Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@andelka83 pokud možno do léku se nenech natlacit. Můj syn pokud by léky nebral, tak už ho dávno vyřadí ze školy. Smutné je, ze si s nim neví tucet lidi rady.. A co s nim mám dělat já? To už nikdo neřeší. Tady v naši škole jsou učitelky totálně až po vedení neschopné. Chtějí mít ve škole klid, takže trvají na podávání léku každý den před školou.. Zlaté České zdravotnictví.. Bez léku s nim nebyli schopné pracovat.. Změna školy nepomůže. Protože tady je to o mentalitě a systému. Navíc mladší je pravděpodobně autista. Zatím výsledky vyšetření mluví proti nám.. A já už to proste nedávám. Dve takové děti proste nedám.. Nějak mi docházejí síly.. Je toho v poslední době nějak moc.. Co u Vas? Pomáhají Vám babičky? nebo kde berete sílu? Všem děkuji za milá slova ![]()
@Ivaneska Takhle vypadá těžší verze ADHD.
@Raspusha Já smekám před tebou. Naše mladá je proti tomu vašemu éru vysloveně brnkačka. Bráchovi se to věkem dost zlepšilo, ale nezmizelo. Strejda to samé. Ale oba se s tím naučili žít, aniž by se věčně dostávali do větších průserů.
@Raspusha ani v Čechách to není žádná sláva. Speciální školy jsou zrušené, lékaři nám pořád cpou medikaci a to není můj syn ani z poloviny takový jako tvůj. Říkají, že čím je člověk starší, tím víc dozrává mozek, takže já spoléhám na čas. U prostředního syna je to jiné, to bude větší oříšek, ale říkám si, že je to svým způsobem výzva a hodně mi to změnilo pohled na svět. Klidně se postavím na hlavu a budu se odpichovat ušima, když mu to pomůže. S přítelem děláme oba dvanacti hodinové směny, takže se u dětí střídame, tudíž to zvládáme celkem dobře ![]()
@Raspusha Tady bys dopadla s takhle vážným ADHD úplně stejně. Odeslali by tě do SPC, pak by následovala čekačka na pedopsychiatra, SPC většinou nabízí kurzy. Z obyč školy, pokud není opravdu extrémně chytrý a nezvládá učivo a písemky i za běhu, by po vyčerpání všech pomocných úprav následovalo doporučení do specky. A ani tam nejsou extra nadšení z dětí s těžší verzí ADHD, protože to je bez medikace často horší než práce s autisty. Takže by zase tlačili na medikaci. Výhoda je jen v tom, že ho nemůžou valoučit.
U nás si babi občas veme nejmladší. Musím říct, že jsem jí za to nesmírně vděčná, protože si svoje odžila s bráchou a teď si vlastně dává repete, i když už má nárok na klid.
@Ivaneska Mě možná dostane do blázince náš nejmladší andílek a to není zdaleka takový učebnicový exemplář. Ale když má nespací dny a ještě se hezky prostřídají se starší, která je nechodící autík, tak je to maso. Jsou dny, kdy jsem prostě zombie.
Nám hlídá jen hlidacka, za peníze. Fotra už nemám, macechu nechci ani vidět, moje matka je pouze jen matka geneticky. Pritelovo rodiče jsou daleko od nás a oba chodí do práce, tak mě nikdy ani nenapadlo jim dávat děti na hlídání.
@kotyk nám naštěstí děti spí krásně, mrnata po obědě odpadla a nejstarší leží s knížkou v posteli, tak se na chvíli taky natahnu ![]()
U nás je ta nevýhoda, že každé dítě má něco, tak je těžký tomu prizpusobit denní chod domacnosti a všeho okolo ![]()
@Ivaneska nejsou zrušené, do jedné nejspíš syn v září nastoupí ![]()
@Raspusha já právě spíš zvolím tu speciální školu, než léky a dát ho do normální velké. Už vidím jak tam spolupracuje, nevyrušuje a má dobré výsledky. Nechci mu učení znechutit, jinak je chytrý a šikovný dost. Nechci aby se na něj dívali jako na narušitele který zlobí. To radši ho dát do školy kde učí speciální pedagogové, kteří s tím chováním mají zkušenosti a podle toho koncipují výuku. Navíc průběžně stále procvičují logopedii, což syn potřebuje taky, k ADHD má ještě dysfázii, hlavně dyslálie je dominantní, vyslovuje pořád špatně a moc se to nelepší.
