Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak zase máš vždycky komu dát pohlídat děti. Je vás víc na domácí práce. V případě, že nemáš náladu, pošleš ho za další. Když se s těmi dalšími domluvíš, tak ho prostě přehádáte.
Zároveň tohle funguje jen v silně patrarchálních společenstvích, takže si to může dovolit jen chlap, který má skutečně prachy na zabezpečení vícera žen. Není to běžný model většinové rodiny - ani u těch velmi ortodoxních mormonů, natož v islámském světě.
Pro dotyčného chlapa to musí být daleko náročnější vycházet z více ženami a zajišťovat, aby si ony nevjely do vlasů. Bavíme se o případné vyšší střední třídě, kde tedy muž může mít 2-4 ženy, protože na to má. Ne o teoretickém šejkovi s harémem a několika právoplatnými manželkami, tam ta dynamika bude případně fungovat jinak.
HBO o tom má moc pěkný seriál - právě z ortodoxní mormonské komunity.
https://www.csfd.cz/…ska/prehled/
Já bych v tom samozřejmě žít nechtěla, když už tak bych se možná nechala ukecat na nějakou formu polyamory, což je ale ve své podstatě opak konzervativní a patriarchální polygamie.
@Ou píše:
Tak zase máš vždycky komu dát pohlídat děti. Je vás víc na domácí práce. V případě, že nemáš náladu, pošleš ho za další. Když se s těmi dalšími domluvíš, tak ho prostě přehádáte.Zároveň tohle funguje jen v silně patrarchálních společenstvích, takže si to může dovolit jen chlap, který má skutečně prachy na zabezpečení vícera žen. Není to běžný model většinové rodiny - ani u těch velmi ortodoxních mormonů, natož v islámském světě.
Pro dotyčného chlapa to musí být daleko náročnější vycházet z více ženami a zajišťovat, aby si ony nevjely do vlasů. Bavíme se o případné vyšší střední třídě, kde tedy muž může mít 2-4 ženy, protože na to má. Ne o teoretickém šejkovi s harémem a několika právoplatnými manželkami, tam ta dynamika bude případně fungovat jinak.
HBO o tom má moc pěkný seriál - právě z ortodoxní mormonské komunity.
Já bych v tom samozřejmě žít nechtěla, když už tak bych se možná nechala ukecat na nějakou formu polyamory, což je ale ve své podstatě opak konzervativní a patriarchální polygamie.
https://www.csfd.cz/…ska/prehled/
Tak hlavně by mě zajímalo, jak by manžel stihal saturovat moje sexuální potřeby, aniž by zdechl vyčerpáním.
@Akinee píše:
Tak hlavně by mě zajímalo, jak by manžel stihal saturovat moje sexuální potřeby, aniž by zdechl vyčerpáním.
Tvoje sexuální potřeby v manželství takového typu nikoho nezajímají
@Mango_Lassi píše:
Tvoje sexuální potřeby v manželství takového typu nikoho nezajímají
To téma jsem pojala tak, že se to někdo snaží implantovat do naší společnosti v současné podobě. Myslíš, že by chlapy bavilo být s ženou. ..která z něho už neblije?
@Akinee píše:
To téma jsem pojala tak, že se to někdo snaží implantovat do naší společnosti v současné podobě. Myslíš, že by chlapy bavilo být s ženou. ..která z něho už neblije?
Myslím, že jsi to pojala celkem špatně. Je to jen konstatování jak to mají jinde.
jeden český Mormon mi vykládal, že v jejich církvi vznikla polygamie kvůli tehdejší vysoké úmrtnosti mužů, za účelem zabezpečení vdov ![]()
IMHO to historicky nebylo zase tak moc o sexu, to tam promítáme až teď, když nemáme roupama co dělat.
![]()
@Mango_Lassi píše:
Myslím, že jsi to pojala celkem špatně. Je to jen konstatování jak to mají jinde.
To chápu. Ale otázka základatelky zní. ..Dokážete si představit, že by váš manžel jednoho dne přijal další ženu? Která by žila s vámi?
Kdybych se v takové společnosti narodila, tak je to o něčem jiném. A asi si tady nepíšeme ![]()
@DustInTheWind píše:
jeden český Mormon mi vykládal, že v jejich církvi vznikla polygamie kvůli tehdejší vysoké úmrtnosti mužů, za účelem zabezpečení vdovIMHO to historicky nebylo zase tak moc o sexu, to tam promítáme až teď, když nemáme roupama co dělat.
