Potrat, jste pro nebo proti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2579
6.7.22 16:40
@andelka83 píše:
Kvůli vlivu na sliznici, ktera není schopná případně oplodněné vajíčko přijmout. Je to jeden ze tří mechanismů fungování HA. Bylo to v letáku už před 20 lety. ( Ale popravdě nikdy jsme z toho nedělaly drama a nehrotila bych to ani teď, stává se to snad spíš výjimečně a biologické těhotenství nebo velmi rané potraty jsou časté i bez HA, taky o tom žena neví)

Ano, jmenuje se to „zabránění nidace“. Nidace - uhnízdění oplodněného vajíčka (neoplodněné vajíčko se logicky nemůže uhnízdit). Dřív bylo těch hormonů v HA hodně, takže bylo prakticky nemožné, že by při braní HA se vůbec uvolnilo vajíčko, jenže jak se postupem času se stěžováním si na vedlejší účinky snižovalo množství hormonů, riziko selhání nebo raně potratového účinku se zvýšilo. Prostě žádný z mechanismů antikoncepce neplatí absolutně, může se teoreticky stát, že dojde k ranému potratu (větší riziko je ale u nehormonálních tělísek, tam vůbec nejde k blokaci ovulace).

Prostě nejde být odpůrce potratu se zdůvodněním „život začíná početím“ a přitom užívat něco, co má jako jeden z účinků abortivní účinek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
6.7.22 17:27
@Anonymní píše:
Zdravím, docela mě zajímá toto téma ale jste pro potrat nebo by jste to zakázali? Já jsem třeba pro potraty protože lepší je pár potratů než aby jste to dítě dali do baby boxu atd. Sama jsem byla v 15 těhotná tak jsem šla na potrat. Zajímá mě váš názor, budu ráda za každou odpověď :palec:

Na potrat bych šla v případě, že:

• těhotenství se nevyvíjí dobře, dítě by bylo poškozené
  • nečekala bych ho se svým mužem (bylo by milence), i když tohle by se mi doufám nestalo, kondom je skvělá věc
  • pokud by dítě vzniklo ze znásilnění

Nešla bych:

• měla bych třeba jedno, dvě, tři děti a čekala bych nečekaně další
  • Citovat
  • Upravit
1
28.4.24 12:01

Já obecně nejsem pro zákazy. Ale - proc se vic nemluvi o tom, ze zena po,,umelem" potratu i nekolik roku muzum v plodnem veku smrdi (mozna krome alkoholiku, narkomanu, apod. )? - I kdyz treba ne nosem.  
Treba taky vedectvi od Janky Maredove:  . Je fakt, že můj muž po čichu vždycky spolehlivě poznal kdy ovuluju, a že jsem těhotná, to poznal i dva tři dny před testem😅.  A taky je fakt, že kdykoliv se nám nějaká ženská z okolí svěřila, že kdysi prodělala potrat, tak on už mi třeba rok, dva před tím, hned potom, co jsme se s ní seznámili, říkal, že si myslí, že má za sebou potrat, nebo nějaký podobný trauma. Vyprávěl mi, že v jeho první práci byla holka, hezká, asi o něj i stála, ale jemu na ní prostě něco nesedělo… Pak šli s kolegama do hospody, a jak se trochu napila, tak začala brečet, že byla na potratu, tak si říkal, že jasně, že to je to ono, co tak nějak cítil…

Osobně si myslím, že to tu ženu vždycky nějak poznamená, takže citlivější člověk to prostě z ní vycítí, a pokud nepoznamená, tak nebyla úplně v pořádku už předtím… 🤷   : :: :: :: :: :: :: :
Mne osobne takove zenske pachnou uz na dalku celou svou bytosti – jako nekteri veznove, co pustil Havel v roce 1990 po prevratu. Nekdy je to hrozne – treba v Praze v tramvaji, nebo v metru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
27.6.25 05:32

Dotaz

Je tohle male embryo, potratila jsem? Dekuji za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty