadnej pokrok. Jak říkám.. ve škole rok trénoval aby vydržel sedět na koberci 2 minuty a bohužel nedokázal to. U jídla se pořad vrti, poskakuje, odbiha a ve finále to má studene.. Takže naprosto pátova situace ve všech směrech..