Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zalezi, jak to mate s ex, jestli se tedy budete k sobe vracet atd…
Já osobně jsem zásadně proti potratům, z mnoha důvodů… ale co tady tak pozoruju, moje názory jsou hodně proti proudu.
@azaleila já jsem pro svobodnou volbu, chlap může utéct ale ženská ne ta si zase může vybrat potrat
@Lejdyglo obnovitelko, neukvapuj se, promluv s ex, uvidíš co ti na to řekne. Proberte pro i proti a rozhodněte se spolu. Třeba budeš překvapená.
@Ravedd píše:
@azaleila já jsem pro svobodnou volbu, chlap může utéct ale ženská ne ta si zase může vybrat potrat
take jsem pro svobodnou volbu
@Aletheia píše:
Osobně jsem proti.Nicméně si myslím že u potratů je hlavní problém v tom že ty, které by měli jít, nejdou a ty, které by to zvládly jdou.
Sociálně slabá žena co je trochu jednodušší na potrat nepůjde protože chce mimiska a pak ho bude zanedbávat, nedej bože týrat. Případně na potrat nemá peníze (jak následně uživí dítě neřeší)Žena v nejlepších letech na potrat jde protože si umí spočítat že za potrat dá méně peněz jak za dítě a „nechá to na později“ až „se na to bude cítit“ i přesto že by to dítě v klidu uživila a bylo by to dítě spokojené.
Upřímně jsem ráda že je tam ta hranice věku dítěte (tuším 14 TT). Šílená představa je americká praxe kdy je dítě plod dokud není hlava z těla matky ven, v jakémkoliv týdnu. Takže vytáhnout dítě ven nohama napřed (třeba v 30.tt) a než vyleze hlava tak přeruší páteř za krkem a „hotovo“. To si myslím že je to, proti čemu má smysl bojovat, protože to je hnus.
Většina žen kdyby na potrat nesla tak se nic moc nezmění. Naopak vražedkyně a odkladacky děti na ty potraty stejně chodit nebudou…
Byla jsem na miniinterupci praskem v sedmem tydnu, otehotnela jsem kdyz jsem mela menzes, I kdyz jsem mela ovulaci vzdy 14 den cyklu, tentokrat jsem ji mela jinak. Ovulaci jsem mela m vzdy bolestivou. Byla jsem nas..na manzela nebot uz davno jsme mluvili. o vasektomii a rikal ze na to pujde. Nemel problem s vasektomii jako celkouvou ale nema rad doktory hlavme zasah do tela. Ja zadne hormony ani teliska nesnesu. Rozhodly jsme se proti. diteti ohledne na nas vek a taky na tri deti co.mame. manzel pote sel hned na vasektomii. Vycitky nemam, bylo.to to nejlepsi pro celou rodinu.
@mau-mau píše:
@Šarlota4 Je to možná ušlechtilé, dát dítě k adopci, ale já bych na to neměla. Pokud bych čekala dítě, které opravdu nechci, šla bych na potrat. Pokud bych ho nějakým způsobem chtěla, pak bych si ho nechala. Ale určitě bych ho nedokázala nosit, se všemi útrapami, a pak se ho vzdala.
hlavně takové dítě, které má sourozence by k adopci vůbec nešlo, pouze do PP.
Tak ja obecne jsem spis proti potratum, sebe bych v teto situaci nedonutila na potrat jit. Totalne bych si znicila dusevni zdravi. Ale zase nechci do toho kecat ostatnim, uznavam pravo volby. Takze rozhodni si to sama, zvaz vse pro a proti, ale myslim, ze ex by o tom mel vedet. Jednak ho zplodil taky a takyo sice uz zadny vztah nemate, ale tohle vas jako „zname“ posune nekam. Ono se vzdy hodi vedet, s kym vlastne spis, ze.
Dobrý večer, chtěla bych poprosit o názor, podle prohlídky jsem na začátku těhotenství, na ultrazvuku byla vidět zatím jen malá tečka v tu dobu jsem byla 4+2, bylo by to moje třetí dítě, moje první reakce byla, že chci na potrat hned, mám přijít na další prohlídku ve čtvrtek, od té doby se to ve mě mlátí, jednu chvíli jsem si jistá že na potrat půjdu a za pár hodin zas si jistá nejsem, můj hlavní důvod je že se bojím porodu jak cs tak i přirozeného, abych to zkrátila, 1 cs, 2 přirozený a malý mi málem umřel, doslova ho ze mě museli vytáhnout kleštěmi a oživovat, to trvalo 10 minut než se k nám vrátil, naštěstí je podle všech kontrol zdráv, ale já mám asi blok nebo nevím, vím že by mě už po tomhle nechali rodit cs ale toho se zas bojím jak to budu zvládat potom, a co když umřu, nebo to malé, v hlavě mi jedou černé scénáře, přítel říkal že by si malé nechal ale bojí se finanční stránky a pak právě těch porodu co mám za sebou, takže at jdu radši na interupci a že už se semnou o tom nechce bavit, taky s toho není nadšený, kluci maji 7 a 1,5, no víc to rozvádět nebudu jinak se to sem nevejde
, předem děkuji za jakkykoliv názor
@Anonymní píše:
Dobrý večer, chtěla bych poprosit o názor, podle prohlídky jsem na začátku těhotenství, na ultrazvuku byla vidět zatím jen malá tečka v tu dobu jsem byla 4+2, bylo by to moje třetí dítě, moje první reakce byla, že chci na potrat hned, mám přijít na další prohlídku ve čtvrtek, od té doby se to ve mě mlátí, jednu chvíli jsem si jistá že na potrat půjdu a za pár hodin zas si jistá nejsem, můj hlavní důvod je že se bojím porodu jak cs tak i přirozeného, abych to zkrátila, 1 cs, 2 přirozený a malý mi málem umřel, doslova ho ze mě museli vytáhnout kleštěmi a oživovat, to trvalo 10 minut než se k nám vrátil, naštěstí je podle všech kontrol zdráv, ale já mám asi blok nebo nevím, vím že by mě už po tomhle nechali rodit cs ale toho se zas bojím jak to budu zvládat potom, a co když umřu, nebo to malé, v hlavě mi jedou černé scénáře, přítel říkal že by si malé nechal ale bojí se finanční stránky a pak právě těch porodu co mám za sebou, takže at jdu radši na interupci a že už se semnou o tom nechce bavit, taky s toho není nadšený, kluci maji 7 a 1,5, no víc to rozvádět nebudu jinak se to sem nevejde, předem děkuji za jakkykoliv názor
Jste oba pro potrat, není co řešit.
