Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ivaneska Super
Hodilo by se nám. Zatím má syn vše napsané rukou, ale tabulka by byla určitě lepší. Díky ![]()
@Ivaneska Ahoj, mohla bych taky poprosit o tu tabulku. Syn má asi taky ADD sice teda prý lehkou formu, (byla jsem s ním v PPP a tam nám paní řekla, že to řešit zatím nebudeme, že uvidíme při dalším kontrolním vyšetření). Řeknu Ti je to někdy boj. Někdy je to zlato, ale docela často je na zabití…
Zkouším s ním kde co, tak by určitě stálo za to vyzkoušet i tu tabulku co máš ty. Jenom nevím jak to dát tak nějak dohromady. Díky moc.
Nejde mi to z wordu přetáhnout sem, tak jsem vám to vyfotila, snad vám to pomůže
@Ivaneska Díky moc. Mohla bych tě poprosit ještě i o školní týden.
Jinak podle tohohle to dám dělat té mé nejstarší dceři, aby mi to nějak vytvořila, já jsem na to antitalent ![]()
@Lisadon já jsem na to taky antitalent, to vytvářel chlap, aby nemohly vznikat zbytečné třecí plochy
Mrknu na to, ale až zítra, dneska už se k počítači asi nedostanu ![]()
Dodávám režim školního týdne a omlouvám se, že jsem to nedala dřív, nestíhám ![]()
Tabulka dobrá, akorát daří se vám dodržovat? U nás je velký problém s tím, že se prostě „šprajcne“ (když ne, tak nějaké další dítě), a s plánováním je konec.
Já zakoupila takový ten rodinný plánovací kalendář asi měsíc dozadu, ale furt je prázdný, nejsem ho schopná ani připravit ![]()
Jinak jsem s Vojtou začala program KUPOZ, který by měl pomoc naučit se koncentrovat, je to mazec. Říkali cca 20 minut denně, ale zatím se nám nedaří udržet pozornost, tak cca 30-40minut, pak ještě úkoly do školy.
Holky, našla jsem na netu par napadu. Pro ty z nás, ktere se „nudi“ ![]()
http://www.mynameissnickerdoodle.com/…utorial.html?m=1
http://www.craftaholicsanonymous.net/…chore-charts
Na pinterestu je jich hodne, kdo má zájem hledat.
Dcera má např kuponovou knizku. Za týden bez televize/mobilu/konzole si muze vybrat kupon, který chce.
Např… Jednou nečistit zuby
, kino, celý den v pyzamu, kopeček zmrzliny navic, cirkus, 1 hodina hry podle jejího vyberu, oblibene jidlo, pyzamova party, plavani, přenocování kamarádky a jine… Jako pomůcka k motivaci dobre. Kupony vidi a dostane něco „hmotného“ (ve formě papiru)… Když motivace někdy v polovině týdne slabne, nechám ji si zalistovat v kuponovce ![]()
Ahoj vsem.
Jdu si k vam pro radu. Netusim do jakých diskuzi jsem prispivala a tak tedy napisu sem. Omlouvte mou gramatiku a snad se najde někdo kdo mi poradi. Muj syn ma ADHD a bere Medikinet XL 20mg rano v 7:20 a 5mg ve 14:00. Takto jsou leky vypocitane aby mohl fungovat ve skole. Vecer bere Circadin 4mg na spani. Bez tchto leku by nespal vubec. Bohuzel si absolutne nevim rady. Ve skole je schopen fungovat, když se dobre vyspi cca do 12hod. Pak to zacne byt hodne spatny. Mnohokrat ucitelum řekl fuc*k off, další učitelku pak odstrcil ci bouchl. To je naprosto neomluvitelne a ja se hanbou dodnes propadam. nechapu kde se v nem ta zloba a agrese bere. Dost často me volaji do skoly, když uz si nevi rady a je to opravdu hodne spatny, at si pro nej prijedu. Nedavno si nerozumnel s učitelem a rozhazel co mu prislo pod ruku o zidlich ani nemluvim. Asistence ucitele řekl ze kdyby mohl tak ji pretahne tenisovou raketou. Coz samozrejmne je zcela nepripustne. Každý den chodim do skoly a doufam ze mel dobry den. Diky lekum které mu zabiraji alespoň dopoledne se zvlada vcelku dobre ucit. Ve skole ma individualni plan. Několik lidi se snazi vse podridit tomu aby ve skole byl klid a on se mohl ucit. Ovšem nekdy se s učitelem neshodnou a pak je potřeba okamzite vzit deti ze tridy, aby se nikomu