Já jsem rozvedená, s ex fungujeme dobře, mívá děti 6 dní během 14 dní, oba pracujeme, já na dvě směny, takže mi pomáhá ještě babička, je v důchodu, bývalá učitelka MŠ, takže zvládá. Ale taky je toho na ni někdy moc no. A ještě mám přítele, který syna chápe, je dyslektik takže taky zažil speciální třídu a nějaké problémy.
@Raspusha hmm tak to je masakr. Bohužel je to hodně o lidech, když se k tomu ještě přidá jiná mentalita, tak je to v pytli. Něco jako Appla by tam ale mohlo být? Nebo (pokud nebydlíte příliš daleko) nezkusíte se objednat se do Čech?
Ono je to jedno k druhému, dítě má problém, rodiče jsou z toho vyčerpaní, děti to jak radary vycítí a je to ještě horší. Lidem, kteří to nezažili, se to špatně vysvětluje. Nějakou možnost hlídání máte? Aspoň na chvilku, aby jste si mohli vydechnout?
@andelka83 spaní upřímně závidím
U nás je to problém, mám ještě pětiletá dvojčata, bohužel si nemůžem dovolit lepší bydlení, takže spí v jednom pokoji. Neprobíhá u nás uspávání, ale krocení divé zvěře… ještě mi byly doporučeny relaxační techniky, zatím se tomu tlemí všichni tři. A ten starší se navíc ještě v noci budí a je schopný si ve tři ráno jít potají pustit komp a čučet na youtubery, nebo manželovi ukradne mobil a paří hry. Když ho včas nevylapíme, tak je ráno unavený a už to jede…
@andelka83 já jsem nad tím taky přemýšlela, ale máme docela dobrou učitelku, která to vzala jako výzvu a má nějaké dotace od státu a dvakrát týdnně ho doučuje, dala si ho dopředu a prostě s ním pracuje.. Kluk dělá všechno jak ostatní, nemá vyjímky, má věci spíš navíc, kvůli tomu doučévání..
Minulý rok mněkolik poznámek za chování a čistá 3 z češtiny,, letos bez poznámek a lepší dvojka..
ALe je fakt, kdyby měla učitelka jiný přístup, že nevím, nevím…
@Gigis u nás je spaní normální a vždycky bylo. Neměl problém s usnutím ani se spánkem. Dneska chodí po 20h, pohádka, pomazlení a odcházím a spí. Mladší to samé. spí spolu v pokoji, já pak jdu spát později za nimi.
@Janasas píše:
@andelka83 já jsem nad tím taky přemýšlela, ale máme docela dobrou učitelku, která to vzala jako výzvu a má nějaké dotace od státu a dvakrát týdnně ho doučuje, dala si ho dopředu a prostě s ním pracuje.. Kluk dělá všechno jak ostatní, nemá vyjímky, má věci spíš navíc, kvůli tomu doučévání..
Minulý rok mněkolik poznámek za chování a čistá 3 z češtiny,, letos bez poznámek a lepší dvojka..
ALe je fakt, kdyby měla učitelka jiný přístup, že nevím, nevím…
No právě. A já teda tady tomu moc nevěřím, že by na to měl někdo energii a čas. Pokud by bylo ve třídě víc jak 20 dětí, tak by ani nepomohlo kdyby seděl sám v lavici vepředu. Potřebuje individuální přístup a malou školu a kolektiv, což mu tady žádná klasická škola nedá (jen obvod má skoro 60tis. obyvatel, máme tu velké školy s mnoha třídami, kolikrát i složitě architektonicky řešené)