![]()
Takže v ČR by občas bylo vhodnější mít více manželů. Z hlediska zabezpečení rodiny. No a sex to nevylučuje ![]()
@wendy píše:
Navic jaksi pokud bychom dovedli onen nas nonogamni model k dokonalosti a sparovali skutecne lidsky zivocisny druh 1:1, tak z biologickeho hlediska nutne musime casem vymrit, jelikoz takhle onen Darwinovsky evolucni vyber proste nefunguje
hmm.
můžeš to vysvětlit podrobněji?
@harpyje píše:
hmm.
můžeš to vysvětlit podrobněji?
Vysvětlit? Pokud to myslíš na bázi přesné genetiky, jak probíhá druhová degenerace, tak to nemohu sloužit. Pokud se Ti jedná o obecnou myšlenku, tak samozřejmě vývoj přírodně probíhá přece tak, že nejlépe přizpůsobení jedinci si najdou partnery a s těmi plodí potomky, čímž se ta jejich vhodná DNA dostává k další generaci. Tedy lepší partner, co nejvíce potomků s co nejvíce partnerkami, horší co nejméně, ideálně žádné. Konkrétně u lidí je ten zakódovaný model, že muž, co uloví největšího mamuta (sežene oheň, postaví dům, vydělá nejvíc peněz atd…) má rozšířit svou genetickou informaci mezi co nejvíce potomků, kdy, jelikož jsme savci s poměrně malou natalitou na jednu samici, tak nejjednodušší cesta je mít ty potomky s co nejvíce ženami. Naopak muž, který tyto schopnosti nemá, zůstane bez potomků. No a další generace je opět o něco dokonaleji přizpůsobena podmínkám. Pokud tento model opustíš pomocí uměle vytvořené sociální konstrukce, tak to bude mít dva důsledky - jednak začne průměrná kvalita genomu časem nutně klesat (vinou různých náhodně vzniklých aberací, které nebudeš oním přírodním výběrem eliminovat - nicméně samozřejmě projeví se to za velmi dlouhý časový úsek) a dále bude nutně docházet k pnutí mezi tou sociální konstrukcí a biologickou bází, což vidíme všechny dnes a denně a zrovna emimino je přímo katalogem tohoto pnutí (nevěry, rozvody atd…).
Příspěvek upraven 04.01.19 v 12:21
@harim píše:
Podle povídání kamarádky, která pochází z oblasti, kde je to možné, to funguje trošku jinak, než mi si představujeme.
1. Vztah s mužem je na úplně jiné úrovni než u nás (na otázku, jak je v manželství, po roce žena často odpoví: „Už z něho nebliju.“ Po pěti letech: „Mám ho ráda.“) Prostě si ho nebere z lásky, ale dohodou. Muž je často o hodně starší - musí za ženu zaplatit.
2. Pokud si vybere další ženu, je to pro první výhodou - určité práce přejdou na mladší - nižší postavení - a jí se uleví. A to samé v sexu - vždyť pro ty ženy je to opravdu povinnost- jsou obřezané. A časem v ní získá kamarádku - dost často se stává, že vlastně ten vztah který je tu mezi mužem a ženou, se tam odehrává mezi manželkami (teď myslím po stránce citové).3. Manželky někdy po muži sami chtějí, aby si vzal novou ženu a sami ji vybírají - viz převzetí povinností, ale také proto, že chtějí „rozšířit rodinu“.
To jen tak rychle - jedná se o cca Súdán. Když vyprávěla, koukala jsem jako puk.
Hodne take zalezi na tom, v jake spolecnosti to je, protoze pristup k polygamii a vztahum v takovem manzelstvi se casto velmi lisi.
V arabskych zemich maji „spolumanzelky“ rovnocenne postaveni, ale v jinych zemich mezi nimi existuje hierarchie.
Jsou zeme, kde je polygamie sice dovolena, ale extremne vzacna (Afghanistan), zeme, kde se obcas vyskytuje jako okrajovy jev (arabske zeme, krome nejvyssi tridy ropnych velmoci) a potom takove, kde je bezna (cast cerne Afriky).
Ve vladnoucich rodinach zemi Perskeho zalivu je pro muze prakticky povinnost mit vice manzelek, i kdyz on sam o to nestoji.