nic nestalo, když zacne radit a deti toho nebyli svědkem. Podotykam ze neziju v Cr. Tudiz mentalita a premysleni lidi je zde uplne odlisny. System je tu uplne jiny a diky mnoha dobrym lidem ještě do skoly chodi. Jeho kamaradi dodnes nerozumi tomu proc rano je to hodnej kluk a odpoledne je z nej uplne jinej clovek. Když leky nenebral tak to bylo 100× horsi a malem me to privedlo do blazince. Další problem je jidlo. Od téměř 2 let poradne neji. Dnes mu je 8 let a ma 20kg. Ma odpor k tlustym lidem a to je ten důvod proc on sam téměř neji. Když nastoupil do skoly kde byla silna pani učitelka tak to byl velkej problem. Nechapu kde se v nem bere tolik pohrdani k temto lidem. Uz davno vim ze mam doma dva jiny lidi. Když si rano veme leky je to naprosto jinej a zlatej kluk a muzeme normalne fungovat, ovšem bez leku je z nej uplny monstrum.. Mame motivacne plan. Pokud se mu ve skole cely tyden dari a nedostane zadneho smajlika co se vylozene mraci tak si muze vybrat co by chtěl o vikendu delat podle svých predstavt. Napr. kino, cukrárna, bazen vylet, vlacky apod. tenhle cas věnuju jenom jemu. Zkratka aby mel motivaci. K tomu chodi pravidelne na tennis. Manzel zmenil praci jen aby bylo vic casu na deti. Cas si rozdelujem tak aby nikdo z deti nemel pocit ze je o něco ochuzeny. Podotykam ze mam ještě další deti a není v nasich silach tenhle boj vydrzet vecne. Dcera která není mentalne uplne ready si ted zlomila nohu.
Takze ted uz mi to tuplem pada na hlavu.
A ted uz k věci. Škola navrhuje zvyseni leku. Rada bych se zeptala vas.. mate někdo zkušenost jestli vam to pomohlo? nechci ze syna mit zeleninu co mi cely den tupe zira do zdi. Ovšem vim ze není fer vuci detem a ucitelum aby zazivali to kazdodenni peklo. Není mozne aby se 29 deti muselo přizpůsobit jednomu klukovi. O tom co zazivaji ti ucitele ani nemluvim. Sama znam tu zoufalost a bezmoc.. Vim ze on za to nemůže ale ty lidi tam taky ne. Nerada aby ho system vyloucil ze skoly. Zadna spesl škola tak jak zname v Cechach tu není. Alespon v nasem okoli.. A ja ani nechi aby prisel o sve kamarady a skolu kterou ma rad. Verim ze jednou se vzbudim a moje deti budou uplne normalni jako ty vase. Omlouvam se za gratiku a romam. Třeba vas to pohorsi ale me to třeba na chvili pomuze… se s toho vypsat.. Nemam kdy sem chodit a cist ale třeba mi někdo poradite.
Ja vim nekteri lide se mají stokrát hur a to me drzi nad vodou, ze vlastne nemam důvod si stěžovat… Dekuji vsem kteří jste docetll az sem..
@Raspusha chodíte k psychologovi? Má snahu to řešit? Je mu líto, že měl výbuch? Učí ho někdo jak zpracovávat negativní emoce? Dokáže odhadnout, že to na něj jde? Pokud ano, dokáže si říct o pomoc, aby se to nerozjelo? Je tam hodně práce, ale jde s tím pracovat. My měli v rodině holku, bylo to taky šílené, ale zapracovali jsme na tom, ve škole povolili, že může odejít z výuky na chodbu pokud ucítí, že je přetížená a ona se učila rozpoznat to a poté odejít. Během základny se natolik zvedla, že chodí bez větších obtíží na střední. Anonym info o holce.
@Raspusha Hele tohle není na psychologa, ale na psychiatra- tohle nebude jen adhd, ta agresivita bude ještě něco jiného- kde bydlíte? Řešte to s psychiatrem, třeba dá i jiné léky a tak. Co ho učit doma? Ve škole to evidentně nejde, tak, jak by mělo- z tohohle bude jen prů ser, otázka kdy, když v osmi je takhle agresivní, v 15- ti vystřílí celou školu. Promiň, ale takovbéhle dítě nepatří do kolektivu dalších 29-ti dětí, chudáci děti, učitelé i ty, že tam denně musíš. Učila bych ho doma a nebo našla nějakou speciální školu, tohle nic dobrého nepřinese.
@Raspusha píše:
Ahoj vsem.