Já myslím, že jste spíš oba pro mimco, ale máte obavy. Pokud jsi nerozhodná, tak bych se přikláněla spíš ke zpracování traumat a k tomu v těhotenství pokračovat.
Já sama jsem se rozhodovala před rokem. Na potrat jsem šla, nelituji. Ale já jsem byla jasně rozhodnutá. Jediné co jsem řešila tak aby to bylo co nejdřív. Přece jen tři děti mám a i jedno chtěné jsem přišla, nejsem necitelná. Byla naše blbost spoléhat na dosud spolehlivou, ale ne dostatečně jistou ochranu. Znovu to zažít nechci, plánuju sterilizaci. Ale pokud bych váhala, tak bych hledala spíš možnosti jak ho mít, než naopak. Jsem přesvědčená, že aby to zanechalo co možná nejmenší následky, musí si být člověk jistý. Já jsem o tom uvažovala jeden den, až když jsme s mužem připustili, že ho nemusíme mít, ulevilo se mi. Jinak to bylo hrozné, jen šok a zoufalství.
@Anonymní píše:
Dobrý večer, chtěla bych poprosit o názor, podle prohlídky jsem na začátku těhotenství, na ultrazvuku byla vidět zatím jen malá tečka v tu dobu jsem byla 4+2, bylo by to moje třetí dítě, moje první reakce byla, že chci na potrat hned, mám přijít na další prohlídku ve čtvrtek, od té doby se to ve mě mlátí, jednu chvíli jsem si jistá že na potrat půjdu a za pár hodin zas si jistá nejsem, můj hlavní důvod je že se bojím porodu jak cs tak i přirozeného, abych to zkrátila, 1 cs, 2 přirozený a malý mi málem umřel, doslova ho ze mě museli vytáhnout kleštěmi a oživovat, to trvalo 10 minut než se k nám vrátil, naštěstí je podle všech kontrol zdráv, ale já mám asi blok nebo nevím, vím že by mě už po tomhle nechali rodit cs ale toho se zas bojím jak to budu zvládat potom, a co když umřu, nebo to malé, v hlavě mi jedou černé scénáře, přítel říkal že by si malé nechal ale bojí se finanční stránky a pak právě těch porodu co mám za sebou, takže at jdu radši na interupci a že už se semnou o tom nechce bavit, taky s toho není nadšený, kluci maji 7 a 1,5, no víc to rozvádět nebudu jinak se to sem nevejde, předem děkuji za jakkykoliv názor
Tak když už se ptáš, ta já jsem z těch, pro kterou je potrat zabití a nedovedu si představit situaci, kdy bych se pro něj rozhodla.
Pro někoho shluk buněk, ale když je nezabiješ, tak je z nich člověk. Takže za mě - ne, nezabila bych své vlastní dítě.
@Anonymní píše:
Dvě děti už máš a uvádíš hodně důvodů proti, takže potrat by asi nebyl žádná tragédie. Se strachem z porodu se dá pracovat, finanční stránku věci musíte posoudit sami. Já sama bych bych teda měla strach, že jakmile bude po všem, okamžitě toho začnu litovat, ale to jsem jenom já. Na druhou stranu pokud věk není proti vám, můžete si třetí dítě případně pořídit později, až si vyřešíte momentální problémy.
Děkuji že jste tak rychle odepsaly, pro mě byl a je potrat hrozné téma a nejsem jeho zastánce, ale je více důvodů proč se toho bojím, ale hlavní důvod je ten porod, ty ostatní důvody by se daly řešit, nebo aspoň většina..
@Anonymní píše:
Děkuji že jste tak rychle odepsaly, pro mě byl a je potrat hrozné téma a nejsem jeho zastánce, ale je více důvodů proč se toho bojím, ale hlavní důvod je ten porod, ty ostatní důvody by se daly řešit, nebo aspoň většina..
Představ si, že ten porod bude jiný, normální, přirozený, bez stresu a katastrof, rychlý, hezký, oba to zvládnete dobře..ono je dost pravděpodobné, že to tak opravdu bude. Není nikde řečeno, že se to bude opakovat. Se strachem a traumatem se dá pracovat.
Chcete dítě? Máte odpovídající finance, bydlení, zdraví, nervy? Podle toho bych se rozhodovala.
Na třetí dítě je vyšší bonus na dani, rodičovský příspěvek už se doplácí do plné výšky i při narození dalšího dítěte dřív.. to je taky pomoc.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.