Ano, vztahy casto (ne vzdy) byvaji na jine urovni. Od muze se ocekava financni zajisteni rodiny, od zeny zase pece o deti a domacnost (nekdy ale ne, v bohatych rodinach nebo zemich se o to stara sluzebnictvo a manzelka musi jen rodit a reprezentovat). Citove souzneni, dusevni porozumeni a sexualni soulad se neocekavaji, „dobry manzel“ rodinu uzivi, k zene a detem se chova slusne, s manzelkou soulozi, neopusti ji (to je vetsinou povazovano za neco nesrovnatelne horsiho nez porizeni se dalsi manzelky), podle dane spolecnosti pomaha zene v domacnosti a stara se o deti a vetsinou je take vyzadovano, aby nemel zadny mimomanzelsky vztah (krome nekterych spolecnosti v cerne Africe) a pokud ma vice manzelek, zachazi s nimi spravedlive, leda by se nektera z manzelek dobrovolne vzdala svych prav.. „Dobra zena“ je verna, neodmita bezduvodne sex, nijak vyrazne se manzelovi neprotivi, obvykle je od ni ocekavana pece o domacnost a deti. Pokud tohle oba v paru plni, da se ocekavat, ze budou spokojeni.
Spolumanzelky obvykle maji kazda svou domacnost a manzel kazdou z nich pravidelne navstevuje, takze vzajemna vypomoc se obvykle nekona.
Nektere zeny ziji v polygamnich manzelstvich jenom kvuli penezum (nebo postaveni): mohly by byt jedinou manzelkou chudsiho muze, ale ony si vyberou polygamni manzelstvi s bohacem.
Nekdy je polygamie reseni pro lesbicky par: mohou zit spolu jako rodina a spolecnost to akceptuje, navic si vyresi problem s pocetim a penezi.
@wendy
no ale připadá mi, že tam máš chyby v úvaze.
ti, kteří by dle této logiky měli rozšiřovat svou genetickou informaci - ji často nerozšiřují
ti, kteří by dle této logiky neměli rozšiřovat svou genetickou informaci - ji často rozšiřují hodně
lidstvo nevymírá
a jestli degeneruje, to netuším ![]()
je tam podle mne příliš mnoho proměnných ve skutečnosti, tudíž kdyby se všechna ta variabilita odstranila - a místo ní by bylo jen rozdělení 1:1, tak by to úplně stačilo, část párů by měla hodně dětí a část málo, část žádné - podle mne by se to srovnalo a nevymírali bychom.
H.
@kostikova píše:
@zrnko to takhle právě nebylo podle toho co jsem četla. Na sex s manželem měla nárok jen ta nejmladší manželka, nikdo jiný![]()
takže by to s mnohomužstvím asi bylo stejně , zbytek mužů by na sex mělo nárok jen na tvé výslovné přání
![]()
Ne, s mnohomužstvím to není stejné.
Tohle je z jiného vlákna, kde si chlapci stěžovali na monogamii:
Indie …„V některých případech se přitom jedná o čistě symbolickou záležitost – například novomanželé z řad indických Nayarů nemusejí ani sdílet společnou domácnost. Dívka je ještě před pubertou provdána za svého prvního ženicha, který se následně považuje za otce všech jejích dětí. Tím ovšem veškeré povinnosti vůči muži končí a žena má právo přivést si domů nové partnery. “
Čína
"V odlehlých himálajských údolích na jihozápadě Číny žijí Mosuové, proslulí systémem „navštěvujících manželství“, který se přirozeně vyvinul v náročných vysokohorských podmínkách. Po dlouhá staletí si tito lidé udržovali jednoduchý životní rytmus: V letních měsících většina mužů odváděla dobytek na pastvu, zatímco ženy zůstávaly samy doma. Během té doby měly dost času osvojit si řízení domácnosti a skloubit ji s péčí o děti.
„Dlouhá nepřítomnost manželů však měla své důsledky: Příležitostná nevěra se stala natolik běžnou, že se již nepovažuje za nic nevhodného. Oba partneři mají oficiálně povolen libovolný počet nezávazných mimomanželských vztahů, aniž by to mezi nimi vedlo k rozepřím. V systému Mosuů naprosto chybí tradiční role otce, děti náležejí pouze matce, respektive některé z žen a její nejbližší rodině. Veškerý majetek následně dědí nejschopnější dcera.“
„Doma už mám čtyři ženy, ty mi dělaj hrozný scény, hledaly se, až se našly, já si z toho hodím mašli.“))) (Z písně We all live in Arabia)