Jdu si k vam pro radu. Netusim do jakých diskuzi jsem prispivala a tak tedy napisu sem. Omlouvte mou gramatiku a snad se najde někdo kdo mi poradi. Muj syn ma ADHD a bere Medikinet XL 20mg rano v 7:20 a 5mg ve 14:00. Takto jsou leky vypocitane aby mohl fungovat ve skole. Vecer bere Circadin 4mg na spani. Bez tchto leku by nespal vubec. Bohuzel si absolutne nevim rady. Ve skole je schopen fungovat, když se dobre vyspi cca do 12hod. Pak to zacne byt hodne spatny. Mnohokrat ucitelum řekl fuc*k off, další učitelku pak odstrcil ci bouchl. To je naprosto neomluvitelne a ja se hanbou dodnes propadam. nechapu kde se v nem ta zloba a agrese bere. Dost často me volaji do skoly, když uz si nevi rady a je to opravdu hodne spatny, at si pro nej prijedu. Nedavno si nerozumnel s učitelem a rozhazel co mu prislo pod ruku o zidlich ani nemluvim. Asistence ucitele řekl ze kdyby mohl tak ji pretahne tenisovou raketou. Coz samozrejmne je zcela nepripustne. Každý den chodim do skoly a doufam ze mel dobry den. Diky lekum které mu zabiraji alespoň dopoledne se zvlada vcelku dobre ucit. Ve skole ma individualni plan. Několik lidi se snazi vse podridit tomu aby ve skole byl klid a on se mohl ucit. Ovšem nekdy se s učitelem neshodnou a pak je potřeba okamzite vzit deti ze tridy, aby se nikomu nic nestalo, když zacne radit a deti toho nebyli svědkem. Podotykam ze neziju v Cr. Tudiz mentalita a premysleni lidi je zde uplne odlisny. System je tu uplne jiny a diky mnoha dobrym lidem ještě do skoly chodi. Jeho kamaradi dodnes nerozumi tomu proc rano je to hodnej kluk a odpoledne je z nej uplne jinej clovek. Když leky nenebral tak to bylo 100× horsi a malem me to privedlo do blazince. Další problem je jidlo. Od téměř 2 let poradne neji. Dnes mu je 8 let a ma 20kg. Ma odpor k tlustym lidem a to je ten důvod proc on sam téměř neji. Když nastoupil do skoly kde byla silna pani učitelka tak to byl velkej problem. Nechapu kde se v nem bere tolik pohrdani k temto lidem. Uz davno vim ze mam doma dva jiny lidi. Když si rano veme leky je to naprosto jinej a zlatej kluk a muzeme normalne fungovat, ovšem bez leku je z nej uplny monstrum.. Mame motivacne plan. Pokud se mu ve skole cely tyden dari a nedostane zadneho smajlika co se vylozene mraci tak si muze vybrat co by chtěl o vikendu delat podle svých predstavt. Napr. kino, cukrárna, bazen vylet, vlacky apod. tenhle cas věnuju jenom jemu. Zkratka aby mel motivaci. K tomu chodi pravidelne na tennis. Manzel zmenil praci jen aby bylo vic casu na deti. Cas si rozdelujem tak aby nikdo z deti nemel pocit ze je o něco ochuzeny. Podotykam ze mam ještě další deti a není v nasich silach tenhle boj vydrzet vecne. Dcera která není mentalne uplne ready si ted zlomila nohu.Takze ted uz mi to tuplem pada na hlavu.
A ted uz k věci. Škola navrhuje zvyseni leku. Rada bych se zeptala vas.. mate někdo zkušenost jestli vam to pomohlo? nechci ze syna mit zeleninu co mi cely den tupe zira do zdi. Ovšem vim ze není fer vuci detem a ucitelum aby zazivali to kazdodenni peklo. Není mozne aby se 29 deti muselo přizpůsobit jednomu klukovi. O tom co zazivaji ti ucitele ani nemluvim. Sama znam tu zoufalost a bezmoc.. Vim ze on za to nemůže ale ty lidi tam taky ne. Nerada aby ho system vyloucil ze skoly. Zadna spesl škola tak jak zname v Cechach tu není. Alespon v nasem okoli.. A ja ani nechi aby prisel o sve kamarady a skolu kterou ma rad. Verim ze jednou se vzbudim a moje deti budou uplne normalni jako ty vase . Omlouvam se za gratiku a romam. Třeba vas to pohorsi ale me to třeba na chvili pomuze… se s toho vypsat.. Nemam kdy sem chodit a cist ale třeba mi někdo poradite.
Ja vim nekteri lide se mají stokrát hur a to me drzi nad vodou, ze vlastne nemam důvod si stěžovat… Dekuji vsem kteří jste docetll az sem..
Bohužel prostě nebude stej né jako normální dítě, protože tohle chování není normální. Nechceš, aby přišel o kamarády- jak se s ním může někdo kamarádit, když se chová takhle?!Určitě na to ty děti brzy přijdou..Dobře, že to řešíte- tohle chce fakt psychiatra a zásadní změny